Πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι για τα Internet cafe;

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης από πλευράς διείσδυσης του Internet, το κράτος στην απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσει τον παράνομο τζόγο, σέρνει στα δικαστήρια τους ιδιοκτήτες των Internet Cafe. Πως σχολιάζει αυτόν τον παραλογισμό ο εκπροσώπος του σωματείου ιδιοκτητών Internet cafe, Π. Kανιαμός.

Πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι για τα Internet cafe;
Συνέντευξη του εκπροσώπου του σωματείου ιδιοκτητών internet cafe, κ. Παναγιώτη Κανιαμού

Τα Internet Cafe και το περιεχόμενο που ενδεχομένως προβάλλεται στους υπολογιστές τους έγιναν αφορμή ώστε να ασχοληθεί τους τελευταίους μήνες με τη χώρα μας, ο διεθνής τύπος.

Η κυβέρνηση σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσει τον παράνομο τζόγο προέβη σε μια γενική απαγόρευση κάθε ηλεκτρονικού παιχνιδιού (ακόμη και το playstation είχε θεωρηθεί αρχικά παράνομο) με αποτέλεσμα στην ύποπτη κατηγορία να εντάσσονται και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Η συγκεκριμένη απόφαση αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των οργάνων της τάξης να διαπιστώνουν εάν οι Η/Υ των internet cafe μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παίζει κανείς ”φρουτάκια”.

Eχοντας ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά διείσδυσης του internet στην Ευρώπη, η πρακτική ”πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι” αποτέλεσε αντικείμενο χλευασμού από τον διεθνή τύπο καθώς δύο ιδιοκτήτες σχετικών καταστημάτων σύρθηκαν στα δικαστήρια και αφού αθωώθηκαν πρωτόδικα κλήθηκαν σε δεύτερη δίκη από το εφετείο.

Ο κ. Παναγιώτης Κανιαμός, εκπρόσωπος του νεοσύστατου σωματείου ιδιοκτητών internet cafe, μας δίνει το στίγμα του παραλογισμού.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης, στο Σταμάτη Ζαχαρό

Τι μεσολάβησε μετά την πρωτόδικη απόφασή σας ώστε να οδηγηθείτε ξανά στα δικαστήρια;

Βρήκαμε δικαίωση στον αγώνα μας σε πρωτοβάθμια δίκη και ενώ κατά την άποψη μας η πολιτεία έπρεπε να αποσύρει τον Νόμο 3037/2002 σεβόμενη την γνωμοδότηση επιτροπής της βουλής πριν την υπογραφή του Νόμου και τις δικαστικές αποφάσεις, έγινε έφεση από την Εισαγγελία που επαναφέρει το θέμα προς δικαστική κρίση. Ο Νόμος αυτός έχει κάνει την χώρα μας διεθνώς ρεζίλι και αποτελεί Πανευρωπαϊκή και ίσως Παγκόσμια πρωτοτυπία.

Πώς σχεδιάζετε να αντιδράσετε;

Ο νόμος αυτός κλείνει τα αμιγή Internet Cafe ενώ μη μπορώντας να αντιμετωπίσει τον μεταλασσόμενο τζόγο προσθέτει προβλήματα αντί να τα επιλύει. Η επιβίωση των καταστημάτων μας και αν θέλετε η επιβίωση μας ως επαγγελματίες που αγαπάμε τους υπολογιστές δεν μας αφήνει περιθώρια επιλογής. Αγώνας για τα δίκαια κεκτημένα δικαιώματα μας μέχρι της δικαίωσης μας. Θα αποδείξουμε στην πολιτεία ότι εφ όσον εμείς δεν κάναμε τίποτα είναι άδικη και δεν θα μας κλείσει.

Πόσο σημαντική ήταν η απόφαση για απαγόρευση των παιχνιδιών στα internet cafe, σε ότι αφορά την πελατεία σας;

Οι ανάπτυξη του Internet στην Ελλάδα είναι η μικρότερη στην Ευρώπη και η χρήση του Υπολογιστή ως μέσον ψυχαγωγίας είναι απαραίτητη για την επιβίωση των καταστημάτων μας αλλά και για την ύπαρξη internet cafe το 2004...

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες με το ίδιο θέμα, έχετε προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Κονότητα; Εάν ναι τι σας απάντησαν;

Δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ περιορισμός της χρήσης του υπολογιστή, δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση, σε καμία χώρα. Η Κίνα και οι Αραβικές χώρες είναι οι μοναδικές χώρες που έχουν λογοκρισία στο Διαδύκτιο, αλλά όχι στα παιγνίδια. Πάλι έχουμε την πρωτιά.

Εκτός από τα παιχνίδια, η απόφαση μπορεί να έχει και άλλες προεκτάσεις;

Μα η απόφαση των Δικαστηρίων αποφαίνεται για παράβαση θεμελιωδών ελευθέριων του πολίτη. Εφ όσον δηλαδή κάποιος δεν θίγει τον άλλον μπορεί να κάνει ότι θέλει. Αλίμονο εάν ορίζει ένας νομοθέτης τι θα κάνει κάποιος στον ελεύθερο χρόνο του. Οι γονείς αγοράζουν playstation και εγκρίνουν τα παιχνίδια υπολογιστή στα παιδιά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v