Φώλιας: Πώς θα αμυνθούμε στην κρίση

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων από τη διεθνή κρίση αναλύει σε συνέντευξή του ο Χρήστος Φώλιας. Τι λέει για ΤΕΜΠΜΕ, κλωστές και επενδύσεις στην ενέργεια.

  • Συνέντευξη στην Αθηνά Καλαϊτζόγλου
Φώλιας: Πώς θα αμυνθούμε στην κρίση
Την ενίσχυση του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας ανακοινώνει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα εσωτερικά προβλήματα του κλάδου, που έχουν ενταθεί λόγω και της οικονομικής κρίσης, το ΥΠΑΝ προκηρύσσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2009 ειδικό πρόγραμμα 50 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μπορούν να αξιοποιήσουν και οι κλάδοι, της ένδυσης, υπόδησης και δέρματος.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο euro2day.gr, ο κ. Φώλιας διαβεβαιώνει επίσης ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία επένδυση στο λιθάνθρακα χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Έχουμε δει στην Ελλάδα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης ή τα χειρότερα είναι μπροστά μας;

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι η ελληνική οικονομία ανθίσταται ικανοποιητικά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Οι προβλέψεις είναι σίγουρα επισφαλείς όμως είναι σίγουρο πως σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο, η κινδυνολογία και η καταστροφολογία είναι κακοί σύμβουλοι και ανώφελη πρακτική. Στην κυβέρνηση εργαζόμαστε με σύνεση και υπευθυνότητα, ώστε να δώσουμε ρεαλιστικές λύσεις στις προκλήσεις της διεθνούς κρίσης και να βγει η χώρα μας αλώβητη μέσα από αυτή την καταιγίδα.

Έχετε πει κατ' επανάληψη ότι η αγορά είναι πρωτίστως ψυχολογία. Κι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν είναι στα καλύτερα επίπεδά της. Τι μέτρα θα πάρετε για να αλλάξετε το κλίμα και για να ενισχυθεί η κατανάλωση; Αντέχει η οικονομία και άλλα πακέτα στήριξης ή δίνεται μια ευκαιρία να επανασχεδιαστούν οι δομές της, με ό,τι πιθανώς αυτό συνεπάγεται;

Η θέση μου όσον αφορά στην ψυχολογία είναι γνωστή. Είναι πεποίθηση ενός ανθρώπου που έχει υπηρετήσει την αγορά για πάρα πολλά χρόνια. Γι' αυτό και επαναλαμβάνω πως ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Συνιστούμε λοιπόν ψυχραιμία στους φορείς της αγοράς, τόσο στους παραγωγικούς φορείς όσο και στους καταναλωτές.

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κρίσης σε νοικοκυριά και σε επιχειρήσεις. Όλα αυτά γίνονται με γνώμονα το συνολικό όφελος και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, εξαντλώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν και ταυτόχρονα χωρίς να επιτρέπουμε την εκτίναξη του ελλείμματος σε δυσθεώρητα ύψη.

Υπάρχουν ορισμένοι τομείς της ελληνικής οικονομίας που θα αποδειχτούν περισσότερο ευάλωτοι στην κρίση; Και αν ναι, εξετάζετε τη λήψη ειδικών μέτρων στήριξής τους;

Όταν μια κρίση στην οικονομία είναι τόσο γενικευμένη, όσο η παρούσα, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πως δύσκολα κάποιος κλάδος θα μείνει ανεπηρέαστος. Είναι σίγουρο ότι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά επηρεάζει πρωτίστως το εμπόριο, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τα χαμηλά εισοδήματα. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της κρίσης. Ήδη έχουν προωθηθεί μέτρα για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων μέσω άτοκων και εγγυημένων δανείων κεφαλαίου κίνησης από το ΤΕΜΠΜΕ. Και δεν σταματάμε εδώ. Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς προκηρύσσονται από το ΥΠΑΝ περαιτέρω δράσεις, ύψους 1,3 δισ. ευρώ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Επιχειρήσεις ανακοινώνουν μείωση του προσωπικού τους, ενώ άλλες δεν διστάζουν να εφαρμόσουν εβδομάδα τεσσάρων ημερών, όπως, για παράδειγμα, η κλωστοϋφαντουργία. Σας ανησυχεί η ταχύτητα και η ένταση των επιπτώσεων της κρίσης στην ελληνική οικονομία; Εξετάζετε επιμέρους δράσεις ανάσχεσης;

Η πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης προσανατολίζεται σαφέστατα στη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και στη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης. Για παράδειγμα, του ΤΕΜΠΜΕ αφορά σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 1.250.000 υπαλλήλους. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τη σημασία της πρωτοβουλίας μας. Επιπλέον, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι όλες οι δράσεις που προγραμματίζουμε και υλοποιούμε με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στοχεύουν παράλληλα και στη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης.

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο κλάδο που αναφέρατε, θέλω να σας γνωστοποιήσω ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2009 προκηρύσσουμε ειδικό πρόγραμμα του ΥΠΑΝ για την ενίσχυση των κλάδων κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης, υπόδησης και δέρματος (ΚΕΥΔ), ο αρχικός προϋπολογισμός του οποίου θα φτάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Ανάλογες δράσεις βέβαια θα προκηρυχθούν και για άλλους τομείς.

Έχετε ανακοινώσει πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ. Ωστόσο, ήδη ακούγονται παράπονα ότι υπάρχουν τράπεζες οι οποίες δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται άμεσα, παρά το γεγονός ότι έχουν υπογράψει σχετικές συμβάσεις. Υπάρχει ενδεχόμενο να υποχρεωθούν οι τράπεζες ένα μέρος του πακέτου στήριξης να γίνει χορηγήσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Πρώτα απ’ όλα έχει αξία να τονιστεί η θερμή υποδοχή που έτυχε το πρόγραμμα από τους μικρούς και πολύ μικρούς επιχειρηματίες. Γι' αυτό και υπάρχει ένα ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον κατάθεσης αιτήσεων. Από κει και πέρα όλες οι συνεργαζόμενες τράπεζες που ελεύθερα αποφάσισαν να συνεργαστούν πρέπει να βοηθήσουν στην επιτυχία του. Και πράγματι πολλές τράπεζες το κάνουν αυτό, και μάλιστα πολύ καλά, και το διαφημίζουν κιόλας.

Βεβαίως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου χρειάζεται κάποιες τράπεζες να οργανώσουν έτσι τις εσωτερικές τους διαδικασίες ώστε κάθε μικρός και πολύ μικρός επιχειρηματίας να εξυπηρετείται σε ένα φιλικό περιβάλλον. Έχουν βάλει και αυτές την υπογραφή τους στη σύμβαση συνεργασίας και πρέπει να την τιμήσουν στο ακέραιο γιατί έτσι αποδεικνύουν έμπρακτα την κοινωνική τους ευθύνη και την αξιοπιστία τους.

Μπορεί να λειτουργήσει η "πράσινη επιχειρηματικότητα" ως όχημα για νέες επενδύσεις στην αγορά ενέργειας, που θα ενισχύσουν την απασχόληση; Είστε ικανοποιημένος από την εικόνα που εμφανίζει η χώρα στον τομέα αυτόν;

Είναι πεποίθησή μας ότι οι σύγχρονες ενεργειακές, οι περιβαλλοντικές αλλά και οι οικονομικές προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μέσω της προώθησης της "πράσινης επιχειρηματικότητας". Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν το τπουργείο Ανάπτυξης προωθεί δράσεις που δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για την προσέλκυση νέων ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας. Εν συντομία αναφέρω:

• Τη δημιουργία τριών νέων Εταιρειών Παροχής Φυσικού Αερίου (ΕΠΑ) στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα που θα δώσουν τη δυνατότητα φθηνότερης ενέργειας στους καταναλωτές και θα τονώσουν τις τοπικές κοινωνίες.
• Την άμεση έναρξη του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας στους ΟΤΑ – "Εξοικονομώ", μέσω του οποίου εκτός της εξοικονόμησης ενέργειας έως και 30%, αναμένεται να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας.
• Τη χρηματοδότηση με αρχικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ δράσεων αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών σε νοικοκυριά για την περαιτέρω μείωση του ενεργειακού κόστους.
• Κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή τον Ιανουάριο, το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νέας αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών με "Χρηματοδότηση Από Τρίτους".
• Νομοσχέδιο που απλουστεύει την αδειοδοτική διαδικασία για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ. Αξιοποιούμε μάλιστα πλήρως το ενδιαφέρον για τα Φωτοβολταϊκά Συστήματα (ΦΒΣ).
• Δημιουργούμε ένα σταθερό περιβάλλον για νέες επενδύσεις βασισμένες στην εκμετάλλευση της γεωθερμίας για την αγροτική παραγωγή αλλά και για οικιακή χρήση.

Τόσο η ΔΕΗ όσο και ιδιώτες παραγωγοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα. Η ΡΑΕ έχει γνωμοδοτήσει θετικά για δύο από αυτές. Τελικά, θα επιτραπεί να αναπτυχθούν στη χώρα μας αυτού του είδους οι μονάδες;

Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ευαίσθητοι σε ζητήματα που ρυθμίζουν τη διαμόρφωση του ενεργειακού μίγματος σε μακροπρόθεσμη βάση ώστε να διασφαλίσουμε ενεργειακή επάρκεια που είναι όρος της οικονομικής ανάπτυξης. Υπό αυτό το πρίσμα αξιολογούμε κάθε επενδυτική πρόταση και ειδικά για τις μονάδες λιθάνθρακα έχουμε επανειλημμένα τονίσει πως για να προχωρήσουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα πρέπει να έχει επιτευχθεί πρωτίστως μια ευρεία συναίνεση. Αυτό αφορά στις τοπικές κοινωνίες που θα τις φιλοξενήσουν και όπως είναι φυσικό πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στο συγκεκριμένο ζήτημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v