Α. Ξενόφος: Βελτίωση κλίματος υπό προϋποθέσεις

Υγεία και ενέργεια προσφέρονται για μακροπρόθεσμες επιλογές, ενώ ενδέχεται να ευνοηθούν και οι κλάδοι των διαρκών καταναλωτικών αγαθών - υπηρεσιών, επισημαίνει ο Αρης Ξενόφος, της EFG ΑΕΔΑΚ. Ταυτόχρονα εκφράζει προβληματισμό για το χαμηλό όγκο συναλλαγών και το μεγάλο αριθμό εισηγμένων στο ΧΑΑ.

Α. Ξενόφος: Βελτίωση κλίματος υπό προϋποθέσεις
Oι παράγοντες που θα διαφοροποιήσουν προς το καλύτερο το σημερινό περιβάλλον είναι οι ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και την αγορά, οι πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις, το καλό διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, η συνέπεια των επιχειρηματιών στην ολοκλήρωση των στόχων που θέτουν και η ορθή και αντικειμενική αποτίμηση της εικόνας κάθε επιχείρησης στους αντίστοιχους ισολογισμούς της, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της EFG ΑΕΔΑΚ, Αρης Ξενόφος.

Επίσης, τονίζει ότι οι κλάδοι της υγείας και της ενέργειας συνιστούν μακροπρόθεσμες επενδυτικές επιλογές, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ευνοηθούν οι κλάδοι των διαρκών καταναλωτικών αγαθών - υπηρεσιών.

Επισημαίνει ότι στον ελλαδικό χώρο ο τραπεζικός κλάδος, με εξαίρεση την περίπτωση μεμονωμένων τραπεζών, δεν εμφανίζει τον παραδοσιακά δυναμικό του χαρακτήρα, και συμπληρώνει ότι σημαντικές είναι οι προοπτικές των κλάδων των κατασκευών και της πληροφορικής, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να καταφέρνουν να ανταποκριθούν με συνέπεια στις προσδοκίες της αγοράς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η επισήμανση του κ. Ξενόφου για τον εντυπωσιακά χαμηλό όγκο των συναλλαγών, σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό τίτλων που διαπραγματεύονται στη Σοφοκλέους.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στην Αλεξία Κονάχου

- Πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθούν τα επιτόκια;

”Το παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον και η αλληλεξάρτηση των αγορών οδήγησαν τα βραχυπρόθεσμα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά επιτόκια σε μια κοινή (όχι κατ’ ανάγκη παράλληλη) πτωτική πορεία, με τα ιαπωνικά να παραμένουν κοντά στην περιοχή του μηδενός. Ειδικά στην περίπτωση των αμερικανικών επιτοκίων, η αποφασιστική και συνάμα δυναμική αντίδραση της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας τα οδήγησε, κατά τη διάρκεια του 2001, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών.

Για την τρέχουσα χρήση, τα πρώτα θετικά σημάδια ανάκαμψης κυρίως της αμερικανικής οικονομίας και η επακόλουθη θετική αντίδραση των κύριων ευρωπαϊκών οικονομιών έχει καλλιεργήσει την προσδοκία ανοδικής κίνησης των αντίστοιχων επιτοκίων κατά 0,5% - 1,25%. Κίνηση η οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι σταδιακή, ιδιαίτερα όταν κανείς αναφέρεται στα ευρωπαϊκά επιτόκια, αφού οι χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις και οι υφιστάμενες διαρθρωτικές δυσκαμψίες της Ευρώπης δύνανται να διατηρήσουν την ελκυστικότητα των ομολογιακών τίτλων, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την πρόσφατη πίεση που δέχθηκαν”.

- Ποια προϊόντα θα προτιμήσουν οι επενδυτές και τι αποδόσεις μπορούν να προσδοκούν;

”Κατ’ αρχάς θα πρέπει να επισημάνω ότι η παρατεταμένη επί 2 - 2,5 χρόνια έντονα πτωτική πορεία των κύριων χρηματιστηριακών αγορών έχει κάνει γενικότερα τους επενδυτές περισσότερο διστακτικούς στην ανάληψη κινδύνου. Το γεγονός αυτό ερμηνεύει την εμφάνιση και προσφορά προϊόντων εγγυημένου κεφαλαίου (capital guarantee), συνδεδεμένων με την πορεία χρηματιστηριακών δεικτών και θέσεων επί συναλλάγματος.

Επιπρόσθετα, συνείδηση αποτελεί στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό η πολυπλοκότητα των αγορών και η ανάγκη υπηρεσιών διαχείρισης περιουσίας, που στην περίπτωση της Eurobank Ergasias η υπηρεσία αυτή ενσωματώνεται στα προϊόντα τύπου PRIME, που ικανοποιούν στόχους εισοδήματος, κεφαλαιακών κερδών και συγκέντρωσης κεφαλαίου.

Το στοιχείο επίσης της διεθνοποίησης των αγορών και η φυσική πλέον έλευση του ενιαίου νομίσματος έχουν συμβάλει ώστε σταδιακά ο προσανατολισμός του επενδυτικού κοινού να αποκτά ένα περισσότερο διεθνή χαρακτήρα. Εύλογο λοιπόν είναι να δούμε σταδιακά στροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος κυρίως προς αμοιβαία κεφάλαια (Ομολογιακά και Μετοχικά) εξωτερικού, που από τη φύση τους ως μορφή επένδυσης ενσωματώνουν τα επιπρόσθετα πλεονεκτήματα της επαγγελματικής διαχείρισης, της άμεσης ρευστότητας και της ευρείας διασποράς των διαθεσίμων προς επένδυση κεφαλαίων”.

- Ξεχωρίζετε κάποιους κλάδους σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα;

”Συνοπτικά θα έλεγα ότι οι κλάδοι της υγείας (ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται να διαμορφωθεί περίπου στο 8% - 10%) και της ενέργειας ενδείκνυται να συνιστούν επιλογές κάθε μακροπρόθεσμου επενδυτή. Επιπρόσθετα, με δεδομένη την επιβράδυνση των κύριων οικονομιών που έχει προηγηθεί και το στοιχείο της κυκλικότητας που τις χαρακτηρίζει, ενδέχεται να ευνοηθούν οι κλάδοι των διαρκών καταναλωτικών αγαθών - υπηρεσιών. Ενώ οι πρωτοβουλίες περικοπής δαπανών και αποτελεσματικότερης διαχείρισης που έχουν αναληφθεί από εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο ενδέχεται να καλλιεργήσουν το ανάλογο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στον ελλαδικό χώρο ο τραπεζικός κλάδος, με εξαίρεση την περίπτωση μεμονωμένων τραπεζών, δεν εμφανίζει τον παραδοσιακά δυναμικό του χαρακτήρα, τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο, με τους κλάδους των κατασκευών και της πληροφορικής να έχουν θετική προοπτική (Ολυμπιακοί Αγώνες, ΚΠΣ), χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να καταφέρνουν να ανταποκριθούν με συνέπεια στις προσδοκίες της αγοράς”.

- Πιστεύετε ότι θα βελτιωθεί στο κλίμα στην αγορά ή, όπως επισημαίνουν πολλοί, θα συνεχίσει να είναι ”δέσμιο” των πρόσφατων παρεμβάσεων σε τομείς ευθύνης των χρηματιστηριακών εποπτικών αρχών;

”Είναι γεγονός ότι ακόμα και σε διεθνές επίπεδο βιώσαμε περιπτώσεις πτωχεύσεως εταιριών και δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων που έβγαλαν στην επιφάνεια προβλήματα επάρκειας των ελεγκτικών μηχανισμών και ορθότητος τών λογιστικών απεικονίσεων, οδηγώντας σε αυστηρότερες προσεγγίσεις και ενδεχομένως στην αναθεώρηση των υφιστάμενων πρακτικών. Προβλήματα που εκτιμώ ότι σε ένα σημαντικό βαθμό έχουν ενσωματωθεί στις τιμές των μετοχικών αξιών και στην εικόνα των αντίστοιχων χρηματιστηριακών αγορών.

Στη βάση των παραπάνω και υπό τον όρο της επαλήθευσης των προσδοκιών ανάκαμψης των μεγάλων οικονομιών, μια θετική συμπεριφορά των χρηματιστηριακών αγορών είναι εύλογο να προσδοκάται.

Στην περίπτωση της εγχώριας αγοράς, προβληματικός κρίνεται ο εντυπωσιακά χαμηλός όγκος συναλλαγών, συνδυαστικά με το μεγάλο αριθμό μετοχικών τίτλων διαπραγματεύσιμων στο ΧΑΑ. Θεωρώ ότι παράγοντες που δύνανται να διαφοροποιήσουν προς το καλύτερο το σημερινό περιβάλλον είναι οι ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και αγοράς, οι πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις, το καλό διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, η συνέπεια των επιχειρηματιών στην ολοκλήρωση των στόχων που θέτουν και η ορθή και αντικειμενική αποτίμηση της εικόνας κάθε επιχείρησης στους αντίστοιχους ισολογισμούς της”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v