T. Salamone: ”Ράλι” στο NASDAQ, στις 8.500 ο Dow!

Συγκεκριμένες προβλέψεις για την Wall Street, κάνει ο Todd Salamone, της γνωστότατης στις ΗΠΑ, Schaeffer Investment Research, (που τα τελευταία χρόνια διακρίνεται για την ακρίβεια των εκτιμήσεων της) παρουσιάζοντας ταυτόχρονα την άποψη του για τις υπάρχουσες επενδυτικές ευκαιρίες.

T. Salamone: ”Ράλι” στο NASDAQ, στις 8.500 ο Dow!
Τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπει σύντομα διόρθωση στη Wall Street παραθέτει ο Todd Salamone, αντιπρόεδρος της Schaeffer Investment Research, ( μιας ανεξάρτητης εταιρίας που σταθερά περιλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια στο top-10 των προβλέψεων για την πορεία των αμερικανικών αγορών, ενω ο ιδρυτής και πρόεδρος της, Bernie Schaeffer, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο γνωστούς ανεξάρτητους ”γκουρού”).

Ο ίδιος αναλύει τους κλάδους εκείνους, στους οποίους εντοπίζει τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες σήμερα, αλλά και τις τιμές-στόχους που η εταιρία του έχει θέσει για την αμερικανική αγορά μέχρι το τέλος του έτους. (*)

Επίσης, εξηγεί τι θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή των ταύρων (bull market) και πόσο κοντά είναι αυτή η στιγμή.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Todd Salamone στον Ηλία Χρονόπουλο

- Εκτιμάτε ότι, τόσο οι διαχειριστές κεφαλαίων, όσο και οι αναλυτές ανά τον κόσμο εμφανίζονται πλέον πιο αισιόδοξοι για την πορεία των διεθνών αγορών; Αυτή η ευφορία που παρατηρήθηκε στα χρηματιστήρια τελευταία, πιστεύετε ότι πηγάζει από τη μείωση του βαθμού αποστροφής των επενδυτών στον κίνδυνο (decline in risk aversion) με αφορμή το τέλος του πολέμου στο Ιράκ;

Αυτό που πραγματικά είναι φανερό είναι ότι οι επενδυτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για την πορεία της Wall Street παρά για οποιαδήποτε άλλη αγορά του κόσμου. Σύμφωνα και με μια τελευταία δημοσκόπηση που διενήργησε η Merrill Lynch, παρατηρήθηκε ότι το 36% των διαχειριστών κεφαλαίων αύξησε τις θέσεις του σε αμερικανικές μετοχές τον Μάιο από 24% που ήταν τον Μάρτιο. Αυτό και μόνο δείχνει πολλά.

Η ίδια έρευνα, επίσης, που πραγματικά αποτυπώνει τις απόψεις όσων ”καθορίζουν” το κλίμα, έδειξε ότι το δολάριο δεν ευνοήθηκε από αυτό το καλό κλίμα που επικράτησε στη Wall Street, αλλά ούτε και από τα σημαντικά βελτιωμένα αποτελέσματα των αμερικανικών εταιρειών για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Γι’ αυτό άλλωστε βλέπετε να συνεχίζεται και η πτώση του δολαρίου.

Ας επισημανθεί, πάντως, ότι καταγράφεται σήμερα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις αναδυόμενες αγορές παρά για τις ανεπτυγμένες, λόγω και της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στην παγκόσμια οικονομία.

- Ποιες τιμές-στόχους έχετε θέσει για τους δείκτες Dow Jones, S&P-500 και NASDAQ Composite μέχρι το τέλος του έτους και ποιες για τους δείκτες της γερμανικής, της βρετανικής και της γαλλικής κεφαλαιαγοράς;

Δεν ασχολούμαστε καθόλου με την Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά πάντως τη Wall Street, πιστεύουμε ότι ο Dow Jones Industrials θα κλείσει το 2003 στις 8.500 μονάδες, ο S&P-500 Index στις 950 και ο NASDAQ Composite στις 2.200.

- Εκτιμάτε ότι το ράλι που ξεκίνησε στη Wall Street από τις 12 Μαρτίου έχει τη δυναμική να συνεχιστεί; Τι χρειάζεται πραγματικά για να αλλάξει η τάση στην αμερικανική κεφαλαιαγορά από πτωτική που είναι τώρα σε ανοδική;

Θεωρώ ότι για να δούμε πραγματικά αλλαγή της τάσης, πρέπει πρώτα να ”κατευναστούν” οι υπερβολικές προσδοκίες των επενδυτών για την πορεία της αγοράς. Την ίδια στιγμή, αν ανακοινωθούν και καλύτερα του αναμενομένου μακροοικονομικά και εταιρικά μεγέθη, τότε οι μετοχές, κυρίως του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας, θα κινηθούν έντονα ανοδικά με αποτέλεσμα η Wall Street να ενισχυθεί σημαντικά.

Πιστεύω ότι η ευρύτερη αμερικανική αγορά, όπως τουλάχιστον υπολογίζεται η απόδοσή της από τον S&P-500, αντιμετωπίζει ένα ισχυρό σημείο αντίστασης στην περιοχή των 1.000 μονάδων.

Αν όμως εξετάσει κανείς την κατάσταση από την πλευρά ενός contrarian, τότε θα διαπιστώσει ότι η υπερβολική απαισιοδοξία που παρατηρήθηκε στα μέσα Μαρτίου δεν έχει ξεπεραστεί. Συνεπώς το ράλι που είδαμε οφείλεται κυρίως σε αγορές για την κάλυψη ανοικτών θέσεων (short-covering), αλλά και στην τοποθέτηση κεφαλαίων που είχαν μείνει προηγουμένως εκτός αγοράς. Τώρα η αισιοδοξία επανέρχεται σταδιακά στη Wall Street, καθώς πολλοί διαχειριστές Αμοιβαίων Κεφαλαίων στις ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους το μικρότερο ποσοστό διαθεσίμων των τελευταίων ετών, σηματοδοτώντας έτσι την αύξηση των θέσεών τους σε μετοχές.

Παράλληλα, αυτοί που διατυμπανίζουν ότι έφτασε η ώρα των ”ταύρων” (bull market), συγκριτικά με αυτούς που πιστεύουν ακόμη στην ύπαρξη των ”αρκούδων” (bear market), είναι πολύ περισσότεροι, κάτι που δεν συνέβαινε στα μέσα Μαρτίου. Ας σημειωθεί όμως ότι η επιστροφή της αισιοδοξίας στην αγορά, σε μια στιγμή κατά την οποία οι δείκτες τείνουν να πλησιάσουν προηγούμενα υψηλά τους, καθιστά τη Wall Street εξαιρετικά ευαίσθητη σε μια πτωτική διόρθωση παρά σε μια ανοδική.

- Πιστεύετε ότι τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα των αμερικανικών επιχειρήσεων για το πρώτο τρίμηνο του έτους συνέβαλαν στο να ενισχυθεί περαιτέρω η αισιοδοξία των επενδυτών για εξίσου βελτιωμένα αποτελέσματα τη χρήση του 2003;

Τα αποτελέσματα των αμερικανικών επιχειρήσεων ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών 6% κατά μέσο όρο. Το ποσοστό αυτό, ακριβώς επειδή ήταν όντως εντυπωσιακό, ενέτεινε την αισιοδοξία των παραγόντων της αγοράς ότι το μέλλον θα είναι εξίσου ευοίωνο με το πρόσφατο παρελθόν. Άλλωστε, για να επανέλθω και στη δημοσκόπηση της Merrill Lynch που σας ανέφερα αρχικώς, δεν είναι τυχαίο ότι η πλειονότητα των αναλυτών αναθεώρησε προς τα επάνω τις προβλέψεις της για τα κέρδη/μετοχή πολλών αμερικανικών εταιρειών.

- Εκτιμάτε ότι εισερχόμαστε σε μια περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας για την αγορά συναλλάγματος; Τι θα σήμαινε αυτό ενδεχομένως για το δολάριο, δεδομένων και των ιστορικά υψηλών ”διδύμων ελλειμμάτων” στις ΗΠΑ;

Προβλέπω περαιτέρω πτώση του αμερικανικού νομίσματος. Η εξασθένησή του όμως θα ωθήσει τους ξένους προς τις ΗΠΑ διαχειριστές κεφαλαίων να αναθεωρήσουν σε μεγάλο βαθμό την τεράστια -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- έκθεσή τους στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, και αυτό θα λειτουργήσει ανασταλτικά για τη Wall Street.



- Ποιους κλάδους θα επιλέγατε για αγορές στον τρέχοντα επιχειρηματικό κύκλο και γιατί; Θα μπορούσατε να αναφέρετε κάποιες μετοχές από κάθε τομέα που επιλέξατε;

Περιμένουμε έντονα ανοδική πορεία για τον κλάδο του χρυσού, της βιοτεχνολογίας, αλλά και της υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου του Διαδικτύου. Όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, το ράλι που σημειώθηκε τελευταία στον τεχνολογικό κυρίως τομέα αποδίδεται σε όσους ήταν υπερβολικά απαισιόδοξοι για τον κλάδο, λόγω των δυσμενών αποτελεσμάτων που εμφάνιζε από το 2000. Η τεράστια κάμψη της κερδοφορίας του τομέα, όμως, είχε αντίκτυπο και στην πορεία των μετοχών, με αποτέλεσμα σταδιακά να δημιουργηθούν καλές αγοραστικές ευκαιρίες, αναθερμαίνοντας έτσι το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ακριβώς επειδή υπήρξε πολύ αρνητικό κλίμα, ήταν λογικό όταν ανακοινώνονταν καλύτερα από τα προβλεπόμενα αποτελέσματα οι ”παίκτες” των αγορών να ενθουσιάζονταν πολύ και αυτό λειτούργησε θετικά για την πορεία των τεχνολογικών τίτλων. Αγαπημένες μου μετοχές είναι η Juniper Networks και η Amazon.com.

Η ανοδική πορεία του χρυσού βασίζεται κυρίως στην πτώση του δολαρίου και στις προοπτικές για ένα αποπληθωριστικό ή ακόμη και πληθωριστικό περιβάλλον, πεδία που ιστορικά είχαν δείξει ότι το πολύτιμο μέταλλο είχε τα περιθώρια να καταγράψει πολύ υψηλές αποδόσεις. Είναι πολλοί οι fund managers που εξακολουθούν να προτιμούν τον χρυσό και τις μετοχές του τομέα, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί η ανοδική τάση. Η διόρθωση που σημειώθηκε κατά την περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου για τα συμβόλαια χρυσού, παράδοσης Ιουνίου, φανερώνει ότι ο ΚΜΟ των 20 μηνών έχει σπάσει προς τα επάνω, εξέλιξη που αποδεικνύει ότι η μακροπρόθεσμη τάση είναι όντως ανοδική.

- Πώς θα διαμορφώνατε σήμερα ένα υποδειγματικό χαρτοφυλάκιο;

Θα αποτελούνταν κυρίως από μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, του χρυσού, ενώ επίσης σταδιακά θα αύξανα τις θέσεις μου και σε τίτλους του ενεργειακού κλάδου.

- Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία και πώς μπορεί να επηρεάσει την πορεία της Wall Street;

O μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται στην πτώση του δολαρίου και στις επιπτώσεις που έχει στα ήδη διογκούμενα ελλείμματα των ΗΠΑ. Με τη Federal Reserve να ”πλημμυρίζει” την αγορά με ρευστότητα, σε μια προσπάθεια φυσικά να καταπολεμήσει το φαινόμενο του αποπληθωρισμού, υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν πληθωριστικές πιέσεις σε μια περίοδο που η αμερικανική οικονομία δεν αναπτύσσεται και η ανεργία βρίσκεται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών.

Η άνοδος του πληθωρισμού, λοιπόν, μπορεί να οδηγήσει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια, στο πλαίσιο αποκλιμάκωσης των πιέσεων, γεγονός που θα συμβάλει στον περιορισμό των ήδη υποτονικών ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

(*) Αναδημοσίευση από το φύλλο της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ” με ημερομηνία 13 Iουνίου 2003

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v