Σημαντικά οφέλη σε επίπεδο τεχνογνωσίας και όχι μόνο θα έχει το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) από τη συμμετοχή στον πανευρωπαϊκό φορέα εγγυοδοσίας AECM, υποστηρίζει ο πρόεδρος του ταμείου Κων/νος Μακέδος, σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr.
Ο κ. Μακέδος επισημαίνει πως στο προσεχές διάστημα το ΤΜΕΔΕ θα προχωρήσει «σε ανάπτυξη ειδικών ασφαλιστικών παροχών στους τομείς υγείας και ασφάλειας σε τεχνικά επαγγέλματα και εταιρείες για τους πιστούχους μας, προσαρμοσμένα στους κινδύνους άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού». Επιπλέον, συνεχίζονται οι επενδύσεις για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και όπως λέει ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, «σύντομα και με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του ιστορικού των μελών μας τόσο το Ταμείο όσο και τα μέλη θα έχουν σε πραγματικό χρόνο και ηλεκτρονικά κάθε πληροφορία που θα χρειάζονται».
Παράλληλα συνεχίζει, μέσω της έκδοσης εγγυητικών επιστολών, να στηρίζει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τους επαγγελματίες στους τεχνικούς κλάδους.
Κατ’ αρχάς ποιο είναι το πρακτικό αντίκρισμα για τα μέλη σας και την ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα εν γένει από το γεγονός πως το ΤΜΕΔΕ είναι πλέον πλήρες μέλος του πανευρωπαϊκού φορέα εγγυοδοσίας AECM; Ποια είναι ακριβώς τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσουν το ΤΜΕΔΕ και οι μηχανικοί από τη συγκεκριμένη εξέλιξη;
Ο AECM είναι ένας ισχυρός και καταξιωμένος φορέας, που αποτελείται από 48 μέλη, από 28 διαφορετικές χώρες. Από την ίδρυσή του, το 1992, έχει παράσχει εγγυητικές σε περισσότερες από 2,8 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εντός του 2017 το χαρτοφυλάκιο των εγγυητικών του Οργανισμού ανήλθε σε 125 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύνολο 3,1 εκατομμυρίων εγγυητικών επιστολών. Το ΤΜΕΔΕ, ύστερα από ενδελεχή αξιολόγηση και με ομόφωνη απόφαση, έγινε πλήρες μέλος της Ένωσης. Τα οφέλη είναι πολυποίκιλα και σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή μας σε έναν Οργανισμό αυτού του μεγέθους θωρακίζει την αξιοπιστία μας και πολλαπλασιάζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες. Ειδικότερα, έχει τη δυνατότητα ανταλλαγής των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές επίπεδο, πρόσβαση σε συνεχή πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα του κλάδου, καθώς και σε εκθέσεις, μελέτες και στατιστικά στοιχεία. Θα λαμβάνει επίσης την απαραίτητη αρωγή σε κάθε θέμα, που θα αφορά τα χρηματοδοτικά και οικονομικά όργανα, τα διαρθρωτικά ταμεία, τις κρατικές ενισχύσεις και την περαιτέρω ψηφιοποίηση. Επιπρόσθετα, έχουμε διεθνή θεσμική εκπροσώπηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΙF), καθώς και στον Ο.Ο.Σ.Α. (OECD) και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Πέρυσι είχατε δώσει κάποια στατιστικά στοιχεία για τις εγγυητικές επιστολές που έχει εκδώσει το ΤΜΕΔΕ. Φέτος έχουν αυξηθεί; Πόσες αφορούν σε μεγάλες τεχνικές εταιρείες και πόσες σε μικρότερες ή σε μεμονωμένους μηχανικούς;
Με βάση τα αποτελέσματα του 9μήνου και συγκριτικά με τον 1ο χρόνο λειτουργίας του νέου φορέα, τα στοιχεία παραμένουν σχεδόν αντίστοιχα.
Οι εγγυητικές επιστολές αφορούν μικρές και μεσαίες εργοληπτικές και μελετητικές εταιρείες, καθώς και φυσικά πρόσωπα μηχανικούς η/και εργολήπτες δημοσίων έργων σχεδόν ισόρροπα κατανεμημένες σε ποσοστά 60% και 40%, ενώ διαχρονικά οι μεγάλες τεχνικές εταιρίες δεν είχαν και δεν έχουν συνδεθεί με το Ταμείο μας.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι μηχανικοί έχουν άλλες διεξόδους ή το ΤΜΕΔΕ αποτελεί μοναδικό στήριγμα; Ποιες άλλες υπηρεσίες θέλετε να παρέχετε;
Αναμφίβολα το ΤΜΕΔΕ ως συνέχεια και του ΤΣΜΕΔΕ, στο εγγυοδοτικό και πιστοδοτικό του σκέλος, και σε συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας, στήριξε και στηρίζει καθοριστικά τον κλάδο. Για αυτό και η ίδρυση του Ταμείου μας αποτέλεσε σωτήρια εξέλιξη και εξαίρεση και για την επιβίωση αλλά και για τη στήριξη των μελών μας, ώστε να μεταβούν σε πορεία προόδου με το σταδιακό ξεπέρασμα της κρίσης. Πρόσθετα και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας για το 2018 έχουμε διερευνήσει και θα προχωρήσουμε στο προσεχές διάστημα σε ανάπτυξη ειδικών ασφαλιστικών παροχών στους τομείς υγείας και ασφάλειας σε τεχνικά επαγγέλματα και εταιρείες για τους πιστούχους μας, προσαρμοσμένα στους κινδύνους άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού. Με βάση την παρ. 3 του άρθρου 2 του Καταστατικού του Φορέα μας, με απόφαση της Διοίκησης δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης κλάδων ασφαλιστικής προστασίας ύστερα από έγκριση του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με τη Σύμφωνη Γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.
Από την πρώτη στιγμή είχατε ξεκινήσει επενδύσεις για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του ΤΜΕΔΕ. Μπορείτε να μας πείτε ποιες επενδύσεις έχουν προχωρήσει στον συγκεκριμένο τομέα και ποιες εκκρεμούν;
Με την ίδρυσή μας και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αρχίσαμε να υλοποιούμε τον φιλόδοξο στόχο μας, όλες οι διαδικασίες και οι υπηρεσίες μας να παρέχονται πάνω στην ψηφιακή πλατφόρμα.
Σήμερα και μέσα σε ένα χρόνο, το ΤΜΕΔΕ αποτελεί έναν ολοκληρωμένο ψηφιακό πάροχο που παρέχει στα μέλη μας υπηρεσίες όπως το e-Πρωτόκολλο, e-Εγγυητικές, e-Εγκυρότητα ενώ πρόσφατα ξεκινήσαμε και την ηλεκτρονική υπηρεσία e-Διακηρύξεις, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε κάθε πιστούχο να έχει πρόσβαση με ένα «κλικ» σε όλες τις προκηρύξεις δημοσίων έργων, αλλά και να απολαμβάνει εξατομικευμένες υπηρεσίες, σύμφωνα με το αντικείμενο της εργασίας του. Με αυτές τις υπηρεσίες θωρακίζουμε τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του Ταμείου και ταυτόχρονα δίνουμε τη δυνατότητα στα μέλη μας να λαμβάνουν τις υπηρεσίες μας ηλεκτρονικά, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο. Σύντομα και με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του ιστορικού των μελών μας τόσο το Ταμείο όσο και τα μέλη θα έχουν σε πραγματικό χρόνο και ηλεκτρονικά κάθε πληροφορία που θα χρειάζονται.
Ένα μεγάλο ζήτημα για τις ελληνικές τεχνικές εταιρείες, τις μεγάλες όχι τις μικρές, είναι οι εγγυήσεις ώστε να βγουν στις αγορές του εξωτερικού. Εσείς μπορείτε να συμβάλετε σε αυτό το μέτωπο; Τι νομίζετε πως μπορεί να γίνει με δεδομένες τις δυσκολίες των ελληνικών τραπεζών;
Περιγράφετε ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Η αδυναμία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα γεννά θέματα επιβίωσης αλλά και ανταγωνισμού σε σχέση με τις ξένες επιχειρήσεις όλα αυτά τα χρόνια της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνουμε. Οι μεγάλες εταιρείες μέσω συνεργασιών αλλά και ευρωπαϊκών εργαλείων επιχειρούν να αμβλύνουν τις μεγάλες δυσκολίες. Δεν είναι εύκολο. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η εξυγίανση των τραπεζών, η συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών και η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας, της ανταγωνιστικότητας και της δημιουργίας αναπτυξιακών υπεραξιών είναι η διαδρομή που μπορεί να αναστρέψει τις σημερινές δυσκολίες.
Ως ΤΜΕΔΕ και με βάση τις δυνατότητες και τον σκοπό μας, δεν μπορούμε να παίξουμε ρόλο υποκατάστασης. Εμείς εστιάζουμε στη στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και μέσω των πολλαπλάσιων δυνατοτήτων που μας δίνει η συμμετοχή σε έναν πανίσχυρο οργανισμό όπως η AECM, σχεδιάζουμε να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες υποστήριξης του έργου του τεχνικού και του επιστημονικού κλάδου της πατρίδας μας.