Παππαηλίου: ”Είμαι αισιόδοξος για τη Σοφοκλέους”

Γενικό Δείκτη στις 2.000 μονάδες, αναζήτηση ελκυστικών αποδόσεων από ξένους θεσμικούς σε τράπεζες και τηλεπικοινωνίες, βλέπει ο Ν. Παππαηλίου, επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων της Hypovereinsbank για την Ελλάδα. Ο 12μηνος επενδυτικός ορίζοντας. Οι αποδόσεις των structure credits.

Παππαηλίου: ”Είμαι αισιόδοξος για τη Σοφοκλέους”
Συνέντευξη του κ. Νίκου Παππαηλίου, επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων της Τράπεζας Hypovereinsbank (HVB) για την Ελλάδα

Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό με εναλλακτικούς τρόπους επενδύσεων παρουσιάζει στο euro2day.gr o κ. Νίκος Παππαηλίου, επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων της HVB για την Ελλάδα.

Επίσης, αξιολογεί τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς, εξηγεί τι κλάδους επιλέγει, αλλά και πώς διαμορφώνει σήμερα το υποδειγματικό χαρτοφυλάκιο.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στον Ηλία Χρονόπουλο

- Πώς διαμορφώθηκαν οι αποδόσεις των επενδυτικών προϊόντων σας φέτος στην Ελλάδα;

Τα προϊόντα εκείνα που εμφάνισαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς ήταν τα structure credits, που οι αποδόσεις τους είναι πολύ πιο προσαρμοσμένες στο θέμα της ανάληψης κινδύνου από ό,τι είναι οι ελληνικές, αλλά και ξένες μετοχές.

Για παράδειγμα, πουλήσαμε προϊόντα των οποίων η απόδοση ξεπέρασε το 7%. H μεταβλητότητα που παρουσίασαν οι τιμές τους ήταν ελάχιστη κατά τη διάρκεια των οκτώ τελευταίων μηνών σε σχέση με τη Σοφοκλέους, η οποία για το ίδιο διάστημα όχι μόνο υποχώρησε κατά 2,5% αλλά η μεταβλητότητά της ξεπέρασε ακόμη και το 20%.

Φιλοσοφία μας είναι ότι κάθε πελάτης είναι διαφορετικός και σίγουρα μπορεί να επενδύσει σε προϊόντα που θα του αποδώσουν πολύ περισσότερο και με λιγότερο ρίσκο από ό,τι οι μετοχές.

- Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα χρηματιστήρια, μετά τις δραματικές απώλειες που έχουν σημειωθεί κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε παγκόσμιο σχεδόν επίπεδο;

Για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, πρέπει να περάσει μια περίοδος ανακούφισης των ”πληγών”. Αυτό θα συμβεί μόνο αν δούμε αρκετές κατηγορίες επενδύσεων να ανακάμπτουν.

Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, οι ρυθμιστικές αρχές καταβάλλουν αξιόλογες προσπάθειες για να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, που χαρακτηρίστηκε από την υπερβολή, και να το αντικαταστήσουν με ένα άλλο που θα βασίζεται σε αρχές υψηλότερης εποπτείας και μεγαλύτερης διαφάνειας.

Είναι όμως αλήθεια ότι θα χρειαστεί πολύ μεγάλο διάστημα σταθεροποίησης των αγορών για να μπορέσουν οι επενδυτές να επιστρέψουν δυναμικά στα χρηματιστήρια.

- Ποιος είναι ο επενδυτικός σας ορίζοντας για τους επόμενους π.χ. 12 μήνες;

Εκτιμώ ότι μέσα σε ένα διάστημα 12-15 μηνών τα επιτόκια ανά τον κόσμο θα συνεχίσουν να διαμορφώνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μέχρι η αμερικανική οικονομία να μπορέσει να ανακτήσει τις δυνάμεις της κι έτσι να καθοδηγήσει και την ενδυνάμωση της παγκόσμιας.

Η αγορά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων θα συνεχίσει, πιστεύω, να καταγράφει εντυπωσιακά κέρδη, με τις αποδόσεις να διαμορφώνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Τόσο η Federal Reserve όσο και η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους νομίζω ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εκτινάξουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας πάνω από το 4% μέχρι το καλοκαίρι του 2004. Άλλωστε η τέλεια συνταγή για τη διατήρηση ενός ράλι στη Wall Street συνίσταται σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, σύσφιγξης των spreads των εταιρικών ομολόγων και βαθμιαίας υποχώρησης του δολαρίου.

Ο δείκτης Dow Jones θα εκτιναχθεί κατά 10% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ενώ ο S&P-500 κατά 15% αντίστοιχα. Το τελικό αποτέλεσμα ενδεχομένως να είναι μια ακόμη τετραετία ηγεσίας του Τζορτζ Μπους και η 5η θητεία-ρεκόρ για τον Άλαν Γκρίνσπαν.

- Πώς θα διαμορφώνατε ένα υποδειγματικό χαρτοφυλάκιο σήμερα, δεδομένου τόσο του επιχειρηματικού όσο και του οικονομικού κύκλου;

To ιδανικό χαρτοφυλάκιο σήμερα θα επένδυε 60% σε μετοχές (με μεγαλύτερη έκθεση σε αμερικανικές υψηλής κεφαλαιοποίησης και τεχνολογικές έναντι των ευρωπαϊκών και ασιατικών μετοχών) και 40% σε ομόλογα, εκ των οποίων το 20% θα κατανεμόταν εξίσου σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά εταιρικά αλλά και κρατικά ομόλογα αναδυόμενων αγορών, ενώ το υπόλοιπο 20% θα επενδυόταν σε ευρωπαϊκούς κρατικούς τίτλους.

Από πλευράς νομίσματος, θα συνιστούσα άνοιγμα θέσεων (long) σε αμερικανικές μετοχές με hedging νομίσματος ή αγορές ευρώ τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του γεν.

- Πώς κρίνετε την πορεία της ελληνικής αγοράς και ποιες εκτιμάτε ότι είναι οι προοπτικές της;

Το μέλλον της ελληνικής αγοράς διαγράφεται ευοίωνο, καθώς τελευταία ενισχύεται και από τις καλές προοπτικές που εμφανίζει η αμερικανική αγορά (που αναμφισβήτητα δίνει τον τόνο και στις υπόλοιπες), αλλά και από τη γεωπολιτική αναβάθμιση των Βαλκανίων ως αποτέλεσμα της νίκης των Αμερικανών στον πόλεμο με το Ιράκ. Μέχρι το τέλος του έτους, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να αγγίξει ακόμη και τις 2.000 μονάδες.

Ας επισημανθεί όμως ότι, όπως άλλωστε συμβαίνει στις διεθνείς αγορές, έτσι και στην ελληνική, για να μπορέσει να ανακάμψει, θα πρέπει να διατηρηθεί η ανοδική τάση των blue chips, γεγονός που θα αναζωπυρώσει και πάλι το ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών (retail) για το Χ.Α. Οι ξένοι θεσμικοί θα αναζητήσουν ελκυστικές επενδύσεις, κυρίως στον τραπεζικό τομέα, αλλά και στις τηλεπικοινωνίες.

Ο κλάδος των ελληνικών εταιριών τροφίμων και ποτών θα αρχίσει να απολαμβάνει σταδιακά τους καρπούς της επέκτασής του στα Βαλκάνια, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατ’ επέκταση και η κεφαλαιοποίησή του. Είμαι πολύ αισιόδοξος για την ελληνική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v