Οι προοπτικές για επιτόκια και ομόλογα

Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η αμερικανική οικονομία, αλλά και τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράκ στην αγορά των εταιρικών και κρατικών ομολόγων, αναλύει ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης πιστωτικών κινδύνων της Lehman Brothers, κ. Jack Malvey, ο οποίος επισημαίνει την πιθανότητα αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων το 2004.

Οι προοπτικές για επιτόκια και ομόλογα
Συνέντευξη του επικεφαλή του τμήματος ανάλυσης πιστωτικών κινδύνων της Lehman Brothers κ. Jack Malvey *

Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η αμερικανική οικονομία, αλλά και τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράκ στην αγορά των εταιρικών και κρατικών ομολόγων, αναλύει με συνέντευξή του στο euro2day.gr και στον ”ΜΕΤΟΧΟ” ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης πιστωτικών κινδύνων της Lehman Brothers, κ. Jack Malvey.

Παράλληλα, εξηγεί γιατί περιμένει αύξηση επιτοκίων από τη Federal Reserve το 2004 εις βάρος των ομολόγων και ενδεχομένως των μετοχών.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στον Ηλία Χρονόπουλο

Κύριε Malvey, θα μπορούσαμε να αποδώσουμε την εξασθένηση της αμερικανικής οικονομίας, από το περασμένο καλοκαίρι, στις ανησυχίες για τον πόλεμο στο Ιράκ;

Εν μέρει. Θα χρειαστεί περισσότερο απ’ ό,τι υπολογιζόταν για να ανακάμψει από τη ”φούσκα” που παρατηρήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι, όπως είναι η παρατεταμένη πτώση της Wall Street, η κάμψη των επιχειρήσεων, η αύξηση της ανεργίας, η έλλειψη ενθουσιασμού από τους καταναλωτές, τα τεράστια ”δίδυμα” ελλείμματα (έλλειμμα προϋπολογισμού + εμπορικό έλλειμμα - twin deficits), η απειλή ενός νέου τρομοκρατικού κτυπήματος, αλλά και οι πιέσεις που έχουν ασκηθεί στα δημοσιονομικά τόσο της κυβέρνησης γενικά όσο και των διαφόρων Πολιτειών μεμονωμένα.

Με εξαίρεση την αγορά ακινήτων, θεωρώ ότι η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη.

Τι απειλεί πραγματικά την οικονομία των ΗΠΑ; Η ύφεση και ο αποπληθωρισμός, ίσως; Πώς κρίνετε τη στάση του Κογκρέσου να δώσει το ”πράσινο φως” τελικά για το πρόγραμμα των φορολογικών περικοπών του Τζορτζ Μπους, κατά περίπου 30%, όμως, μειωμένο από ό,τι είχε αρχικώς εξαγγελθεί;

Υπάρχει πιθανότητα να δούμε μια νέα ύφεση. Ο αποπληθωρισμός είναι μάλλον απίθανος σε μια οικονομία η οποία χαρακτηρίζεται από την παροχή υπηρεσιών. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των φοροαπαλλαγών, νομίζω ότι η μείωση που αναφέρατε έγινε τελικώς για να αποφευχθεί η περαιτέρω διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Εκτιμάτε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα έχει παρατεταμένο αντίκτυπο στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη, δεδομένης και της διαφορετικής στάσης που τηρήθηκε, σε γεωπολιτικό τουλάχιστον επίπεδο;

Ενδεχομένως βραχυπρόθεσμα να έχει. Όχι όμως μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν πολλά κοινά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Οι αναμνήσεις από τον δεύτερο πόλεμο στον Περσικό θα εξανεμιστούν πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι... υποπτεύεται ο περισσότερος κόσμος.

Υπάρχει κάτι μέχρι στιγμής που να ελλοχεύει στην αγορά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων; Αντιμετωπίζει ίσως τον κίνδυνο της ”φούσκας”;

Νομίζω ότι ακόμη κι εμείς χρησιμοποιούμε πολύ επιφανειακά τη λέξη ”φούσκα”. Υπάρχει ”έλλειψη αποδόσεων” (yield shortage). Η αγορά ομολόγων αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να ανακάμψει η αμερικανική οικονομία. Η Federal Reserve νομίζω ότι θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια από το 2004. Μέσα από αυτά θα χρηματοδοτηθεί κατ’ επέκταση από το εξωτερικό και το διογκούμενο έλλειμμα της χώρας και ίσως κάποια στιγμή ”να πάρει φωτιά” και ο πληθωρισμός. Όλοι αυτοί οι παράγοντες αναμφισβήτητα θα προκαλέσουν πτώση στις τιμές των κρατικών ομολόγων.

Όταν κάποιος αγοράζει ένα εταιρικό ομόλογο, υποτίθεται ότι αποκτά μέρος του χρέους μιας επιχείρησης και σε αντάλλαγμα θα του καταβληθεί κάποιο επιτόκιο. Αφού θεωρητικά δεν θα δανείζαμε χρήματα ίσως ούτε και στον καλύτερό μας φίλο, τότε πώς άραγε μπορούμε να εμπιστευθούμε μια εταιρεία για να αναλάβουμε και τον συνεπαγόμενο κίνδυνο;

Θέλω να ελπίζω ότι μπορεί να γίνει αυτό μέσα από μια πραγματικά ξεχωριστή ανάλυση μιας εταιρείας. Άλλωστε, τα περισσότερα εταιρικά ομόλογα μιας καλής επενδυτικής κατηγορίας δεν έχουν ”καταρρεύσει” ποτέ. Υπάρχει πίσω τους μια ιστορία δύο ολόκληρων αιώνων, που αποδεικνύει ότι οι επενδυτές απολάμβαναν συνήθως καλύτερες αποδόσεις από τα εταιρικά παρά από τα κρατικά ομόλογα.

Ποια μεγέθη πρέπει να ”προσέξει” κάποιος που σκοπεύει να τοποθετηθεί σ’ ένα εταιρικό ομόλογο;

Δεν υπάρχει μεμονωμένη απάντηση στο ερώτημά σας. Εξαρτάται από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται μια εταιρεία, τη χώρα κ.ο.κ. Ένας καλός δείκτης, πάντως, είναι το bottom line, δηλαδή αν οι ταμειακές ροές μιας επιχείρησης είναι επαρκείς για να εξυπηρετήσουν όλες τις υποχρεώσεις που μπορεί να προκύψουν μέσα από το ομόλογο.

* Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Jack Malvey δημοσιεύεται στον ”ΜΕΤΟΧΟ” που κυκλοφόρησε στις 24/4, με επιπλέον αναφορές στην αγορά παραγώγων, την κατάταξη των εταιρικών ομολόγων και τα ”junk bonds”, αλλά και κριτική στον Warren Buffet.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v