Την στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναλύει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Εξηγεί την ανάγκη να αλλάξει προσανατολισμό η ΕΕ αλλά και το σχεδιασμό για τη Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου – Βαλκανικών χωρών – Μέσης Ανατολής.
Οργανώνετε συνάντηση των ομολόγων σας που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Αθήνα. Ποιο είναι το αντικείμενο;
Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συνδεόμενοι ή προερχόμενοι από το ΕΣΚ (ESP) συναντώνται τακτικά στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και επεξεργάζονται θέσεις ευρωπαϊκής πολιτικής. Η ελληνική πλευρά συμμετέχει ως παρατηρητής, ενεργά από τη συνάντηση της 15ης Ιουλίου στη Ρώμη, όπου συμμετείχαμε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και εγώ. Εκεί αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να γίνει στην Αθήνα.
Το αντικείμενο είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση φυσικά: πώς θα ανταποκριθεί στις τρέχουσες προκλήσεις των πολλαπλών κρίσεων, οικονομικής και προσφυγικής, και στον κίνδυνο αποσυντονισμού μετά το Brexit. Κυρίως πώς οι πολιτικές απαντήσεις μας θα ενισχύουν τη δημοκρατία, τον προοδευτικό προσανατολισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ευρώπη, αυτά ακριβώς που λείπουν και κινδυνεύουν. Το κοινωνικό πρόσωπο της ΕΕ, τα αδιέξοδα της εμμονικής λιτότητας, η προστασία της εργασίας και του κράτους πρόνοιας, το κράτος δικαίου και τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα βρίσκονται στην ατζέντα της συνάντησης. Και βέβαια η κοινοτική λειτουργία της Ενωσης, βάσει των ιδρυτικών της αξιών της αλληλεγγύης, της σύγκλισης και της συνοχής. Πρωταρχικό μέλημα είναι η δημοκρατία και η ευημερία των κοινωνιών.
Πού θα θέσετε τα θέματα στα οποία θα καταλήξετε;
Τα συμπεράσματά μας προωθούνται προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο φιλοδοξώντας να πολιτικοποιήσουν περαιτέρω την ατζέντα του. Αλλά και να καταστήσουν πιο ουσιαστική και δραστική τη λειτουργία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που προετοιμάζει τις συνοδούς κορυφής της ΕΕ.
Γιατί η πρόσκληση περιορίζεται μόνο στους Σοσιαλιστές και όχι στο σύνολο των συναδέλφων σας που έχουν χαρτοφυλάκιο τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις. Γαλλία και Ιταλία δεν είναι, πολιτικά, στο καλύτερο δυνατό σημείο τους.
Η πρωτοβουλία ανήκει στους ομολόγους μου από το Ευρωπαικο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το πλαίσιο είναι η πολιτική συγγένεια όχι η γεωγραφία. Μετέχουν υπουργοί αλλά και προσωπικότητες του Ευρωκοινοβουλίου και εθνικών κοινοβουλίων από Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γερμανία, Σουηδία, Μάλτα, Ελλαδα.
Παράλληλα, το ΥΠΕΞ προετοιμάζει Διάσκεψη (στη Ρόδο;) Ανατολικής Μεσογείου – Βαλκανικών χωρών – Μέσης Ανατολής. Εδώ ποιο είναι το ζητούμενο;
Η διάσκεψη της Ρόδου φιλοδοξεί να συγκεντρώσει γύρω από το ίδιο τραπέζι όλους τους δρώντες στη Μεσόγειο , όχι μόνο Ευρωπαίους και όχι μόνο σοσιαλιστές, για να συζητήσουν τις γεωπολιτικές προκλήσεις, ζητήματα ασφαλείας και δυνατές προσεγγίσεις.
Μαζί με τη Σύνοδο Κορυφής του Νότου που οργανώνει, επίσης στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας, βλέπουμε μία υπερδραστηριότητα που αποσκοπεί πού; Εννοώ, πρακτικά, πέραν της διάστασης της εξωστρέφειας που θέλετε να δώσετε στην πολιτική σας.
Η οικονομική κρίση και η προσφυγική έδειξαν ότι η Ευρώπη μόνο ενωμένη και αλληλέγγυα μπορεί να προχωρήσει. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος του κερματισμού. Το Brexit και η αστάθεια στην Τουρκία δείχνουν εναργώς ότι οι εξελίξεις είναι γεωστρατηγικής και ιστορικής σημασίας. Η χώρα μας οφείλει να συζητά με όλους και να αρθρώνει μια πολυεδρική διπλωματία με μέσο- και μακρο-προθεσμη προοπτική. Η γεωγραφία και η συγκυρία που μας ταλαιπώρησαν στο πρόσφατο παρελθόν θα μπορούσαν να στραφούν σε πλεονεκτήματα . Απαιτούνται βέβαια σύνεση, επιμονή και υπομονή.