Γιαννακάκη: Πολιτικά αδύνατη η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου ήταν οι μόνοι στον πλανήτη Γη που διατείνονταν πως το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο», τονίζει η Μαρία Γιαννακάκη, πρώην βουλευτής και πρώην στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, ενώ εξηγεί γιατί δεν είναι υποψήφια.

Γιαννακάκη: Πολιτικά αδύνατη η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαχειριστεί την επόμενη μέρα για τη χώρα, τονίζει η πρώην βουλευτής και στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη σε συνέντευξή της στο Euro2day.gr.

Η κ. Γιαννακάκη καταλογίζει πολλές λάθος εκτιμήσεις στον νέο πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θεοχαρόπουλο, ένα εκ των οποίων είναι η σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, σημειώνει ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ είναι αδύνατον πολιτικά να υπάρξει και να λειτουργήσει, τόσο λόγω διαφορετικών προτεραιοτήτων όσο και για το ζήτημα του χρέους.

- Κλείσατε το κεφάλαιο ΔΗΜΑΡ και δηλώσατε ότι στηρίζετε ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος;

Η ηγετική ομάδα της ΔΗΜΑΡ, κατά παραβίαση του καταστατικού που ρητά ορίζει πως αποφάσεις για προεκλογικές συνεργασίες μπορούν να λαμβάνονται μόνο από το Διαρκές Συνέδριο, και μη προσμετρώντας επιστολικές ψήφους κατά τη λήψη απόφασης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αποφάσισε μειοψηφικά, ουσιαστικά, να συμπράξει προεκλογικά με το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η συμπόρευση αναιρεί τις Ιδρυτικές Αρχές, ανατρέπει τις αποφάσεις των Συνεδρίων και ακυρώνει και τις δύο λέξεις της ονομασίας του κόμματος, τις οποίες ως ιδρυτικό μέλος υπηρέτησα μέχρι προσφάτως. Συνεπώς, δεν μπορούσα παρά να υποβάλω την παραίτησή μου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι έχει ως στρατηγική επιλογή τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

Το δίλημμα των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου είναι ποιος θα διαχειριστεί την επόμενη μέρα της χώρας. Σε αυτό το διακύβευμα, δεν μπορώ παρά να πιστεύω πως την ευθύνη πρέπει να φέρει η Αριστερά, την οποία εκπροσωπεί στην παρούσα φάση ο ΣΥΡΙΖΑ.

- Γιατί δεν είστε υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Αντιλαμβάνεστε πως, σε αυτή την προσφυγή στις κάλπες, στην οποία θα αναδειχθούν οι επόμενοι βουλευτές μέσω λίστας και όχι σταυρού προτίμησης, δηλαδή στην ουσία έχουμε διορισμό βουλευτών από τα κόμματα, η διαδικασία κατάρτισης ενός ψηφοδελτίου παίρνει ιδιάζουσα μορφή και αποτελεί συνισταμένη πολλών παραμέτρων. Μία εκ των οποίων, και θεμελιώδης, είναι τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας της 25ης Γενάρη. Τούτου λεχθέντος, πρέπει να τονίσω πως η συμφωνία μου με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε προσωπικό αλλά σε πολιτικό επίπεδο.

Δεν μας πήγε στη δραχμή...

- Ο νέος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Θεοχαρόπουλος είχε προεξοφλήσει, μετά την εκλογή του στις αρχές Ιουνίου, ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα έλθει σε ρήξη με τον «αριστερισμό» στο κόμμα του. Παρότι έπεσε έξω, προχώρησε στη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ. Οι αποφάσεις είχαν ληφθεί, άρα;

Ο νέος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει κάνει πολλές λάθος εκτιμήσεις, μεταξύ αυτών και αυτή που αναφέρετε. Σε αντίθεση, λοιπόν, με τις εκτιμήσεις του κ. Θεοχαρόπουλου, ο ΣΥΡΙΖΑ και ήρθε σε ρήξη με τα αντιευρωπαϊκά ρεύματα και τάσεις που ενυπήρχαν, και συμφωνία υπέγραψε, και στη δραχμή δεν μας πήγε. Το αν πρόκειται για προειλημμένη απόφαση, να συνταχθεί η ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ, νομίζω είναι στη διάθεση του καθενός να το κρίνει, βλέποντας και την ταχύτητα με την οποία είχαν φτάσει οι συνομιλίες μεταξύ της ηγετικής ομάδας με το ΠΑΣΟΚ σε προχωρημένο επίπεδο, όπως και το πόσο τάχιστα ξεκαθαρίστηκαν συγκεκριμένες συμμετοχές ηγετικών στελεχών στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.

Θα κλείσω, με μια φράση από την ομιλία κορυφαίου στελέχους στο Συνέδριο του Ιούνη, να λέει με αγανάκτηση: «Από το 1974 μας κατηγορούν ότι θέλουμε να πάμε στο ΠΑΣΟΚ». Ομολογουμένως άργησαν, αλλά τώρα τους δικαίωσαν. Και αυτό συνιστά εξαπάτηση των συνέδρων και αλλαγή της φυσιογνωμίας του κόμματος.

Πολιτικά αδύνατος ο μεγάλος συνασπισμός

- Το ερώτημα "τι θα γίνει τη Δευτέρα" πλανάται, καθώς καμία δημοσκόπηση δεν δείχνει αυτοδυναμία. Καταρχήν πιστεύετε ότι θα μπορούσε να υπάρξει "μεγάλος συνασπισμός" ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ;

Θεωρώ πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ είναι αδύνατον πολιτικά να υπάρξει. Η επόμενη ημέρα, πέρα ακόμη κι από τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές των δυο χώρων, Αριστεράς και Δεξιάς, που είναι εκ των πραγμάτων αγεφύρωτες, δεν μπορεί να έχει δύο εντελώς διαφορετικούς διαχειριστές να συγκυβερνούν. Εκτός του ότι είναι πολιτικά παρά φύσιν, θα αναφέρω ένα πολύ απλό παράδειγμα: Το μεγάλο, τεράστιο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους δεν μπορεί να χωρέσει τη ΝΔ, που μέχρι πρότινος, μαζί με το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, ήταν οι μόνοι στον πλανήτη Γη που διατείνονταν πως το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο. Επίσης, προφανώς οι πολιτικές που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ακολουθήσει, ανακούφισης των αδυνάμων από τις αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας, δεν είναι οι ίδιες που η ΝΔ μας έχει αποδείξει μέχρι τώρα πως θέλει να εφαρμόζει, ήτοι, του άκρατου νεοφιλελευθερισμού και της σύνθλιψης καθετί δημόσιου. Τέτοιου είδους κυβέρνηση νομίζω δεν μπορεί να υπάρξει και να λειτουργήσει, τουλάχιστον όχι με προοδευτικό πρόσημο.

- Ο ... "μικρός συνασπισμός" μοιάζει πιο εύκολος και υποχρεωτικός. Βλέπετε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ, ή Ποτάμι, ή ΑΝΕΛ, ή συνδυαστικά;

Σίγουρα, οι κυβερνήσεις αυτοδυναμίας είναι πλέον πολύ δύσκολο να επιτευχθούν, και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, την επομένη των εκλογών η χώρα θα έχει κυβέρνηση. Προφανώς κάποιο από τα κόμματα που αναφέρατε θα συμμετέχει στη συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένες οι προβλέψεις ποσοστών αριθμού βουλευτών που ο ΣΥΡΙΖΑ και τα ανωτέρω κόμματα θα καταφέρουν να εκλέξουν, για να κάνουμε προβλέψεις πέρα από εικασίες. Θεωρώ πως αυτό θα κριθεί με «μαθηματική» οδό και θα πρέπει να περιμένει για την επομένη των εκλογών. Το μόνο που με σιγουριά μπορούμε να πούμε, είναι πως αν οι ΑΝΕΛ καταφέρουν να ξεπεράσουν το όριο του 3%, είναι οι μοναδικοί σίγουροι εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ, κατά δήλωση και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταρρυθμίσεις, παραγωγή, χρέος

- Η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα ήρθε σε συμφωνία -υπό τις γνωστές συνθήκες- με την Ευρώπη. Η επόμενη κυβέρνησή του, εάν κερδίσει τις εκλογές, πού πρέπει να κεντράρει;

Αναμφισβήτητα, στόχος είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η οριστική διευθέτηση του χρέους. Είναι αδήριτη ανάγκη να εφαρμοστεί ένα σαφές και συνεκτικό σχέδιο δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, με αριστερό, προοδευτικό πρόσημο, που θα αντιμετωπίσει τις συσσωρευμένες παθογένειες των τελευταίων σαράντα χρόνων, θα κάνει τη χώρα ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και θα αποτελέσει εχέγγυο για τη μη επανάληψη των λαθών που μας οδήγησαν στην κατάρρευση.

Επίσης, πέρα από τα στενά πλαίσια δημοσιονομικής πολιτικής που η συμφωνία ορίζει, στόχος μια αριστερής κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να είναι ο πολλαπλασιασμός των επενεργειών των θετικών στοιχείων της συμφωνίας και η δημιουργία οικονομικών και κοινωνικών αντισταθμίσεων και αντιρροπήσεων στη λιτότητα και στα αρνητικά μέτρα που αυτή περιλαμβάνει.

- Εκτός συνόρων θα έχει επίδραση το εκλογικό αποτέλεσμα;

Προβάλλει επιτακτική η ανάγκη εναλλακτικού σχεδίου για την Ευρώπη, κάτι το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ -και του το αναγνωρίζουν όλοι- ανέδειξε στους μήνες διακυβέρνησής του μέχρι τώρα. Η προσπάθεια και η επιτυχία της πολιτικοποίησης του ζητήματος του χρέους και των πολιτικών λιτότητας που επετεύχθη δεν πρέπει να σταματήσει εδώ, αλλά οφείλει να συνεχιστεί, ώστε το ευρωπαϊκό σπίτι στο οποίο η χώρα θέλει να είναι κομμάτι, να αλλάξει, και να το κάνει ριζικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ατομικά ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι μπορεί να κινηθεί αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν μετανιώνω...

- Και μία προσωπική ερώτηση: μετανιώσατε που δεν ψηφίσατε, ως ΔΗΜΑΡ, υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στην προηγούμενη Βουλή; Θα ήταν καλύτερα εάν δεν είχαν γίνει οι εκλογές του Ιανουαρίου -τουλάχιστον με άλλοθι τη μη προεδρική εκλογή;

Η καταψήφιση οποιουδήποτε προσώπου-υποψηφίου ως Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν μια ξεκάθαρη πολιτική επιλογή, που αποσκοπούσε σε αυτό που και η κοινωνία αναζητούσε, δηλαδή αλλαγή πολιτικής για τη χώρα. Επαναλαμβάνω αυτό που είχα δηλώσει και τον Δεκέμβρη, ότι η πολιτική συγκυρία αδίκησε την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, τον οποίο σέβομαι απεριόριστα και τιμώ.

Δε μετανιώνω καθόλου, εξάλλου η απόφαση αυτή ήταν επίσης απόφαση των δημοκρατικών -πάλαι ποτέ- συλλογικών οργάνων της ΔΗΜΑΡ, βάζοντας το μέλλον της χώρας πάνω από την κομματική μας επιβίωση. Ήταν επιτακτική η ανάγκη αλλαγής κυβερνητικών συσχετισμών τη συγκεκριμένη περίοδο, η κοινωνία είχε φτάσει στα όριά της.

Και εξάλλου, η τότε συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έβαλε και η ίδια μπροστά τις διαδικασίες για εκλογές, στην ουσία παύοντας να τηρεί το τότε πρόγραμμα και με σημείο αναφοράς τον ανασχηματισμό που είχε προφανή προεκλογική στόχευση, καθώς και με το χαρακτηριστικό παράδειγμα της «απόδρασης» από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της λήψης νέων μέτρων. Καμία μετάνοια, λοιπόν, το αντίθετο. Συμβάλαμε στην ανατροπή ενός ασφυκτικού και αδιέξοδου σκηνικού, διευκολύνοντας τη ροή των εξελίξεων που ακολούθησαν, για μια αλλαγή πολιτικής με αριστερό και προοδευτικό πρόσημο.

Η 7μηνη διακυβέρνηση ήταν αυτή που ονειρευόμασταν όσοι διακονούμε τον χώρο της Αριστεράς; Όχι, έγιναν λάθη, τα οποία πρώτη τα έχω επισημάνει και στηλιτεύσει. Όμως η αριστερή διακυβέρνηση είναι ένας διαρκής αγώνας, στον οποίο οφείλουμε όλοι να συστρατευθούμε.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v