R. Watson: ”Yπεραποδόσεις” για ευρωαγορές το 2004

”Οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουν το 2004 σε αποδόσεις τη Wall Street. Τα χειρότερα άλλωστε έχουν περάσει”, δήλωσε αποκλειστικά στο euro2day.gr ο Robert Watson, Senior Investment Analyst της Citigroup, που βρέθηκε στην Αθήνα. Γιατί χαρακτήρισε ελκυστική την ελληνική αγορά. Ποιες οι προβλέψεις του για ευρώ - δολάριο και επιτόκια.

R. Watson: ”Yπεραποδόσεις” για ευρωαγορές το 2004
”Οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουν το 2004 σε αποδόσεις τη Wall Street”, δήλωσε στο euro2day.gr ο κ. Robert Watson, Senior Investment Analyst του ομίλου Citigroup στον τομέα του Wealth Management για την Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή, o οποίος βρέθηκε στην Αθήνα λόγω παρουσίασης της Citigroup με θέμα ”Διεθνείς Χρηματαγορές: Κίνδυνοι και ευκαιρίες εντός των 12 επόμενων μηνών”.

Γιατί ο ίδιος προεξόφλησε την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου εντός των 12 επόμενων μηνών.

Σε τι επίπεδα βλέπει τόσο τα επιτόκια στην Ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ και τι πιστεύει ότι προκάλεσε την ύφεση στην οικονομία της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Τι τιμές-στόχους έχει θέσει για βασικούς ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς δείκτες και σε ποιες αγορές πιστεύει ότι πρέπει να επεκτείνουν τους ορίζοντές τους οι Έλληνες επενδυτές. Γιατί χαρακτήρισε ελκυστική τη Σοφοκλέους.

Συνέντευξη στη Μαρία Πεκτέση

-Αναφέρατε στην παρουσίασή σας ότι οι Έλληνες επενδυτές πρέπει να αρχίσουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και σε άλλες αγορές. Συνεπώς διαπιστώνετε κάποια υπερβολική εσωστρέφεια των Ελλήνων;

Θεωρώ ότι έχει έρθει η ώρα οι Έλληνες να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, χωρίς όμως να απομακρύνουν όλα τους τα κεφάλαια από την εγχώρια αγορά, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν αναμφισβήτητα επικίνδυνο. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες επενδύσεων στην Ευρώπη.

Αναλογιστείτε ότι με την ένταξη της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή οικογένεια, απομακρύνθηκε αυτόματα ένας πολύ σημαντικός κίνδυνος για τους επενδυτές, που δεν είναι άλλος από τον συναλλαγματικό.

Την ίδια στιγμή θεωρώ ότι είναι πολλά τα οφέλη από τη διασπορά ενός χαρτοφυλακίου σε διάφορες επενδύσεις παρά σε μια μεμονωμένη. Όπως άλλωστε θα γνωρίζετε, ορισμένες φορές, συγκεκριμένες επενδυτικές κατηγορίες προσφέρουν αποδόσεις, ενώ κάποιες άλλες πλήττονται.

Η διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου όμως περιορίζει σημαντικά τους κινδύνους των επενδύσεων, χάρη στη διασπορά. Στόχος της, δε, είναι παράλληλα η μεγιστοποίηση των δυνητικών αποδόσεων.

Θυμηθείτε επίσης ότι η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς στον MSCI Eurozone είναι πολύ μικρή, φτάνοντας στο 1%, όσο δηλαδή είναι και της Αυστρίας και της Πορτογαλίας. Εν αντιθέσει, το ποσοστό της γερμανικής και της γαλλικής αγοράς φτάνει στο 19% και 28% αντίστοιχα.

Μακροπρόθεσμα υπάρχουν πολύ καλές ευκαιρίες επενδύσεων στην Ευρωζώνη.

- Θεωρείτε ωστόσο ελκυστική την ελληνική αγορά;

Σαν Citigroup δεν εκδίδουμε προβλέψεις για μεμονωμένες αγορές, συνεπώς δεν μπορώ να σας εκφράσω την άποψή μου ούτε για τη Σοφοκλέους, αλλά ούτε ακόμη και για τη μεγαλύτερη αγορά της περιοχής, που είναι η γερμανική. Παρακολουθούμε όμως συνολικά την Ευρώπη, γι’ αυτό άλλωστε έχουμε χαρακτηρίσει τις ευρωπαϊκές αγορές ελκυστικές.

Συνεπώς αφού σε αυτές εντάσσεται και η ελληνική, θεωρήστε και την εγχώρια αγοράς σας εξίσου ελκυστική. Θα ήθελα όμως να επισημανθεί ότι συνήθως οι θεσμικοί επενδυτές αναζητούν καλές εταιρίες και όχι καλές αγορές.

- Πιστεύετε ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για τις ευρωπαϊκές αγορές; Θα συστήνατε σε έναν επενδυτή να τοποθετηθεί τώρα στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου για παράδειγμα;

Άποψη της Citigroup είναι ότι όντως τα χειρότερα έχουν περάσει για τις αγορές. Από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τον Μάρτιο παρατηρήθηκε υπερβολική αποστροφή των επενδυτών από τον κίνδυνο. Μετά όμως η τάση αυτή φάνηκε να μειώνεται, γι’ αυτό άλλωστε και είδαμε οι επενδυτές να τοποθετούν σταδιακά τα κεφάλαιά τους στα χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί αυτό το παρατεταμένο ράλι στις αγορές.

Σήμερα οι επενδυτές εμφανίζονται λιγότερο επιφυλακτικοί απέναντι στην πορεία των χρηματιστηρίων. Σε αυτό βοήθησαν και τα σενάρια της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, η οποία θα παραμείνει η ”λοκομοτίβα” ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Πιστεύω ότι ναι, όντως, είναι μια πολύ καλή περίοδος για επενδύσεις στις αγορές. Το πιο σημαντικό θέμα όμως που πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές είναι ο κίνδυνος.

Συνεπώς πρέπει να ξεκαθαρίσουν τον βαθμό του κινδύνου που μπορούν να αναλάβουν, αλλά και με τι ορίζοντα χρόνου θα τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους. Στόχος της Citigroup είναι να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πελατών, οι οποίοι έχουν φυσικά τους δικούς τους στόχους, ιδιοσυγκρασίες, προφίλ κ.ο.κ.

- Εκτιμάτε ότι οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουν σε αποδόσεις τη Wall Street?

Οι αγορές έχουν την τάση να δίνουν έμφαση σε σενάρια ή ιστορίες, αν θέλετε, όπως για παράδειγμα η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η βελτίωση των εταιρικών κερδών κ.ο.κ.

Μέχρι στιγμής το βασικότερα σενάριο που ”κυριαρχεί” στην αγορά είναι αυτό της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να σημειώσει ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από αυτήν της Ευρωζώνης.

Το αποτέλεσμα είναι η Wall Street να ευνοείται περισσότερο από αυτή την πολυπόθητη ανάκαμψη.

Διαπιστώνουμε όμως ότι οι επενδυτές παραβλέπουν άλλα σημαντικά ζητήματα. Η πλειονότητα φάνηκε να τοποθετεί το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων της στην αμερικανική αγορά παρά στις ευρωπαϊκές, γι’ αυτό άλλωστε είδαμε και το δυναμικό ράλι στη Wall Street.

Γενικότερα πάντως είμαστε ιδιαιτέρως αισιόδοξοι για την πορεία των ευρωαγορών, κυρίως το 2004. Ναι, θεωρώ πολύ πιθανό τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να ξεπεράσουν σε αποδόσεις τη Wall Street, κυρίως του χρόνου, όταν δηλαδή θα αρχίσει να ανακάμπτει δυναμικά η οικονομία της Ευρωζώνης.

- Τι τιμές-στόχους έχετε θέσει για τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά και για τον S&P-500;

Για τον δείκτη DJ Europe Stoxx 600, η Citigroup έχει θέσει τιμή-στόχο για τους επόμενους 12 μήνες τις 250 μονάδες (από 220 που έκλεισε την Παρασκευή), ενώ η τιμή-στόχος για τον S&P-500 μέχρι το τέλος του χρόνου είναι οι 1.075 μονάδες και οι 1.025 μέχρι το τέλος του 2004.

Όπως διαπιστώνετε, ναι μεν έχουμε θέσει τιμές-στόχους γι’ αυτούς τους δύο αντιπροσωπευτικούς των αγορών δείκτες, ωστόσο διαφέρουν σημαντικά οι χρονικοί ορίζοντές τους.

- Είδαμε τις οικονομίες της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας να βυθίζονται στην ύφεση στο α΄ εξάμηνο του έτους. Σας ανησυχεί η συγκεκριμένη κατάσταση, δεδομένου ότι αποτελούν τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης;

Αναμφισβήτητα η κατάσταση των οικονομιών που αναφέρατε είναι πολύ σημαντική, καθώς κατέχουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στο συνολικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Μόνο το ποσοστό της Γερμανίας ανέρχεται σχεδόν στο 33%, άρα κάθε πρόβλημα που προκύπτει στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είναι λογικό να μας ανησυχεί.

Στη Γερμανία σημειώθηκε ραγδαία πτώση του τιμαρίθμου, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι ανησυχίες για ύπαρξη αποπληθωρισμού.

Στην Ευρωζώνη τα επιτόκια βρίσκονται στα χαμηλά επίπεδα του 2%, ενώ παράλληλα στη Γερμανία ο πληθωρισμός κυμαίνεται κοντά στο 1%, με αποτέλεσμα τα πραγματικά επιτόκια να διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι στις υπόλοιπες περιοχές της Ευρωζώνης.

Η εξέλιξη αυτή συνέβαλε στην κάμψη της εγχώριας ζήτησης.

Θεωρούμε ότι η ΕΚΤ έχει τα περιθώρια να μειώσει κι άλλο τα επιτόκια, ακόμη και κατά 25 μονάδες βάσης εντός του φθινοπώρου.

Υπάρχουν όμως και θετικά στοιχεία στην Ευρωζώνη, όπως είναι η σταθεροποίηση της αγοράς εργασίας, η οποία θα συμβάλει με τη σειρά της και στην τόνωση της οικονομίας της περιοχής.

- Κρίνετε ότι τροχοπέδη για την οικονομία της Γαλλίας και της Γερμανίας θα αποτελέσουν οι υψηλές φοροαπαλλαγές που έχουν εξαγγείλει οι κυβερνήσεις τους, γιατί ως γνωστόν οι φορολογικές περικοπές συμβάλλουν στη διόγκωση των ελλειμμάτων.

Οι φοροαπαλλαγές που έχουν εξαγγελθεί πιστεύουμε ότι όντως θα οδηγήσουν σε αύξηση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού των δύο χωρών, με αποτέλεσμα για μια ακόμη χρονιά να συνεχίσουν να παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

- Τι προκάλεσε στην πραγματικότητα την ύφεση των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης;

Πιστεύω ότι μεγάλο ρόλο έπαιξε η ανατίμηση του ευρώ, προκαλώντας έτσι προβλήματα στις εξαγωγές. Την ίδια στιγμή παρατηρήθηκε τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία κάμψη των καταναλωτικών δαπανών.

- Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου;

Υπολογίζουμε ότι οι επενδύσεις στις ΗΠΑ θα σημειώσουν καλές αποδόσεις μεσοπρόθεσμα, καθώς θα ευνοηθούν από την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας.

Άρα περιμένουμε αύξηση των εισροών κεφαλαίων, η οποία θα μπορέσει μερικώς να αντισταθμίσει τον αρνητικό αντίκτυπο από το τεράστιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Από την εξέλιξη αυτή θα ευνοηθεί το δολάριο, γι’ αυτό άλλωστε προβλέπουμε τη διόρθωση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου στο 1,05 εντός των 12 επόμενων μηνών.

-Ποια είναι η γνώμη σας για τις αναδυόμενες αγορές, δεδομένων και των θετικών σχολίων για αρκετές οικονομίες από το ΔΝΤ;

Είναι θετική η εικόνα που έχουμε γι’ αυτές. Ας σημειωθεί ότι οι περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες βασίζονται στην πορεία των εξαγωγών τους κυρίως προς τις ΗΠΑ.

Άρα η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα συντελέσει στην τόνωσή τους. Σε επίπεδο αγορών όμως αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι συνήθως οι αναδυόμενες ακολουθούν αντίθετα μονοπάτια από τις ανεπτυγμένες.

-Το θέμα του γεωπολιτικού κινδύνου, δεδομένης και της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί κυρίως στη Μέση Ανατολή αλλά και των σεναρίων περί ενός νέου τρομοκρατικού κτυπήματος, σας προβληματίζει;

Ο συγκεκριμένος κίνδυνος δεν με ανησυχεί προς το παρόν καθόλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v