Ράλι 20% εν όψει στις ευρωπαϊκές αγορές!

Ράλι της τάξης του 20% προβλέπει κατά τους επόμενους μήνες για τις ευρωαγορές ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου δημιουργίας εξειδικευμένων μοντέλων ανάλυσης JCF Group, κ. Jean Luc Buchalet, ενώ επισημαίνει τα μεταπολεμικά σοκ των χρηματιστηρίων.

Ράλι 20% εν όψει στις ευρωπαϊκές αγορές!
”Ένα δυναμικό ράλι της τάξεως του 20% προεξοφλεί τους επόμενους μήνες για τις ευρωπαϊκές αγορές το ειδικό μοντέλο πρόβλεψης περιόδων αβεβαιότητας που έχουμε δημιουργήσει”, δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου JCF Group, κ. Jean Luc Buchalet.

Η δήλωση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η JCF Group είναι όμιλος δημιουργίας εξειδικευμένων μοντέλων ανάλυσης και λογισμικού για την παροχή επενδυτικών λύσεων, με πελάτες της μεταξύ άλλων τις Morgan Stanley, Lehman Brothers και Goldman Sachs.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στον Ηλία Χρονόπουλο*

Κύριε Buchalet, ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για τα διεθνή χρηματιστήρια μετά τον πόλεμο στο Ιράκ;

Μετά την επίλυση της ιρακινής κρίσης πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν αρκετά σοκ για τα χρηματιστήρια. Μπορεί να μην δούμε σημαντικές επιπτώσεις στο θέμα του εξωτερικού εμπορίου και στις επενδυτικές επιλογές, σε καμία όμως περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να μην ζήσουμε τις συνέπειες αυτού του πολέμου στην πορεία των τιμών του πετρελαίου αλλά και του δολαρίου. Παράλληλα, πιστεύω ότι αρκετές χώρες της Ε.Ε. θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην προώθηση των θεσμικών μεταρρυθμίσεών τους.

Θα μπορούσατε να εξηγήσετε πώς το μοντέλο που έχετε δημιουργήσει (T market timing model) εντοπίζει εγκαίρως περιόδους αβεβαιότητας; Έχει επιτυχία μέχρι στιγμής;

To μοντέλο που έχουμε δημιουργήσει μάς δίνει τη δυνατότητα αφενός να τοποθετηθούμε εγκαίρως στις αγορές, αφετέρου να αποφεύγουμε εξίσου εγκαίρως πιθανά κραχ των χρηματιστηρίων. Σκεφτείτε ότι λειτουργεί σαν ασφαλιστική δικλίδα για τις επενδυτικές αποφάσεις. Προβλέψαμε επιτυχώς το κραχ του 1987, την ασιατική κρίση του 1998, την πορεία της Wall Street μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά και την τρέχουσα περίοδο κρίσης που διανύουν τα περισσότερα χρηματιστήρια στον κόσμο. Γι’ αυτό, άλλωστε, και ο δείκτης που εντοπίζει αυτές τις ”ιδιαίτερες” περιόδους για τις αγορές, μπόρεσε να καταγράψει καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με αυτές που σημείωνε η πλειονότητα των χρηματιστηρίων.

Εκτός όμως από το μοντέλο Τ, που προβλέπει τη σωστή χρονική περίοδο για τοποθετήσεις ή ρευστοποιήσεις, έχετε δημιουργήσει κι ένα άλλο, το οποίο όμως στέλνει μηνύματα στους επενδυτές με βάση την αύξηση του κινδύνου (Risk Premium Model). Θα μπορούσατε να το περιγράψετε και να μας πείτε σήμερα τι οιωνούς μεταφέρει τόσο για τη Wall Street όσο και για τις ευρωπαϊκές αγορές;

Το συγκεκριμένο μοντέλο βασίζεται στη διαφορά που έχουν οι αποδόσεις του χρηματιστηρίου με τα δεκαετή κρατικά ομόλογα. Όσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση του κινδύνου (risk premium), τόσο ελκυστικότερο είναι το χρηματιστήριο, και το αντίθετο φυσικά. Σήμερα ο βαθμός του κινδύνου, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, διαμορφώνεται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο κίνδυνος του πολέμου στο Ιράκ έχει ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές. Την ίδια όμως στιγμή δεν έχουν προεξοφληθεί σχεδόν καθόλου οι συνέπειες της ιρακινής κρίσης στην οικονομία. Οι επενδυτές που περιμένουν να τοποθετηθούν στις αγορές μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαριστεί το τοπίο, φοβάμαι ότι θα χάσουν την ευκαιρία να αγοράσουν πραγματικά φθηνές μετοχές. Άλλωστε το Risk Premium Model της JCF δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν το περιθώριο να καταγράψουν κέρδη της τάξεως του 20% στους επόμενους μήνες. Στο πεδίο της Wall Street, οι επενδυτές εμφανίζονται πολύ απαισιόδοξοι για την πορεία ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Αυτός είναι και ένας λόγος που πραγματικά τα ράλι που προσπαθεί να κάνει η αμερικανική κεφαλαιαγορά δεν έχουν δυναμισμό. Θεωρούμε ότι το κλίμα θα αλλάξει στην περίπτωση που ο Dow Jones εκτιναχθεί στις 10.000 μονάδες.

Τι σχέση έχουν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια και η αύξηση του κινδύνου και πώς θα μπορούσε ένας επενδυτής να ευνοηθεί από αυτήν;

Μέρος της αύξησης του κινδύνου σηματοδοτεί την πιθανότητα ξεσπάσματος ”φούσκας” στην αγορά των ομολόγων. Τα μακροπρόθεσμα επιτόκια συνήθως αυξάνονται όταν αποκλιμακώνεται η ένταση στο διεθνές σκηνικό.

Προς το παρόν, συνιστούμε στους επενδυτές που τείνουν να συμμετέχουν στα ράλι των χρηματιστηρίων, να προτιμούν κλάδους με υψηλό δείκτη κινδύνου (beta).

Τι τιμές-στόχους έχετε θέσει για το 2003 για τους δείκτες Dow Jones, NASDAQ Composite και S&P-500;

Οι στόχοι που έχουμε θέσει για τον Dow Jones είναι στις 10.000 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους, για τον NASDAQ στις 1.480 και για τον S&P-500 στις 980.

Εκτιμάτε ότι οι αμερικανικές μετοχές ήταν πάντα φθηνές στα ”χαμηλά” της Wall Street; Μοιάζει η τρέχουσα περίοδος με αυτή του 1929, για παράδειγμα;

H τρέχουσα κατάσταση αποτελεί κάτι παραπάνω από έναν κοινό οικονομικό κύκλο, σε σχέση με ό,τι συνέβη στη δεκαετία του ’20-’30, όταν οι συνθήκες της αμερικανικής οικονομίας ήταν πραγματικά δραματικές.

Η παρούσα έλλειψη εμπιστοσύνης προέρχεται από τις υπερβολικές επενδύσεις που έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Προβλήματα που αφορούσαν π.χ στην καλή φήμη μιας εταιρείας (goodwill), στις λογιστικές αλχημείες αλλά και στα φτωχά συνταξιοδοτικά ταμεία, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση και δη την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Δεν περιμένουμε κάποια καλά νέα από την αμερικανική οικονομία πριν από το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Όπως και το 1932 ή πιο πρόσφατα, το 1971-’72, 1974-’75, 1982-’83 και 1990-’91, οι αγορές θα ξεκινήσουν ράλι πολύ πριν από την ανάκαμψη των οικονομιών.

Εκτιμάτε ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθούν η Fed και η EKT είναι η κατάλληλη για την τρέχουσα περίοδο;

Tόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και η Federal Reserve έχουν ενεργοποιήσει τα περισσότερα από τα ”εργαλεία” τους ώστε η οικονομία των ΗΠΑ να μην βυθιστεί στην ύφεση. Αυτό δεν συνέβη όμως στην περίπτωση της Ευρώπης, καθώς η ΕΚΤ αποδείχθηκε πολύ ”υπεράνω”, ενώ παράλληλα τα ευρωπαϊκά κράτη αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχ.

Τι κριτήρια χρησιμοποιείτε για να επιλέξετε μια ”καλή” μετοχή;

Επιλέγουμε μετοχές με βάση τα παρακάτω κριτήρια: πτωτικές ή ανοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τα κέρδη των επιχειρήσεων, συγκριτικά φυσικά με την πορεία της ευρύτερης αγοράς, την τάση των τιμών όπως σταθμίζεται με βάση τη μεταβλητότητα, την αποτίμηση μιας μετοχής βάσει του μοντέλου που έχουμε για τον υπολογισμό της αύξησης κινδύνου.

Ένα ακόμη κριτήριο αποτελεί και η πορεία του κινδύνου όπως εκφράζεται μέσα από τον δείκτη beta των έξι μηνών, τον δείκτη τιμών προς κέρδη (Ρ/Ε), καθώς επίσης και την πορεία του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία που έχουμε επιλέξει.

* Η συνέντευξη αναδημοσιεύεται από το φύλλο του ”Μετόχου” που κυκλοφόρησε στις 17 Aπριλίου 2003

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v