Κούρταλης: Η κλωστοϋφαντουργία πρέπει και μπορεί να ανακάμψει!

Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα πράγματα στην ελληνική οικονομία, αν Πολιτεία και τράπεζες αλλάζουν τακτική και υιοθετήσουν ρεαλιστικότερες επιλογές. Οι προοπτικές του 2015.

Κούρταλης: Η κλωστοϋφαντουργία πρέπει και μπορεί να ανακάμψει!

Αν οι τράπεζες προσφέρουν στον κλάδο την απαιτούμενη ρευστότητα και αν μειωθεί το παράλογα υψηλό κόστος της ενέργειας που είναι πολύ επαχθέστερο σε σύγκριση με τους ξένους ανταγωνιστές μας, οι προοπτικές του κλάδου είναι θετικές, αναφέρει ο ο Προέδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, Ελευθέριος Κούρταλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ελληνικές εταιρείες είναι σαφώς ανταγωνιστικές αν δουλέψουν επί ίσοις όροις με τις ξένες της ευρύτερης περιοχής μας.

Κύριε Κούρταλη, πώς είδατε το θέμα της έκτακτης προκήρυξης εκλογών για την 25η Ιανουαρίου του 2015;

Υποστηρίζω αυτό που έλεγα και πριν. Από τη στιγμή που ουσιαστικά εδώ και καιρό είχαμε μπει σε ένα κλίμα εκλογολογίας, καλό ήταν να γίνουν εκλογές όσο το δυνατόν συντομότερο, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να δούμε μετά πώς μπορούμε να πορευθούμε στη συνέχεια. Το καλύτερο βέβαια θα ήταν να είχε προηγηθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, να είχαμε συμφωνήσει με την Ευρώπη και στη συνέχεια να γινόταν εκλογές. Ωστόσο, αφού φτάσαμε έως εδώ, καλό είναι να τελειώνουμε όσο το δυνατόν ενωρίτερα.

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το 2015 για τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο; Πιστεύετε πως έχει προοπτικές επιβίωσης;

Πιστεύω πως αν οι τράπεζες προσφέρουν στον κλάδο την απαιτούμενη ρευστότητα και αν μειωθεί το παράλογα υψηλό κόστος της ενέργειας που είναι πολύ επαχθέστερο σε σύγκριση με τους ξένους ανταγωνιστές μας, οι προοπτικές του κλάδου είναι θετικές.

Σε αντίθεση με ότι πιστεύουν πολλοί, το πρόβλημα μας δεν είναι η έλλειψη παραγγελιών. Σημαντικές παραγγελίες υπάρχουν ακόμη και στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Ωστόσο, τίθεται θέμα κόστους από χώρες με πολύ χαμηλότερα κοστολόγια ρεύματος. Οι Τούρκοι πλεονεκτούν σε μεγάλο βαθμό, όπως ακόμη πλεονεκτούν πχ και οι Πορτογάλοι. Με άλλα λόγια, οι ελληνικές εταιρείες είναι σαφώς ανταγωνιστικές αν δουλέψουν επί ίσοις όροις με τις ξένες της ευρύτερης περιοχής μας.

Ζητάμε λοιπόν αλλαγή πολιτικής από το κράτος και τις τράπεζες και τότε να είστε βέβαιος πως ο κλάδος έχει να δώσει πολύ περισσότερα πράγματα στην ελληνική οικονομία. Αν αντί να εξάγουμε το βαμβάκι στο εξωτερικό και να το εισάγουμε στη συνέχεια ως ρούχο, καταφέρναμε να παράγουμε κλωστές και ρούχα στην Ελλάδα, τότε το όφελος για την ελληνική οικονομία -σε όρους ΑΕΠ, θέσεων εργασίας, περιφερειακής ανάπτυξης και εμπορικού ισοζυγίου- θα ήταν τεράστιο.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι κλωστοϋφαντουργικές εταιρείες ζητούν συνεχώς δανεικά από τις τράπεζες.

Δεν αληθεύει σε καμιά περίπτωση κάτι τέτοιο. Στο κλωστοϋφαντουργικό κλάδο που δραστηριοποιούνται εκατοντάδες εταιρείες, μικρομεσαίες και μεγαλύτερες, το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού κυμαίνεται μόλις γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή σε μία μόνο εταιρεία ενός άλλου κλάδου. Ο κλωστοϋφαντουργικός τομέας απασχολεί σήμερα γύρω στις 50.000-60.000 θέσεις εργασίας και υλοποιεί σημαντικές εξαγωγές. Να μην ξεχνούμε πως η ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία θα έρθει αναγκαστικά μέσα από την παραγωγή και όχι μέσα από την κατανάλωση με δανεικά.

Και κάτι άλλο. Ακόμη και κατά την πολύ δύσκολη διετία 2013-2014, μπορεί οι εταιρείες του κλάδου να αναγκάστηκαν να μειώσουν βάρδιες, να περιορίσουν την γκάμα των προϊόντων τους, να πάρουν άλλα δύσκολα μέτρα, αλλά καμιά δεν σταμάτησε τελείως την παραγωγή της, όπως επίσης καμιά δεν προσέφυγε στις διατάξεις του άρθρου 99, όπως συνέβη και σε τόσους άλλους κλάδους.

Το δολάριο κερδίζει έδαφος σε βάρος του ευρώ και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη τάση θα συνεχιστεί.

Η υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο μας ευνοεί, κυρίως γιατί δυσκολεύει ως ένα βαθμό τις πωλήσεις των μη ευρωπαϊκών εταιρειών στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v