Η ”συνταγή” της κερδοφορίας για Olympic Catering

Ένα νέο concept αναπτύσσει η Olympic Catering με το οποίο επιδιώκει να ”χτυπήσει” τις ξένες αγορές, όπως αναφέρει ο δ.σ. και αντιπρόεδρος του ομίλου Everest, Εθ. Καλπίας, ο οποίος, παράλληλα, σχολιάζει την επιστροφή της εταιρίας στην κερδοφορία, αλλά και την άρση της μετοχής από το καθεστώς της επιτήρησης.

Η ”συνταγή” της κερδοφορίας για Olympic Catering
Συνέντευξη του κ. Ευάγγελου Καλπία αντιπροέδρου του ομίλου Everest και διευθύνοντος συμβούλου της Olympic Catering *

Ένα καινούριο concept αναπτύσσει η Olympic Catering, με το οποίο θα χτυπήσει και τις ξένες αγορές, τονίζει ο αντιπρόεδρος του ομίλου Everest, διευθύνων σύμβουλος της Olympic Catering και κάτοχος του 9% της τελευταίας, κ. Ευάγγελος Καλπίας, ο οποίος στη συνέντευξή του επισημαίνει μεταξύ άλλων τις προοπτικές της εταιρείας, το βελτιωμένο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης και πως αυτό καταδεικνύει ότι έπεται συνέχεια της κερδοφορίας.

Επιπρόσθετα, ο ίδιος αναφέρθηκε στις συνέργειες που έχουν ήδη αναπτυχθεί με τον όμιλο της Everest και χρήζουν περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και στην άδικη, όπως τη χαρακτηρίζει, υπαγωγή της μετοχής της εταιρείας σε καθεστώς επιτήρησης, απόφαση η οποία πάντως άρθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στη Μαρίση Μπαλιούση:

Κύριε Καλπία, ο όμιλος της Everest προχώρησε στην εξαγορά της Olympic Catering, μιας εταιρείας η οποία συνοδευόταν από σωρεία προβλημάτων. Πού βασίστηκε το σκεπτικό της Everest για την εν λόγω εξαγορά;

Είναι γεγονός πως η Olympic Catering συνοδευόταν από σωρεία προβλημάτων. Από την άλλη, όμως, αναγνωρίσαμε ότι συνοδευόταν και από σειρά πλεονεκτημάτων.

Η δυναμική της εταιρείας, οι προοπτικές της, η μοναδικότητα που διαθέτει, και δη στον ελληνικό χώρο, αλλά και το γεγονός ότι μπορούσε να προσδώσει προστιθέμενη αξία στον όμιλο της Everest είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην απόφαση για την εξαγορά. Με άλλα λόγια, των προβλημάτων υπερτέρησαν τα θετικά σημεία της Olympic Catering.

Τι εννοείτε λέγοντας ότι η Olympic Catering μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία στην Everest;

Η Everest διαθέτει έναν σαφή προσανατολισμό, παρά το εύρος της δραστηριότητάς της. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για μια αλυσίδα που δραστηριοποιείται στο σνακ φαγητό, ενώ έχει υπό τη σκέπη της, μεταξύ άλλων, και την αλυσίδα εστιατορίων La Pasteria. Παρ’ όλ’ αυτά, οι δυνατότητές της δεν συμπεριλαμβάνουν την παραγωγή έτοιμου φαγητού, που να απευθύνεται σε μαζικές αγορές.

Εδώ έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά η Olympic Catering, δεδομένων των πολύ καλών εγκαταστάσεων που διαθέτει, αλλά και της δυναμικότητας της παραγωγής της. Εκτός αυτού, όμως, η Olympic Catering μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά και ως προς τις αγορές, αφού πλέον υπάρχουν και κοινοί προμηθευτές. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα -γεγονός το οποίο και αποδείξαμε ήδη στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης- να επιτύχουμε ανεπτυγμένες οικονομίες κλίμακος.

Όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, επιβεβαιώσατε τις αρχικές σας εκτιμήσεις για κερδοφορία στην Olympic Catering παρά την οριακή κάμψη των πωλήσεων...

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να επισημάνω ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους αποτελεί στατιστικά τη ”χαμηλή” σεζόν λόγω εποχικότητας. Επιπλέον, χρήζει προσοχής και το γεγονός ότι αναλάβαμε το management της Olympic Catering στις 17/12/2002, και ως εκ τούτου δεν έχουμε ακόμη μπει στους κανονικούς μας ρυθμούς.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο στόχος μας για επιστροφή στην κερδοφορία επιτεύχθηκε, ενώ βέβαια ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 2 εκατ. ευρώ, αφού υποχώρησαν σχεδόν στο ήμισυ, διαμορφούμενα στα 2,4 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 4,2 εκατ. ευρώ του περυσινού πρώτου τριμήνου.

Εμφανίζεται όμως ποσό περίπου 2 εκατ. ευρώ ως άλλα έσοδα εκμετάλλευσης...

Τα έσοδα εκμετάλλευσης που εμφανίζονται στο τρίμηνο είναι αποτέλεσμα των συνεργειών που, όπως προανέφερα, μπορούν να πραγματοποιηθούν πλέον μέσα στον κύκλο των προμηθευτών και των αγορών εξαιτίας του ομίλου. Οι συγκεκριμένες συνέργειες, λοιπόν, δεν αποτελούν κομμάτι του κύκλου εργασιών, αποτελούν όμως μέρος των οργανικών εσόδων μιας εταιρείας και σε αυτό το πλαίσιο χαρακτηρίζονται ως λοιπά έσοδα.

Με βάση το πρώτο τρίμηνο αλλά και πρότερες εκτιμήσεις σας, η θετική πορεία θα συνεχιστεί;

Όντως, εφεξής προσβλέπουμε σε βελτιωμένη πορεία για την Olympic Catering. Το 2003 θα αποτελέσει ένα έτος σταθεροποίησης για την εταιρεία και παρά την κρίση που υπάρχει στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, το επιχειρηματικό σχέδιο που έχουμε αποφασίσει θα τηρηθεί χωρίς κλυδωνισμούς.

Το 2004, ωστόσο, αναμένεται να είναι μια χρονιά ανάπτυξης, καθώς τα κέρδη της εταιρείας προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τα 10 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο θα προσφέρει στην Olympic Catering τη δυνατότητα να εξισορροπήσει τα αποτελέσματά της. Βάσει των εκτιμήσεών μας, λοιπόν, από τη χρήση του 2005 η εταιρεία θα αρχίσει να μοιράζει και μερίσματα και να λειτουργεί όπως λειτουργούν όλες οι υγιείς εταιρείες, και δη με ρευστότητα.

Μην ξεχνάμε ότι τα κέρδη που θα σημειώσει η Olympic Catering την τρέχουσα χρονιά αλλά και την ερχόμενη θα παραμείνουν στην εταιρεία, γεγονός το οποίο θα της προσδώσει ρευστότητα της τάξεως των περίπου 15 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των αποσβέσεων, ποσό το οποίο θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για όλον τον όμιλο.

Ποιο ακριβώς είναι το επιχειρηματικό σας σχέδιο;

Έχουμε σχεδιάσει ένα πενταετές επιχειρηματικό πλάνο αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης, το οποίο βασίζεται σε τρεις άξονες στρατηγικής. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στην αεροτροφοδοσία και στους δύο τομείς της (in flight και handling), στην εκμετάλλευση των κυλικείων και τέλος στη δημιουργία ενός νέου concept, του βιομηχανικού catering.

Σε ό,τι αφορά την αεροτροφοδοσία, στόχος μας είναι να εξορθολογίσουμε τις δαπάνες και να προσελκύσουμε νέους πελάτες. Από την άλλη, τα κυλικεία βρίσκονται ήδη σε διαδικασία ανακαίνισης. Με μια διαφορετική πλέον εικόνα, κάτω από το brand της Olympic Catering και της Everest, με εμπλουτισμένα προϊόντα, οι πωλήσεις από τον συγκεκριμένο χώρο αναμένεται να ενισχυθούν το 2003 κατά 20-30%.

Το βιομηχανικό catering τι αφορά; Ποια είναι τα οφέλη που εκτιμάτε ότι θα προσδώσει αυτός ο νέος κλάδος στην εταιρεία;

Το βιομηχανικό catering αφορά σε κατεψυγμένο μαγειρεμένο προϊόν, το οποίο απευθύνεται σε νοσοκομεία, εστιατόρια, πλοία και γενικότερα σε μαζικές αγορές. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι πρόκειται για έναν χώρο όπου ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα περιορισμένος.

Η δραστηριοποίηση στον συγκεκριμένο χώρο ανοίγει νέους ορίζοντες για την εταιρεία, δεδομένης της δυναμικότητας της παραγωγής που διαθέτει σε συνδυασμό με τη μοναδικότητα του προϊόντος. Η Olympic Catering μπαίνει λοιπόν στην αγορά με μια νέα δυναμική, με έναν άλλο ”αέρα”.

Επιπλέον, ένα ακόμα δυνατό σημείο είναι ότι πρόκειται για μια καθαρά ελληνική εταιρεία, η οποία έχει τεχνογνωσία σε αυτό που αποκαλούμε ”μεσογειακό προϊόν”, που ως γνωστόν έχει λάτρεις σε όλον τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο σκεφτόμαστε και την Olympic Catering στο μέλλον ως μια εξαγωγική εταιρεία σε Ευρώπη, Αμερική και γενικότερα σε χώρες όπου το καταναλωτικό κοινό θέλει να έχει τη μεσογειακή κουζίνα στη διατροφή του.

Πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο είναι για τον επενδυτή να αποβάλει από το μυαλό του τα αρνητικά εκείνα στοιχεία που είναι συνδεδεμένα με την Olympic Catering;

Με την άρση της επιτήρησης επιβεβαιώθηκαν τόσο οι προβλέψεις μας όσο και οι θέσεις μας. Εφεξής θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα αρχίσουν να κρίνουν τις εταιρείες με βάση τα οικονομικά τους μεγέθη. Αν και η αλήθεια είναι πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές δεν αφορά μόνο στην Olympic Catering, αλλά στο χρηματιστήριο γενικότερα.

Όταν όμως η Olympic Catering μπήκε σε καθεστώς επιτήρησης αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο στη μετοχή της Everest, παρά τα καλά μεγέθη της τελευταίας...

Η αλήθεια είναι πως υπήρξε μια μερίδα επενδυτών που συνέδεσε αρνητικά την επιτήρηση της μετοχής της Olympic Catering με την Everest. Κακώς βέβαια οι επενδυτές το συγχέουν, γιατί σε καμία περίπτωση η μια εταιρεία δεν επηρεάζει αρνητικά την άλλη. Σε περίπτωση που η Olympic Catering δεν πάει καλά, η Everest απλούστατα δεν θα λάβει μερίσματα.

Από την άλλη, όμως, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό, εάν η Olympic Catering έχει θετικά αποτελέσματα θα επηρεάσει την Everest, καθώς θα της αποφέρει μερίσματα. Οι επενδυτές πρέπει να επιστήσουν την προσοχή τους στην πορεία της εταιρείας, παρά το λίγο χρονικό διάστημα που την έχουμε αναλάβει και η μετοχή θα πρέπει να αξιολογηθεί κάτω από αυτό το πρίσμα.

Μην ξεχνάμε ότι το management άλλαξε στις 17 Δεκεμβρίου 2002. Ο εξορθολογισμός του ισολογισμού, όμως, ο οποίος ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας στο να ξέρουμε πλέον πού βαδίζουμε, αποτέλεσε ουσιαστικά και τον λόγο για τον οποίο η μετοχή της εταιρείας οδηγήθηκε στην επιτήρηση.

Αυτό αποτελεί ωστόσο μια ένδειξη για το πώς η ”ανεξαρτησία” του Χ.Α. λειτουργεί σαν τροχοπέδη σε περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης.

* Η συνέντευξη αναδημοσιεύεται από το φύλλο του ”Μετόχου” που κυκλοφόρησε στις 18 Aπριλίου 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v