Η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους και η στροφή προς την ανάπτυξη, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη, αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον νυν και υποψήφιο ευρωβουλευτή του κόμματος Νίκο Χουντή.
Υποστηρίζει την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή του χρέους, εξηγώντας ότι χωρίς αυτή δεν μπορεί να οικοδομηθεί καμιά πολιτική υπέρ της ανάπτυξης. Σημειώνει ότι η χώρα έχει όπλα με τα οποία θα μπει σε αυτήν τη διαπραγμάτευση.
Τονίζει με έμφαση ότι η θέση του κόμματος είναι η αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων «κατ' αρχάς εντός της ευρωζώνης». Εξηγεί το «κατ' αρχάς» λέγοντας ότι το ευρώ έχει δομικά λάθη και δεν μπορεί να σταθεί όσο υπάρχουν οι σημερινές ανισότητες.
Σχολιάζοντας τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται εντός του κόμματος για σειρά οικονομικών ζητημάτων, θεωρεί ότι αυτό είναι αναμενόμενο και θεμιτό. Αντιπαραθέτει εξάλλου τις διαφορετικές θέσεις που εκφράζονται σε συγκεκριμένα θέματα από εκπροσώπους των δανειστών της χώρας.
Χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη για αναπτυξιακή στροφή και απομάκρυνση από την πολιτική λιτότητας.
Σημειώνει επίσης ότι σήμερα υπονομεύεται το «καμάρι της Ε.Ε.» -οι πολιτικές συνοχής, όταν η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων τίθεται υπό την αίρεση των μακροοικονομικών επιδόσεων. Προτάσσει επίσης την ανάγκη υπεράσπισης της περιβαλλοντικής πολιτικής στην Ευρώπη, η οποία εκτιμά ότι χαλαρώνει.
Ασκεί έντονη κριτική στον «νεοφιλελεύθερο δημοσιονομικό κορσέ» που έχει επιβάλει το γαλλογερμανικό διευθυντήριο στην Ευρώπη, εκτιμώντας ότι παραβιάζει τους ίδιους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Καταλήγει πως η διαχείριση των οικονομικών προβλημάτων είναι εν τέλει πολιτική.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Γιούνκερ στο Euro2day.gr περί καταλληλότητας του Αλέξη Τσίπρα για την πρωθυπουργία, ο κ. Χουντής υπενθυμίζει ότι ως πρόεδρος του Eurogroup είχε επιχειρήσει και το 2012 προ των εθνικών εκλογών να παρέμβει πολιτικά, στοχοποιώντας τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνει ότι βγάζει τα απωθημένα του για όσα τράβηξε από τη Μέρκελ, ενώ σπεύδει να δηλώσει ότι η υποψηφιότητα Γιούνκερ για την προεδρία της Ε.Ε. είναι μια προσχηματική επιλογή εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Προβλέπει ότι τον ρόλο αυτό (του προέδρου της Κομισιόν) θα τον αναλάβει ο υποψήφιος των σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είναι κι ο πιο έμπιστος της Μέρκελ.