HSBC: Πουλήστε άμεσα γερμανικές μετοχές!

”Τop επενδυτική επιλογή της HSBC αποτελεί η γενέτειρα των ταυρομαχιών, ενώ ευκαιρίες για ρευστοποιήσεις προσφέρουν οι γερμανικές μετοχές”, δήλωσε στον ”Μ” η κορυφαία στρατηγική αναλύτρια της τράπεζας, κ. Georgina Taylor.

HSBC: Πουλήστε άμεσα γερμανικές μετοχές!
”Τop επενδυτική επιλογή της HSBC αποτελεί η γενέτειρα των ταυρομαχιών, ενώ ευκαιρίες για ρευστοποιήσεις προσφέρουν οι γερμανικές μετοχές”, δήλωσε στο ”Μ” η κορυφαία στρατηγική αναλύτρια της τράπεζας, κ. Georgina Taylor.

Ακόμη, αξιολογεί τα τριμηνιαία αποτελέσματα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, δίνει τις προβλέψεις της μέχρι το τέλος του έτους και εξηγεί σε ποιους κλάδους εντοπίζονται τα νέα ”αστέρια”. Επίσης, εξηγεί γιατί προεξοφλεί και νέες μειώσεις των επιτοκίων, τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τη Fed.

Τέλος, κρίνει τον ρόλο που παίζουν οι Ιάπωνες πολιτικοί στην πορεία της εγχώριας οικονομίας, σε μια περίοδο που η περιοχή αρχίζει να βρίσκεται ξανά στην κορυφή της λίστας των προτιμήσεων των μεγαλύτερων διαχειριστών κεφαλαίων του κόσμου.

Συνέντευξη στον Ηλία Χρονόπουλο

Βρισκόμαστε προς το τέλος των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο. Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι ορισμένες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις γνωστοποιούν καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κέρδη και πωλήσεις, ενώ υπάρχουν φυσικά και περιπτώσεις που συμβαίνει το αντίθετο. Πιστεύετε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρίες βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση σήμερα απ’ ό,τι πέρυσι ή σε χειρότερη;

Είναι γεγονός ότι επικρατεί κλίμα απαισιοδοξίας, το οποίο όμως οφείλεται τόσο στα απογοητευτικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων όσο και στις ”εξομολογήσεις” τους για τις επόμενες χρήσεις.

Οι προβλέψεις των ίδιων των εταιριών κάνουν ήδη λόγο για ρυθμούς αύξησης των κερδών τους κατά 15%-20% περίπου το 2003. Οι δικές μας εκτιμήσεις, όμως, προεξοφλούν μηδενική ανάπτυξη για το υπόλοιπο του έτους.

Άλλωστε γι’ αυτό πιστεύουμε ότι σύντομα θα δούμε αρκετές εταιρείες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν θα επιτύχουν τελικώς τους στόχους που έχουν θέσει, π.χ. για το τρίτο τρίμηνο.

Εκτιμάτε ότι οι προσδοκίες για βελτίωση των εταιρικών κερδών βρίσκονται σήμερα εντόνως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, ακριβώς επειδή οι ίδιοι έχουν την ανάγκη να ακούσουν από κάπου καλά νέα, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε είδηση να αποτελεί αυτόματα και μια θετική εξέλιξη γι’ αυτούς;

Έχετε μερικώς δίκιο. Οι επενδυτές, προσβλέποντας σε μια κυκλική ανάκαμψη και της οικονομίας και των εταιρικών κερδών, αντλούν αισιοδοξία από οποιοδήποτε καλό νέο. Αυτό άλλωστε φαίνεται και μέσα από την έλλειψη αντίδρασης που παρατηρείται στις τιμές των μετοχών.

Πριν από λίγο καιρό διαπιστώναμε πόσο εύκολα οι επενδυτές ”τιμωρούσαν” τις μετοχές, όταν ερχόταν στο φως της δημοσιότητας μια π.χ. δυσοίωνη εξέλιξη. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει σήμερα.

Θα ήμασταν υπερβολικά αισιόδοξοι αν προεξοφλούσαμε οποιαδήποτε ανάκαμψη. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε θεωρούμε ότι σύντομα οι ”μεγάλες προσδοκίες” αναγκαστικά θα εξαφανιστούν.

Αποτελεί κριτήριο για τις αναλύσεις σας το επίπεδο δανεισμού των επιχειρήσεων; Επιλέγετε συνήθως ευρωπαϊκούς ομίλους με χαμηλά επίπεδα χρέους;

Τα επίπεδα χρέους μάς απασχολούν σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς το συνολικό ποσοστό στην Ευρωζώνη αγγίζει το ανησυχητικό όριο του 75% του ΑΕΠ. Η αποπληρωμή του συγκεκριμένου χρέους αναμφισβήτητα θα ασκήσει πιέσεις στους ισολογισμούς, αλλά και στους ρυθμούς ανάπτυξης των εταιριών.

Επίσης σκεφτείτε ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους περιορίζουν τη δυνατότητα περαιτέρω αύξησης του δανεισμού των εταιριών, με στόχο τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων, άρα κατ’ επέκταση και την εξέλιξή τους. Το βάρος μας πάντως δίνεται σε εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν περιορισμένη έκθεση χρέους.

Όταν, για παράδειγμα, αναζητάτε καλές επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη, με τι κριτήρια τις επιλέγετε; Πού βρίσκονται τώρα οι ευκαιρίες; Μπορείτε να αναφέρετε ορισμένα ονόματα ενδεικτικά;

Εστιάζουμε την προσοχή μας σε εταιρείες και κλάδους που προσφέρουν έδαφος για ανάπτυξη, με βάση όμως και ένα συντηρητικό σενάριο που έχουμε για την πορεία των αγορών. Επίσης δίνουμε βάρος και στο θέμα των αποδόσεων.

Με αυτά λοιπόν κατά νου, στη λίστα των προτιμήσεών μας βρίσκονται οι φαρμακοβιομηχανίες, που έχουν περιθώρια καταγραφής μεγαλύτερων αξιών, καθώς οι αποτιμήσεις τους δεν εσωκλείουν ακόμη ορισμένες θετικές εξελίξεις, όπως είναι για παράδειγμα η μεγαλύτερη δυνατότητα άντλησης μετρητών, η επιτάχυνση της ανάπτυξής τους κ.ο.κ.

Ενδιαφέρον επίσης συγκεντρώνουν και ”αμυντικοί” τομείς, όπως είναι οι καπνοβιομηχανίες και οι εταιρίες κοινής ωφέλειας. Θετική διαγράφεται και η εικόνα των τηλεπικοινωνιών, καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος αναμένεται να είναι ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές, με βάση και το σενάριο που έχουμε για την οικονομία, στο οποίο ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού είναι αυξημένος.

Οι τηλεπικοινωνίες ούτως ή άλλως έχουν ”βιώσει” τη ραγδαία κάμψη των τιμών τα τελευταία χρόνια. Τώρα φαίνεται να σταθεροποιείται κάπως η κατάσταση σε επίπεδο τιμών. Το γεγονός αυτό μπορεί να ευνοήσει παραπάνω τον τομέα.

Υπάρχει κάποιος κλάδος που με βάση την τρέχουσα τάση του να εμφανίζει καλύτερες αγοραστικές ευκαιρίες σε σύγκριση με κάποιους άλλους;

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι ”αμυντικοί τομείς” προσφέρουν καλές ευκαιρίες, ιδιαιτέρως σε ένα περιβάλλον στασιμότητας το οποίο έχουμε ήδη προεξοφλήσει για τις αγορές.

Γιατί προσφάτως συνιστούσατε την πώληση γερμανικών μετοχών; Υπάρχουν άλλες ευρωπαϊκές αγορές πέραν της γερμανικής για τις οποίες οι επενδυτές θα έπρεπε να ανησυχούν μέσα στους επόμενους 12 μήνες;

Η Γερμανία παραμένει ίσως η ”αχίλλειος πτέρνα” της Ευρωζώνης, γι’ αυτό άλλωστε προβλέπουμε και την καταγραφή φαινομένων αποπληθωρισμού μέχρι και την επόμενη χρονιά.

Ο αποπληθωρισμός όμως μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπιστεί και από τη θετική του πλευρά, αν η χώρα τον αφήσει να ανοίξει τον ”δρόμο” για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της. Μην ξεχνάτε ότι το πρόβλημα της Γερμανίας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας σε επίπεδο κόστους, με αποτέλεσμα τα περιθώρια κερδοφορίας των επιχειρήσεων να συνεχίζουν να ”υποφέρουν”.

Υπάρχει μια πολύ ισχυρή σχέση ανάμεσα στους ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας (η ανατίμηση του ευρώ ας σημειωθεί ότι έχει ήδη πλήξει τους Ευρωπαίους εξαγωγείς) και στην εγχώρια ζήτηση. Έτσι δικαιολογείται και η εξασθένηση της γερμανικής αγοράς συνολικά.

Την ίδια στιγμή, ας επισημανθεί ότι εστιάζουμε την προσοχή μας και στις γειτονικές προς τη Γερμανία χώρες που έχουν μεγάλη έκθεση σε αυτήν, όπως είναι η Ολλανδία και η Σουηδία.

Όταν παρακολουθούμε, για παράδειγμα, μια χώρα από επενδυτικής πλευράς, προσέχουμε ιδιαιτέρως ορισμένους κλάδους, όπως τις βαριές βιομηχανίες και τους εξαγωγικούς τομείς, οι οποίοι έχουν ήδη δεχθεί μεγάλες πιέσεις.

Ποια ευρωπαϊκή αγορά θεωρείτε υπερτιμημένη και ποια υποτιμημένη;

Eίναι πολύ αρνητική η εικόνα που έχουμε για την αγορά της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας. Εντός Ευρώπης προτιμούμε ιδιαιτέρως τη βρετανική αγορά για τον αμυντικό χαρακτήρα της, για τις μετοχές με χαμηλό δείκτη κινδύνου και την υψηλή ποιότητα στις αποδόσεις τους.

Επίσης, στη λίστα των προτιμήσεών μας βρίσκεται και η Ισπανία, η οποία όμως είναι ίσως η μοναδική που συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης. Η χώρα επίσης έχει και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, που, όπως και στην περίπτωση της Βρετανίας, προέρχεται από τη μικρή έκθεσή της σε εξαγωγές.

Εκτιμάτε ότι η ΕΚΤ θεωρεί τον πληθωρισμό σαν έναν σύγχρονο Λεβιάθαν ή μήπως από την άλλη πλευρά η ανατίμηση του ευρώ τη βοηθά να μην τον βλέπει σαν ένα μεγάλο ”τέρας”, αφού στην πραγματικότητα την εξυπηρετεί για να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει γι’ αυτόν;

Όπως υποστηρίζει και ο οικονομολόγος μας, κ. Robert Prior -Wandesforde, η ΕΚΤ φαίνεται πως έχει πάψει πλέον να ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό για την πορεία του πληθωρισμού. Οι βασικές προβλέψεις της για τον τιμάριθμο κάνουν λόγο για 1,3% την επόμενη χρονιά. Με βάση και τις εκτιμήσεις αυτές, μπορεί να δικαιολογηθεί η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο κατά 50 μονάδες βάσης.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά και τον αντίκτυπο που είχε η ενίσχυση του ευρώ, παρ’ όλο που -για εμάς τουλάχιστον είναι πολύ πιο σημαντικό- η επίμονη εξασθένηση της ζήτησης τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Προς το παρόν, πάντως, η τράπεζα ναι μεν μπορεί να μην αποκλείει την πιθανότητα νέας μείωσης των επιτοκίων, όμως, όπως άλλωστε έχει κάνει και στο παρελθόν, θα επαναλάβει την άποψή της ότι τα επιτόκια διαμορφώνονται σε τόσο χαμηλά επίπεδα που είναι αρκετά για να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Άλλωστε μια νέα μείωση θα είχε μηδαμινό αντίκτυπο, κατά την ΕΚΤ.

Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι μέσα στους επόμενους μήνες οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα αλλάξουν ενδεχομένως τη στάση τους, καθώς η πραγματική οικονομία θα συνεχίσει να απογοητεύει τους παράγοντες των αγορών.

Θεωρούμε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ θα παραμείνουν σχεδόν στάσιμοι για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους και ίσως δείξουν κάποιο σημάδι ανάκαμψης αργότερα. Η πτώση του πληθωρισμού ίσως εκπλήξει την ΕΚΤ. Υπολογίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρατηρηθεί όντως το φαινόμενο του αποπληθωρισμού στη Γερμανία την επόμενη χρονιά.

Ως εκ τούτου, προβλέπουμε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων κατά 125 μονάδες βάσης, στο 0,75%. Αυτή η εκτίμηση, όμως, βασίζεται και στο σενάριο μιας έντονα ανοδικής κίνησης του ευρώ.

Τα επιτόκια είναι ήδη χαμηλά στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρωζώνη, όπως είπατε και προηγουμένως, ίσως μειωθούν κι άλλο. Προβλέπετε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και στην περίπτωση της Fed; Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος μιας νέας μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων στα χρηματιστήρια;

Και στις δύο περιπτώσεις προβλέπουμε τη διαμόρφωση των επιτοκίων στο 0,75%. Το πρόβλημα όμως που παρατηρείται στην Ευρωζώνη είναι ότι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τα χαμηλά επιτόκια δεν έχουν συμβάλει στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, γι’ αυτό άλλωστε και πιστεύουμε ότι οι νέες μειώσεις θα βοηθήσουν την κατάσταση.

Αν τώρα υπάρξουν ενδείξεις ότι όντως η υιοθέτηση χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής θα ενισχύσει το κλίμα, τότε σίγουρα αυτό θα λειτουργήσει θετικά και για τα χρηματιστήρια. Την ίδια στιγμή και οι επιχειρήσεις θα βρουν ένα ακόμη στήριγμα για να αποπληρώσουν μέρος των χρεών τους λόγω του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης.

* Μερική αναδημοσίευση από το φύλλο της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & Επενδύσεις” της 1ης Αυγούστου 2003

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v