Η ευκαιρία & τα ισχυρά χαρτιά των τραπεζών

Η τωρινή πιστωτική κρίση δεν δημιουργεί μόνο προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες αλλά και ευκαιρίες για εξαγορές στην ευρύτερη γεωγραφική ζώνη, τονίζει σε συνέντευξή του στο euro2day.gr ο κ. Χρήστος Μεγάλου, managing director της Credit Suisse. O κ. Μεγάλου αναφέρεται επίσης στους λόγους για τους οποίους οι ξένοι προτιμούν τις ελληνικές τράπεζες.

Η ευκαιρία & τα ισχυρά χαρτιά των τραπεζών
Συνέντευξη στον Δημ. Κοντογιάννη

Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να επωφεληθούν από την πιστωτική κρίση και να προχωρήσουν σε εξαγορές τραπεζών στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, καθώς οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι περισσότερο απασχολημένες με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κρίση σε αυτή τη χρονική στιγμή, τονίζει ο κ. Χρήστος Μεγάλου, managing director της Credit Suisse και υπεύθυνος για την Ελλάδα.

Ο κ. Μεγάλου αναφέρει: ”Η πιστωτική κρίση δεν αυξάνει μόνο το κόστος δανεισμού στις αγορές χονδρικής. Δημιουργεί επίσης ευκαιρίες νέων εξαγορών για τις ελληνικές τράπεζες σε γειτονικές αγορές, καθώς αυτές θα αντιμετωπίσουν μικρότερο ανταγωνισμό σε σχέση με το παρελθόν από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που ασχολούνται με άλλα θέματα, π.χ. write downs, αυτήν την περίοδο”.

Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι σε αυτή την περίπτωση οι πιθανότητες συγχωνεύσεων μεταξύ των μεγάλων τραπεζών της χώρας θα μειωθούν αισθητά, περνώντας σε δεύτερη μοίρα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να ποντάρουν σε ορισμένες σταθερές που δεν έχουν άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Το ελληνικό μακροοικονομικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό για τις τράπεζες, υποστηρίζει ο κ. Χρήστος Μεγάλου.

”Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι αρκετά υψηλότερος από τον μέσο όρο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, τονίζει.

Ο ίδιος προσθέτει: ”Η ιδιωτική κατανάλωση υποστηρίζεται από τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και από το υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα. Επιπλέον, οι επενδύσεις στηρίζονται από τον δραστήριο ιδιωτικό τομέα, από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις και από την εικόνα της Ελλάδας ως στρατηγικού hub για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής”.

Ο ίδιος παρατηρεί πως οι ελληνικές τράπεζες επωφελούνται από τη συνεχιζόμενη πιστωτική επέκταση με πυρήνα τις επιχειρήσεις, την αγορά κατοικίας και την κατανάλωση.

”Ακόμη, τα spreads είναι ελκυστικά παρά τη σύγκλιση προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο”, συμπληρώνει.

Το στέλεχος της Credit Suisse δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στις ”μεγάλες επενδύσεις για ανάπτυξη” των ελληνικών τραπεζών στις αναπτυσσόμενες αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι αυτοί οι παράγοντες εξηγούν γιατί οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν υπεραποδώσει έναντι των κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζικών τίτλων που απαρτίζουν τον δείκτη Euro Stoxx Banks Index τους τελευταίους 7 μήνες.

Όμως, οι ελληνικές τράπεζες υπερτερούν σε αποδόσεις ακόμη και αν ο χρονικός ορίζοντας επιμηκυνθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνολική απόδοση του Γενικού Δείκτη ανέρχεται σε 180% περίπου από τον Νοέμβριο του 2002 και του πανευρωπαϊκού τραπεζικού δείκτη Euro Stoxx Bank σχεδόν 100%.

Όμως, υπάρχουν ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, όπως η Πειραιώς, η Εθνική και η Marfin Popular Bank, που έχουν προσφέρει αποδόσεις από 395% - 500% το ίδιο διάστημα, ενώ άλλες, όπως η Alpha Bank και η Εurobank, από 250% - 360% περίπου.



Ο κ. Μεγάλου αναφέρει: ”Οι επενδυτές φαίνεται ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή έχουν ανάμικτη άποψη για τη μελλοντική αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROE) των ευρωπαϊκών τραπεζών, προτιμώντας εκείνες με έκθεση στις αναδυόμενες αγορές, όπως οι ελληνικές και οι κυπριακές, έναντι των άλλων με μεγαλύτερη έκθεση στις αγορές κεφαλαίου”.

Πάντως, τόσο οι ελληνικές όσο και οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαπραγματεύονται με discount έναντι των συγκλινουσών (consensus ΙΒΕS) τιμών-στόχων των αναλυτών.

Ο κ. Μεγάλου συμπληρώνει: ”Οι επενδυτές τιμολογούν μεγαλύτερα risk premia (ασφάλιστρα κινδύνου) τόσο για τις μετοχές όσο και για το χρέος του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού κλάδου. Τα risk premia αυξήθηκαν απότομα από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα παρά την ύφεση που παρουσίασαν τον Οκτώβριο”.

Ο ίδιος παρατηρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με τον μέσο δείκτη των βασικών εποπτικών κεφαλαίων (Tier I) να διαμορφώνεται σε 10,5% στο τέλος του 3ου τριμήνου.



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

=========================================================

Ο κ. Χρήστος Μεγάλου είναι γενικός διευθυντής (managing director) επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse και υπεύθυνος (country manager) για την Ελλάδα με έδρα το Λονδίνο.



Ο κ. Μεγάλου ξεκίνησε την καριέρα του από την Arthur Andersen στην Αθήνα το 1984 και συνέχισε στην Barclays ως μάνατζερ στη διεύθυνση χρηματοδότησης επιχειρήσεων (corporate finance). Kατόπιν ανέλαβε επικεφαλής του γραφείου της BZW (Barclays de Zoete Wedd) στην Αθήνα για να μετατεθεί αργότερα στο Λονδίνο ως διευθυντής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής. Βρέθηκε στην CSFB (Credit Suisse First Boston) μετά την εξαγορά της BZW από τον ελβετικό όμιλο.



Ο κ. Μεγάλου ήταν σύμβουλος σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα deals που έχουν πραγματοποιηθεί στην ελληνική αγορά, όπως είναι η εξαγορά της Finansbank από την Εθνική, η συγχώνευση της Τρία Έψιλον με την Coca Cola Beverages, η εξαγορά της Ιονικής Τράπεζας από την Alpha Bank, η είσοδος του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και άλλα.



Ο κ. Μεγάλου έχει πτυχίο στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΜΒΑ από το βρετανικό Aston University στο Birmingham.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v