Οι αγροτικές κινητοποιήσεις επηρεάζουν αρνητικά τις εξαγωγές του κλάδου υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών κ. Ελευθέριος Κούρταλης, καλώντας τον αγροτικό κόσμο να επιλέξει μορφές διαμαρτυρίας που δεν πλήττουν το σύνολο της οικονομίας.
Επιπλέον, ο κ. Κούρταλης διαπιστώνει την ύπαρξη ενός τέλματος σε ότι αφορά την ικανοποίηση των αιτημάτων που έχει υποβάλει ο ΣΕΒΚ προς την κυβέρνηση.
Σε ότι τέλος αφορά την γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2016, υποστηρίζει πως παλαιότερα ήταν πιο αισιόδοξος γιατί πίστευε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη θετική αξιολόγηση της χώρας από τους θεσμούς, θα είχαν ολοκληρωθεί πολύ ενωρίτερα.
Κύριε Κούρταλη, επηρεάζουν τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο οι τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις;
Δυστυχώς, επηρεάζουν αρνητικά τις εξαγωγές και τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερα αν αυτές οι κινητοποιήσεις συνεχιστούν επί μακρόν.
Σαν να μην έφταναν τα τόσα πολλά προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζαμε, ήρθε να προστεθεί και αυτό. Εγώ θα συμφωνήσω με όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα και τη συντριπτική πλειονότητα των παραγωγικών φορέων, ότι οι αγρότες θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους να εκφράσουν τις αντιθέσεις τους και τις διαμαρτυρίες τους, χωρίς να πλήττουν το σύνολο της οικονομίας.
Ήδη αναφέρατε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου δεν είναι οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Πώς εξελίσσονται λοιπόν τα πράγματα στα άλλα προβληματικά μέτωπα.
Θα έλεγα ότι εμφανίζουν την εικόνα ενός απόλυτου τέλματος, καθώς τίποτε δεν φαίνεται να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και όλα παραμένουν στάσιμα.
Τι να πρωτοπώ; Ο αναπτυξιακός νόμος δείχνει να έχει παγώσει, το θέμα της μείωσης του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος που θα εξεταζόταν φαίνεται πως πηγαίνει και αυτό στις καλένδες, ενώ το πρόβλημα της χρηματοδότησης από τις τράπεζες παραμένει άλυτο και επιδεινούμενο. Οι τράπεζες πλέον είναι... απλησίαστες.
Πρόσφατα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών κατήγγειλε την αλλαγή των διαδικασιών στο ζήτημα των κρατικών προμηθειών. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Για πρώτη φορά απαιτείται υψηλός κύκλος εργασιών για όσες εταιρείες συμμετέχουν σε κρατικό διαγωνισμό.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε μια περίοδο πτωτικών τζίρων, οι εγχώριες μικρομεσαίες εταιρείες του κλάδου δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν και άρα χάνεται μια δυνητική παραγωγή και προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία.
Αντίθετα, έχουμε δει τον τελευταίο καιρό του κόσμου τα παράδοξα. Να έρχονται για παράδειγμα εταιρείες από τον κατασκευαστικό τομέα, ή από άλλους κλάδους, που έχουν τον απαιτούμενο τζίρο και να διεκδικούν τις προμήθειες, μέσα φυσικά από προϊόντα τα οποία εισάγονται από το εξωτερικό.
Έχουμε φτάσει δηλαδή στο εξής παράδοξο: Αντί -όπως κάνουν τόσα άλλα κράτη- να ενισχύουμε την εγχώρια παραγωγή με διαφόρους τρόπους- εμείς νομοθετούμε για να αποκλείσουμε τους εγχώριους παραγωγούς και να ευνοήσουμε τις εισαγωγές. Για το θέμα αυτό είναι κανονισμένη για σήμερα μια συνάντηση με το γενικό γραμματέα Βιομηχανίας προκειμένου να του αναπτύξουμε τις θέσεις μας.
Κύριε Κούρταλη, πώς βλέπετε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2016 που ήδη βρίσκεται στο δεύτερο μήνα του;
Είμαι προβληματισμένος. Αρχικά ήμουν πολύ πιο αισιόδοξος καθώς ευελπιστούσα πως οι διαπραγματεύσεις για τη θετική αξιολόγηση της χώρας θα ολοκληρώνονταν γρήγορα και έτσι θα έμπαινε στο τραπέζι το θέμα της ρύθμισης του δημοσίου χρέους. Κάτι τέτοιο θα έκανε την Ελλάδα και τις επιχειρήσεις της περισσότερο ελκυστική στις αγορές.
Δυστυχώς όμως, οι διαπραγματεύσεις αυτές όχι μόνο έχουν καθυστερήσει, αλλά και δεν φαίνεται ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα. Έχει δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα που πρέπει σύντομα να αλλάξει. Δεν ευνοούν για παράδειγμα ειδήσεις που θέλουν τις μετοχές των τραπεζών να καταγράφουν μεγάλες πτώσεις σε καθημερινή βάση.