Τεμπονέρας: Κάποιοι θέλουν πολιτική «απόσυρση» του Τσίπρα

Να «αποκρατικοποιήσουμε» την ιδιωτική πρωτοβουλία, λειτουργεί παρασιτικά, στρεβλώνει την επιχειρηματικότητα. Τα trickle down economics δεν δουλεύουν, δηλώνει στο Euro2day.gr ο συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ.

Τεμπονέρας: Κάποιοι θέλουν πολιτική «απόσυρση» του Τσίπρα

«Για την πολιτική αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ευθυνόμαστε εμείς και όχι το κοινωνικό κράτος, που είναι απαραίτητος πυλώνας κοινωνικής ασφάλειας», τονίζει ο Διονύσης Τεμπονέρας, δικηγόρος και συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Θέτει τις προτεραιότητες του προγράμματος και τη μειονότητα σε Ροδόπη και Ξάνθη, ενώ απαντά για την προοπτική του κόμματος και την «επόμενη μέρα».

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει αξιόλογες «ανάσες» στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά δεν επιβραβεύθηκε στην κάλπη. Δεν έφτασαν οι προτάσεις στους πολίτες ή κυριάρχησε η αίσθηση περί ανέφικτων προεκλογικών υποσχέσεων; Τώρα που επικεντρώνετε σε αυτό, βλέπετε ανταπόκριση;

Το πρόγραμμά μας είναι μέρος ενός πολιτικού σχεδίου, που μπορεί πράγματι να ανακουφίσει τους πολίτες. Η αύξηση των μισθών και των συντάξεων, η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η λύση στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, είναι προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν στήριγμα για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία που δοκιμάζεται. Είναι γεγονός ότι στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο η δημόσια συζήτηση περιστράφηκε περισσότερο γύρω από το θέμα των συνεργασιών και λιγότερο γύρω από την πολιτική ουσία, που είναι η προγραμματική αντιπαράθεση. Στο νέο πολιτικό περιβάλλον έχουμε επικεντρώσει στο πρόγραμμά μας και βλέπουμε ότι οι πολίτες δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον. Έχουμε θετική πρόταση και καλούμε τους πολίτες να μας αξιολογήσουν μέσα από αυτή. Το σχέδιό μας είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, γιατί αντλεί πρακτικές από όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή σύγκλιση με όρους κοινωνικής συνοχής είναι ο στρατηγικός μας στόχος.

Θα περίμενε κανείς ότι η «τύχη» της δημόσιας Υγείας θα απασχολούσε το σύνολο των «μη προνομιούχων» πολιτών, αλλά το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου δεν το απέδειξε. Προτιμούν την ιδιωτική υγεία; Ή κάτι άλλο συμβαίνει;

Η ανασυγκρότηση και η ενδυνάμωση του ΕΣΥ αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα. Η ΝΔ κυβέρνησε 4 χρόνια χωρίς μνημόνια, με σχεδόν 60 δισ. διαθέσιμα για να δαπανήσει, με την πανδημία που μας έκανε όλους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο να σκεφτούμε τη σημασία των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας, και δυστυχώς έχει αφήσει αυτή την τραγική κατάσταση. Γιατί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν είναι η προτεραιότητά της, αλλά η ενίσχυση ιδιωτικών συμφερόντων. Φυσικά η απαξίωση των υπηρεσιών και των δομών του ΕΣΥ πλήττει πρωτίστως τα λαϊκά στρώματα, που δεν απολαμβάνουν ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική φροντίδα. Για την πολιτική αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ευθυνόμαστε εμείς και όχι το κοινωνικό κράτος, που είναι απαραίτητος πυλώνας κοινωνικής ασφάλειας. Για να προτιμήσει κάποιος την ιδιωτική υγεία πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτή και τα συρρικνωμένα εισοδήματα των πολιτών καθιστούν την επιλογή αυτή μάλλον απαγορευτική. Το στοίχημα είναι να ξαναστήσουμε το «νέο ΕΣΥ» στα πόδια του και όχι να το αποδυναμώσουμε περαιτέρω δια του ακρωτηριασμού του. Αυτή είναι μια βασική διαφορά μας, σε σχέση με τη ΝΔ.

Μεταξύ άλλων, προτείνετε φορολόγηση στο 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας που, όπως λέτε, θα φέρει στα δημόσια ταμεία 5,45 δισ. Προβλέπετε ότι τα εν λόγω υπερκέρδη θα συνεχιστούν; Αν όχι, από πού θα αντικατασταθούν αυτά τα προϋπολογισμένα έσοδα;

Οι εταιρείες ενέργειας και διύλισης κατέγραψαν από το καλοκαίρι του 2021 μέχρι και το τέλος του 2022, υπερκέρδη πάνω από 6 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπει φορολόγηση στο 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Αυτό θα φέρει στα δημόσια ταμεία 5,45 δισ. Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να φορολογήσει το 90% των υπερκερδών στην ενέργεια. Μετά όμως, έκανε τα πάντα για να παρουσιάσει τα υπερκέρδη αυτά μειωμένα. Μέχρι σήμερα, έχει βεβαιώσει μόνο 373,5 εκατ. Την ίδια ώρα, από τα 2,6 δισ. των διυλιστηρίων, η ΝΔ νομοθέτησε έκτακτη εισφορά 600-650 εκατ. ευρώ, στον χαμηλότερο συντελεστή της Ε.Ε. (33%), ενώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προηγουμένως είχε μιλήσει για 90%.

Η λύση είναι να γίνει έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών. Αυτή φυσικά δεν είναι η μοναδική πηγή χρηματοδότησης του προγράμματός μας. Εστιάζουμε στην αναπτυξιακή δυναμική, που παράγουν οι δυνάμεις της εργασίας, η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, οι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι μέσω των οποίων φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, στηριζόμενο στις δυνάμεις της παραγωγής. Παράλληλα θα «αποκρατικοποιήσουμε» την ιδιωτική πρωτοβουλία που λειτουργεί παρασιτικά και στρεβλώνει την επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα trickle down economics απλά δεν λειτουργούν. Καιρός να πάμε σε μια δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου «από τα κάτω». Το πρόγραμμά μας παράγει πλούτο και επαρκεί απολύτως για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για κοινωνικές παροχές και φοροελαφρύνσεις.

Μέτρα όπως αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ, μείωση ή μηδενισμός του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα κ.α., τι θα επιφέρουν στο δημόσιο ταμείο; Έχετε κάνει υπολογισμό; Και για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ισχύουν αυτά τα μέτρα που προτείνετε;

Τα μέτρα αυτά δεν στοιχίζουν ούτε ένα ευρώ. Το 2022 η κυβέρνηση εισέπραξε 4,5 δισ. ευρώ περισσότερα από το 2021 από τον ΦΠΑ και μόνο για το πρώτο τετράμηνο του 2023 τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους ήταν 1,5 δισ. περισσότερα από τα προϋπολογισμένα. Μαζί αυτά είναι 6 δισ. σε μόλις 16 μήνες!

Μάλιστα, επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, οι έμμεσοι φόροι έφθασαν να αποτελούν το 60% των εσόδων του Δημοσίου. Σημαντικό μέρος αυτών των υπερεσόδων του Δημοσίου, της κρατικής αισχροκέρδειας δηλαδή επ’ ευκαιρία της πληθωριστικής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης το επέστρεφε στις εταιρείες ενέργειας, διύλισης και εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων, μέσα από τα διάφορα επιδόματα τύπου pass, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται ένας αυτοτροφοδοτούμενος φαύλος κύκλος διατήρησης της αισχροκέρδειας και των υψηλών τιμών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει συντελεστεί με «όχημα» τους έμμεσους φόρους. Η ίδια η Κομισιόν στην Έκθεση Μακροοικονομικών Ανισορροπιών αναγνωρίζει πως ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα πυροδοτείται από τα υψηλά κέρδη. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτός ο φαύλος κύκλος θα σταματήσει και θα κρατήσουμε μειωμένες τις τιμές για όσο χρειαστεί, αντλώντας έσοδα από την πραγματική ανάπτυξη, καταπολεμώντας τη φοροδιαφυγή και βάζοντας τέρμα στη διαφθορά και στο πελατειακό κράτος.

Απαντήσατε σκληρά στις παρεμβάσεις Μητσοτάκη-Μπακογιάννη στη Ροδόπη. Γιατί λέτε ότι «ο Ερντογάν τρίβει τα χέρια του»;

Οι δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη μπροστά στη μουσουλμανική μειονότητα, δηλαδή αυτός ο ωμός εκβιασμός, ότι «εάν δεν μας ψηφίσετε, θα περάσετε δύσκολα τα επόμενα χρόνια», δεν είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά τη μουσουλμανική μειονότητα. Έγιναν εσκεμμένα μπροστά στις κάμερες για να περάσει αυτό το μήνυμα και να πάει σε κάθε σπίτι, σε κάθε Έλληνα πολίτη, σε κάθε κοινωνική ομάδα. Είναι μια πρόβα τζενεράλε για το τι θα ακολουθήσει. Όποια κοινωνική ομάδα, όποιος πολίτης, είναι αντίθετος, έχει σκέψεις αντίθετες με αυτές της απόλυτης, ανεξέλεγκτης κομματικής και οικογενειακής εξουσίας, στο απώτερο μέλλον θα βρίσκεται στο στόχαστρο. Η στοχοποίηση της μειονότητας οδηγεί τους πολίτες της Ροδόπης και της Ξάνθης στην «αγκαλιά» της επιρροής του τουρκικού Προξενείου. Η αντιμετώπιση της τουρκικής επιρροής στη Θράκη δεν γίνεται επαναλαμβάνοντας τις κυπατζίδικες πρακτικές του παρελθόντος και ζητώντας πιστοποιητικά φρονημάτων και δηλώσεις μεταμέλειας, αλλά θωρακίζοντας την ισονομία και ισοπολιτεία στην περιοχή.

Δεν θα σας ζητήσω… πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος παρά τις δημοσκοπήσεις, αλλά θα ήθελα την άποψή σας για «την επόμενη ημέρα» του ΣΥΡΙΖΑ. Και του προέδρου του, με βάση τη δική του παραδοχή ότι τις πρώτες ώρες μετά την ήττα της 21ης Μαΐου σκέφτηκε να παραιτηθεί.

Είναι πολλοί εκείνοι που επιθυμούν την πολιτική «απόσυρση» του Αλέξη Τσίπρα αλλά δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο εγγυητής της ενότητας και της κυβερνητικής προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα παραμείνει στις επάλξεις για πολύ καιρό ακόμα, παρά τις επιθυμίες των γνωστών συστημικών κέντρων.

Το ναυάγιο στην Πύλο φέρνει ξανά στο προσκήνιο το θέματα του μεταναστατευτικού/προσφυγικού. Τι πρέπει να γίνει για να σταματήσουμε να θρηνούμε χιλιάδες θύματα πρόσφυγες και μετανάστες;

Η απίστευτη τραγωδία της Πύλου συγκλονίζει όλη την Ευρώπη. Το ναυάγιο αναδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο πόσο απογοητευτικά έχει κινηθεί τόσα χρόνια η Ε.Ε. σε αυτόν τον τομέα και πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη μίας ευρωπαϊκής Συμφωνίας Μετανάστευσης και Ασύλου. Για να πάψουν τέτοια τραγικά περιστατικά, απαιτούνται, μεταξύ άλλων, πολιτικές αποφάσεις που δεν περιορίζονται στην αυτονόητη ανάγκη για αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών. Χρειάζεται η Ε.Ε. να είναι πολύ πιο ενεργή για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λιβύη και να στηριχθούν οικονομικά οι χώρες διέλευσης, όπως οι χώρες της Βόρειας Αφρικής. Κυρίως, όμως, πρέπει όσο γίνεται να δώσουμε τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να περνάνε μέσω ασφαλών και νόμιμων οδών στην Ε.Ε., με δίκαιη κατανομή τους μεταξύ των κρατών μελών και όχι να θαλασσοπνίγονται από διακινητές ή να εγκλωβίζονται στις χώρες πρώτης εισόδου. Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή του πλαισίου της Ε.Ε. για την επανεγκατάσταση προσφύγων από τις γειτονικές χώρες, όπως η Λιβύη και η Τουρκία, προς τις χώρες της Ε.Ε. Δηλαδή, να ανακοινώσουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ότι θα δέχονται σημαντικό συνολικό αριθμό προσφύγων ετησίως από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο: Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η Μεσόγειος να συνεχίσει να είναι υδάτινος τάφος χιλιάδων ανθρώπων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v