Τα ποιοτικά στοιχεία και συγκεκριμένα το χαμηλό ποσοστό συμβασιοποιημένων έργων και εντάξεων στο ΕΣΠΑ είναι αυτά που ανησυχούν περισσότερο τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο και όχι τόσο η ίδια απορρόφηση του προγράμματος που κρίνεται χαμηλή, καθώς βρίσκεται στο 26%.
Σύμφωνα με τον κ. Σκάλκο, το χαμηλό επίπεδο συμβασιοποιημένων έργων και εντάξεων καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει μια επαρκής δεξαμενή ώριμων έργων που θα υλοποιηθούν και θα χρηματοδοτηθούν, κάτι που σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στην προσπάθεια αξιοποίησης των κονδυλίων.
Αν και πάντοτε, σε όλες τις προγραμματικές περιόδους, υπάρχει το ενδεχόμενο να χαθούν πόροι, ο κ. Σκάλκος εμφανίζεται βέβαιος ότι όπως και στις προηγούμενες, έτσι και σε αυτή δεν πρόκειται η χώρα να απολέσει κοινοτικά κονδύλια. Ωστόσο, σημειώνει, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και το βασικό μέσο για να επιτευχθεί αυτό είναι η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, για να μεταφερθούν πόροι σε προγράμματα που «τρέχουν» περισσότερο.
Για τον κ. Σκάλκο, το ζήτημα δεν είναι αυτή καθεαυτή η απορρόφηση, αλλά να υλοποιηθούν τα έργα που είχαν αρχικώς σχεδιαστεί και έχει ανάγκη η χώρα και όχι οι πόροι να κατευθυνθούν σε δευτερεύουσας σημασίας ή χαμηλής προστιθέμενης αξίας δράσεις. Κατά τον ίδιο, χρειάζεται καλύτερος συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων, των περιφερειών, αλλά και κάθε εμπλεκόμενου με το ΕΣΠΑ.
Αναφερόμενος στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021 - 2027, εκφράζει την αισιοδοξία ότι το «πακέτο» που θα λάβει η χώρα -πλην των κονδυλίων για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης- θα είναι μεγαλύτερο από τα 21,7 δισ. ευρώ που αυτή τη στιγμή έχει προϋπολογιστεί από την Κομισιόν. Ωστόσο, σημειώνει ότι είναι θέμα διαπραγμάτευσης, η οποία θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Στη διαπραγμάτευση αυτή θα πρέπει να αναδειχθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της κρίσης αλλά και του προσφυγικού.
Πάντως, όπως υπογραμμίζει, το πρωτεύον και στη νέα προγραμματική περίοδο είναι οι πόροι να κατευθυνθούν σε έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας.