Φ. Καραβίας: Η κρίση θα έχει συνέχεια

Η κρίση έχει βάθος, εκτιμά ο κ. Φ. Καραβίας, επικεφαλής Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank, ενώ δεν αποκλείει νέο γύρο τραπεζικών εξαγορών. Προβλέψεις για επιτόκια, δολάριο, spreads ομολόγων.

  • Συνέντευξη στο Δημήτρη Κοντογιάννη
Φ. Καραβίας: Η κρίση θα έχει συνέχεια
Η ΕΚΤ θα προχωρήσει πιθανόν σε μείωση του βασικού επιτοκίου της στο 3,75% από 4% το δεύτερο εξάμηνο του 2008, εκτιμά ο κ. Φωκίων Καραβίας, γενικός διευθυντής της Eurobank και επικεφαλής των διεθνών κεφαλαιαγορών, σε συνέντευξή του στο Euro2day.

O ίδιος δεν αποκλείει έναν νέο γύρο εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ενώ εκτιμά ότι δεν έχουμε δει ακόμη το τέλος της πιστωτικής κρίσης.

«Eίναι δύσκολο να πει κανείς πότε θα τελειώσει η πιστωτική κρίση, αλλά σίγουρα δεν θα τελειώσει σε 1 - 2 μήνες. Έχει βάθος και μάκρος, αγγίζει τις τράπεζες και από πλευράς οικονομιών περισσότερο την αμερικανική», τονίζει ο κ. Φωκίων Καραβίας.

Ερωτηθείς αν συγκρίνεται η σημερινή κρίση με το κραχ του 1929, όπως διατείνονται μερικοί, ο κ. Καραβίας παρέπεμψε στη δήλωση του κ. Άλαν Γκρίνσπαν, πρώην προέδρου της Fed, ο οποίος ανέφερε ότι είναι μία από τις σημαντικότερες κρίσεις από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, αλλά δεν πιστεύει ότι είναι παρόμοια με εκείνη του 1929.

Ο γενικός διευθυντής της Eurobank παρατηρεί ότι η σημερινή κρίση έχει διάφορες ομοιότητες και διαφορές με την κρίση του 1989 - 1990 της Ιαπωνίας, αλλά πιστεύει ότι δεν θα έχει την ίδια κατάληξη, δηλαδή την οικονομική στασιμότητα και τον αποπληθωρισμό για μία δεκαετία.

«Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες ανάμεσα στη σημερινή κρίση και σε εκείνη της Ιαπωνίας αφού και οι δύο ξεκίνησαν από το real estate και υπήρχε μεγάλη μόχλευση στις πιστωτικές αγορές παγκοσμίως. Είναι θετικό όμως ότι οι αγορές είναι σήμερα πιο διαφανείς και οι αρχές λαμβάνουν προληπτικά (pre-emptive) μέτρα, ενώ οι Ιάπωνες δεν ήθελαν τότε να αντιμετωπίσουν την κρίση. Όλα αυτά με κάνουν να πιστεύω ότι η σημερινή κρίση δεν θα κρατήσει τόσο πολύ όσο της Ιαπωνίας», προσθέτει.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Καραβίας τονίζει ότι έχει αυξηθεί το κόστος άντλησης χρήματος και είναι λογικό να το περνούν εν μέρει στην πελατεία τους.

Όσον αφορά στις εξαγορές και συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο, ο ίδιος αναφέρει ότι «δεν θα με εξέπληττε αν βλέπαμε έναν νέο γύρο συγκέντρωσης στις μικρές και στις μεγάλες τράπεζες», παρατηρώντας ότι η πίεση στην κερδοφορία λειτουργεί ως καταλύτης για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα του 1ου και του 2ου τριμήνου των αμερικανικών τραπεζών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη διαφάνεια, θα ενσωματώνουν τις απώλειες και απομειώσεις από τα σύνθετα προϊόντα και τα χρεόγραφα υψηλού κινδύνου.

«Ίσως όμως χρειαστεί να περιμένουμε περισσότερο με τις ευρωπαϊκές τράπεζες όπου δεν υπάρχει τόση διαφάνεια όσο στις αμερικανικές», αναφέρει.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τη μείωση επιτοκίων από τη Fed, την οποία ορισμένοι θεωρούν λάθος επειδή ενισχύει τη ρευστότητα σε μια περίοδο όπου η μεγάλη μόχλευση έχει δημιουργήσει την κρίση, ο κ. Καραβίας τονίζει ότι θεωρεί πως οι κινήσεις της Fed είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ούτε θεωρεί ότι η Fed μείωσε το παρεμβατικό της επιτόκιο με καθυστέρηση.

«Ίσως η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας άργησαν να δώσουν στις τράπεζες τη δυνατότητα να προχωρούν σε αναχρηματοδότηση με ενέχυρο μεγαλύτερο φάσμα χρεογράφων σε αντίθεση με την ΕΚΤ που είναι πιο φιλελεύθερη σ’ αυτό το ζήτημα», προσθέτει.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής των διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να μειώσει κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό της επιτόκιο, που βρίσκεται στο 4% σήμερα, το δεύτερο εξάμηνο του 2008.

«Από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι σήμερα, οι νομισματικές συνθήκες έχουν γίνει πιο περιοριστικές στην ευρωζώνη και εκτιμάται ότι ισοδυναμούν με αύξηση επιτοκίου από την ΕΚΤ ίση με 0,50%», τονίζει, αναφερόμενος στην ισχυροποίηση του ευρώ και στην άνοδο των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά του ευρώ που έχει φέρει το 3μηνο επιτόκιο Euribor στο 4,74%.

«Αν και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει υψηλός περιορίζοντας τους βαθμούς ελευθερίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η τελευταία θα αναγκαστεί σε κάποιο σημείο να μειώσει το βασικό της επιτόκιο το δεύτερο εξάμηνο γιατί η ευρωπαϊκή οικονομία θα παρουσιάσει επιβράδυνση και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει», αναφέρει.

Ερωτηθείς αν είναι καλή η χρονική στιγμή για να ποντάρει κανείς σε ανατίμηση του δολαρίου, ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι όλες οι εκτιμήσεις θέλουν το δολάριο να είναι υποτιμημένο έναντι του ευρώ, αλλά στις αγορές οι υπερβολές (overshooting/undershooting) είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω δεν μπορούν να αποκλειστούν.

«Αν ο επενδυτικός ορίζοντας είναι δύο χρόνια, τότε θα έλεγα ότι δεν είναι κακή ιδέα να θεωρήσει κανείς ότι το δολάριο θα είναι πιο ισχυρό από σήμερα», προσθέτει.

Όσον αφορά στα spreads των εταιρικών ομολόγων υψηλής διαβάθμισης, ο ίδιος δεν βλέπει «να διευρύνονται περισσότερο», ενώ θεωρεί ότι τα spreads στα κρατικά ομόλογα περιφερειακών ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ελλάδα, έναντι των γερμανικών θα εξομαλυνθούν.

«Τα spreads των ελληνικών έναντι των γερμανικών ομολόγων πήγαν εκεί όπου βρίσκονταν όταν η Ελλάδα έμπαινε στην ευρωζώνη. Πιστεύω ότι θα δούμε σταδιακή εξομάλυνση», τονίζει ο κ. Καραβίας.

---------------------------------------------------------
 
Ο κ. Φωκίων Καραβίας είναι γενικός διευθυντής της Eurobank και επικεφαλής των διεθνών κεφαλαιαγορών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Treasurer (EFG Eurobank - Ergasias), Διευθυντής Διαχείρισης Διαθεσίμων (Τέλεσις Τράπεζα Επενδύσεων), Head Trader παραγώγων προϊόντων (Citibank) και Risk Management Officer (JP Morgan, Νέα Υόρκη). Κατέχει δίπλωμα της σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, master και διδακτορικό από το University of Pennsylvania.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v