Π. Μονοκρούσσος: Και κάτω από τις... 2000 το ΧΑΑ!

Η Σοφοκλέους μπορεί να βρεθεί ακόμη και κάτω από τις 2.000 μονάδες, υποστηρίζει ο Π. Μονοκρούσσος, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της EFG Eurobank. Επισημαίνει ότι για να αλλάξει η αρρωστημένη κατάσταση πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ αναμένει ενίσχυση του ευρώ, ενω εκφράζει αμφιβολίες για το εύρος και τη διάρκεια της ανάκαμψης στις ΗΠΑ.

Π. Μονοκρούσσος: Και κάτω από τις... 2000 το ΧΑΑ!
Αν δεν πραγματοποιηθούν διαρθρωτικές αλλαγές, το ελληνικό χρηματιστήριο θα εξακολουθήσει να εμφανίζει αυτή την ”αρρωστημένη” εικόνα, επισημαίνει ο Πλάτωνας Μονοκρούσσος, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής ανάλυσης της EFG Eurobank Ergasias.

Μάλιστα, συμπληρώνει, ότι κατά την προσωπική του εκτίμηση υπάρχει κίνδυνος υποχώρησης του Γενικού Δείκτη και κάτω από τις 2.000 μονάδες.

Οσον αφορά στην πορεία του ευρώ, ο Π. Μονοκρούσος εκτιμά ότι ενδέχεται να ενισχυθεί ελαφρώς έως τα 0,92-0,93 σεντς ανά δολάριο. Ενώ για το αμερικανικό νόμισμα, για το οποίο έχουν εκφραστεί ”φόβοι” αποδυνάμωσής του, τονίζει ότι υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη διατηρησιμότητά του στα υψηλά επίπεδα στα οποία βρίσκεται.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στην Αλεξία Κονάχου

-Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας βρίσκεται προ των πυλών. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

”Από τη μέχρι στιγμής εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών των ΗΠΑ (GDP, PMI, κ.ο.κ.) είμαστε σε θέση να μιλάμε για ’σκληρή ανάκαμψη’, που μπορεί να μεταφράζεται σε ρυθμούς της τάξεως του 5% ή ακόμη και 6%, για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το τι θα γίνει από ’κει και πέρα, όμως, είναι το ζητούμενο για την αμερικανική οικονομία. Διότι αφενός υπάρχει ένα κλίμα έντονης αβεβαιότητας για το κατά πόσον οι αμερικανικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα, θα είναι σε θέση να αυξήσουν το ρυθμό επένδυσης των αποθεματικών τους. Και αφετέρου διότι, όπως έχει εκφραστεί ως ανησυχία και από τη FED, τίθεται εν αμφιβόλω η περαιτέρω αύξηση των καταναλωτικών δαπανών. Με λίγα λόγια, υπάρχει ένα κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με το εύρος καθώς και με τη διάρκεια της αμερικανικής ανάκαμψης”.

- Αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα 2002 η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων ενδέχεται να ξεπεράσει τη μιάμιση ποσοστιαία μονάδα, ενώ στην Ευρώπη η άνοδος υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξεως της μισής μονάδας. Συμφωνείτε με τις εκτιμήσεις αυτές;

”Για τις ΗΠΑ η αγορά βλέπει αύξηση επιτοκίων της τάξεως των 150 ποσοστιαίων μονάδων, και για την ευρωζώνη αύξηση 75 ποσοστιαίων μονάδων. Αποψή μας είναι ότι στην περίπτωση της ευρωζώνης, οι 75 bp είναι υπερβολικές. Προς το παρόν η ΕΚΤ δείχνει να μη βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο μέτωπο του πληθωρισμού. Εκτιμούμε ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων μετά τον Αύγουστο και δεν θα ξεπερνά τις 50 ποσοστιαίες μονάδες.

Από την άλλη μεριά, η FED υπολογίζουμε ότι θα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων από τον Ιούνιο και μετά, κατά 75 ποσοστιαίες μονάδες και όχι κατά 150 bp που τιμολογεί αυτή τη στιγμή η αγορά, που κατά τη γνώμη μας είναι υπερβολή. Συνολικά εκτιμούμαι ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων στην ευρωζώνη θα αφορούν σε 100 bp και στις ΗΠΑ σε 155 bp”.



- Η έξοδος από την ύφεση θα σημάνει την άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών;

”Η έξοδος από την ύφεση απλώς θα σημάνει τον περιορισμό των περαιτέρω απωλειών για τις κύριες αγορές. Ωστόσο, εντός του 2002 δεν αναμένεται να δούμε σημαντικές διαφοροποιήσεις, καθώς το πρόβλημα εστιάζεται στα έσοδα των επιχειρήσεων”.

- Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί το κλίμα στην ελληνική αγορά;

”Κανείς δεν είναι σε θέση να αμφισβητήσει το άσχημο κλίμα που επικρατεί στην ελληνική αγορά. Είναι γνωστό άλλωστε ότι είμαστε το 2ο ή 3ο χειρότερο, από πλευράς απόδοσης, χρηματιστήριο σε παγκόσμιο επίπεδο, με πρώτο το χρηματιστήριο της Αργεντινής. Υπάρχει πλήρης έλλειψη Ελλήνων μικροεπενδυτών και μόνη παρουσία είναι αυτή των ξένων και των Ελλήνων θεσμικών επενδυτών.



Αυτό που απαιτείται για να αλλάξει η κατάσταση, είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές. Κατά την προσωπική μου άποψη, πάντως, πιστεύω ότι θα δούμε και επίπεδα χαμηλότερα των 2.000 μονάδων”.



- Πώς πιστεύετε ότι θα διαμορφωθεί η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου;



”Προς το παρόν, και πιο συγκεκριμένα για τους επόμενους δυόμισι μήνες, δεν βλέπουμε για ποιο λόγο το ευρώ θα εγκατέλειπε την μπάντα των 86 – 88,50. Το τελευταίο διάστημα το ευρωπαϊκό νόμισμα έχει επιδείξει ’καλή συμπεριφορά’, παρά τα συνεχή θετικά στοιχεία που ανακοινώνονται για την αμερικανική οικονομία και που θα περίμενε κανείς να διαταράξουν την ισορροπία του. Την ίδια στιγμή, το γεγονός αυτό δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τη διατηρησιμότητα του δολαρίου στα υψηλά αυτά επίπεδα. Εχουν, άλλωστε, εκφραστεί φόβοι για ενδεχόμενη ισχυρή διόρθωση του δολαρίου.

Η αδυναμία του δολαρίου πάντως να επωφεληθεί από τη συνεχή ροή θετικών ειδήσεων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας οφείλεται σε δύο παράγοντες: Κατά πόσο θα διατηρηθεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και κατά πόσο θα συνεχιστεί η πολιτική του ’σκληρού δολαρίου’. Σε γενικές γραμμές, πάντως, δεν αναμένουμε δραματική πτώση του δολαρίου, ενώ για το ευρώ βλέπουμε μικρή ενίσχυσή του, σε εύρος 0,92-0,93, στα μέσα του τρέχοντος έτους, εποχή κατά την οποία θα έχει γίνει πιο εμφανής η ανάκαμψη στην ευρωζώνη”.

- Η ανάκαμψη που καταγράφεται στις διεθνείς αγορές, πιστεύετε ότι θα οδηγήσει τους Ελληνες επενδυτές σε αγορές του εξωτερικού; Αν ναι, πού εστιάζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον των Ελλήνων;

”Ηδη έχουν καταγραφεί εκροές από μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και από μετοχικά ομολόγων. Από την άλλη μεριά, παρατηρούνται εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε ξένες αγορές. Αυτή η τάση εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, καθώς το κλίμα στο ΧΑΑ οδηγεί τους επενδυτές σε εναλλακτικές μορφές επένδυσης”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v