Γιώργος Τσίπρας: Αυτή τη φορά θα υπάρξει συνέχεια με την Κίνα

«Είναι εφικτό το άνοιγμα της χώρας σε νέες αναδυόμενες δυνάμεις και αγορές», απαντά ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, ο οποίος προετοίμασε το πρωθυπουργικό ταξίδι στην Κίνα. Τα μυστικά των συναντήσεων με πολιτική ηγεσία και επιχειρήσεις και πώς απαντά στις αιτιάσεις της ΝΔ.

Γιώργος Τσίπρας: Αυτή τη φορά θα υπάρξει συνέχεια με την Κίνα

Για τις επαφές με κινεζικούς κολοσσούς και την αναβάθμιση των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων κατά το πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα, μιλά στο Euro2day.gr ο Γ. Τσίπρας,  γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει πως είναι εφικτό το άνοιγμα της χώρας σε νέες αναδυόμενες δυνάμεις και αγορές, αρκεί να υπάρχει πολιτικός προσανατολισμός.

Παράλληλα ασκεί κριτική στη ΝΔ, τονίζοντας πως μένει προσκολλημένη στην περίοδο Σαμαρά και επιμένει να υποστηρίζει μια παταγωδώς αποτυχημένη πολιτική στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας.

Προετοιμάσατε την επίσκεψη του πρωθυπουργού και του υπουργικού κλιμακίου στην Κίνα. Ποια ήταν τα εμπόδια ή οι εκκρεμότητες που κληθήκατε να διευθετήσετε;

Η προετοιμασία ήταν συλλογική δουλειά. Τα εμπόδια σχετίζονται κυρίως με το γεγονός ότι η επίσκεψη καθορίστηκε σχετικά αργά -όχι με ευθύνη της ελληνικής πλευράς- και ότι μέχρι να διαφανεί η προοπτική κύρωσης της σύμβασης της Cosco στην ελληνική Βουλή, πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού, πολλά πράγματα κυλούσαν λιγότερο γρήγορα απ' όσο θα μπορούσαν σε άλλες συνθήκες. Από κει και πέρα, η δυσκολία στη διϋπουργική συνέργεια και το χαμηλό επίπεδο ανταπόκρισης του Δημοσίου εν γένει -εξαιρώ το ΥΠΕΞ- σε πιο σύνθετα και επείγοντα καθήκοντα είναι μια κληρονομιά από το παρελθόν.

Οι Κινέζοι «συζητούν εξαντλητικά και υπογράφουν με δυσκολία», λένε όσοι συναλλάσσονται μαζί τους. Ισχύει; Μπήκαν χρονοδιαγράμματα τώρα;

Τα υπαρκτά χρονοδιαγράμματα αφορούν στην Cosco και στις επενδύσεις στο λιμάνι. Σε όλα τα υπόλοιπα, το λεγόμενο follow-up, δηλαδή η παρακολούθηση όσων συμφωνήθηκαν και η συστηματική πίεση να προχωρήσουν, αφορά όχι μόνο στην κινεζική αλλά και την ελληνική πλευρά. Είναι γνωστό ότι πάσχουμε ως χώρα λόγω έλλειψης οργανωτικότητας και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που στο παρελθόν πολλές πρωτοβουλίες δεν είχαν συνέχεια. Αυτή τη φορά, και ειδικά απέναντι στην Κίνα, θα υπάρξει συνέχεια.

Με τους κολοσσούς Huawei, ΖΤΕ, Fosun, συζητήσεις είχαν γίνει και από την προηγούμενη κυβέρνηση, μάλιστα και οι τρεις έχουν ήδη «έλθει» επιχειρηματικά στην Ελλάδα. Ποιο είναι το νέο στοιχείο από το δικό σας ταξίδι;

Με τη Huawei υπήρξαν συγκεκριμένες προτάσεις από ελληνικής πλευράς, για τις οποίες σύντομα θα υπάρξει απάντηση. Η Huawei, μέχρι τώρα στην Ελλάδα, κατά κύριο λόγο εξάγει υπηρεσίες και υλικό, δεν έχει άλλη δραστηριότητα στη χώρα, παραγωγής software, συναρμολόγησης (όπως διαθέτει στην Ουγγαρία) ή έρευνας. Πάνω σε αυτά διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως και απέναντι στη ΖΤΕ.

Η επαφή με την CEFC τι αφορούσε; Προφανώς την... κάθοδό της από την Τσεχία, όπου επένδυσε προσφάτως 150 εκατ. ευρώ, στην Ελλάδα, αλλά σε ποιον τομέα;

Η επένδυση στην Τσεχία αγγίζει συνολικά το 1 δισ. και αφορά μια σειρά διαφορετικούς τομείς, από τα μίντια και μια ποδοσφαιρική ομάδα, μέχρι το φάρμακο και ιατρικές υπηρεσίες. Η επαφή με τη CEFC πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επαφών και με άλλες «μικρότερες» εταιρείες (αν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε έτσι με βάση τα ελληνικά μεγέθη). Το τι θα βγάλουν οι επαφές αυτές, θα το δείξει το μέλλον.

Οn line ελληνικές εξαγωγές

Αν καταλάβαμε καλά, η Alibaba έθεσε ως προϋπόθεση ένταξης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην τεράστια πλατφόρμα on line εμπορίου που διαθέτει (με... 420 εκατομμύρια πελάτες), την αποδοχή από τις ελληνικές τράπεζες του τρόπου πληρωμής που χρησιμοποιεί στις συναλλαγές της, την Alipay. Υπάρχει τέτοια προοπτική;

Αυτό είναι κάτι που εξετάζεται ήδη. Ωστόσο το σύστημα Alipay σχετίζεται με τις ανάγκες Κινέζων τουριστών και τους περιορισμούς εξαγωγής μετρητών από τη χώρα τους. Εκεί, δηλαδή στη δυνατότητα σημαντικού πολλαπλασιασμού των Κινέζων τουριστών στη χώρα μας μέσω της Alibaba, εφόσον υπήρχε η δυνατότητα χρήσης του Alipay, εστίασαν κυρίως οι εκπρόσωποι του κινεζικού κολοσσού, και από την άλλη εστίασαν στην προώθηση των εξαγωγών ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς την Κίνα (κάτι που δεν σχετίζεται με το σύστημα Alipay).

Ορος: Η ανασυγκρότηση ελληνικών κλάδων

Το έξτρα πακέτο των 500 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η Cosco συνοδεύθηκε από την παρατήρηση του κάπτεν Χου για... λιγότερες απεργίες. Συνδέθηκε κιόλας;

Η παρατήρηση του κάπτεν Χου απαντήθηκε από τον πρωθυπουργό μπροστά στους δημοσιογράφους και πιστεύω καλύπτει και τον πρώτο και τους εδώ εργαζόμενους.

«Τον βλέπετε αυτό τον ουρανοξύστη; Αρκεί για να απορροφήσει την ετήσια παραγωγή σας σε ελαιόλαδο», ήταν η φράση Κινέζου αξιωματούχου σε προηγούμενη κυβερνητική-επιχειρηματική αποστολή στη Σανγκάη. Αφού είναι τέτοια τα μεγέθη και οι αναλογίες, γιατί δεν υπάρχει αντανάκλαση στις αγροτικές εξαγωγές μας στην αχανή Κίνα;

Αντανάκλαση δεν υπάρχει για πολλούς λόγους. Στα νωπά, δεν υπάρχει γιατί τα μόνα που επιτρέπεται να εξάγονται εκεί είναι τα ακτινίδια και αυτά όχι απ' όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Άρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης από τις κινεζικές αρχές και άλλων προϊόντων. Το ίδιο ισχύει και για άλλα, όχι νωπά τρόφιμα, όπως τα αλλαντικά, όπου εκκρεμεί η αξιολόγηση από τον Αύγουστο του 2014 και όπου υπάρχει σημαντική κινεζική ζήτηση και σημαντική βιομηχανία στην Ελλάδα. Ο δεύτερος όρος είναι η συστηματική προώθηση ελληνικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του branding και της απεύθυνσης σε τοπικές-περιφερειακές αγορές. Ο τρίτος όρος είναι η εδώ ανασυγκρότηση κλάδων, όπως το ελαιόλαδο που αναφέρατε. Κάτω από αυτούς τους όρους, η περιορισμένη ελληνική παραγωγή δεν είναι πρόβλημα για την αχανή αγορά της Κίνας.

Μικροψυχία...

Η ΝΔ υποστηρίζει ότι σ' αυτό το ταξίδι δεν επετεύχθη τίποτα περισσότερο απ' ό,τι στο αντίστοιχο του Α. Σαμαρά πριν από τρία χρόνια. Τι απαντάτε;

Ναι, είναι αλήθεια πως τα πάντα είχαν προετοιμαστεί από την κυβέρνηση Α. Σαμαρά πριν τρία χρόνια και τώρα απλώς έμενε η επίσκεψη του νυν Έλληνα πρωθυπουργού για να δρέψουμε τους καρπούς. Βεβαίως αστειεύομαι... Αστεία είναι η μικροψυχία και ο μηδενισμός των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που μένουν προσκολλημένοι στην περίοδο Σαμαρά και επιμένουν να υποστηρίζουν μια παταγωδώς αποτυχημένη πολιτική στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας.

Ας επιδείξουν έστω και ένα σημαντικό άνοιγμα στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Όταν ακόμη και στο εσωτερικό της ΕΕ απέφευγαν όπως ο διάολος το λιβάνι να υποστηρίξουν συμμαχίες (για παράδειγμα στον ευρωπαϊκό Νότο), που θα ευνοούσαν την ελληνική υπόθεση, θεωρώντας ότι όσο πιο φίλοι του Σόιμπλε ήταν τόσο περισσότερο θα ωφελούνταν ως «τα καλά παιδιά», δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί αυτή η ηγεσία της χώρας ήταν ανίκανη για οποιοδήποτε σοβαρό άνοιγμα και διαφοροποίηση στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και την εξωτερική πολιτική γενικά.

Η κεντρική ιδέα, για σας, ποια είναι από αυτή την επίσκεψη;

Η κεντρική ιδέα είναι η αναβάθμιση των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, η ψήφος εμπιστοσύνης της Κίνας στην Ελλάδα ως πύλης εισόδου προς της Ευρώπη, ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως νησίδας σταθερότητας και επιστροφής στην ανάπτυξη. Η επιτυχία επιβεβαιώνει ότι είναι εφικτό το άνοιγμα της χώρας σε νέες αναδυόμενες δυνάμεις και αγορές, αρκεί να υπάρχει πολιτικός προσανατολισμός και συστηματική δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση.

Προετοιμάσατε τις δύο σημαντικές επισκέψεις σε Ιράν και Κίνα. Επόμενος σταθμός σας ποιος είναι, κύριε Τσίπρα;

Επισημαίνω ξανά ότι αυτές οι προετοιμασίες είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, του καθένα από τη θέση του. Το ΥΠΕΞ και ο πρωθυπουργός καθορίζουν την κατεύθυνση ανοιγμάτων στην εξωτερική πολιτική και στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και τα συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες υπηρετούν αυτά τα ανοίγματα. Συνεπώς οι επόμενοι σταθμοί θα καθοριστούν και αυτοί σε αυτό πλαίσιο εκ των άνω αποφάσεων και κατευθύνσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v