Raymond James: Έπεται μεγάλη διόρθωση στη Wall

Mείωση θέσεων σε μετοχές στη Wall Street, μετά το ράλι που ξεκίνησε από τον Μάρτιο, συνιστά σε συνέντευξή του ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Raymond James, κ. Jeffrey Saut. Οι προβλέψεις του για την περαιτέρω πορεία των αγορών.

Raymond James: Έπεται μεγάλη διόρθωση στη Wall
Για τον λόγους μείωσης θέσεων σε μετοχές της Wall Street, μετά το ράλι που ξεκίνησε από τον Μάρτιο, αλλά και για τα βήματα της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς και των κρατικών ομολόγων το 2003, μιλάει ο επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής της Raymond James, κ. Jeffrey Saut. (*)

Παράλληλα, ο contrarian στρατηγικός ”αρχιτέκτονας” επισημαίνει τις υπερβολές της αμερικανικής οικονομίας και αγοράς, κάνοντας προβλέψεις για τον τρόπο επίλυσής τους.

Συνέντευξη στον Ηλία Χρονόπουλο

Εκτιμάτε ότι φέτος η Wall Street θα ξεπεράσει σε αποδόσεις την αγορά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων; Θα χαρακτηρίζατε τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ σαν τον νέο ”NASDAQ” (λόγω του κινδύνου ξεσπάσματος ”φούσκας”, όπως είχε συμβεί το 2000 στην περίπτωση των dot.com εταιρειών);

Θεωρώ ότι, αν η αγορά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων ξεπεράσει σε αποδόσεις τη Wall Street το 2003, αυτό θα αποδείξει ότι στην πράξη το ”πάνω χέρι” το έχει πάρει ο αποπληθωρισμός. Δεν νομίζω όμως ότι οι επενδυτές θα έπαιζαν, προς το παρόν τουλάχιστον, αυτό το ”στοίχημα”. Η πιθανότητα ύπαρξης αποπληθωρισμού στις ΗΠΑ είναι 10%, παρά τις όποιες δηλώσεις του Alan Greenspan. Πιστεύω ότι είναι πολύ πιο πιθανή η αναθέρμανση των πληθωριστικών πιέσεων παρά τα σενάρια αποπληθωρισμού. Συνεπώς δεν προβλέπω και περαιτέρω ράλι στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Οι μετοχές αμερικανικών εταιρειών βρέθηκαν εντός μιας κυκλικής αγοράς των ”ταύρων” (cyclical bull market), σε μια περίοδο όμως που ομολογουμένως η πτωτική τάση της Wall Street (bear market) δεν έχει τελειώσει.

Πιστεύετε ότι η ρευστότητα ήταν ο κινητήριος μοχλός για το ράλι που σημειώθηκε από τις 12 Μαρτίου του 2003; Πόσο υπολογίζετε να διαρκέσει αυτή η ανοδική κούρσα;

Eίναι ξεκάθαρο πλέον ότι το ράλι αυτό καθοδηγήθηκε από τη ρευστότητα. Τυχαία ή όχι η ερώτησή σας, ήθελα να σας πω ότι η τελευταία έκθεσή μου είχε τίτλο ”Wall Street: Το ράλι της ρευστότητας”. H Federal Reserve εκτίναξε την προσφορά χρήματος στα υψηλότερα επίπεδα που θυμάμαι κατά την τριακοστή θητεία μου στον χώρο της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Το ράλι αυτό οφείλεται στη ρευστότητα, παρά στο πρόγραμμα των φοροαπαλλαγών του προέδρου Μπους και τις προσδοκίες που γεννήθηκαν, τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας, τον ”θάνατο” του δολαρίου και τα 3 τρισ. δολάρια που κατέχουν τα money market funds.

Είναι φανερό πλέον ότι οι περισσότεροι θεσμικοί προεξοφλούν ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει δυναμικά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, σηματοδοτώντας έτσι και την ενίσχυση των εταιρικών κερδών.

Ωστόσο, είμαι λιγάκι προβληματισμένος απέναντι σε αυτή τη γενικότερη αντίληψη που επικρατεί. Πιστεύω ότι η οικονομία μας ναι μεν θα ανακάμψει, αλλά με... εκπληκτικά ήπιους ρυθμούς.

Σε τι επίπεδα πιστεύετε ότι θα κλείσουν οι δείκτες Dow Jones, NASDAQ Composite και S&P-500 στο τέλος της χρονιάς; Έχετε θέσει καθόλου τιμές-στόχους για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου και δολαρίου /γεν;

Δεν θέτω ποτέ τιμές-στόχους. Προσπαθώ απλώς να προβλέπω σωστά την τάση της αγοράς και τα επόμενα βήματά της. Και για τους τρεις δείκτες που με ρωτήσατε, θεωρώ ότι θα παραμείνουν σε ένα συγκεκριμένο εύρος διακύμανσης για περισσότερο απ’ ό,τι ο κόσμος πιστεύει.

Για την τελευταία διετία υποστηρίζαμε ως Raymond James ότι ο πυθμένας του S&P-500 κυμαίνεται στην περιοχή των 750-790 μονάδων, ενώ η κορυφή του εντοπίζεται στις 950-990 μονάδες. Αυτά τα επίπεδα, αν θέλετε, μπορείτε να τα εκλάβετε ως τιμές-στόχους.

Αναφορικά επίσης με την πορεία του δολαρίου, εδώ και 18 μήνες ”φωνάζω” ότι το αμερικανικό νόμισμα θα ”αιμορραγήσει” από τα χτυπήματα των ”αρκούδων” και θα παραμείνει για πολύ καιρό σε καθεστώς πιέσεων. Στο μεταξύ, όμως, θα υπάρξουν και διαστήματα ανακούφισης και ανοδικών ξεσπασμάτων, όπως άλλωστε παρατηρείτε και τώρα στην αγορά. Η γενικότερη τάση όμως του δολαρίου παραμένει πτωτική σε σχέση με τα περισσότερα νομίσματα του κόσμου.



Εν όψει και της λήξης του δευτέρου τριμήνου, ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τα κέρδη/μετοχή των αμερικανικών επιχειρήσεων και ποιοι τομείς θα πρωταγωνιστήσουν;

H εκτίμησή μου είναι ότι ακόμη και σήμερα οι προσδοκίες για ανάκαμψη των εταιρικών κερδών στο δεύτερο, τρίτο, αλλά και τέταρτο τρίμηνο του έτους παραμένουν υπερβολικές. Το θέμα όμως εδώ είναι να διευκρινιστεί λίγο τι εννοούμε όταν λέμε εταιρικά κέρδη, γιατί αυτός ο γενικός όρος πραγματικά έχει διχάσει πολλούς διαχειριστές κεφαλαίων και όχι μόνο. Ως κέρδη ορίζουμε τα ανακοινωθέντα, τα λειτουργικά, τα καθαρά, αυτά που περιλαμβάνουν και τη λογιστικοποίηση των stock options ή αυτά που περιλαμβάνουν και τα υπο-επενδυμένα συνταξιοδοτικά ταμεία των επιχειρήσεων;

Πιστεύετε ότι η Wall Street τον τελευταίο καιρό καθοδηγείται από τις προβλέψεις - προσδοκίες για τα επιτόκια (interest rate driven) ή για τα εταιρικά κέρδη; Τι περιμένετε από τη Fed μέχρι το τέλος του χρόνου;

Θεωρώ ότι η Fed θα προχωρήσει τελικώς σε μείωση των επιτοκίων, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τις ανησυχίες για τον αποπληθωρισμό. Αυτό είναι το μοναδικό ίσως κίνητρο πίσω από τις αποφάσεις της. Μην ξεχνάτε επίσης ότι η Fed είχε κάποτε αναφέρει ότι αυτό που οδηγεί τη Wall Street είναι η ρευστότητα.

Η αύξηση της προσφοράς χρήματος από τη Fed κατόρθωσε να ”εξοντώσει” κάθε προσδοκία για αποδόσεις από επενδυτικά προϊόντα πέραν των μετοχών. Άλλωστε σε μετοχές διοχετεύτηκαν και τα περισσότερα κεφάλαια των θεσμικών κυρίως επενδυτών. Τα money market funds, δεδομένων των πολύ χαμηλών επιπέδων επιτοκίων στις ΗΠΑ, καταγράφουν αρνητικές αποδόσεις, με βάση φυσικά και τα τρέχοντα επίπεδα του πληθωρισμού.

Η ρευστότητα, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια, είναι το κύριο χαρακτηριστικό ενός εορταστικού κλίματος στα χρηματιστήρια.

Το τρέχον ράλι, πάντως, θυμηθείτε ότι ξεπέρασε κατά πολύ και τα πραγματικά θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, γι’ αυτό και εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί περαιτέρω.

(*) Εκτεταμένο απόσπασμα από τη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο φύλο της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ” (φύλλο 275, 27/6).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v