Κοινή Πλατφόρμα: Μέσω ΧΑΚ, MoU με Ρουμανία

Μνημόνιο Συνεργασίας με το Χρηματιστήριο της Ρουμανίας έχει υπογράψει το ΧΑΚ, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο euro2day.gr ο κ. Νώντας Μεταξάς, Γενικός Διευθυντής του Χρηματιστηρίου της Κύπρου, τονίζοντας ότι ανάλογες συμφωνίες κυοφορούνται με Αίγυπτο και Ιορδανία. Τι δήλωσε για το... φλερτ ελλαδικών εταιριών με το ΧΑΚ.

Κοινή Πλατφόρμα: Μέσω ΧΑΚ, MoU με Ρουμανία
Συνέντευξη στον Στέφανο Κοτζαμάνη

O Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Χρηματιστηρίου κ. Νώντας Μεταξάς μιλά στο euro2day.gr για το περιεχόμενο της συμφωνίας με το Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου, για το ενδιαφέρον ελλαδικών εταιριών να εισέλθουν στο ΧΑΚ και για το φλερτ των ξένων με την ΕΧΑΕ.

ΕΡ: Κύριε Μεταξά, να σας συγχαρούμε για την εκλογή σας ως μέλος του Δ.Σ. στην Ένωση Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων (FESE), γεγονός σημαντικό για μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος.

ΑΠ: Σας ευχαριστώ θερμά.

ΕΡ: Πώς εξελίσσεται η πορεία της συμμετοχής των επενδυτών από το εξωτερικό στο ΧΑΚ; Παρατηρήθηκε κάποια αλλαγή κατά την περίοδο της έντονης πτώσης των διεθνών αγορών τον Ιανουάριο;

ΑΠ: Η συμμετοχή των επενδυτών από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου έχει ξεπεράσει το 10%, επίδοση που θεωρείται πολύ ικανοποιητική αν αναλογιστούμε ότι πριν από έναν περίπου χρόνο το αντίστοιχο ποσοστό βρισκόταν στο 2,2%. Βέβαια το ποσοστό αυτό δεν μπορεί να συγκριθεί με το αντίστοιχο στο Χ.Α., που υπερβαίνει το 50%, ωστόσο τα δεδομένα για το ΧΑΚ είναι πολύ καλύτερα σήμερα σε σχέση με το παρελθόν. Μέσα στον Ιανουάριο του 2008 δεν φαίνεται να παρουσιάζεται κάποια σημαντική διαφοροποίηση σχετικά με το ποσοστό συμμετοχής των ξένων επενδυτών.

ΕΡ: Πού αποδίδετε τη μεγαλύτερη ελκυστικότητα του ΧΑΚ στο εξωτερικό;

ΑΠ: Από τη μια πλευρά, στις καλές οικονομικές επιδόσεις πολλών εισηγμένων εταιριών που διαπραγματεύονται στο ΧΑΚ. Θα πρόσθετα όμως και τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλει, είτε με τη διοργάνωση road shows - παρουσιάσεων κυπριακών εισηγμένων εταιριών στο εξωτερικό, είτε με την εισαγωγή θεσμών που αναβαθμίζουν το Κυπριακό Χρηματιστήριο, όπως για παράδειγμα ο θεσμός της Θεματοφυλακής, οι οποίοι διευκολύνουν τις ξένες επενδύσεις.

ΕΡ: Αληθεύει το γεγονός ότι ελλαδικές εταιρίες που δεν διαπραγματεύονται στη Σοφοκλέους έχουν ενδιαφερθεί να εισαχθούν στο ΧΑΚ;

ΑΠ: Πράγματι, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μη εισηγμένες εταιρίες στο Χ.Α. για να εισαχθούν στο Κυπριακό Χρηματιστήριο και αναμένουμε τις πρώτες εξελίξεις μετά το καλοκαίρι, γιατί οι εταιρίες αυτές θα πρέπει να προσαρμόσουν τις λογιστικές καταστάσεις τους σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Θα πρέπει να τονίσουμε βέβαια ότι βρισκόμαστε σε προκαταρκτικό στάδιο, καθώς απαιτείται οι εταιρίες αυτές να υποβάλουν αίτηση εισαγωγής τους στο ΧΑΚ και ακολούθως οι αιτήσεις αυτές να τύχουν εξέτασης και έγκρισης.

ΕΡ: Πόσες εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για ποιους λόγους επιλέγουν το ΧΑΚ και όχι το Χ.Α.;

ΑΠ: Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότερες από δέκα εταιρίες. Σε ό,τι αφορά τους λόγους, μιλώντας με στελέχη των εταιριών αυτών και θέτοντας το συγκεκριμένο ερώτημα, έλαβα πολύ διαφορετικές απαντήσεις. Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να επεκταθώ περισσότερο, γιατί είναι σαφώς δική τους εταιρική υπόθεση να δημοσιοποιήσουν ή όχι τις σκέψεις τους. Υπάρχει βέβαια το πλαίσιο της Κοινής Πλατφόρμας, όπου όταν μία εταιρία εισέρχεται στο ΧΑΚ είναι πλέον ”ορατή” και μέσα από το Χ.Α. Και αυτό αναμφίβολα αποτελεί ένα κίνητρο γι’ αυτές.

ΕΡ: Σε ποιους κλάδους δραστηριοποιούνται και τι μεγέθους είναι αυτές οι εταιρίες;

ΑΠ: Δραστηριοποιούνται σε ευρύ φάσμα κλάδων, όπως ο εμπορικός κλάδος, ο κλάδος των υπηρεσιών, των μεγάλων έργων, υπάρχουν εταιρίες από τη ναυτιλία κι από άλλους εξειδικευμένους τομείς. Η μία από τις εταιρίες που μας έχει κοινοποιήσει γραπτώς το ενδιαφέρον της δραστηριοποιείται στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Από πλευράς μεγέθους, τώρα, οι πρώτες εταιρίες που αποτάθηκαν σε μας ήταν μικρού μεγέθους (ίδια κεφάλαια της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ) με στόχο να εισέλθουν στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑΚ. Στη συνέχεια όμως μας γνωστοποιήθηκε ενδιαφέρον και από μεγαλύτερου μεγέθους εταιρίες, οι οποίες θα μπορούσαν να εισαχθούν εξαρχής στην Κύρια Αγορά του ΧΑΚ.

ΕΡ: Μήπως οι μεγάλες αυτές εταιρίες επιλέγουν το ΧΑΚ επειδή η διαδικασία εισόδου στο Χ.Α. είναι πολυπλοκότερη;

ΑΠ: Όχι, δεν θα το έλεγα, γιατί οι διαδικασίες εισόδου και στα δύο χρηματιστήρια είναι παρόμοιες. Εκείνο που ενδεχομένως να υπολογίζουν ορισμένοι είναι ότι στην Κύπρο δεν έχουν γίνει ακόμη μεγάλες εκδόσεις κεφαλαίου και ότι υπάρχει αυτήν τη στιγμή ένα σημαντικό διαθέσιμο ύψος κεφαλαίων προς άντληση. Πιθανολογούν λοιπόν ότι θα μπορούσαν, κάτω από προϋποθέσεις, να το προσελκύσουν.

ΕΡ: Ας έρθουμε τώρα στην Κοινή Πλατφόρμα μεταξύ Χ.Α. και ΧΑΚ. Πόσο ρεαλιστικά είναι τα σχέδια επέκτασής της, με την προσέλκυση χρηματιστηρίων κι από άλλες χώρες;

ΑΠ: Θα ήθελα να τονίσω ότι η Κοινή Πλατφόρμα έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα με μεγάλη επιτυχία και για τα δύο χρηματιστήρια. Το επόμενο βήμα είναι να συμφωνήσουμε με άλλα χρηματιστήρια για κάποιου είδους συνεργασία τους με την Πλατφόρμα.

Για παράδειγμα, ως ΧΑΚ έχουμε υπογράψει με το Χρηματιστήριο της Ρουμανίας ένα Μνημόνιο Συναντίληψης – Συνεργασίας (Memorandum of Understanding) και έχουν ήδη καταγραφεί λεπτομερώς όλα τα δεδομένα. Προγραμματίζεται στελέχη του Χρηματιστηρίου του Βουκουρεστίου να επισκεφθούν το ΧΑΚ προσεχώς, προκειμένου να εξετάσουμε διάφορα τυπικά – διαδικαστικά θέματα.

Στη συνέχεια θα αρχίσει η εκστρατεία προώθησης της παράλληλης εγγραφής εταιριών και εγγραφής των μελών του ενός χρηματιστηρίου στο άλλο.

Αυτό βέβαια που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι αν μία ρουμανική εταιρία είναι εισηγμένη και στο κυπριακό χρηματιστήριο, μέσω της Πλατφόρμας θα ”βλέπει” και Ελλάδα.

Εκτός από τη συνεργασία με το Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου, αναφέρεται ότι είμαστε αρκετά κοντά στο να υπογράψουμε ένα ανάλογο Memorandum of Understanding με το Χρηματιστήριο του Καΐρου. Και επιπλέον βρισκόμαστε σε αντίστοιχες διαπραγματεύσεις και με το Χρηματιστήριο του Αμμάν στην Ιορδανία.

Αυτό που θα πρέπει να σημειώσω στο σημείο αυτό είναι ότι επειδή η Ρουμανία είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αλλαγές που έπρεπε να γίνουν στους κανονισμούς και για σκοπούς ευθυγράμμισης διαδικασιών ήταν πολύ περιορισμένες.

Στις περιπτώσεις όμως της Αιγύπτου και της Ιορδανίας τα δεδομένα δεν είναι τόσο απλά. Υπάρχουν αρκετά νομικά ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν. Όμως, σ’ όλες αυτές τις προσπάθειες έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση του Χ.Α. σε θέματα υποδομών, τεχνογνωσίας και εμπειριών.

ΕΡ: Ουσιαστικά, δηλαδή, μιλάμε για μια διεύρυνση της Κοινής Πλατφόρμας μέσω των νέων συνεργασιών του ΧΑΚ.

ΑΠ: Ακριβώς. Επιπλέον, θα πρέπει βέβαια να σημειώσω ότι παράλληλα και τα στελέχη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας ”αλωνίζουν” τις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης, με στόχο την επίτευξη τέτοιου είδους συμφωνιών. Τόσο εμείς όσο και η διοίκηση του Χ.Α. έχουμε ως στόχο να δημιουργήσουμε μια πιο ”πλατιά” Πλατφόρμα.

ΕΡ: Πόσο όμως κινδυνεύει το εγχείρημα της Κοινής Πλατφόρμας σε περίπτωση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου της Αθήνας; Την προηγούμενη εβδομάδα, για παράδειγμα, είδαμε τη δήλωση του προέδρου του NYSE ότι ενδιαφέρεται για την ΕΧΑΕ.

ΑΠ: Στην Ένωση των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων (ο κ. Μεταξάς είναι μέλος της Ένωσης) μας απασχολούν σοβαρά τα θέματα της διατλαντικής συνεργασίας και παρακολουθούμε συνεπώς το μεγάλο ενδιαφέρον των Αμερικανικών Χρηματιστηρίων να επεκταθούν στην Ευρώπη. Είδαμε, για παράδειγμα, το NYSE να αποκτά το EURONEXT.

Από την άλλη πλευρά, το Χ.Α. έχει έναν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στον διεθνή χρηματιστηριακό χάρτη και σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια ελκυστική πρόταση για όποιον όμιλο/άξονα χρηματιστηρίων επιθυμεί να επεκταθεί στα Βαλκάνια. Άρα, λοιπόν, το ενδιαφέρον των Αμερικανών ή άλλων Ευρωπαίων για το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει.

Σε ό,τι αφορά το ΧΑΚ, στη συμφωνία μας με το Χ.Α. υπάρχουν ορισμένες ειδικότερες πρόνοιες, ωστόσο επί του παρόντος δεν θα ήθελα να επεκταθώ. Αυτό που δηλώνω, πάντως, είναι ότι η πορεία της Κοινής Πλατφόρμας είναι πολύ ικανοποιητική και έχει αποβεί ωφέλιμη και για τα δύο χρηματιστήρια.

ΕΡ: Θα πρέπει το ΧΑΚ να ιδιωτικοποιηθεί και να μη λειτουργεί ως ημικρατικός οργανισμός, προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία;

ΑΠ: Αυτό αποτελεί μία πολιτική απόφαση. Ωστόσο θα πρέπει να τονίσω ότι αν και είμαστε ουσιαστικά Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, έχουμε πολύ σημαντικές εξουσίες και ευχέρεια, έτσι ώστε να λειτουργούμε με ευελιξία.

ΕΡ: Να πάμε τώρα και στο θέμα της τιμολόγησης του ΧΑΚ. Υπάρχουν κάποιες γκρίνιες ως προς το ζήτημα αυτό.

ΑΠ: Με βάση την πρόσφατη Ευρωπαϊκή Οδηγία, εμείς ως ΧΑΚ δεν μπορούμε να τιμολογούμε ακριβότερα τουλάχιστον από το Χ.Α., γιατί τότε ουσιαστικά θα υποχρεούνται τα μέλη μας να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους από την Αθήνα. Από την άλλη πλευρά, ούτε και πιο χαμηλές χρεώσεις μπορούμε να καθορίσουμε σε σχέση με το Χ.Α., γιατί τα δύο χρηματιστήρια έχουν δεσμευτεί μέσω συμφωνίας να μην προχωρούν σε ανταγωνισμό τιμών μεταξύ τους.

Υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις στις τιμές, ωστόσο σε γενικές γραμμές αυτές βρίσκονται στα ίδια περίπου επίπεδα.

Πάντως, έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επαφών με τα μέλη μας σε Κύπρο και Ελλάδα. Θα ακούσουμε τα αιτήματά τους και στον βαθμό που μπορούμε, θα τα ικανοποιήσουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v