Κυριακίδης: ”Βλέπει” διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης

Απογοητευμένος από τη νοοτροπία των μανδαρίνων του Δημοσίου, που εξακολουθούν να φρενάρουν κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία, δηλώνει ο Ηλίας Κυριακίδης, επικεφαλής του ομίλου FHL Κυριακίδης. Εξηγεί γιατί αποφάσισε να ”παγώσει” παραγωγικές επενδύσεις που είχαν σχεδιαστεί, προαναγγέλλει νέα έργα στο εξωτερικό και περιγράφει με ποιον τρόπο η ανάπτυξη του ομίλου θα ”τρέχει” με διψήφια νούμερα έως το 2012.

Κυριακίδης: ”Βλέπει” διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης
Απογοητευμένος από τη νοοτροπία των μανδαρίνων του Δημοσίου, που εξακολουθούν να φρενάρουν κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία, παρά τις περί αντιθέτου προσπάθειες της εκάστοτε κυβέρνησης, δηλώνει ο κ. Ηλίας Κυριακίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου FHL Κυριακίδης.

Σε συνέντευξή του στον ”Μ” εξηγεί γιατί αποφάσισε να ”παγώσει” παραγωγικές επενδύσεις που είχαν σχεδιαστεί, προαναγγέλλει νέα έργα στο εξωτερικό και περιγράφει με ποιον τρόπο η ανάπτυξη του ομίλου θα ”τρέχει” με διψήφια νούμερα έως το 2012.

Συνέντευξη στην Αθηνά Καλαϊτζόγλου

Πώς θα χαρακτηρίζατε το επιχειρηματικό κλίμα σήμερα;

Δεν φαίνεται κάποια αλλαγή ουσίας στο αρνητικό κλίμα που υφίσταται για πάρα πολλά χρόνια. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι καλές προθέσεις δεν οδηγούν απαραίτητα σε θετικές αλλαγές από μόνες τους.

Για να αλλάξει το επιχειρηματικό κλίμα, πέρα από κάποιες αλλαγές στον εργασιακό νόμο ή στο φορολογικό, θα πρέπει πρώτιστα να αλλάξει η νοοτροπία του δημοσίου υπαλλήλου, ο οποίος σε τελική ανάλυση είναι αυτός που υλοποιεί τις κυβερνητικές αποφάσεις. Η σχέση του επιχειρηματικού κόσμου με αυτήν την νοοτροπία που νοσεί βαριά είναι εχθρική.

Η προσπάθεια να αποσυρθεί το κράτος από την επιχειρηματικότητα δεν σηματοδοτεί κάποια αλλαγή;

Αυτό θα απεγκλωβίσει ένα κομμάτι της οικονομίας, που είναι στα χέρια της κρατικής εξουσίας, προς τον ιδιωτικό τομέα. Αλλά ο ευρύτερος ιδιωτικός τομέας, που έρχεται σε καθημερινή συνδιαλλαγή με την κρατική μηχανή η οποία δεν καταλαβαίνει τίποτα από υπουργικές αποφάσεις, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Πώς κρίνετε το ενδιαφέρον των ξένων για τη χώρα μας, που αντανακλάται και στο Χ.Α; Ο κλάδος σας μπορεί να βρεθεί στον κύκλο των ενδιαφερόντων τους;

Δεν γνωρίζω για να μιλήσω για όλους τους τομείς, αλλά στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα δεν κουνιέται φύλο. Γίνονται κάποια ξενοδοχεία, κάποιες εξαγορές ελληνικών τραπεζών, ορισμένα καζίνο. Έχει ακουστεί, όμως, κάποια σοβαρή παραγωγική επένδυση;

Δεν αναφέρομαι σε στρατηγικές συμμαχίες αλλά σε παραγωγικές επενδύσεις που θα αλλάξουν το ισοζύγιο της χώρας μας που είναι τόσο αρνητικό. Φτωχαίνουμε κάθε χρόνο, τα χρήματα που δίνουμε έξω για αγαθά είναι διπλάσια από αυτά που φέρνουμε από τις εξαγωγές μας.

Πώς κρίνετε την άνοδο της Σοφοκλέους τους τελευταίους μήνες;

Να δούμε πρώτα τη βάση, τι εξυπηρετούσε το χρήμα που αντλούνταν από το χρηματιστήριο. Τα τελευταία δύο - τρία χρόνια ποιες εισαγωγές έχουμε και τι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου γίνονται; Ποια εταιρεία έχει τολμήσει ή σκέφτεται να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου χωρίς η μετοχή της να πάει στα βάραθρα;

Μπαίνουν οι ξένοι, δημιουργούν αυτό το κλίμα που υπάρχει, κάποιοι κερδίζουν από αυτή την ιστορία. Αλλά ο κύριος λόγος ύπαρξης του χρηματιστηρίου έχει πάψει να υφίσταται για τις παραγωγικές εταιρείες.

Είναι δηλαδή πλαστή η ευφορία που δημιουργείται;

Είναι μια ευφορία που δεν αντανακλάται στην ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Έχετε απογοητευτεί από την επιλογή σας για το χρηματιστήριο;

Δεν μπορώ να πω, μας βοήθησε το χρηματιστήριο να γίνουμε, από μικρή εταιρεία, μία από τις πιο μεγάλες επιχειρήσεις και να συγκαταλεγόμαστε ανάμεσα στους παγκόσμιους παίκτες. Όμως, τα τελευταία 4 - 5 χρόνια, μετά την κακή συγκυρία του 1999 και την απογοήτευση του κόσμου που έχασε πάρα πολλά λεφτά, έχει πάψει το χρηματιστήριο να λειτουργεί ως αναπτυξιακός μοχλός. Και θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου. Δεν είμαι αισιόδοξος.

Είστε από τις επιχειρήσεις που βασίζουν την ανάπτυξή τους σε επενδύσεις. Ποια σχέδια βαίνουν προς ολοκλήρωση; Έχει υποβληθεί προς έγκριση το επενδυτικό πλάνο για την επόμενη διετία;

Έχω στα χέρια μου την απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που λέει ότι εγκρίνεται επιδότηση 30% για την επένδυση της Marmodom στο Κιλκίς, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει από πέρυσι. Ωστόσο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν επιδότηση 50% - 55% στην περιοχή.

Η Marmodom, επειδή το 51% ανήκει στη μητρική του ομίλου, θεωρήθηκε προέκτασή της και έτσι κρίθηκε. Την κατέταξαν, δηλαδή, στις μεγάλες επιχειρήσεις. Έτσι, αποφασίσαμε και στείλαμε στο χρονοντούλαπο την επένδυση, όπως και τις επενδύσεις της επόμενης διετίας. Όταν η θυγατρική μας αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο τι θα πουν για τη μητρική;

Παρά το γεγονός ότι είχε αγοραστεί το οικόπεδο, έγιναν οι οικοδομικές εργασίες και παραγγείλαμε τον μηχανολογικό εξοπλισμό, προτιμήσαμε να χάσουμε τις προκαταβολές και αναστείλαμε την επένδυση. Οι επιτροπές δεν καταλαβαίνουν τίποτα από τις υπουργικές αποφάσεις.

Είμαι σίγουρος ότι, αν φτάσει ποτέ η απόφαση αυτή στα χέρια ενός υπουργού, ιδιαίτερα του κ. Φώλια που εκτιμώ, ο άνθρωπος θα πάθει έμφραγμα. Θεωρηθήκαμε μεγάλη επιχείρηση λόγω του αριθμού των ατόμων που απασχολούμε, στους οποίους συνυπολογίζονται και οι εργαζόμενοι στα Σκόπια και στην Κίνα. Ας πούμε ότι έτσι έπρεπε να το κάνουν. Αν αθροίσει κανείς το payroll όλων αυτών των ανθρώπων, δεν αντιστοιχούνται ούτε σε 50 εργαζομένους στην Ελλάδα.

Και το κυριότερο, δεν θα κάνουμε ούτε τις επενδύσεις των 11 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν σε δεύτερη γραμμή παραγωγής στα κονιάματα και σε ανανέωση μηχανολογικού εξοπλισμού στα λατομεία για αύξηση παραγωγής. Ούτε που τολμώ να την υποβάλω. Ήταν έτοιμος ο φάκελος, αλλά μόλις πήραμε αυτήν την απόφαση σταματήσαμε. Τώρα, λοιπόν, θα κάνουμε ό,τι κάνουν όλοι οι Έλληνες. Θα επεκταθούμε στην εμπορία, θα κάνουμε εισαγωγές πρώτων υλών και θα τα πουλάμε. Θα χαθούν θέσεις εργασίας, θα χαθεί ξένο συνάλλαγμα, αλλά εμείς την ανάπτυξή μας δεν θα την σταματήσουμε.

Επομένως, αλλάζουν οι εκτιμήσεις σας για την τρέχουσα οικονομική χρήση;

Είχαμε πει ότι μέχρι το 2012 θα ”τρέχουμε” με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης και θα το πετύχουμε. Ήδη το α΄τρίμηνο ”τρέχει” με 10% και θα συνεχίσουμε μέχρι το 2010 να ”τρέχουμε” με αυτούς τους ρυθμούς. Απλώς, αντί να κάνουμε παραγωγικές επενδύσεις θα γίνουμε μικτή εταιρεία, γιατί δεν πρέπει να σταματήσει η ανάπτυξή μας.

Από τις εταιρείες του ομίλου, η Mermeren Combinat φαίνεται να υστέρησε το 2006 από άποψη πωλήσεων και κερδών. Πού αποδίδεται αυτή η εξέλιξη;

Υστέρησε γιατί ξεκαθαρίσαμε τα αποθέματα. Είχαμε παραλάβει ένα υψηλό κομμάτι αποθεμάτων, το οποίο έπρεπε να πουληθεί σε χαμηλότερες τιμές, οπότε ο τζίρος έγινε με αποθέματα χαμηλότερων τιμών και υστερήσαμε στην κερδοφορία. Από 10 εκατ. ευρώ τα αποθέματα τα πήγαμε στα 5,5 εκατ. ευρώ.

Ίσως και φέτος να επηρεαστεί η κερδοφορία της εταιρείας γιατί θέλουμε να εξυγιάνουμε πλήρως το καθεστώς των αποθεμάτων, αλλά η μερισματική μας πολιτική και τα τρία χρόνια ήταν ίδια. Πάντα δίναμε 60 σεντς, που σημαίνει μερισματική πολιτική περίπου στο 8,5%. Επομένως, οι μέτοχοι δεν επηρεάστηκαν. Φέτος τα κέρδη της Mermeren θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2006 και ίσως καλύτερα και από το 2008 και μετά επανερχόμαστε στη φυσιολογική μας κερδοφορία.

Η διοίκηση της Mermeren ενδιαφέρεται να εισαχθεί το σύνολο των μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α. Υπάρχουν εξελίξεις για το θέμα αυτό;

Το συζητάμε και προσπαθούμε να βρούμε τον φορέα. το θεσμικό πλαίσιο έχει λυθεί. Ενδεχομένως να ξεκινήσουμε φέτος.

Η Cosmos Building παρουσίασε για πρώτη φορά κέρδη το 2006. Τι σχέδια υπάρχουν για την Κίνα;

Είναι από τις πολύ καλές επενδύσεις. Αυτό που μας λείπει είναι ένα πιο επιθετικό management. Αναζητάμε λοιπόν μάνατζερ από την Ελλάδα, όχι από τον όμιλο, από την αγορά. Πιστεύουμε ότι με την αλλαγή του management μπορεί η Cosmos να πάρει τη θέση που της αξίζει, να μας φέρνει περισσότερα κέρδη και να συνεισφέρει στον ενοποιημένο τζίρο με ενισχυμένα μεγέθη.

Στα τέλη Απριλίου ολοκληρώνεται το μεγάλο έργο στο Αμπού Ντάμπι. Εδώ και αρκετό καιρό επιδιώκετε να αναλάβετε νέα έργα ανάλογου βεληνεκούς. Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή;

Τώρα πηγαίνει για τα τέλη Μαΐου, γιατί πήραμε κάποιες πρόσθετες εργασίες και συζητάμε και για ένα ακόμη κομμάτι, το οποίο αδυνατεί να ολοκληρώσει ο Ιταλός εργολάβος. Είναι ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Το 2006 τα 14 εκατ. ευρώ από τον τζίρο μας προέρχονταν από το Αμπού Ντάμπι, ενώ η φετινή χρήση δεν θα έχει ούτε 5 - 6 εκατ. ευρώ. Αποδεικνύεται ότι και χωρίς τόσο μεγάλα έργα μπορούμε και έχουμε ανάπτυξη.

Όχι μόνο κρατήσαμε τα νούμερα μιας καλής χρονιάς, όπως το 2006, αλλά πάμε και συν 10% πάνω. Ήδη, το όνομα της εταιρείας είναι αυτό που φέρνει τις δουλειές. Αύριο (σ.σ. χθες, 19/4) υπογράφουμε την ανάληψη νέου έργου στο Τουρκμενιστάν, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, και σε 15 μέρες θα υπογράψουμε για άλλο ένα, στην ίδια χώρα, προϋπολογισμού περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Επίσης, είμαστε σε τελικές συζητήσεις για την υπογραφή συμφωνίας πιθανόν εντός του Μαΐου για ένα ακόμη έργο, αξίας 2 εκατ. ευρώ στις ΗΠΑ, στο Λας Βέγκας, που αφορά σε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Με τις ΗΠΑ δεν είχαμε καλές σχέσεις, αλλά η ιδιωτική εταιρεία που κάνει την ανάθεση μας βρήκε μόνη της. Τα έργα αυτά θα αποτυπωθούν στα μεγέθη του 2007 και του 2008.

Ποια θα είναι η μερισματική απόδοση για το 2006;

Θα είναι 3%, δηλαδή 6 σεντς.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 474 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 20-24/4/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v