Τι κάνουν τώρα οι Ιnsiders της Wall Street!!

Πώς κινούνται τώρα οι insiders της Wall Street, και ποια συμπεράσματα βγαίνουν από τις κινήσεις αυτές για την πορεία της ”βασίλισσας” των χρηματιστηρίων; Ενδιαφέρουσες απαντήσεις δίνει υψηλόβαθμο στέλεχος της γνωστής εταιρίας First Call σε συνέντευξη του στο euro2day.gr.

Τι κάνουν τώρα οι Ιnsiders της Wall Street!!
Τι φανερώνουν οι τελευταίες κινήσεις των κορυφαίων στελεχών επιχειρήσεων -που γνωρίζουν πρώτοι τα ”μυστικά” των οργανισμών τους (insiders)-στη Wall Street; Ενδιαφέρουσες απαντήσεις δίνει σε συνέντευξη του στο euro2day.gr, ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης των insider συναλλαγών της First Call, κ. Lon Gerber.

Ο ίδιος εξετάζει πώς αντέδρασαν οι επιχειρηματίες αλλά και η επενδυτική κοινότητα στα νέα μέτρα της SEC για την άμεση γνωστοποίηση των αγοραπωλησιών μετοχών από τους ”προνομιούχους”, ενώ αποκαλύπτει ενδιαφέροντα στοιχεία για τις κλαδικές επιδόσεις.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης των insider συναλλαγών της First Call, L. Gerber στον Ηλία Χρονόπουλο:

Τι δείχνουν τα τελευταία στατιστικά στοιχεία σας για τις συναλλαγές των insiders; Οι αγορές μετοχών είναι περισσότερες από τις πωλήσεις και πως αυτές οι κινήσεις των insiders επηρεάζουν τη Wall Street;

Συνολικά παρατηρούμε πολύ χαμηλά επίπεδα αγορών μετοχών από insiders. Oι μηνιαίες αγορές υποχώρησαν κάτω από τα 100 εκατ. δολάρια για πρώτη φορά από το 1998. Οι πωλήσεις των insiders αυξήθηκαν από το 1 δισ. δολάρια τον Μάρτιο σε 1.4 δισ. δολάρια. τον Απρίλιο. Ωστόσο το επίπεδο αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τον ”φυσιολογικό” μέσο όρο των 5 τελευταίων μηνών, τα 2,4 δισ. δολάρια.

Ποιοι κλάδοι εμφάνισαν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα συναλλαγών από insiders, τόσο από την αρχή του 2003 όσο και τον προηγούμενο μήνα; Πως τα στοιχεία αυτά συγκρίνονται με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και τι δείχνουν για την αγορά;

Από πλευράς κλάδων, οι περισσότεροι εμφανίζουν μια τάση εξασθένησης του τζίρου τους, τόσο σε ότι αφορά σε αγορές μετοχών από insiders όσο και σε ρευστοποιήσεις. Η πλειονότητα των αγορών παρατηρήθηκε στον χρηματοοικονομικό κλάδο τον Απρίλιο, φτάνοντας τα 18 εκατ. δολάρια, ενώ μετά ακολούθησε ο τομέας της Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης με τζίρο 14 εκατ. δολάρια.

Οι περισσότερες πωλήσεις εμφανίστηκαν στον τεχνολογικό κλάδο, αγγίζοντας τα 377 εκατ. δολάρια, ενώ ακολούθησε και πάλι ο χρηματοοικονομικός με 230 εκατ. δολάρια αντίστοιχα. Αυτά τα επίπεδα όμως είναι πολύ κατώτερα από τα κανονικά, αν σκεφτείτε π.χ. ότι ο μέσος μηνιαίος τζίρος των 5 τελευταίων ετών για τον τεχνολογικό τομέα ανέρχεται σε 992 εκατ. δολάρια.

Ποιος είναι τόσο ο βραχυπρόθεσμος όσο και ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος των insider συναλλαγών στην τιμή της μετοχής μιας εταιρίας;

Γενικά, ανακαλύψαμε ότι η δραστηριότητα των insiders στην αγορά (και ιδιαιτέρως ο λόγος του τζίρου πωλήσεων προς τζίρο αγορών ($ shares sold/bought), αποτελεί έναν πολύ ισχυρό οικονομικό δείκτη (leading indicator) για την απόδοση του S&P 500. Σήμερα, ο λόγος των πωλήσεων προς τις αγορές διαμορφώνεται στα 19 δολάρια, ο οποίος όμως οφείλεται περισσότερο στις ”αναιμικές” αγορές παρά στις αξιοσημείωτες πωλήσεις.

Να αναλύσω όμως λίγο περισσότερο τον συγκεκριμένο λόγο. Όταν διαμορφώνεται πάνω από τα 20 δολάρια τότε αντανακλά έντονα την ύπαρξη ”αρκούδων” στην αγορά (bear sentiment) ενώ όταν κυμαίνεται κάτω από τα 10 δολάρια, μας προϊδεάζει για μια ανοδική κίνηση (bull sentiment).

Σε επίπεδο μεμονωμένων εταιριών, υπολογίζουμε ότι οι αγορές αποτελούν καλύτερο οιωνό για την πορεία τoυ χρηματιστηρίου από ότι οι πωλήσεις, καθώς ”πίσω” από τις ρευστοποιήσεις υπάρχουν πάντα διαφορετικά κίνητρα, όπως είναι π.χ. θέματα ρευστότητας, διασποράς, κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, κοκ. Καταλήξαμε πάντως στο συμπέρασμα ότι οι μετοχές που συνοδεύονταν από αγορές insiders έτειναν κατά μέσο όρο να ξεπερνούν σε αποδόσεις την ευρύτερη αγορά.

Τι θα μπορούσαμε να καταλάβουμε μέσα από τη συναλλακτική δραστηριότητα των insiders για τις προοπτικές των επενδύσεων τους αλλά και για τις στρατηγικές που ακολουθούν;

Η συμπεριφορά των insiders κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών αντανακλά την τάση κάμψης τόσο σε επίπεδο αγορών όσο και σε αυτό των πωλήσεων μετοχών. Τα μηνύματα είναι συγκεχυμένα. Από τη μια πλευρά, οι ισχνοί τζίροι των πωλήσεων μας δείχνουν ότι τα κορυφαία στελέχη των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι αγορά βρίσκεται πολύ κοντά στον πυθμένα της (bottom), με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μεγάλης πτώσης.

Στο μεταξύ, η απουσία αγορών μετοχών από insiders αντανακλά την ανησυχία των στελεχών σχετικά με την ικανότητα της αγοράς να ανακάμψει βραχυπρόθεσμα. Θεωρούμε ότι η επιφυλακτικότητα των insiders να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση οφείλεται στην αδυναμία τους να προβλέψουν ξεκάθαρα τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας άρα και την εικόνα της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Οι μετοχές της υψηλής, της μεσαίας ή της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση αγορών μετοχών από insiders; Τι ισχύει αντίστοιχα και στο μέτωπο των πωλήσεων;

Σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης, διαπιστώσαμε ότι και οι μετοχές της υψηλής (>5 δισ. δολ.), και της μεσαίας (1-5 δισ. δολ.) αλλά και της μικρής (<1 δισ. δολ.) εμφάνισαν μια ραγδαία πτώση των αγορών. Η αύξηση των πωλήσεων, ήταν αρκετά μεγάλη στην κατηγορία των τίτλων της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Τον Απρίλιο οι πωλήσεις των blue chips ενισχύθηκαν στα 561 εκατ. δολάρια από 346 εκατ. δολάρια τον Μάρτιο, ενώ για τη μεσαία το ποσό άγγιξε τα 535 εκατ. δολάρια από 323 εκατ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα. Εν αντιθέσει η μικρή κεφαλαιοποίηση εμφάνισε μια μείωση των πωλήσεων στα 289 εκατ. δολαρίων τον Απρίλιο από 338 εκατ. δολάρια τον Μάρτιο.

Θα μπορούσαμε να επιρρίψουμε ευθύνες στις συναλλαγές των insiders για τα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν στις ΗΠΑ κι έπληξαν έτσι την αξιοπιστία των επενδυτών προς την Εταιρική Αμερική;

H συναλλακτική δραστηριότητα των insiders που αναλύουμε, απευθύνεται στις νόμιμες συναλλαγές που πραγματοποιούνται καθημερινά από κορυφαία στελέχη εταιριών, τα οποία γνωστοποιούν τις κινήσεις τους στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Οι παράνομες insiders συναλλαγές, δεν θα έλεγα ότι ευθύνονται για τα σκάνδαλα των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Για παράδειγμα, η συναλλακτική δραστηριότητα των insiders δεν οδήγησε ποτέ ούτε σε απάτες αλλά ούτε και σε λογιστικά ”μαγειρέματα”. Απλώς όταν παρατηρήθηκαν φαινόμενα παράνομων συναλλαγών από κορυφαία στελέχη, αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να χάσουν την εμπιστοσύνη τους απέναντι στην αξιοπιστία μιας εταιρίας.

Tα νέα μέτρα της άμεσης γνωστοποίησης των insiders συναλλαγών έχουν θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στο ευρύ επενδυτικό κοινό;

Πιστεύω ότι θα ήταν προς όφελος της κοινής γνώμης να γνωρίζει όσα συμβαίνουν σχετικά με τις συναλλαγές των insiders. Πέρυσι, π.χ. οι αιτήσεις των επιχειρήσεων προς την SEC χαρακτηρίστηκαν από μια συνέπεια στο θέμα του χρόνου υποβολής τους . Τον περασμένο Αύγουστο, τα στελέχη των επιχειρήσεων κλήθηκαν να γνωστοποιούν τις αγορές και τις πωλήσεις τους στην SEC μέσα σε 2 εργάσιμες ημέρες από την διεξαγωγή τους.

Στο παρελθόν όμως, είχαν το περιθώριο να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους μέχρι και τη 10η ημέρα του μήνα, με αποτέλεσμα το διάστημα της γνωστοποίησης να ανέρχεται συνολικά σε 40 ημέρες, μετά την εκάστοτε συναλλαγή. Με τα νέα μέτρα λοιπόν της SEC οι επενδυτές έχουν την δυνατότητα πλέον να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των insiders και να αποφασίζουν σχεδόν άμεσα τι θέλουν κι εκείνοι να κάνουν, δηλαδή είτε να αγοράσουν κι αυτοί μετοχές είτε να πουλήσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v