Τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα αλλά και να γίνουν επενδύσεις δημιουργίας ή διατήρησης θέσεων εργασίας, θεωρεί σημαντικό στη μετά μνημόνιο εποχή, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ κ. Άκης Σκέρτσος.
Καλεί μάλιστα κυβέρνηση και θεσμούς να εξετάσουν τη μείωση εισφορών και φορολογίας επί της εργασίας, προκειμένου να ανακοπεί το brain drain και οι ελληνικές επιχειρήσεις να είναι σε θέση να απασχολούν και να αμείβουν στελέχη υψηλής εξειδίκευσης. Παρά τη μικρή κάμψη της ανεργίας, ο κ. Σκέρτσος συμφωνεί πως η οικονομία υπολείπεται στη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας, προσθέτοντας ωστόσο πως για την αποφασιστική μεταστροφή της τάσης είναι απαραίτητο να «συμπληρωθεί το παζλ», εννοώντας ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις αλλά και μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Προσθέτει ωστόσο ότι οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης είναι απαραίτητες σε κάθε ώριμη οικονομία.
Ο κ. Σκέρτσος συνοψίζει πως το διακύβευμα για την ελληνική επιχειρηματικότητα είναι το πώς θα διαμορφωθούν οι εργασιακές σχέσεις μετά το τέλος των προγραμμάτων, δηλώνοντας εμφατικά πως δεν θα πρέπει να υπάρξουν πισωγυρίσματα σε παλιές ρυθμίσεις.
Με το συνέδριο που διοργάνωσε μάλιστα στις 24 Οκτωβρίου, ο Σύνδεσμος πήρε την πρωτοβουλία να ανοίξει ένα «μη δογματικό διάλογο», επιχειρώντας τη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα παραχθεί εκ των έσω και πέραν της επιβολής αλλαγών που έφεραν τα προγράμματα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.
Χαρακτηρίζει επιτυχημένες τις μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια, εκτιμώντας πως χρειάζεται χρόνος για να αποτυπωθεί το αποτέλεσμά τους στην οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμά ότι η υπερύθμιση της αγοράς εργασίας στερούσε ανταγωνιστικότητα και ευθύνεται εν μέρει για τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας. Προτείνει να συζητηθεί σε μεσοπρόθεσμη βάση και εφόσον η οικονομία επιστρέψει σε κανονικότητα, «η επαναφορά κάποιων δικαιωμάτων».
Τέλος, δεδομένων των μετασχηματισμών που φέρνει η τεχνολογία στη φύση και στο περιβάλλον της εργασίας, ο κ. Σκέρτσος εκτιμά ότι πρέπει άμεσα «να δούμε σοβαρά πώς διασυνδέεται η οικονομία με το εκπαιδευτικό σύστημα».