Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπ. Καπράλος: Η συγκέντρωση ωθεί σε εξαγορές

Περαιτέρω συγκέντρωση στον διεθνή χρηματιστηριακό κλάδο και ευκαιρίες εξαγορών για την ΕΧΑΕ στην περιοχή ”βλέπει” ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπ. Καπράλος μιλώντας στο Thomson Financial News, ενώ όπως αποκαλύπτει εξετάζεται συνεργασία με μεγάλο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο παραγώγων. Τι είπε για επιπτώσεις από MiFID, BSE και Ljubljana Stock Exchange.

Σπ. Καπράλος: Η συγκέντρωση ωθεί σε εξαγορές
Περαιτέρω συγκέντρωση στον χρηματιστηριακό κλάδο ”βλέπει” ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ, κ. Σπύρος Καπράλος, ενώ όπως είπε ”εξετάζονται εξαγορές περιφερειακών χρηματιστηρίων”.

Παράλληλα, όπως αποκαλύπτει ο κ. Καπράλος, η ΕΧΑΕ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με διεθνές χρηματιστήριο παραγώγων για τη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στον τομέα αυτό, ενώ δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο υποβάθμισης από το FTSE της εγχώριας αγοράς σε αναδυόμενη.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Thomson Financial News, ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου, κ. Σπ. Καπράλος, ανέφερε ότι ο ”πόλεμος των εξαγορών και συγχωνεύσεων που έχει ξεσπάσει και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σύντομα θα ”έρθει” και στη νοτιοανατολική Ευρώπη”.

”Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κόσμος των χρηματιστηρίων έχει αλλάξει δραματικά λόγω της διασυνοριακής συγκέντρωσης καθώς και της εισαγωγής της ευρωπαϊκής Οδηγίας MiFID”, δήλωσε ο κ. Καπράλος.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ”το Nasdaq προσπάθησε να αποκτήσει το London Stock Exchange και το ΟΜΧ και τώρα βλέπουμε funds από το Ντουμπάι και το Κατάρ να εισέρχονται στη ”μάχη” για τον έλεγχο χρηματιστηρίων”.

Ο ”πυρετός” των εξαγορών, κατά την άποψή του, έχει να κάνει με την παροχή πλατφορμών που είναι πιο αποδοτικές και ανταγωνιστικές και με την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών για την προσέλκυση επενδυτών.

”Στη νοτιοανατολική Ευρώπη έχουμε μείνει πίσω όσον αφορά στη συγκέντρωση, η οποία όμως έρχεται σύντομα, καθώς πολλά χρηματιστήρια μετατρέπονται σε ”κερδοσκοπικούς οργανισμούς” και οι κυβερνήσεις προχωρούν σε ιδιωτικοποιήσεις χρηματιστηρίων – αν και ορισμένα κράτη διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, θεωρώντας ότι εάν ιδιωτικοποιηθούν τα χρηματιστήρια, θα χάσουν τον έλεγχο της εγχώριας οικονομίας”, τόνισε ο κ. Καπράλος.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με το ενδιαφέρον του ομίλου για εξαγορά ποσοστού 44% στο Bulgarian Stock Exchange (BSE), εξήγησε ότι ”αρχικώς η κυβέρνηση έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση. Όμως από τότε η διαδικασία έχει επιβραδυνθεί και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση του BSE επέλεξε να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα του γερμανικού χρηματιστηρίου, κάτι που ήταν απογοητευτικό.

Εξακολουθούμε να ενδιαφερόμαστε γιατί, δεδομένης της ιδιαίτερα ισχυρής παρουσίας ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, αισθανόμαστε ότι και εμείς μπορούμε να συνεισφέρουμε στον βουλγαρικό κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών”.

Ο κ. Καπράλος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτηση ποσοστού 51% στο Ljubljana Stock Exchange από τους βασικούς μετόχους, στους οποίους δεν περιλαμβάνεται το κράτος, χωρίς ωστόσο να θέλει να διευκρινίσει περισσότερα.

Όσον αφορά στο ελληνικό χρηματιστήριο παραγώγων, ο πρόεδρος του Χ.Α. δήλωσε πως ”γνωρίζουμε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά στον όγκο των συναλλαγών και, εκτός από τις προσπάθειές μας για περιορισμό της γραφειοκρατίας, έχουμε πραγματοποιήσει επαφές με διεθνείς οίκους στην προσπάθειά μας να προσελκύσουμε περισσότερο ενδιαφέρον. Ένα από τα πράγματα τα οποία εξετάζουμε είναι η συνεργασία με μεγάλο χρηματιστήριο παραγώγων στην Ευρώπη, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί”.

Ο κ. Καπράλος διαβεβαίωσε ότι ”δεν παίρνει στα σοβαρά” τις αναφορές περί υποβάθμισης της ελληνικής αγοράς από ανεπτυγμένη σε αναδυόμενη.

Εξήγησε ότι ορισμένα ζητήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο –όπως αλλαγές που αφορούν στις συναλλαγές εκτός Χ.Α., το σορτάρισμα της αγοράς ή ο δανεισμός τίτλων- έχουν ήδη αντιμετωπιστεί με τον νόμο ο οποίος εισάγει την ευρωπαϊκή οδηγία MiFID στην ελληνική αγορά.

Αναφορικά με τη ”θητεία” του, από το 2004, ο κ. Καπράλος υπογράμμισε ότι ”η ομάδα των Ελληνικών Χρηματιστηρίων έχει δημιουργήσει αξία για τους μετόχους καθώς η μετοχή έχει αποδώσει σε ποσοστό που ξεπερνά το 600%, έχουμε επιστρέψει πλεονάζον κεφάλαιο στους μετόχους αρκετές φορές και πλέον καταβάλλουμε υψηλά μερίσματα”.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η προσέγγισή του όσον αφορά στη μελλοντική ανάπτυξη περιλαμβάνει τον περιορισμό του κόστους και την εισαγωγή περισσότερων προϊόντων και υπηρεσιών.

Για τον ρόλο του ως προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο κ. Καπράλος παραδέχθηκε ότι το Χ.Α. ”αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας και διαφάνειας όταν ανέλαβα τη θέση του προέδρου”, λόγω του ”κραχ” του 1999, στο οποίο επλήγησαν πολλοί μικροεπενδυτές.

”Προσπαθήσαμε να βελτιωθούμε εσωτερικά με τη δημιουργία κανονισμών για μεγαλύτερη διαφάνεια, διεύρυνση του ωραρίου συναλλαγών, υποχρέωση των εισηγμένων να βελτιώσουν την εταιρική διακυβέρνηση, βελτίωση των στάνταρντ για χρηματιστηριακές εταιρίες. Επίσης, καταβάλαμε σημαντική προσπάθεια για τη βελτίωση της ”ορατότητας” του Χρηματιστηρίου Αθηνών διεθνώς”, πρόσθεσε ο κ. Καπράλος.

Χαρακτήρισε το γεγονός ότι πλέον οι ξένοι ελέγχουν το 60% του ημερήσιου όγκου συναλλαγών και το 55% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς δικαίωση των προσπαθειών αυτών.

”Έχουμε δυναμικές, αναπτυσσόμενες, εισηγμένες εταιρίες με δραστηριότητες στη νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, οι οποίες θα συνεχίσουν να προσελκύουν το διεθνές ενδιαφέρον”, κατέληξε ο πρόεδρος των ΕΧΑΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v