Madell: Οι επόμενοι πρωταγωνιστές των Α/Κ

Τα αναπτυξιακά μετοχικά (growth funds) θα είναι αυτά που θα πρωταγωνιστήσουν στο εξής, προέβλεψε ο εκδότης ενός από τα καλύτερα Newsletters (”Funds-Advice”) στον κόσμο, που ασχολούνται με τις στρατηγικές επενδύσεων σε Α/Κ, Tom Madell. Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της S&P.

Madell: Οι επόμενοι πρωταγωνιστές των Α/Κ
Ράλι σημείωσαν διεθνώς φέτος τα Value μετοχικά Α/Κ (value funds), σε σχέση με τα αναπτυξιακά (growth funds). Ωστόσο, ο κ. Tom Madell, εκδότης ενός από τα καλύτερα Newsletters (”Funds-Advice”) στον κόσμο, που ασχολούνται με τις στρατηγικές επενδύσεων σε Α/Κ, προέβλεψε στον ”ΜΕΤΟΧΟ” ότι εκείνα τα Α/Κ που θα πρωταγωνιστήσουν από εδώ και στο εξής θα είναι τα αναπτυξιακά μετοχικά (growth funds).

Παράλληλα, ο ίδιος εξηγεί σε ποιες κατηγορίες Α/Κ βρίσκονται οι καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες, σύμφωνα με την πολυετή εμπειρία του στον χώρο, και τι έδειξαν τα τελευταία στοιχεία για τις εισροές και εκροές κεφαλαίων των Α/Κ που τοποθετούνται τόσο σε μετοχές όσο και σε ομόλογα.

Συνέντευξη στη Μαρία Πεκτέση

- Ποιες κατηγορίες Αμοιβαίων Κεφαλαίων συγκεντρώνουν σήμερα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις ΗΠΑ; Τι ισχύει για την Ευρώπη;

Στην κορυφή της λίστας των προτιμήσεών μας βρίσκονται τα μετοχικά Α/Κ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, είτε αυτά είναι ανάπτυξης είτε αξίας.

Ας διευκρινιστεί, όμως, ότι τα Α/Κ ανάπτυξης πιστεύουμε ότι έχουν καλύτερες προοπτικές αποδόσεων από αυτά της αξίας. Επίσης μας αρέσουν πολύ και τα διεθνή μετοχικά Α/Κ. Επόμενα στη λίστα των προτιμήσεών μας είναι τα Α/Κ της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης (πάλι ανάπτυξης και αξίας) των αναδυόμενων αγορών και της υψηλής τεχνολογίας.

Τις δύο τελευταίες κατηγορίες, ωστόσο, τις συνιστούμε μόνο σε ”επιθετικούς” επενδυτές. Η κατηγορία των μετοχικών Α/Κ που δεν υπόσχεται πλέον πολλά είναι αυτή της αγοράς ακινήτων.

Τα Α/Κ που επιλέξαμε έχουν καταγράψει πραγματικά πολύ καλές αποδόσεις. Ενδεικτικά να σας πω ότι το Α/Κ T Rowe Price New Asia έχει ενισχυθεί κατά 25,2% από την αρχή του χρόνου, το Vanguard Energy 14,4% και το American Cent Intl Bond 6,7%, αντίστοιχα.

- Γιατί δείχνετε μεγαλύτερη προτίμηση, για παράδειγμα, στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης σε σχέση με αυτές της μικρής και της μεσαίας ή στα Α/Κ ανάπτυξης παρά σε αυτά της αξιας;

O λόγος είναι ότι κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών η υψηλή κεφαλαιοποίηση στις ΗΠΑ σημείωσε χειρότερες αποδόσεις σε σχέση με τη μικρή και τη μεσαία. Το ίδιο ισχύει και για τα Α/Κ ανάπτυξης σε σχέση με αυτά της αξίας. Οι εν λόγω λοιπόν κατηγορίες είναι υποτιμημένες, άρα κι ελκυστικές, ενώ μην ξεχνάτε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην τάση τους. Το ίδιο ισχύει για τις ίδιες κατηγορίες Α/Κ που επενδύουν στην Ευρώπη.

- Ποιες είναι οι αντίστοιχες προτιμήσεις σας στα ομολογιακά Α/Κ;

Κορυφαία στη λίστα μας θεωρούνται τα Α/Κ που επενδύουν σε εταιρικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων, ενώ ακολουθούν τα διεθνή ομολογιακά (τα οποία είτε κάνουν hedging σε κάποιο νόμισμα είτε όχι). Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν και τα ομόλογα με βραχυπρόθεσμη λήξη. Ωστόσο γι’ αυτά εκτιμούμε ότι θα καταγράψουν χαμηλές σχετικά αποδόσεις. Αποφεύγουμε τελείως τα μακροπρόθεσμα ομόλογα.

- Είδαμε τον δείκτη NASDAQ να σημειώνει κέρδη για έβδομο διαδοχικό μήνα, τον Αύγουστο, ενώ για έξι επίσης συνεχείς μήνες οι δείκτες S&P-500 και Dow Jones κινήθηκαν ανοδικά. Με βάση λοιπόν αυτή την ομολογουμένως πολύ καλή πορεία της Wall Street, θα ήταν προς όφελος των επενδυτών να τοποθετήσουν νέα κεφάλαια, π.χ., στις top κατηγορίες μετοχικών Α/Κ που αναφέρατε ή πιστεύετε ότι έπεται διόρθωση, άρα να κρατήσουν εκτός αγοράς, και Α/Κ, τα νέα προς επένδυση κεφάλαιά τους;

Στην αρχή του χρόνου είχα επισημάνει ότι, αν η αγορά περνούσε από τις ”σπηλιές των αρκούδων” (bear market) στις ”αρένες των ταύρων” (bull market), τότε οι μετοχές ανάπτυξης (growth stocks)* θα πλησίαζαν πολύ κοντά στις μετοχές αξίας (value stocks) **.

Οι τελευταίες μην ξεχνάτε ότι ήταν από τις μεγαλύτερες πρωταγωνίστριες της bear market της Wall Street. Στην πρόβλεψή μου επαληθεύτηκα. Αυτό όμως που με ανησυχεί κυρίως τώρα δεν είναι η κίνηση των μετοχών ανάπτυξης σε σχέση με αυτές της αξιας, αλλά η μεγάλη απόκλιση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις αποτιμήσεις της μικρής κεφαλαιοποίησης και της υψηλής, παρ’ όλο που τον Ιανουάριο περίμενα πολύ καλές αποδόσεις από την περιφέρεια.

Από την αρχή του χρόνου ο δείκτης Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης έχει ενισχυθεί κατά 29,2% σε αντίθεση με τον S&P-500 (της υψηλής κεφαλαιοποίησης) που τα κέρδη του φθάνουν μόλις στο 14%.

Ο δείκτης Ρ/Ε του Russell 2000 διαμορφώνεται στις 37 φορές (με βάση τα ανακοινωθέντα κέρδη), ενώ του S&P-500 στις 19 φορές, αντίστοιχα. Επειδή μακροπρόθεσμα η μικρή κεφαλαιοποίηση σημείωνε υπεραποδόσεις σε σχέση με τα blue chips, τώρα φαίνεται αναπόφευκτη η αντιστροφή της τάσης.

Για παράδειγμα, αν κάποιος επένδυε 10.000 δολ. στον Russell 2000 πριν από πέντε χρόνια, τώρα το κεφάλαιό του θα ανερχόταν στα 13.700 δολ., ενώ το ίδιο ποσό τοποθετημένο στον S&P-500 θα είχε συρρικνωθεί στα 9.800 δολ.

Εκτός από αυτές τις κατηγορίες μετοχών που ανέφερα πριν, στην αρχή του έτους είχα επίσης πει ότι τα Α/Κ που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές και στην Ασία (εξαιρουμένης της Ιαπωνίας) θα σημείωναν υπεραποδόσεις.

Όντως έτσι κι έγινε, όπως τουλάχιστον αποδεικνύεται μέσα από την ενίσχυση κατά 40% του αντιπροσωπευτικού δείκτη Vanguard Emerging Market Index (VEIEX) από την αρχή του Ιανουαρίου. Τα υπόλοιπα διεθνή Α/Κ σημείωσαν μια μικρότερη απόδοση της τάξεως του 15,6%. Οι δύο κατηγορίες που σας ανέφερα (Aσία εξαιρουμένης της Ιαπωνίας και αναδυόμενες αγορές) έχουν καταγράψει πολύ μεγαλύτερα κέρδη απ’ ό,τι τα υπόλοιπα διεθνή Α/Κ σε πενταετή ορίζοντα.

Ένα τυπικό διεθνές Α/Κ, π.χ., έχει παραμείνει σχεδόν στάσιμο (ή ακόμη έχει καταγράψει και απώλειες), ενώ τα Α/Κ των δύο προαναφερθεισών κατηγοριών έχουν σημειώσει κατά την τελευταία πενταετία ετήσια κέρδη 7,5% και 12,7%, αντίστοιχα.

- Πιστεύετε ότι αυτές οι κατηγορίες θα συνεχίσουν να σημειώνουν καλές αποδόσεις; Πού βρίσκονται κατά τη γνώμη σας τα επόμενα επενδυτικά ”αστέρια”;

Οι ιαπωνικές μετοχές φάνηκε να καταγράφουν τα χαμηλά πενταετίας τους μετά τις αμερικανικές, δηλαδή τον Απρίλιο του 2003. Από τότε ο Nikkei έχει ενισχυθεί κατά 36%, ενώ από την αρχή του χρόνου τα κέρδη του φτάνουν στο 21%.

Η ειδοποιός διαφορά σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, όμως, είναι ότι σε πενταετή βάση η αγορά του Τόκιο υποχώρησε τόσο πολύ που θεωρείται πλέον υποτιμημένη. Σήμερα στην Ιαπωνία εμφανίζονται σχεδόν τα ίδια σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας με αυτά των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα ο Nikkei να παρουσιάζει πολύ καλές προοπτικές ανόδου. Παράλληλα θεωρώ ότι η Ευρώπη -όταν αρχίσουν όμως ορισμένες ”βραδείες” οικονομίες της να ανακάμπτουν- θα καταγράψει υπεραποδόσεις τα επόμενα χρόνια.

- Οι κατηγορίες επενδύσεων που επιλέγετε, δείχνουν άραγε κάτι για την προοπτική της Wall Street, αλλά και της αγοράς των αμερικανικών κρατικών ομολόγων;

Πολλοί είναι εκείνοι οι επενδυτές που πιστεύουν ότι το μέλλον είναι τόσο πολύ απρόβλεπτο που κανένα μακροοικονομικό στοιχείο ή καμία προηγούμενη απόδοση οποιασδήποτε κατηγορίας μπορεί να δείξει κάτι για τη μελλοντική πορεία της αγοράς.

Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε αυτή την άποψη. Είναι πολύ σημαντικό να μελετά κανείς το παρελθόν. Συχνά λέγεται ότι ένας επενδυτής θα πρέπει να τοποθετεί το χαρτοφυλάκιό του κατά 60% σε μετοχές ή μετοχικά Α/Κ και το υπόλοιπο σε άλλες κατηγορίες.

Όσοι τήρησαν αυτή την αναλογία κατά την τελευταία δεκαετία, σε καμία περίπτωση δεν το μετάνιωσαν, ούτε σε σχέση με τους υπερβολικά συντηρητικούς, αλλά ούτε και με τους πολύ επιθετικούς.

Για παράδειγμα, όσο μεγαλύτερες -από το όριο του 60%- θέσεις είχαν επενδυτές σε μετοχές κατά την τελευταία πενταετία, τόσο χειρότερες επιδόσεις κατέγραφαν τα χαρτοφυλάκιά τους, σε σχέση με τις τοποθετήσεις σε άλλες κατηγορίες. Κερδισμένοι βγήκαν αυτοί που κατάλαβαν ότι δεν πρέπει να τοποθετηθούν σε μετοχές ανάπτυξης και υψηλής τεχνολογίας.

Τα ομόλογα, οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, αλλά και της αγοράς ακινήτων αποτέλεσαν την καλύτερη μορφή επενδύσεων για το συγκεκριμένο διάστημα.

Θα συνιστούσα προσοχή σε όσους προτιμούν πλέον τον τομέα του real estate. Οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν υπεραποδόσεις για λίγο ακόμη. Κανείς δεν γνωρίζει βέβαια τι θα φέρει το μέλλον. Αρχή μου πάντως είναι, μέσα από την εκτενή ανάλυση, να διατηρώ μια σταθερότητα στις επενδυτικές μου επιλογές, γι’ αυτό άλλωστε και θεωρώ ότι η αναλογία 60% σε μετοχές και 40% σε άλλες επενδύσεις είναι η ιδανική.

* Τα μετοχικά Α/Κ ανάπτυξης (growth funds) τοποθετούνται σε μετοχές εταιρειών που επανεπενδύουν συνήθως τα κέρδη τους, προχωρούν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές και δαπανούν μεγάλα κεφάλαια σε έρευνα και ανάπτυξη (research and development). Στόχος του Α/Κ είναι να καταγράψει καλύτερες αποδόσεις από αυτές της αγοράς, γι’ αυτό και αναλαμβάνει και μεγαλύτερο ρίσκο. Ας σημειωθεί επίσης ότι οι μετοχές ανάπτυξης έχουν υψηλό δείκτη Ρ/Ε και δεν προσφέρουν μέρισμα.

** Τα μετοχικά Α/Κ αξίας (value funds) επενδύουν σε μετοχές που συνήθως έχουν χαμηλό δείκτη Ρ/Ε και υψηλή μερισματική απόδοση. Θεωρούνται από τους επενδυτές υποτιμημένες.

*** Αναδημοσίευση από το φύλλο της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & Επενδύσεις” της 5ης Σεπτεμβρίου 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v