Κ. Μίχαλος: Ώρα διαλόγου για ωράριο, εκπτώσεις

Ώριμη περίοδο για την έναρξη διαλόγου για το ωράριο, τις Κυριακές αλλά και το καθεστώς των εκπτώσεων θεωρεί ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, μετά τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος αλλά και τη κρίση.

  • Συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Γκίτση
Κ. Μίχαλος: Ώρα διαλόγου για ωράριο, εκπτώσεις
Ώριμη περίοδο για την έναρξη διαλόγου για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και τις Κυριακές αλλά και για το καθεστώς των εκπτώσεων θεωρεί ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, μετά τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος και τη διεθνή κρίση που μαστίζει τις αγορές και τη διεθνή οικονομία.

Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου επιμελητηρίου της χώρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο euro2day.gr σημειώνει ότι τα πολιτικά κόμματα χαϊδεύουν αφτιά και ανέχονται εδώ και χρόνια 40 και 50 άτομα να κλείνουν τους δρόμους και να ζημιώνουν τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ διαβλέπει επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας την επόμενη χρονιά.

Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να διασφαλίσει δημοσιονομική σταθερότητα και να κλείσει τα αφτιά στις σειρήνες που θέλουν δημοσιονομική εκτροπή, ενώ σε ό,τι αφορά την περαιτέρω ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, με υπογραφή νέων συμβάσεων και με ανάλογη μείωση μισθού και ενσήμων, ξεκαθαρίζει πως αυτά ισχύουν ήδη και νομοθετικά στην Ελλάδα για επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

1. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών οδήγησαν σε απώλεια τζίρου άνω του 1 δισ. ευρώ επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερα το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην αγορά. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία της οικονομίας το 2009 και ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τις επιχειρήσεις-μέλη του επιμελητηρίου; Αν και η ελληνική οικονομία δεν θα οδηγηθεί σε ύφεση όπως οι άλλες χώρες ευρωζώνης, θα υποστεί σημαντική επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση θα είναι μία δύσκολη χρονιά για όλους μας. Και για τους πολίτες και για τις επιχειρήσεις. Οι δυσκολίες όμως είναι και μία ευκαιρία για να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά σε μεταρρυθμίσεις και νέες κοινωνικές συμφωνίες που να ενισχύουν ουσιαστικά την παραγωγική βάση της πατρίδας μας και να συμβάλλουν στην ενίσχυση των εξαγωγών μας. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κερδίσουμε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

2. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή και τα επεισόδια των τελευταίων ημερών, έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων;

Θεωρώ ότι όλα τα πολιτικά κόμματα χαϊδεύουν αφτιά. Ανέχονται εδώ και χρόνια τους γνωστούς άγνωστους να καταστρέφουν περιουσίες και επιχειρήσεις. Ανέχονται εδώ και χρόνια 40 και 50 άτομα να κλείνουν τους δρόμους και να ζημιώνουν τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας και να ταλαιπωρούν χιλιάδες συμπολίτες μας.

3. Εξακολουθείτε να υποστηρίζετε την ανάγκη πλήρους ελαστικοποίησης του χρόνου εργασίας, με υπογραφή νέων συμβάσεων και με ανάλογη μείωση μισθού και ενσήμων;

Αυτά τα οποία τα ΜΜΕ παρουσίασαν ως δήθεν δική μου πρόταση ισχύουν ήδη και νομοθετικά στην Ελλάδα για επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

4. Θεωρείτε ότι το καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων, σε ό,τι αφορά το ωράριο τις Κυριακές και την περίοδο των εκπτώσεων πρέπει να αλλάξει εκ νέου προκειμένου να τονωθεί το κλίμα;

Όταν η κυβέρνηση προχώρησε στο μέτρο της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, δεσμεύτηκε ότι μετά την πάροδο δύο ή τριών ετών θα αποτιμήσει τις επιπτώσεις και θα ξανασυζητήσουμε ξανά τα θέματα αυτά. Τώρα είναι νομίζω η ώρα να τεθούν ξανά όλα τα θέματα στο τραπέζι.

5. Το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 228 μονάδες βάσης. Την ίδια ώρα αναλυτές επισημαίνουν την πιθανότητα να υποβαθμιστεί η ελληνική οικονομία και η πιστοληπτική της ικανότητα, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το spread και το κόστος δανεισμού. Πιστεύετε ότι τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση μπορούν να αποτελέσουν ανάχωμα στην κρίση;

Η χώρα πληρώνει το κόστος της ήπιας προσαρμογής. Την τελευταία δεκαετία, διαδοχικές κυβερνήσεις, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας, δεν έπραξαν τα δέοντα προκειμένου το δημόσιο χρέος της χώρας να μειωθεί δραστικά. Και σήμερα, όπου ο δανεισμός δεν είναι εύκολη διαδικασία για καμία χώρα του πλανήτη, εμείς πληρώνουμε το κόστος αυτής της επιλογής. Τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αρκούν. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και ένα ουσιαστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και να αρχίσουμε και πάλι να δανειζόμαστε με πολύ καλύτερους όρους.

6. Θεωρείτε ότι ο προϋπολογισμός για το 2009 είναι ρεαλιστικός;

Δεν πιστεύω ότι μπορεί σε αυτή τη διεθνή συγκυρία, όπου κάθε μήνα οι διεθνείς οργανισμοί αναθεωρούν τις προβλέψεις τους, να υπάρχει αξιόπιστος και ρεαλιστικός προϋπολογισμός. Βρισκόμαστε σε εποχή αβεβαιότητας. Δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το βάθος της κρίσης και πολύ περισσότερο πότε θα αρχίσει και πάλι η ανάκαμψη. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει δημοσιονομική σταθερότητα και να κλείσει τα αφτιά στις σειρήνες που θέλουν δημοσιονομική εκτροπή.

7. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αναζωπυρωθεί τα σενάρια για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Πιστεύετε ότι η οικονομία αντέχει μια ανατροπή του πολιτικού σκηνικού;

Είμαστε στο μέσο της κρίσης. Αυτά που έχουμε ανάγκη είναι η κυβερνητική σταθερότητα και νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων. Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα και η οικονομία μας είναι εκλογές και η κυβερνητική αστάθεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v