Βελτιώνεται ο επαγγελματισμός των αναλυτών

Η βελτίωση του γνωστικού, επιστημονικού και επαγγελματικού επιπέδου των Eλλήνων αναλυτών, καθώς και η πιστοποίησή τους μέσω της Ελληνικής Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών είναι μερικοί από τους στόχους της νεοσυσταθείσας ένωσης, όπως αναφέρει ο πρόεδρός της κ. Κ. Βέργος.

Βελτιώνεται ο επαγγελματισμός των αναλυτών
Συνέντευξη του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών κ. Κωνσταντίνου Βέργου



Η βελτίωση του γνωστικού, πνευματικού, επιστημονικού και επαγγελματικού επιπέδου των Ελλήνων αναλυτών είναι η κατευθυντήρια γραμμή που σκοπεύει να ακολουθήσει η νεοσύστατη Ελληνική Ένωση Πιστοποιημένων Αναλυτών, όπως επισημαίνει ο πρόεδρός της Κώστας Βέργος.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζει ο ίδιος, προγραμματίζεται μια σειρά κινήσεων, όπως η δημιουργία ενός επιστημονικού εντύπου και η διοργάνωση ημερίδων, που στόχο θα έχουν να βελτιώσουν τον επαγγελματισμό των μελών και κατ’ επέκταση και την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς.

Επίσης ο κ. Βέργος ”κατακεραυνώνει” εκείνους που εμφανίζονται ως ”αναλυτές” χωρίς να έχουν συναφείς επιστημονικές γνώσεις και των οποίων οι ατεκμηρίωτες απόψεις δημιουργούν σύγχυση και πανικό στους επενδυτές.

Σημειώνει επίσης ότι μέσα στους στόχους της νεοσύστατης ένωσης είναι και η ανάληψη της διαδικασίας πιστοποίησης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως άλλωστε συμβαίνει και στο εξωτερικό.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στον Πέτρο Μπάρκα:

* Ποιοι είναι οι στόχοι της Ελληνικής Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών μετά τη σύστασή της και ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες στις οποίες σκοπεύετε να προβείτε;

* Σκοπός της Ένωσης είναι να βελτιώσει το γνωστικό, πνευματικό, επαγγελματικό και επιστημονικό επίπεδο των αναλυτών.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, η Ένωση σκοπεύει αρχικά να προχωρήσει στη θέσπιση ενός κώδικα δεοντολογίας, ώστε να αναβαθμιστεί ο επαγγελματισμός μεταξύ των μελών και να διευκολυνθεί η εύρυθμη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς.

Επίσης, σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στη διοργάνωση ημερίδων, αλλά και ενδεχομένως στην έκδοση ενός επιστημονικού εντύπου διεθνούς επιπέδου, την επιμέλεια του οποίου θα αναλάβει κριτική επιτροπή υψηλού ακαδημαϊκού κύρους.

Επιπλέον, στοχεύουμε στην προώθηση της επαγγελματικής πιστοποίησης στον χώρο της ανάλυσης και στη συμμετοχή, σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή αυτόνομα, στη διαδικασία πιστοποίησης του χρηματοοικονομικού τομέα της οικονομίας.

Σημειώνουμε ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει επαφές με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Χρηματοοικονομικών Αναλυτών (EFFAS), προκειμένου να ενταχθούμε στην κορυφαία αυτή επαγγελματική κοινότητα της Ευρώπης.

Ασφαλώς σε όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να προσθέσουμε τους στόχους της προστασίας και της διεύρυνσης με κάθε νόμιμο τρόπο των επαγγελματικών, κοινωνικών και άλλων δίκαιων συμφερόντων των μελών και του επαγγέλματος.

* Πώς πιστεύετε ότι συμβάλλει η πιστοποίηση των αναλυτών για την κεφαλαιαγορά;

* Είναι θλιβερό, ακόμη και σήμερα, να εμφανίζονται ως ”αναλυτές” φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν συναφείς επιστημονικές γνώσεις, των οποίων οι ατεκμηρίωτες απόψεις δημιουργούν συχνά σύγχυση και πανικό στους επενδυτές. Η διαδικασία πιστοποίησης προωθεί την ύπαρξη ποιοτικών κριτηρίων στον χώρο της ανάλυσης και την άνοδο του επαγγελματικού και επιστημονικού επιπέδου των ανθρώπων του χώρου. Έτσι αποτρέπονται φαινόμενα παραπληροφόρησης ή εκτιμήσεων για την κεφαλαιαγορά που δεν στηρίζονται σε θεμελιώδη μεγέθη.

* Ποιες είναι οι διαδικασίες πιστοποίησης αναλυτών που ακολουθούνται στο εξωτερικό;

* Αντίστοιχα πιστοποιητικά για κατοχύρωση των αναλυτών ακολουθούνται σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία, αλλά ακόμη και σε μικρότερες κεφαλαιαγορές όπως της Ιρλανδίας και της Πολωνίας.

Η διαφορά με την Ελλάδα είναι ότι στις περισσότερες από τις χώρες αυτές τις διαδικασίες πιστοποίησης τις αναλαμβάνουν οι αντίστοιχες επαγγελματικές ενώσεις, ενώ, αντίθετα, στην Ελλάδα το δικαίωμα της πιστοποίησης έχει αναλάβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

* Ποια είναι η άποψη της Ένωσης σχετικά με τη διαδικασία πιστοποίησης στην Ελλάδα;

* Τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα την πιστοποίηση των επαγγελματιών ενός κλάδου την αναλαμβάνει η αντίστοιχη επαγγελματική ένωση. Για παράδειγμα, την πιστοποίηση των μηχανικών έχει αναλάβει το Τεχνικό Επιμελητήριο. Για τον λόγο αυτό πιστεύουμε ότι την πιστοποίηση των αναλυτών στην Ελλάδα θα πρέπει στο μέλλον να τη διοργανώνει η Ένωση Πιστοποιημένων Αναλυτών, όπως άλλωστε συμβαίνει και στο εξωτερικό. Μια τέτοια διαδικασία θα επιτευχθεί, ασφαλώς, σε σύμπνοια και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, υπουργείο Παιδείας, διεθνείς ενώσεις) και με ακαδημαϊκούς υψηλού κύρους, οι οποίοι εκτιμούμε ότι σύντομα θα πλαισιώσουν αυτή την προσπάθεια, περιλαμβάνοντας, βέβαια, και τους ακαδημαϊκούς που ήδη μετέχουν στις διαδικασίες πιστοποίησης στη χώρα μας (ενδεχομένως ως επίτιμα μέλη της ένωσής μας).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v