Γ. Σπύρου: Μοχλός ανάπτυξης από Μέση Ανατολή

Ετήσια και επαναλαμβανόμενα έσοδα 30 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία στη Συρία προσδοκά ο οίκος Σπύρου, όπως σημειώνει ο πρόεδρός του, κ. Γιώργος Σπύρου. Συζητήσεις για νέες συμφωνίες στη Μ. Ανατολή. Προγραμματισμός για επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ στην πενταετία.

Γ. Σπύρου: Μοχλός ανάπτυξης από Μέση Ανατολή
Συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Γκίτση

Έσοδα της τάξης των 30 εκατ. ευρώ σε ετήσια και επαναλαμβανόμενη βάση αναμένει σε βάθος χρόνου η εταιρία Σπύρου από τη συμφωνία που έχει υπογράψει με τη συριακή κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, η εταιρία, όπως αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο euro2day.gr, ο πρόεδρός της κ. Γιώργος Σπύρου, προγραμματίζει την υλοποίηση επενδύσεων 30 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία, για την ανάπτυξή της σε νέες αγορές, όπως της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας κ.ά., για την περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητάς της σε έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων, για τη δημιουργία παραγωγικών εγκαταστάσεων και για την επέκταση του δικτύου διανομής των προϊόντων της.

Ερώτηση: Κύριε Σπύρου, πρόσφατα ανακοινώσατε την υπογραφή συμφωνίας με τη συριακή κυβέρνηση, για την ανάληψη κατ’ αποκλειστικότητα της ανασυγκρότησης της συριακής γεωργίας. Τι προβλέπει αυτή η συμφωνία και ποια τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την εταιρία σας;

Απάντηση: Στη Συρία η τεχνολογία σπόρων έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης ωσότου να φτάσει στα σημερινά επίπεδα της Ελλάδας. Η συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση έχει ως αντικείμενο την παραγωγή από την εταιρία Σπύρου προηγμένων σπόρων, που θα είναι προσαρμοσμένοι σε ξηροθερμικές συνθήκες καλλιέργειας και παραγωγής.

Οι σπόροι που η εταιρία μας καλείται να παράγει θα δημιουργηθούν από το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της θυγατρικής μας εταιρίας στη Συρία και αναμένεται να πολλαπλασιάσουν 2 έως 3 φορές την απόδοση των υφιστάμενων καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Θα αφορούν σε ετήσιες καλλιέργειες πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους της Συρίας, όπως είναι το καλαμπόκι, ο ηλίανθος, το βαμβάκι, τα κτηνοτροφικά φυτά και τα ζαχαρότευτλα.

Προβλέπεται ότι η αξία της γεωργικής παραγωγής στις καλλιέργειες αυτές θα είναι έως 15 φορές μεγαλύτερη από σήμερα. Η προπαρασκευαστική περίοδος μελέτης και παραγωγής προϊόντων σε σπόρους θα ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών.

Στη συνέχεια, με βάση όσα προβλέπει η συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τη συριακή κυβέρνηση, θα προχωρήσουμε στη διάθεση των προϊόντων, ενέργεια που θα μας αποφέρει έσοδα της τάξης των 30 εκατ. ευρώ σε ετήσια και σε επαναλαμβανόμενη βάση.

Ερώτηση: Υπάρχει στα σκαριά αντίστοιχη συμφωνία με άλλη χώρα;

Απάντηση: Είναι αλήθεια ότι το μοντέλο που εφαρμόζεται στη Συρία έχει εξάψει το ενδιαφέρον και άλλων κυβερνήσεων των κρατών της Μέσης Ανατολής, με τις οποίες βρισκόμαστε στο στάδιο των συζητήσεων. Θα πρέπει να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι στη Μέση Ανατολή η ανάγκη για παραγωγή περισσότερων τροφίμων και προϊόντων που καλύπτουν τις κύριες ανάγκες διατροφής και ένδυσης, όπως τα σιτηρά και το βαμβάκι, είναι συνεχώς αυξανόμενη, με δεδομένο ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες έχουν συνολικό πληθυσμό 200 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στη γεωργία για τις συγκεκριμένες χώρες είναι παρωχημένες ή και ανύπαρκτες και η ανάπτυξη της τεχνολογίας σπόρων για τις καλλιέργειές τους είναι το μέλλον για τη γεωργία τους.

Ο προσανατολισμός μας είναι σαφώς εξωστρεφής καθώς ήδη σήμερα δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά σε 11 χώρες στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων είναι η Τουρκία, η Συρία, η Σαουδική Αραβία, η Ισπανία, η Ιταλία κ.ά. και μέχρι το 2012, βάσει του επιχειρηματικού μας πλάνου, θα έχουμε δραστηριότητα σε 20 συνολικά χώρες, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται και η Ρωσία, η Ουκρανία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία κ.ά.

Ερώτηση: Στόχος του ομίλου, όπως έχετε αναφέρει παλαιότερα, είναι η ανάπτυξή του στις αγορές της ευρύτερης Μ. Ανατολής, των βαλκανικών και παρευξείνιων χωρών και η κατάκτηση μεριδίου αγοράς 5% μέχρι το έτος 2012 και 10% δευτερευόντως. Πώς σκοπεύετε να υλοποιήσετε αυτόν τον φιλόδοξο στόχο και πόσα κεφάλαια εκτιμάτε ότι θα απαιτηθούν;

Απάντηση: Ο όμιλος Σπύρου έχει τη δυνατότητα σήμερα να γνωρίζει πολύ καλά το γεωγραφικό περιβάλλον σπιθαμή προς σπιθαμή για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Αυτό αποτελεί το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα απέναντι στις υπόλοιπες 19 εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία σπόρων παγκοσμίως, καθώς όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς το να γνωρίζεις το γεωγραφικό περιβάλλον όπου θα αναπτυχθεί ο σπόρος είναι ίσως το σημαντικότερο.

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, οι σπόροι που αποδίδουν στη γεωγραφική περιοχή της Καρδίτσας μπορεί για την περιοχή της Λάρισας να μην έχουν την ίδια ικανοποιητική απόδοση. Τα κεφάλαια που θα επενδυθούν για ανάπτυξη του ομίλου σε νέες αγορές ανέρχονται στα 30 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία και αφορούν στην περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητάς μας σε έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων, στη δημιουργία παραγωγικών εγκαταστάσεων και στην ανάπτυξη του δικτύου διανομής των προϊόντων μας.

Ερώτηση: Προκειμένου να χρηματοδοτήσετε αυτή την ανάπτυξη, υπάρχει η σκέψη να προχωρήσετε σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, στη σύναψη κάποιου δανείου ή ακόμη και στην είσοδο κάποιου στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο;

Απάντηση: Εξετάζουμε όλες τις δυνατές λύσεις για την εξεύρεση πόρων. Ωστόσο, στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε τη πλέον πρόσφορη και ικανοποιητική λύση, τόσο για την εταιρία όσο και για τους επενδυτές μας.

Ερώτηση: Πολλά έχουν ειπωθεί το τελευταίο διάστημα για την έλλειψη τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτιμάτε ότι η εταιρία σας μπορεί να δώσει λύσεις και αν ναι ποιες είναι αυτές;

Απάντηση: Τα βασικά προβλήματα του πλανήτη είναι δύο: Η έλλειψη τροφίμων και η μείωση των αποθεμάτων γλυκού νερού. Αυτά τα προβλήματα είναι σαν συγκοινωνούντα δοχεία.

Η αύξηση της γεωργικής παραγωγής για την παραγωγή περισσότερων τροφίμων θα δημιουργήσει την ανάγκη για μεγαλύτερη κατανάλωση γλυκού νερού και με αυτόν τον τρόπο η ανθρωπότητα μπορεί να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Ήδη το 60% των διαθέσιμων ποσοτήτων γλυκού νερού του πλανήτη καταναλώνεται από τη γεωργία. Επομένως, ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε νέες ποικιλίες σπόρων με υψηλό δυναμικό παραγωγής, που να μπορούν να έχουν διπλάσια απόδοση σε ξηροθερμικές συνθήκες καλλιέργειας, κάνοντας παράλληλα οικονομία στην κατανάλωση γλυκού νερού. Αυτό ακριβώς καλούμαστε να κάνουμε στη Συρία, όπως και στις άλλες υποψήφιες αγορές της Μέσης Ανατολής, με βάση την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτουμε στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων για καλλιέργεια.

Ερώτηση: Πιστεύετε πως υπάρχει χώρος για καλύτερες και αποδοτικότερες καλλιέργειες;

Απάντηση: Σαφώς υπάρχει χώρος για καλλιέργειες που μπορούν να αποδώσουν μεγαλύτερη ποσότητα και καλύτερη ποιότητα για την ανθρωπότητα. Σε αυτή την παραδοχή, άλλωστε, βασίζεται και η δουλειά μας. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για νέες καλλιέργειες βασισμένες σε προηγμένους σπόρους.

Στόχος μας είναι η δημιουργία πιο ανθεκτικών σπόρων σε αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες, με βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά για τα παραγόμενα προϊόντα, που συμβάλλουν στην καλύτερη διατροφή του ανθρώπου.

Ερώτηση: Τι κεφάλαια διαθέτετε στην έρευνα και ανάπτυξη για νέα προϊόντα και τι αποδίδουν οι συγκεκριμένες επενδύσεις;

Απάντηση: Πρόσφατα αποφασίσαμε την ενίσχυση των επενδύσεων για την έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων. Με βάση τη διεθνή ανάγκη για αύξηση της παραγωγικότητας σε τρόφιμα και τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας για διείσδυση σε νέες αγορές, προχωρήσαμε στην ενίσχυση των ετήσιων προς επένδυση κεφαλαίων από 2,5 εκατ. ευρώ που ήταν μέχρι και το 2007, σε 3 εκατ. ευρώ για το 2008. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις αποδίδουν συνεργασίες όπως αυτές της Βουλγαρίας και της Συρίας.

Ερώτηση: Από πλευράς μεγεθών, πώς κινήθηκαν αυτά την περασμένη χρονιά και ποιοι οι στόχοι σας για την τρέχουσα χρήση;

Απάντηση: Τα αποτελέσματα χρήσης για το 2007 κινούνται ανοδικά σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2006, τόσο σε επίπεδο μητρικής όσο και σε επίπεδο ομίλου.

Στο εννεάμηνο οι πωλήσεις του ομίλου της Αγροτικός Οίκος Σπύρου ανήλθαν σε 22,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες 11% σε σχέση με το 2006 και τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 1,8 εκατ. από 0,3 εκατ. ευρώ. Το 2008 αναμένεται άνοδος του κύκλου εργασιών της μητρικής, καθώς η αγορά της Ελλάδας σταδιακά προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής).

Σε διεθνές επίπεδο, ο όμιλος Σπύρου έχει εγγράψει πολλά νέα προϊόντα, βαμβάκι, καλαμπόκι, μηδικές και κηπευτικά σε εθνικούς καταλόγους χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και έχει λάβει άδειες εμπορικής εκμετάλλευσής τους. Δοκιμαστικές πωλήσεις μικρής κλίμακας άρχισαν ήδη και το 2008 προγραμματίζονται οι κύριες εμπορικές πωλήσεις των προϊόντων αυτών, γεγονός που δίνει περιθώριο για ανοδική πρόβλεψη σε σχέση με το 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v