To September effect και οι ”σίγουρες επενδύσεις”

Τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές μπορούν πλέον να είναι 99% σίγουροι για τις επενδυτικές τους αποφάσεις, αναλύει στο euro2day.gr ο James Maggio, επικεφαλής της ανεξάρτητης εταιρίας ανάλυσης μετοχών και futures, TRM. Οι καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες, ο αντίκτυπος του September effect.

To September effect και οι ”σίγουρες επενδύσεις”
Τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές μπορούν να είναι πλέον 99% σίγουροι για τις επενδυτικές τους αποφάσεις, αναλύει στο euro2day.gr ο James Maggio, επικεφαλής της ανεξάρτητης εταιρίας ανάλυσης μετοχών και futures, TRM.

Επιπλέον ο επικεφαλής της Trade Risk Management (TRM) δηλώνει πως μπόρεσε η εταιρία του να βρει έναν μηχανισμό που να υπολογίζει τον κίνδυνο των αγορών, όταν αυτός διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδά του και πως ευνοήθηκαν από αυτόν οι πελάτες του.

Τι του υποδεικνύουν για την μακροπρόθεσμη πορεία της Wall Street οι δείκτες τεχνικής ανάλυσης που παρακολουθεί στενά και που εντοπίζονται σήμερα οι καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες.

Συνέντευξη στη Μαρία Πεκτέση

- Αναφέρετε στην ιστοσελίδα σας www.traderiskmanagement.com, ότι μπορείτε να υπολογίζετε τον κίνδυνο των αγορών όταν διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδά του και ότι κάποιος μπορεί να επενδύσει, όντας 99% σίγουρος ότι λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις, αν χρησιμοποιήσει τις μεθόδους σας. Πως λοιπόν υπολογίζετε το ρίσκο των αγορών και πως οι επενδυτές που προτίμησαν τις υπηρεσίες σας επωφελήθηκαν εμπράκτως από αυτές;

Tις περισσότερες φορές που κάποιος αναφέρετε στον κίνδυνο, είθισται να απευθύνεται στη διαχείριση χαρτοφυλακίου λόγω της σχέσης ρίσκου – απόδοσης. Εμείς ακολουθούμε μια εντελώς διαφορετική τακτική. Παρατηρούμε τον κίνδυνο από την πλευρά εκείνη που θα μας δείξει αν μια αγορά είναι υπεραγορασμένη ή υπερπουλημένη.

Η απόδοση δεν περιλαμβάνεται λοιπόν άμεσα σε αυτήν την εξίσωση.

Μέσα από τα διαγράμματα Sigma Band που χρησιμοποιούμε, μπορούμε να καταλάβουμε πότε μια αγορά είναι υπερπουλημένη ή υπεραγορασμένη. Αυτό γίνεται αν μελετήσουμε την απόσταση που έχει η αγορά από την ονομαστική της αξία (nominal value).

Αν υπολογίσουμε τα συγκεκριμένα επίπεδα τότε μετά μπορούμε να μετρήσουμε την διαφορά που έχει η τρέχουσα τιμής της αγοράς από αυτά. Έτσι δημιουργείται μια στατική χρονική ακολουθία (time series) που βασίζεται στην θεωρία των πιθανοτήτων του Gauss.

Όταν λοιπόν τα επίπεδα της συγκεκριμένης ακολουθίας διαμορφώνονται εκτός του ορίου των συν ή πλην δυο σταθερών αποκλίσεων (standard deviations ή sigma values), τότε σημαίνει ότι η πιθανότητα να παραμείνει εκτός του εν λόγω ορίου η αγορά είναι 4%.

Συνεπώς η πιθανότητα να παραμείνει πάνω από τις 2 sigma values είναι 2% όσο δηλαδή ακριβώς είναι και η πιθανότητα να παραμείνει κάτω από τις 2 sigma values αντίστοιχα.

Άρα, ο κίνδυνος που μπορεί να διατρέξει η αγορά αν μείνει υψηλότερα ή χαμηλότερα από αυτά τα επίπεδα διαμορφώνεται στο 2%.

Στην περίπτωση που η αγορά ξεπεράσει το επίπεδο των +/- 2 sigma bands τότε αξίζει να ανοίξουμε μια θέση αντίθετη στο ”ρεύμα”.

Συνήθως οι τιμές κινούνται σε ποσοστό 96% γύρω από την περιοχή των +/- 2 sigma bands.

Το ζητούμενο είναι να καταγράφουμε βραχυπρόθεσμα κέρδη με όσο το δυνατόν μικρότερο ρίσκο.

- Ποια είναι η βασική σας επενδυτική φιλοσοφία;

Φιλοσοφία μας είναι να κατοχυρώνουμε άμεσα τα κέρδη μας.

Δίνουμε έμφαση στο βραχυπρόθεσμο, contrarian όμως trading.

Ανάμεσα στις 470 και πλέον αγορές που καλύπτουμε, είναι λογικό κάποιες από αυτές να είναι υπερπουλημένες και κάποιες υπεραγορασμένες. Όταν η τιμή αλλά και η τάση είναι σαφείς, τότε παίρνουμε θέσεις και περιμένουμε η τιμή να επιστρέψει στα ονομαστικά της επίπεδα για να βγούμε από αυτήν.

Μην προσπαθήσετε να προβλέψετε τις αγορές. Αφήστε τες να ”πουν” από μόνες τους πότε ”έχουν βγει από τα νερά τους”… και τότε κερδίστε από αυτές.

- Με τι κριτήρια επιλέγετε μια μετοχή; Ποια είναι η ”αγαπημένη” σας σήμερα;

H επιλογή μιας μετοχής είναι σχεδόν η ίδια με την επιλογή ενός νομίσματος ή ενός συμβολαίου σε futures. Δεν υπάρχουν λοιπόν ”αγαπημένες”. Υπάρχουν όμως μετοχές που μπορούν και ”βγάζουν” χρήματα. Ένας παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν όταν κανείς επιλέγει μετοχές, είναι ο ”τόνος” της αγοράς.

Υποθέστε π.χ ότι μια μετοχή φαίνεται υπερπουλημένη. Πληροί λοιπόν τα κριτήρια για να λάβει κανείς θέση, αφού η μετοχή είναι κάτω από το επίπεδο των -2 sigma bands και δείχνει πως ετοιμάζεται να αντιστρέψει την πτωτική της τάση και να κινηθεί ανοδικά. Θα πρέπει λοιπόν να την περιμένει ο επενδυτής να επιστρέψει στα κανονικά της επίπεδα για να την αγοράσει;

Η απάντηση εξαρτάται από τον συνολικό χαρακτήρα της αγοράς. Αν το χρηματιστήριο καταρρέει, η απάντηση είναι όχι. Αν το χρηματιστήριο κινείται πάνω από το επίπεδο των +2 sigma και φανερώνει τάσεις πτώσης, τότε θα πρέπει να το σκεφτεί κανείς διπλά αν θα ανοίξει θέση αγοράς για τη μετοχή, γιατί το κλίμα θα είναι επικίνδυνο.

Ακόμη και οι ”καλές” μετοχές μπορούν να ”συμπάσχουν” με την πορεία της αγοράς.

Για αυτό και ο ”τόνος” είναι πολύ σημαντικός για τις επενδυτικές επιλογές.

- Ποιος κλάδος κρύβει σήμερα στις ΗΠΑ τον μεγαλύτερο κίνδυνο και ποιος τον μικρότερο, με βάση την εικόνα που παρουσιάζουν τα διαγράμματα που χρησιμοποιείτε;

Την ερώτησή σας μπορώ να την απαντήσω πραγματικά μόνο από την θεμελιώδη της πλευρά. Ωστόσο από τη σκοπιά του βραχυπρόθεσμου contrarian trading, προχωρούμε σε αγορές ή ανοίγουμε θέσεις short όταν προκύπτει μια ευκαιρία με βάση την ανάλυση των sigma bands.

Δεν είμαι bullish για το χρηματιστήριο. Το μόνο που θα αγόραζα τώρα θα ήταν μετοχές χρυσού, οι οποίες ιστορικά έχουν αποδειχθεί ένα πολύ καλό ”στοίχημα”. Τα ελλείμματα στις ΗΠΑ αναμένεται να διογκωθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Μέσα από αυτή την εξέλιξη, θα πιεστεί το δολάριο κι έτσι θα αυξηθούν τα επιτόκια. Είτε λοιπόν τα επιτόκια θα αυξηθούν για να ”υπερασπιστούν” το δολάριο ή η πτώση του δολαρίου θα συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης.

Στην Wall Street πάντως, δεν θα αρέσει ούτε η μια περίπτωση ούτε και η άλλη.

Με βάση την προοπτική αύξησης των επιτοκίων, τον μεγαλύτερο κίνδυνο ”κρύβουν” ο χρηματοοικονομικός τομέας, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και η αγορά ακινήτων.

- Πως βλέπετε από εδώ και πέρα τη Wall Street;

Θεωρώ ότι η αμερικανική αγορά είναι τεχνικά, πολύ αδύναμη. Αν παρακολουθήσετε ένα διάγραμμα Sigma Band του S&P 500, θα διαπιστώσετε ότι ο δείκτης είναι υπεραγορασμένος.

Διαμορφώνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, είναι σαν να βρίσκεται σε ”τεντωμένο σχοινί” και πριν καλά καλά αποκτήσει κάποια ευκαιρία να κινηθεί ανοδικά, η ίδια της η εσωτερική ”δύναμη”, θα την οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ας διευκρινιστεί όμως ότι η βραχυπρόθεσμη τάση της εμφανίζεται ανοδική. Αργότερα όμως αναμένεται να δούμε τον δείκτη να γκρεμίζεται σαν πέτρα. Θα συνιστούσα προσοχή σε όσους θέλουν να ανοίξουν θέσεις long στη Wall Street.

- Ποιους δείκτες παρακολουθείτε στενά και τι σας ”λένε” τώρα για την πορεία της Wall Street; Ποια είναι η γνώμη σας για το δολάριο;

Για να αποφασίσω προς ποια κατεύθυνση οδεύει η αμερικανική αγορά, παρακολουθώ 4 δείκτες. Ο πρώτος είναι ο αριθμός εκείνων των μετοχών που καταγράφουν νέα υψηλά 52 εβδομάδων σε σχέση με αυτές που σημειώνουν νέα χαμηλά για το ίδιο διάστημα. Καταγράφω λοιπόν αθροιστικά τις διαφορές τους.

Επίσης παρακολουθώ τον τζίρο της αγοράς με βάσει τον δείκτη On Balance Volume(OBV), ο οποίος δημιουργήθηκε από τον Joe Granville στη δεκαετία του ’60 και ακόμη και σήμερα έχει πολύ μεγάλη σημασία για την πορεία της αγοράς. Ο δείκτης αυτός υπολογίζει την τάση της αγοράς, μέσα από τη σχέση τζίρου και διακυμάνσεων των τιμών.

Ο 3ος παράγοντας που παρακολουθώ είναι η αγορά ομολόγων και τα επιτόκια και ο 4ος είναι ο δείκτης του δολαρίου (US Dollar Index). Το αμερικανικό νόμισμα και τα ομόλογα λόγω της ”στενής” τους σχέσης, επηρεάζουν πολύ τα χρηματιστήρια.

- Πιστεύετε ότι ο S & P 500 θα μπορέσει τελικώς να συνεχίσει το μεγαλύτερο μηνιαίο ανοδικό σερί που έχει σημειώσει (από την αρχή του χρόνου) από το 1988; Υπάρχει γενικότερα η αντίληψη ότι ο Σεπτέμβριος υπήρξε κατά τον τελευταίο μισό αιώνα ο χειρότερος μήνας για τον δείκτη benchmark της Wall Street.

Προς το παρόν η εικόνα της αγοράς εμφανίζεται πολύ θετική με βάση τον δείκτη των μετοχών εκείνων που σημείωσαν νέα υψηλά 52 εβδομάδων έναντι νέων χαμηλών. Το ίδιο θα διαπιστώσουμε αν ρίξουμε μια ματιά και στην αναλογία ανοδικών και πτωτικών μετοχών.

Ωστόσο όπως σας είπα νωρίτερα, η αγορά βρίσκεται σε ”τεντωμένο σχοινί” κι έξω από τα όριά της. Μας προβληματίζουν εντόνως τα μεγάλα ελλείμματα που δημιούργησε η κυβέρνηση του κ. Bush. Εξαιτίας τους μπορεί κάλλιστα να πληγεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντι στο δολάριο.

Η κρίση αυτή με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων σε μια περίοδο που η αμερικανική οικονομία εμφανίζεται ακόμη αδύναμη. Άρα η ανάκαμψή της μπορεί και να ”ναυαγήσει”.

Αν επαληθευτεί το σενάριο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Fed, τότε σε καμία περίπτωση δεν θα επένδυα σε μετοχές.

-Πιστεύετε ότι η Wall Street θα κινηθεί μακροπρόθεσμα εντός ενός μεγάλου εύρους διακύμανσης όπως έγινε και στην αγορά του Τόκιο μετά το ξέσπασμα της ”φούσκας” στην αγορά ακινήτων;

Είναι πολύ πιθανό. Στην Ιαπωνία, όπως είπατε είχαμε το ξέσπασμα της ”φούσκας” στην αγορά ακινήτων ενώ στις ΗΠΑ το ξέσπασμα της ”φούσκας” των dot com εταιριών. Πιστεύω ότι είναι λίγοι εκείνοι που έχουν καταλάβει το μέγεθος του ξεσπάσματος της φούσκας αυτής και της συνεπαγόμενης κατάρρευσης του Nasdaq.

Η μόνη περίοδος που μπορεί να συγκριθεί αυτό το μέγεθος της καταστροφής είναι το κραχ του 1929. Η πτώση του NASDAQ αποτέλεσε ένα πραγματικό κραχ, σαν από αυτά που γράφει ο Charles MacKay, στο βιβλίο του ”Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds.”

Το ερώτημα είναι ωστόσο, αν η αμερικανική αγορά θα κινηθεί πλαγίως σε ένα μεγάλο εύρος διακύμανσης ή αν θα υποχωρήσει περαιτέρω λόγω της ”φούσκας” που δημιουργήθηκε στο εθνικό χρέος…μια ”φούσκα” που δημιουργήθηκε από τα πολυετή ελλείμματα. Με αυτά τα θέματα πρέπει πλέον να προβληματιστούμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v