Τους λόγους για τους οποίους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ψήφισαν τη συμφωνία με τους δανειστές εξηγεί, σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr, ο Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τάσσεται υπέρ των χαμηλών φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και της άμεσης κατάργησης του ΕΝΦΙΑ.
Αιτιολογεί τη σθεναρή αντίστασή του στην περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών και προτείνει ως ισοδύναμο μέτρο την πώληση παλαιών πυρομαχικών και παλαιού στρατιωτικού υλικού. Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, τονίζει την ανάγκη μέχρι τις εκλογές «να αποκαλυφθούν οι πολιτικοί και οι αχυράνθρωποί τους, οι οποίοι διακινούσαν μαύρο πολιτικό χρήμα».
Μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φαίνεται πως υπάρχουν διαφορές αναφορικά με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων και τη μείωση των συντελεστών. Ποια είναι ακριβώς η θέση του κόμματός σας για το θέμα;
Η θέση μας είναι ότι από τη στιγμή που οι φορολογικοί συντελεστές στις όμορες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία, τα Σκόπια και η Τουρκία, είναι περί το 10%, είναι αδύνατον να διατηρηθεί η ελληνική επιχείρηση με έδρα τη βόρεια Ελλάδα, με συντελεστή 29%. Θεωρούμε ότι όσο μικρότερος είναι ο συντελεστής τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα φορολογικά έσοδα. Έχουμε κάνει ξεκάθαρη πρόταση για τη δημιουργία ζωνών duty free, χαμηλής φορολογίας σε συγκεκριμένα προϊόντα, στα νησιά του Αιγαίου, για να προσελκύσουμε την κρουαζιέρα και στην παραμεθόριο, για να προσελκύσουμε στην Ήπειρο τους Αλβανούς, στη βόρεια Ελλάδα τους Βούλγαρους και τους Σκοπιανούς και στη Θράκη τους Τούρκους. Πιστεύουμε ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν ακόμα και ζώνες χαμηλών συντελεστών για τη δημιουργία βιομηχανικών ζωνών. Επίσης, πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για να επιστρέψουν τα 160 δισεκατομμύρια που βρίσκονται στο εξωτερικό, τα οποία αν επενδυθούν, να τυγχάνουν ασυλίας, καθώς και να επιστρέψουν τα 45 δισεκατομμύρια που βρίσκονται σήμερα στα σεντούκια.
Χαρακτηρίσατε τον ΕΝΦΙΑ μεγαλύτερη «αποτυχία» της προηγούμενης κυβέρνησης. Πότε εκτιμάτε ότι θα πρέπει να «διορθωθεί» και ποιες κατηγορίες φορολογουμένων έχουν προτεραιότητα;
Θα πρέπει αυτός ο φόρος να καταργηθεί το συντομότερο δυνατό. Είναι άδικο, αντισυνταγματικό και απαράδεκτο να πληρώνουν φόρο οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν έχουν ούτε εισόδημα, ούτε διαμένουν στα συγκεκριμένα ακίνητα.
Ποιοι είναι οι λόγοι που αντιστέκεστε τόσο σθεναρά στην περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών;
Διότι πλέον έχει φτάσει στα όριά της η δυνατότητα να διατηρηθεί το μάχιμο στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η πώληση παλαιών πυρομαχικών και παλαιού υλικού θα φέρει τα 200 εκατομμύρια τα οποία ζητά η πλευρά των δανειστών. Η περαιτέρω μείωση, πρώτα απ' όλα, δεν θα επιτρέψει στη χώρα να συμμετέχει στο ΝΑΤΟ -γιατί θα μειωθεί κάτω από το 2% του ΑΕΠ- και δεύτερον, διότι δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνεχείς προκλήσεις που έχουμε στο Αιγαίο.
Ζητήσατε την περασμένη Κυριακή να δοθεί στη δημοσιότητα, πριν τις εκλογές, το υλικό που έφεραν οι εισαγγελείς που εξέτασαν τον Φαλτσιανί για τη λίστα Λαγκάρντ. Τι πρέπει να γίνει σε αυτή την υπόθεση;
Θα πρέπει να αποκαλυφθούν οι πολιτικοί και οι αχυράνθρωποί τους, οι οποίοι διακινούσαν μαύρο πολιτικό χρήμα που προέρχεται από κλοπή του δημοσίου χρήματος. Δεν μπορεί να πάμε σε εκλογές και να παραμένουν «κλειστά» τα ονόματα εκείνων που πιθανώς να είναι υποψήφιοι και την ίδια στιγμή να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι έχουν ληστέψει το δημόσιο χρήμα και το κράτος.
Η δικογραφία για τα υποβρύχια λέγεται ότι έχει ανακοινωθεί από τον Φεβρουάριο. Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι κινήθηκε τώρα το θέμα για προεκλογικούς λόγους. Τι έχετε να πείτε πάνω σε αυτό;
Η υπόθεση αυτή έχει σταλεί από τους εισαγγελείς επί υπουργίας Δένδια. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, σε συνεχείς κοινοβουλευτικούς ελέγχους και τον Μάρτιο και το καλοκαίρι πριν κλείσει η Βουλή, θέλαμε να μάθουμε για την πορεία της υπόθεσης. Η υπόθεση αναφέρθηκε σε σχέση με τις ευθύνες της Προέδρου της Βουλής, άλλο αν εν συνεχεία ο κ. Μεϊμαράκης «τσίμπησε».
Γιατί τελικά αλλάξατε στάση και το καλοκαίρι ψηφίσατε μία σκληρή συμφωνία με τους πιστωτές;
Διότι αντιλήφθηκα ότι ο άλλος δρόμος ήταν η λύση που είχε προετοιμάσει η γερμανική πλευρά, δηλαδή η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετατρέποντας την χώρα -με τα νέα δεδομένα στο μεταναστευτικό- σε μια «αποθήκη» τριών εκατομμυρίων προσφύγων και παράλληλα το αντάλλαγμα θα ήταν 40 δισεκατομμύρια ανθρωπιστικής βοήθειας.
Θεωρώ ότι η πίεση της κυβέρνησης, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η παρέμβαση της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής βοήθησαν να γίνει αποδεκτή μια λύση, η οποία, πρώτον, βγάζει την Ελλάδα από το αγγλικό δίκαιο και δεύτερον, αποτελεί μια μακροχρόνια λύση τριών ετών και συνοδεύεται από διαγραφή χρέους και ένα πακέτο 35 δισεκατομμυρίων που θα δοθεί στην ανάπτυξη.