Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π. Μυλωνάς: Η ΕΤΕ "βλέπει" Ουκρανία - Αίγυπτο

Ουκρανία & Αίγυπτος παραμένουν οι πρώτοι στόχοι επέκτασης της ETE, τονίζει ο επικεφαλής στρατηγικής, Π. Μυλωνάς. Τι λέει για τις αγορές, την πιστωτική κρίση, την επένδυση στην Τουρκία.

  • Συνέντευξη στο Νίκο Σκρέκα
Π. Μυλωνάς: Η ΕΤΕ βλέπει Ουκρανία - Αίγυπτο
Η Ουκρανία και η Αίγυπτος παραμένουν οι πρώτοι στόχοι επέκτασης της Εθνικής, ενώ η έκθεσή της στην τουρκική αγορά είναι «διαχειρίσιμη», αν και οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις ήταν «ατυχείς».

Ο κορυφαίος οικονομολόγος και επικεφαλής στρατηγικής του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, τόνισε σε αποκλειστική συνέντευξη στον κ. Νίκο Σκρέκα, για λογαριασμό της Thomson Financial News και του euro2day.gr: «Τόσο η ουκρανική όσο και η αιγυπτιακή οικονομία βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής της ΕΤΕ. Εκεί δραστηριοποιούνται οι Έλληνες επιχειρηματίες, έχουμε ισχυρούς ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς και διαθέτουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων τραπεζών, κάτι που μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τις εν λόγω αγορές».

Ο κ. Μυλωνάς επιβεβαίωσε ότι η Εθνική εξετάζει την αγορά της Ουκρανίας εδώ και καιρό, αλλά συμπληρώνει: «Δυστυχώς τίποτα δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής και θα συνεχίσουμε να διερευνούμε τυχόν ευκαιρίες. Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν υπάρχουν στόχοι που να ταιριάζουν με τις ανάγκες μας».

Στην Αίγυπτο η Εθνική εμπλέκεται στην ιδιωτικοποίηση της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της Bank Du Caire. Ο κ. Μυλωνάς σημείωσε: «Είναι η κατάλληλη στιγμή να τοποθετηθούμε στην αγορά καθώς η τραπεζική έχει μόλις αρχίσει να αναπτύσσεται. Είμαστε αισιόδοξοι για την οικονομία της Αιγύπτου γιατί χαρακτηρίζεται από ισχυρή ανάπτυξη και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις».

Η Εθνική Τράπεζα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην τουρκική αγορά λόγω της θυγατρικής της Finansbank. Όμως, ο κ. Μυλωνάς τονίζει: «Δεν πρόκειται για περίπτωση ανόδου και πτώσης. Έχουμε δει την πτώση και τώρα αναμένεται μόνο άνοδος, αν και η οικονομία της χώρας είναι ευάλωτη σε εξωγενείς παράγοντες, εφόσον χρειάζεται χρηματοδότηση για το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών».

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής εξήγησε ότι «η οικονομία της Τουρκίας είναι ανθεκτικότερη από ποτέ, υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση, το τραπεζικό σύστημα είναι επίσης ισχυρό και οι αναδιαρθρώσεις συνεχίζονται».

Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι η δικαστική απόφαση που αμφισβητεί τη συνταγματικότητα του κυβερνώντος κόμματος «είναι ατυχής, άκαιρη και δημιουργεί αβεβαιότητα, αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο σοβαρή είναι αυτή η εξέλιξη».

Ο κ. Μυλωνάς δεν απέκλεισε κάποιες βραχυπρόθεσμες αναταράξεις στην Τουρκία. Όμως υπογράμμισε ότι η αγορά έχει αποδώσει εξαιρετικά, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έχει υποχωρήσει, αλλά βρίσκεται ακόμη σε υψηλότερα επίπεδα σε ετήσια βάση, ενώ η οικονομία επιβραδύνεται, γεγονός που θα οδηγήσει σε μικρότερες ανάγκες χρηματοδότησης.

Ως στέλεχος του τμήματος διαχείρισης ρίσκου, ο κ. Μυλωνάς σημείωσε: «Έχουμε κάνει αντιστάθμιση ρίσκου (hedging) σε συγκεκριμένα κέρδη στην Τουρκία και σε αναδυόμενες αγορές όπως της Ρουμανίας. Επιλέγουμε να μείνουμε μακριά από τον δανεισμό σε ξένη ισοτιμία στους καταναλωτές».

Στο ζήτημα της πιστωτικής κρίσης και πώς επηρεάζει τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, ο κορυφαίος οικονομολόγος εξηγεί: «Η μείωση της ρευστότητας έπληξε κάποιες τράπεζες περισσότερο από άλλες, αλλά στην Εθνική έχουμε την τύχη να διαθέτουμε επιπλέον ρευστότητα από καταθέσεις ταμιευτηρίου αντί προθεσμιακών, οπότε επηρεαστήκαμε λιγότερο.

Ακόμη κι έτσι, πληρώνουμε τώρα περίπου 100 μονάδες βάσης περισσότερο στις προθεσμιακές καταθέσεις σε σχέση με τα προ της κρίσης επίπεδα, όπως ακριβώς και οι υπόλοιπες τράπεζες. Οι νεότερες τράπεζες που έχουν μπει στην αγορά πιο πρόσφατα δεν έχουν ανάλογη καταθετική βάση και επηρεάστηκαν τόσο από τις λιγότερες καταθέσεις όσο και από το ότι πρέπει να τις πληρώνουν περισσότερο».

Σε γενικές γραμμές ο κ. Μυλωνάς τόνισε: «Η πιστωτική κρίση αποτελεί πολύ μικρότερο πρόβλημα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, καθώς δεν είχαμε "τοξικές" επενδύσεις όπως subprimes ή άλλα σύνθετα χρηματοοικονομικά εργαλεία που επηρεάστηκαν. Δεν είχαμε ανάγκη να αναζητήσουμε άλλες πηγές κερδοφορίας, δεδομένου ότι η εγχώρια αγορά χορηγήσεων ήταν ισχυρή, οπότε γλιτώσαμε από τις υπερβολές που είδαμε σε άλλες αγορές».

Ο κ. Μυλωνάς δεν θέλησε να σχολιάσει την πρόσφατη ενίσχυση του μεριδίου της Εθνικής στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πάνω από το 6%.

Παράγοντες της αγοράς σημείωσαν πρόσφατα ότι η Εθνική θέλησε να δείξει το ενδιαφέρον και την παρουσία της στη μελλοντική ιδιωτικοποίηση του ιδρύματος. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι αν και η Εθνική δεν χρειάζεται τη βάση ρευστότητας του Τ.Τ., δεν επιθυμεί η Eurobank, η οποία απέκτησε πρόσφατα το 5,7%, να ελέγξει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η Eurobank χρειάζεται το Τ.Τ. περισσότερο απ' ό,τι η Εθνική για να αποκτήσει τη φθηνή καταθετική του βάση και το εκτεταμένο δίκτυό του, αλλά η ενίσχυση μεριδίων και από τις δυο τράπεζες περιπλέκει τη διαδικασία ενδεχόμενης πώλησης σε ξένο παίκτη.

Ερωτηθείς για το πώς βλέπει τις αποτιμήσεις αλλά και τη μελλοντική κατεύθυνση του Χρηματιστηρίου Αξιών, Ο κ. Μυλωνάς τόνισε: «Η άποψή μου για τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές είναι ότι δεν έχουμε δει ακόμη το κατώτατο σημείο, όμως το προσεγγίζουμε και η ελληνική αγορά αναμένεται να πραγματοποιήσει ανάλογη κίνηση».

Ο κ. Μυλωνάς επισήμανε ότι οι ΗΠΑ «βρίσκονται ήδη σε ύφεση, θα παραμείνουν για το πρώτο εξάμηνο και εάν τελειώσει εκεί, θα δούμε τα χαμηλά για τις μετοχές εντός των επόμενων δύο μηνών».

Ο ίδιος θεωρεί ότι το πιο απαισιόδοξο σενάριο, το οποίο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες επιβεβαίωσης, είναι «οι ΗΠΑ να παραμείνουν σε ύφεση ή σε χαμηλή ανάπτυξη έως τα τέλη του έτους» και αυτό ενδέχεται να καθυστερήσει την ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών κατά ένα εξάμηνο. Ο κ. Μυλωνάς προέβλεψε ότι οι αγορές θα ανακάμψουν ένα τρίμηνο πριν από την πραγματική οικονομία.

Ειδικότερα για την εγχώρια αγορά, ο κ. Μυλωνάς εκτιμά πως οι αποτιμήσεις θα καθοριστούν από τέσσερις παράγοντες: Από την κυρίαρχη αντίληψη διεθνώς για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, από τις περιφερειακές ανησυχίες για τις αναδυόμενες αγορές, από τις ανάγκες ρευστότητας των ξένων θεσμικών και επίσης από τις τιμές του πετρελαίου.

«Η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς βασίζεται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και στις μετοχές των εταιριών κοινής ωφελείας, οπότε η παγκόσμια αντίληψη για τις τράπεζες και οι τιμές του πετρελαίου θα επηρεάσουν τον Γενικό Δείκτη».

Οι περισσότεροι αναλυτές, εξήγησε, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία. «Παρ' όλα αυτά εκφράζονται ανησυχίες για μακροοικονομικές ανισορροπίες και για την ανάπτυξη χωρών όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Τουρκία, οπότε η εκτεταμένη έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην ευρύτερη περιφέρεια έχει οδηγήσει σε χαμηλότερες αποτιμήσεις».

«Φυσικά, οι ξένοι θεσμικοί ελέγχουν περισσότερο από το 50% της ελληνικής αγοράς, επομένως οι ανάγκες ρευστότητας που έχουν, η μόχλευση και τα margin calls θα επηρεάσουν επίσης το Χρηματιστήριο Αξιών», πρόσθεσε.

Οι βασικές απειλές που βλέπει ο κ. Μυλωνάς για τις οικονομίες της ευρωζώνης είναι ένα «διπλό χτύπημα» στις εξαγωγές από την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και από την ανατίμηση του ευρώ, καθώς και από τη σημαντική αύξηση στις τιμές των ακινήτων σε ορισμένες οικονομίες που μπορεί να είναι πιο ευάλωτες. πάντως, δεν θεωρεί ότι υπάρχει φούσκα στις τιμές των ακινήτων γενικότερα στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v