Koefoed (Saxo Bank): Πιθανότερο αποτέλεσμα παραμένει η συμφωνία

Θα υπάρξει τελικώς συμφωνία, αλλά ενδέχεται να κλείσει στα τέλη Φεβρουαρίου εκτιμά ο Mads Koefoed, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της Saxo Bank σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr. Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο. Μικρότερος ο κίνδυνος μετάδοσης στην ευρωπεριφέρεια.

Koefoed (Saxo Bank): Πιθανότερο αποτέλεσμα παραμένει η συμφωνία

Παρότι η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει το πιο πιθανό αποτέλεσμα, ενδεχομένως αυτό να μη συμβεί σύντομα, εκτιμάει ο Mads Koefoed, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της Saxo Bank.

Η βασικότερη ανησυχία σε περίπτωση Grexit είναι πως αυτή η έξοδος θα επηρεάσει τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ, αλλά ο άμεσος κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης είναι μικρότερος σε σύγκριση με 2-3 χρόνια πριν.

Ερώτηση: Τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που υπάρξει διαφωνία έως τα τέλη Φεβρουαρίου, δεδομένου ότι τότε ολοκληρώνεται η δίμηνη παράταση του προγράμματος;

Απάντηση: Εάν δεν προκύψει συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα έχει χρήματα τον επόμενο μήνα, τόσο απλά (εκτός φυσικά εάν εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από άλλη πηγή, όπως για παράδειγμα από τη Ρωσία). Το χειρότερο σενάριο θα ήταν μια άτακτη αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη, η υιοθέτηση ενός νέου νομίσματος και ο έλεγχος των κεφαλαίων.

Ερ.: O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επιθυμούν ένα πρόγραμμα-γέφυρα για μερικούς μήνες, ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις για ένα επιπλέον πρόγραμμα διάσωσης. Ποιες μπορεί να είναι οι παράμετροι ενός τέτοιου προγράμματος;

Απ.: Οποιαδήποτε ενδιάμεση προσωρινή χρηματοδότηση θα συνοδευτεί από αυστηρούς όρους, παρόμοιους με εκείνους που ήδη υπάρχουν.

Ερ.: Η θέση της ελληνικής πλευράς (ότι δεν θα αναγνωρίσει πρόγραμμα παρόμοιο με τα υφιστάμενα και ήδη εγκεκριμένα) και εκείνη της Γερμανίας (η οποία επιμένει ότι δεν θα διαγραφεί μέρος του χρέους) δεν φαίνεται να μπορούν να συμβιβαστούν. Πώς θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία;

Απ.: Εκτιμώ ότι θα επέλθει τελικώς συμφωνία, παραπλήσια με εκείνη που ήδη υπάρχει, αλλά ίσως με ορισμένες παραχωρήσεις προς τη νέα κυβέρνηση και τον Έλληνα πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, ο οποίος, ωστόσο, δεν έχει αφήσει πολλά περιθώρια ελιγμών λόγω της επιθετικής στάσης του πριν από τη νίκη του στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Ερ.: Ποιο θα είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης κατά τη γνώμη σας; Θα επέλθει συμφωνία τελικά; Πότε και σε ποια βάση;

Απ.: Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει το πιο πιθανό αποτέλεσμα, αλλά ενδεχομένως αυτό να μην συμβεί σύντομα. Μπορεί να φτάσουμε έως τα τέλη Φεβρουαρίου πριν επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Ερ.: Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει αλλάξει; Ποιος θα ήταν ο αντίκτυπος του λεγόμενου Grexit στην Ελλάδα (σε μετοχές, διεθνείς συνεργασίες κ.λπ.) και στην υπόλοιπη Ευρώπη (μετοχές, ευρώ, σταθερότητα και μέλλον της ευρωζώνης);

Απ.: Η βασικότερη ανησυχία σε περίπτωση Grexit είναι πως αυτή η έξοδος θα επηρεάσει τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ. Παρότι τώρα υπάρχει μικρότερος άμεσος κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε σύγκριση με 2-3 χρόνια πριν, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι γενικώς πιο φερέγγυες και έχουν μικρότερη έκθεση στην Ελλάδα, απρόβλεπτες επιπτώσεις μπορεί να προκύψουν, οι οποίες τελικά να πιέσουν άλλες χώρες με μεγαλύτερη συστημική βαρύτητα, όπως η Ιταλία. Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να τονίσω ότι αναμένουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, οπότε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποφευχθεί.

Ερ.: Ποιες χώρες απειλούνται πολιτικά, εάν υπάρξουν ευκολότεροι όροι για την Ελλάδα, σε σχέση με εκείνους που είχε μέχρι σήμερα (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, άλλη χώρα);

Απ.: Η άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, υπογραμμίζει τόσο το ενδεχόμενο να υποκύψει η ευρωζώνη στα ελληνικά αιτήματα όσο και την κόπωση από τη λιτότητα που απλώνεται σε όλες τις χώρες της νότιας Ευρώπης. Για παράδειγμα, το ισπανικό κόμμα Podemos είναι πολύ δημοφιλές αυτή τη στιγμή, καταγράφοντας άνοδο στις δημοσκοπήσεις παρά τη βελτίωση της ισπανικής οικονομίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v