Σύρρος: Η τεχνολογία «απάντηση» σε σπατάλες και φοροδιαφυγή

Η χώρα υπολείπεται σε υποδομές παρά το υψηλά καταρτισμένο προσωπικό, τονίζει ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ. Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν, γιατί είναι σημαντική η ίδρυση αυτόνομου υπουργείου. Τα οφέλη της ευρυζωνικότητας και η σημασία σύνδεσης νεοφυών με ώριμες επιχειρήσεις.

Την αντίφαση μεταξύ της χαμηλής επίδοσης της χώρας -όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών- και της υψηλού επιπέδου κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού, επισημαίνει ο κ. Γ. Σύρρος, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Με τη δημιουργία του αρμόδιου Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα του ΣΕΠΕ, αναφέρει. «Με τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, είναι σημαντικό να συγκεντρωθούν αρμοδιότητες και να χαραχθούν πολιτικές για την υιοθέτηση τεχνολογιών που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία».

Παρά τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα των υποδομών και των εφαρμογών, ο κ. Σύρρος επισημαίνει ότι η χώρα παραμένει χαμηλά σε όλους τους σχετικούς δείκτες ψηφιακής οικονομίας σε σχέση με το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον.

Επισημαίνει ότι χρειάζεται ένα «εθνικό σχέδιο για την τεχνολογία» καθώς και ότι πρέπει «να τρέξουμε για να καλύψουμε το ψηφιακό έλλειμμα της χώρας». Αναφέρει στοιχεία του World Economic Forum, σύμφωνα με τα οποία η χώρα καταλαμβάνει τη 10η θέση ανάμεσα σε 138 χώρες όσον αφορά την τεχνολογική εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και υπογραμμίζει πως αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθεί.

Υποστηρίζει ότι η επένδυση στην τεχνολογία έχει άμεσο οικονομικό όφελος. Αναφέρει για παράδειγμα πως η αύξηση της ευρυζωνικότητας κατά 10% θα φέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5%, καθώς και ότι οι τεχνολογικές εφαρμογές μπορούν να αλλάξουν το μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων, καθιστώντας τες πιο παραγωγικές, πιο εξωστρεφείς, πιο εξαγωγικές.

Πέρα από την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις, ο κ. Σύρρος αναφέρεται επίσης στις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία στον δημόσιο τομέα, προκειμένου αυτός να μετασχηματιστεί, να γίνει ευέλικτος, παραγωγικός και να εξυπηρετήσει τον πολίτη αποτελεσματικά. «Αν αλλάζαμε τρόπο λειτουργίας, θα περιορίζαμε οριστικά τη φοροδιαφυγή», συμπληρώνει.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο τεχνολογίας στην Ελλάδα, αναφέρει ότι έχει αντέξει στην κρίση αλλά και ότι αλλάζει ραγδαία παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

Εκτιμά ότι η νεοφυής επιχειρηματικότητα -η οποία σε μεγάλο βαθμό αναπτύσσει ή χρησιμοποιεί την τεχνολογία- θα πρέπει να αναπτύξει συνέργειες με μεγαλύτερα ώριμα επιχειρηματικά σχήματα, ώστε να αξιοποιηθούν οι ιδέες και να αποδώσουν οικονομικό μέγεθος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v