Γ. Μούντης (Delfi Partners): Πώς μπορεί να απογειωθεί η αγορά ακινήτων

Γραφειοκρατία και πολυνομία καθυστερούν την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, σε μια περίοδο που το ενδιαφέρον ξένων αλλά και εγχώριων επενδυτών βρίσκεται στα ύψη, υποστηρίζει ο επικεφαλής της Delfi Partners.

Γ. Μούντης (Delfi Partners): Πώς μπορεί να απογειωθεί η αγορά ακινήτων

Με συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις και περιορισμό της γραφειοκρατίας, η ελληνική αγορά real estate θα απογειωθεί, υποστηρίζει ο Managing Partner της Delfi Partners & Co. Γιώργος Μούντης, που διοικεί έναν από τους πλέον κινητικούς «παίκτες» στην εγχώρια αγορά διαχείρισης ακινήτων που συνδέονται με «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια.

Η Delfi Partners συνεργάζεται με τράπεζες αλλά και με ξένα funds που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων που συνδέονται με ακίνητα, όπως το «Amoeba» της Τράπεζας Πειραιώς για το οποίο επικράτησε η Bain Capital και το «Jupiter» της Alpha Bank, για το οποίο η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Στην ουσία, η εταιρεία αναλαμβάνει την πλήρη διαχείριση των ακινήτων που είτε προσπαθούν να πωλήσουν οι τράπεζες, είτε περιέρχονται στον έλεγχο των funds: Από το πολεοδομικό και νομικό ξεκαθάρισμα (ώστε να μπορούν να πωληθούν) μέχρι την προώθησή τους στους τελικούς αγοραστές.

Ο κ. Μούντης προβλέπει πως μέσα στον επόμενο χρόνο οι τράπεζες θα προχωρήσουν στην πώληση και άλλων τριών μεγάλων χαρτοφυλακίων «κόκκινων δανείων» που συνδέονται με ακίνητα. Υποστηρίζει πως το ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές αλλά και από Έλληνες που θέλουν να επιστρέψουν κεφάλαια στη χώρα μας είναι πολύ μεγάλο. Όμως, όπως λέει, «το μεγάλο πρόβλημα είναι το νομικό και πολεοδομικό ξεκαθάρισμα των συγκεκριμένων ακινήτων», προκειμένου στη συνέχεια να διατεθούν στην αγορά.

Ο επικεφαλής της Delfi Partners επισημαίνει πως χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση το οργανωτικό κομμάτι των τραπεζών που ασχολείται με τα «κόκκινα δάνεια», περιορισμός της γραφειοκρατίας σε όλο το εύρος της αλυσίδας διάθεσης τέτοιων ακινήτων στην αγορά, αλλά και φορολογικά κίνητρα στους δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους και συναινούν στη μεταβίβαση του ακινήτου, κατά το πρότυπο της Κύπρου.

«Οι ξένοι επενδυτές αδυνατούν να κατανοήσουν για ποιο λόγο χρειάζονται τρεις και τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να ολοκληρωθεί μια μεταβίβαση ακινήτου, όταν σε κάποιες άλλες χώρες απαιτούνται δύο-τρεις ημέρες για την πλειοψηφία των συναλλαγών», λέει ο κ. Μούντης. Και οι τρεις-τέσσερις εβδομάδες είναι η ιδανική περίπτωση, γιατί αν το προς πώληση ακίνητο έχει ακόμα και μια μικρή πολεοδομική εκκρεμότητα, τότε θα χρειαστούν μήνες, προσθέτει.

Κατά τον κ. Μούντη, τα δομικά προβλήματα της αγοράς όπως η γραφειοκρατία είναι αυτά που εμποδίζουν την απογείωσή της καθώς το ενδιαφέρον ξένων ομίλων βρίσκεται στα ύψη. «Είτε πρόκειται για μεγάλους ξένους οίκους, είτε για μικρότερες επενδυτικές εταιρείες (family offices), είτε για εύπορους πολίτες από το εξωτερικό, υπάρχει ζωηρότατο ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακίνητα», εξηγεί. Περισσότερο κινητικοί είναι οι Κινέζοι, μικρά επενδυτικά γραφεία από Μέση Ανατολή, αλλά και Τούρκοι, Σύροι, Λιβανέζοι, ενώ έχει περιοριστεί η παρουσία των Ρώσων (που επικεντρώνονται σε Μύκονο, Σαντορίνη και άλλους τουριστικούς προορισμούς).

Προσθέτει πως «υπάρχει τεράστια ουρά πωλήσεων από τις τράπεζες και τα funds που σταδιακά αποκτούν χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων». Μάλιστα, οι τράπεζες «έχουν αρχίσει να παρέχουν χρηματοδοτικά προϊόντα για την αγορά ακινήτων που διαθέτουν στην αγορά. Για παράδειγμα, χρηματοδότηση του 50% της επένδυσης με επιτόκιο γύρω στο 2,5%, όταν σε ορισμένα ακίνητα οι αποδόσεις φτάνουν το 8%».

Το 2018 προβλέπεται, όπως λέει ο επικεφαλής της εταιρείας, πως η Delfi Partners θα πωλήσει περί τα 600 ακίνητα σε Ελλάδα και Κύπρο, τα μισά από τα οποία θα είναι στη χώρα μας. Προσθέτει πως ενώ η Κύπρος είναι εσχάτως στα πρωτοσέλιδα για σημαντικές συμφωνίες, δεν προσφέρει το εύρος ευκαιριών της Ελλάδας καθώς η πλειοψηφία των συναλλαγών αφορά οικιστικά ακίνητα. Την ίδια στιγμή στη χώρα μας, οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν σε τουριστικά ακίνητα σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε εμπορικά ακίνητα, σε κτίρια γραφείων (τα υψηλής ποιότητας είναι πλέον σπάνια) κ.ά.

Στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και η πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών που δημιούργησε η Delfi Partners, στην οποία θα ενταχθούν αρχικά περί τα 200 ακίνητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v