ΠΕΤΖΚ: Τα δυσκολότερα ανήκουν στο παρελθόν!

Τι απαντά ο αντιπρόεδρος και CEO του ομίλου Πετζετάκις κ. Ι. Σπανουδάκης, για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της εταιρίας, τις δυσκολίες της φετινής αγοράς και τα «στοιχήματα» που θα πρέπει να κερδηθούν.

  • Συνέντευξη στον Στέφανο Kοτζαμάνη
ΠΕΤΖΚ: Τα δυσκολότερα ανήκουν στο παρελθόν!
 Τι απαντά στις ερωτήσεις του «Μ» ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Ιωάννης Σπανουδάκης, σχετικά με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της εταιρίας, τις δυσκολίες που χαρακτηρίζουν τη φετινή αγορά και τα «στοιχήματα» που θα πρέπει να κερδηθούν προς όφελος των πιστωτών και των μετόχων. 

Κύριε Σπανουδάκη, ποιος ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο η Πετζετάκις βρέθηκε σε τόσο δύσκολη οικονομική θέση και πώς, τελικά, προχώρησε η αναχρηματοδότηση του χρέους;

Το πρώτο που θα πρέπει να διευκρινίσω είναι ότι το κυρίως πρόβλημα παρουσιάστηκε στη μητρική εταιρία, σε αντίθεση με τις θυγατρικές της, οι οποίες -σε γενικές γραμμές, τουλάχιστον, δούλευαν με αρκετά ικανοποιητικό τρόπο, παρά τις όποιες δυσκολίες προκύπτουν πάντοτε για τις θυγατρικές όταν η μητρική ενός ομίλου παρουσιάζει πρόβλημα χρηματοδότησης.

Το βασικό, λοιπόν, πρόβλημα το αντιμετώπισε η μητρική και προήλθε από τον υψηλό δανεισμό, ο οποίος σε συνδυασμό με την αδυναμία εξυπηρέτησής του είχε ως αποτέλεσμα στο τέλος του 2005 να διαμαρτυρηθούν τα δύο κοινοπρακτικά δάνεια κατά τη λήξη τους. Έτσι ακολούθησαν περιορισμός στις πιστώσεις, ανεπάρκεια κεφαλαίου κίνησης και μείωση των μεριδίων της επιχείρησης στην αγορά.

Για να μπορέσει, λοιπόν, να συνεχίσει απρόσκοπτα η Πετζετάκις έπρεπε όχι μόνο να εισρεύσει νέο κεφάλαιο κίνησης στην εταιρία αλλά και να αναχρηματοδοτηθούν όλα τα ληξιπρόθεσμα κοινοπρακτικά καθώς και τα διμερή δάνεια. Το δεύτερο απαιτούσε την ομόφωνη απόφαση 19 τραπεζών, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο και χρονοβόρο.

Τελικά, όλα πήγαν καλά. Τέσσερις επιχειρήσεις από το εξωτερικό (επενδυτικοί οίκοι και τράπεζες, οι οποίες σήμερα είναι δύο, καθώς οι άλλες δύο μεταβίβασαν τις θέσεις τους στις υπόλοιπες) χρηματοδότησαν την Πετζετάκις, εισφέροντας νέο χρήμα ύψους 17,5 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων κοινοπρακτικών δανείων, οι 19 εμπλεκόμενες τράπεζες μειώθηκαν σε 10, καθώς κάποιες «πούλησαν» τις απαιτήσεις τους σε άλλες και επιτεύχθηκε έτσι η συμφωνία. Να σημειώσουμε ότι «αγοραστές» των δανείων ήταν και οι εταιρίες του εξωτερικού που προαναφέραμε, οι οποίες εμπιστεύτηκαν την Πετζετάκις και τις προοπτικές της: όχι μόνο έβαλαν νέο χρήμα, αλλά «αγόρασαν» και προϋπάρχοντα δάνεια.

Το ζήτημα βέβαια που τίθεται είναι πόσο ρεαλιστικό είναι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που επιχειρείται στον εισηγμένο όμιλο. Σε ποια συγκριτικά πλεονεκτήματα της εταιρίας έχει βασιστεί;

Θα έλεγα ότι, παρότι υφίστανται δυσκολίες, αν και υπάρχουν «στοιχήματα» που θα πρέπει να κερδηθούν, το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης είναι ρεαλιστικό. Προτεραιότητά μας, λοιπόν, είναι να ανακάμψει η μητρική και να επανακτήσει τις θέσεις της στην αγορά.

Για να το πετύχουμε αυτό βασιζόμαστε σε τρία πολύ σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματά της: Πρώτον, στο πολύ ισχυρό brand name που διαθέτει, δεύτερον, στο γεγονός ότι προσφέρει την πληρέστερη προϊοντική γκάμα στον τομέα των πλαστικών σωλήνων (αποτελούμε αυτό που λένε στο εξωτερικό «one stop shop») και, τρίτον, στην ποιότητα των προϊόντων της που είναι σημείο αναφοράς για τον κλάδο.

Ήδη στο εξάμηνο του 2008 βλέπουμε τα πρώτα πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Οι πωλήσεις της μητρικής παρουσίασαν διψήφια -και θα έλεγα πολύ ισχυρά- ποσοστά ανόδου σε σχέση με πέρυσι, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στην αγορά είναι δύσκολη, με την οικοδομική δραστηριότητα μειωμένη, με τις απεργίες της περιόδου να δημιουργούν προβλήματα κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι αποκτήσαμε μερίδια αγοράς.

Οι πωλήσεις μας βέβαια επηρεάζονται από την πορεία της οικοδομικής και γενικότερα της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά υπάρχουν και προϊόντα μας που δεν εξαρτώνται από αυτήν και έτσι φέτος κινήθηκαν είτε σταθεροποιητικά είτε ανοδικά. Εμείς δώσαμε έμφαση και σε αυτά τα προϊόντα, με αποτέλεσμα να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από τη δυσμενή συγκυρία της αγοράς.

Αυτό που επιθυμούμε είναι κάθε μήνας όχι μόνο να είναι καλύτερος από τον αντίστοιχο περυσινό αλλά και από τον προηγούμενο φετινό και το θετικό είναι ότι αυτό επιτυγχάνεται, και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη αγορά.

Από πλευράς πωλήσεων βέβαια πάτε καλά, στο μέτωπο όμως του κόστους οι τιμές των πρώτων υλών έχουν παρουσιάσει δραματική άνοδο, γεγονός που επηρεάζει τα αποτελέσματά σας. Θα προχωρήσετε σε αυξήσεις τιμών στα προϊόντα σας; Κατά πόσον αυτό μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις από την αγορά;

Πράγματι, όπως όλοι γνωρίζουμε, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου έχει επηρεάσει αυξητικά και το κόστος των πρώτων υλών μας, που κατά μέσο όρο -γιατί διαφέρει από προϊόν σε προϊόν- αποτελεί το 70% περίπου του συνολικού κόστους. Άνοδο στις τιμές των πρώτων υλών είχαμε και μέσα στον Ιούνιο.

Η επιβολή, λοιπόν, αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων μας είναι μονόδρομος για εμάς. Όσον αφορά στο πώς θα τις υποδεχτεί η αγορά, θεωρώ ότι δεν θα δημιουργηθεί κάποιο σημαντικό πρόβλημα. Άλλωστε, η άνοδος τιμών σε άλλες κατηγορίες προϊόντων που σχετίζονται με τις οικοδομές και τις κατασκευές είναι πολύ υψηλότερη.

Να συμπληρώσω όμως και κάτι άλλο που σχετίζεται με την πορεία του κόστους μας. Έχουμε ήδη αρχίσει να εφαρμόζουμε μια στρατηγική προκειμένου να μειώσουμε το λειτουργικό κόστος μας μέσα στη διετία 2008 - 2009. Για παράδειγμα, προμηθευόμαστε απευθείας τις πρώτες ύλες μας και όχι με μεσάζοντες. Επίσης, αναδομήσαμε το δίκτυο τροφοδοσίας, προχωρήσαμε στη μετεγκατάσταση των κεντρικών γραφείων μας από την Αθήνα στη Θήβα κ.λπ.

Τελικά, λόγω της συγκυρίας στην αγορά, μήπως φέτος τα πράγματα για την Πετζετάκις είναι εξίσου δύσκολα με πέρυσι;

Όχι. Τα δυσκολότερα έχουν περάσει. Πέρυσι είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ καλή αγορά, αλλά τα κεφαλαιακά μας προβλήματα δεν μας επέτρεπαν να δράσουμε. Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της αγοράς, όμως από την πλευρά μας έχουμε γίνει πολύ πιο ανταγωνιστικοί, περισσότερο ευέλικτοι και πολύ πιο ισχυροί για να αντεπεξέλθουμε στις μελλοντικές προκλήσεις.

Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να πείσετε τους δανειστές σας ότι όλα θα πάνε καλά και πως τελικά αξίζει τον κόπο να συνεχίσουν να σας στηρίζουν.

Συμφωνώ απόλυτα. Ας δούμε, λοιπόν, πώς έχουν τα πράγματα. Ο σημερινός δανεισμός ανέρχεται σε 121 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 80 εκατ. έχουν διάρκεια οκτώ ετών.

Τα υπόλοιπα 41 εκατ. ευρώ είναι με τη μορφή μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων, όπου τα 17,5 εκατ. είναι τριετούς διάρκειας και τα υπόλοιπα 24,4 εκατ. πενταετούς. Θα πρέπει οπωσδήποτε τα κεφάλαια αυτά να μετατραπούν σε ίδια, μέσα από την ανταλλαγή των ομολογιών με μετοχές. Η επόμενη τριετία λοιπόν είναι κρίσιμη, καθώς χρειάζεται να έχουμε βελτιώσει κατά πολύ τις επιδόσεις μας, έτσι ώστε οι δανειστές μας να μετατρέψουν τις ομολογίες τους σε μετοχές.

Και θα ήταν λάθος από την πλευρά μας να σκεφτούμε ότι έχουμε χρονική άνεση τουλάχιστον τριών ετών μπροστά μας. Η αλήθεια είναι ότι θα κρινόμαστε από τους δανειστές μας αλλά και από τους μετόχους μας κάθε τρίμηνο. Ο απολογισμός μας μέχρι σήμερα μετά την αναχρηματοδότηση είναι θετικός, όμως δεν σταματάμε εδώ!

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 541 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (1-5 Αυγούστου 2008).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v