Η αγορά κατοικίας/οικιστικών ακινήτων βρίσκεται σε λήθαργο, αλλά υπάρχουν περιοχές στις οποίες υπάρχει ακόμα σχετική κινητικότητα, υποστηρίζει ο κ. Πάνος Δανός, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Δανός.
Όμως, για να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη της αγοράς, «χρειάζεται να υπάρξει απορρόφηση του υπάρχοντος πλεονάσματος (διαθέσιμων ακινήτων), κατά συνέπεια θα πρέπει να υπάρξει ένα σταθερό πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τη μείωση της φορολογίας».
Ο κ. Δανός λέει πως η αγορά κατοικιών εμφανίζει τη σημερινή εικόνα της ακινησίας για πολλούς λόγους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται «η αβεβαιότητα στην οικονομία, τα capital controls, η έλλειψη ρευστότητας, τα σενάρια για μαζικό ξεπούλημα κατοικιών που είναι συνδεδεμένα με τα κόκκινα δάνεια και η απελευθέρωση των πλειστηριασμών». Αρνητικοί παράγοντες είναι, επίσης, «η υπέρμετρη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, η υψηλή ανεργία, η μη χορήγηση δανείων από το τραπεζικό σύστημα και η πολιτική αστάθεια στον ελληνικό αλλά και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο».
Πάντως υπάρχουν περιοχές που πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες. Όπως λέει ο Π. Δανός, «κάποια σχετική κινητικότητα υπάρχει ακόμη σε περιοχές όπως η Μύκονος, η Κρήτη, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Καλαμάτα, τα νότια παραθαλάσσια προάστια της Αθήνας, στις οποίες εντοπίζεται ζήτηση από ξένους επενδυτές διότι ως περιοχές διαθέτουν αεροπορική προσβασιμότητα, εξαιρετικό κλίμα, καλή ποιότητα ζωής, χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας, επένδυση σε έναν ανερχόμενο προορισμό και επειδή σήμερα υπάρχει το νομικό πλαίσιο της μεταβίβασης και της άδειας παραμονής».
Στις ίδιες περιοχές, εξηγεί ο κ. Δανός, θα μπορούσε να σχεδιαστούν ευρύτερα σχέδια ανάπτυξης συγκροτημάτων πολυτελών κατοικιών με στόχο ξένους αγοραστές. Όμως «σε γενικές γραμμές κάτω από τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες, τέτοιου είδους επενδύσεις εμπεριέχουν υψηλό ρίσκο».
Πώς εξηγείται, όμως, το γεγονός πως παρά τη σχεδόν δεκαετή κρίση, οι τιμές στα νεόδμητα ακίνητα στην Αθήνα παραμένουν υψηλές (φτάνουν τα 3.000 ευρώ ανά τ.μ.); Γιατί δεν έχουν υποχωρήσει όσο θα περίμενε κανείς; «Το φαινόμενο εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας και όχι στις περιοχές όλου του λεκανοπεδίου», λέει ο κ. Δανός,
"Τέτοιες περιοχές είναι το Καβούρι και η Βουλιαγμένη, το Κολωνάκι, το Π. Ψυχικό, η Φιλοθέη, αλλά και η Κηφισιά, όπου οι τιμές στα νεόδμητα κυμαίνονται από 6.000-10.000 ευρώ, αλλά και δευτερεύουσες περιοχές όπως το Χαλάνδρι, το Μαρούσι, η Αγία Παρασκευή, ο Χολαργός, όπου νεόδμητες κατοικίες πωλούνται από 2.000 έως και 4.000 ευρώ".
Όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Δανός, «τη συγκεκριμένη τακτική δεν έχουν τη δυνατότητα να την εφαρμόζουν όλοι οι ιδιοκτήτες/κατασκευαστές. Εκείνοι που μπορούν να την εφαρμόσουν, διαθέτουν συνήθως ευρύτερο χαρτοφυλάκιο ακινήτων από το οποίο προωθούν πρώτα προς πώληση τα λιγότερο αξιόλογα ακίνητα».
Προσθέτει, πάντως, πως «το γεγονός ότι τα νεόδμητα δείχνουν καλύτερη συμπεριφορά στην πτώση αξιών από ό,τι τα παλαιότερα διαμερίσματα, μπορεί να σημαίνει και την αντιστροφή της αρνητικής πορείας των τιμών των ακινήτων».
Η Δανός, σε συνεργασία με την BNP Paribas Real Estate, είναι εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα των ακινήτων με γραφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ηράκλειο, Λευκωσία, Λεμεσό, καθώς και θυγατρικές στα Βαλκάνια.