Ν.Μηταράκης: Μεγάλο θέμα τα δικαιώματα μειοψηφίας

Το ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων μειοψηφίας θα τεθεί επιτακτικά στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, τονίζει σε συνέντευξή του στο Euro2day o Nότης Μηταράκης, στέλεχος του κολοσσού που ονομάζεται Fidelity. Ο κ. Μηταράκης διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο της Fidelity που επενδύει σε ελληνικές μετοχές και μιλάει για το Δημόσιο, την εταιρική διακυβέρνηση, ενώ εκφράζει την άποψή του και για τις προοπτικές της Σοφοκλέους.

Ν.Μηταράκης: Μεγάλο θέμα τα δικαιώματα μειοψηφίας
Συνέντευξη στον Δημ. Κοντογιάννη

”Η εταιρική διακυβέρνηση θα είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα για την ελληνική αγορά και το Δημόσιο τα επόμενα χρόνια”, τόνισε στο Euro2day ο Νότης Μηταράκης, στέλεχος της Fidelity International, της μεγαλύτερης ανεξάρτητης εταιρίας διαχείρισης θεσμικών κεφαλαίων στον κόσμο, αλλά και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας:

”Το ζήτημα των δικαιωμάτων των μετόχων μειοψηφίας θα τεθεί επιτακτικά ως αποτέλεσμα της αύξησης της μετοχικής διασποράς (free float) και της αυξημένης συμμετοχής Ελλήνων και Ξένων Θεσμικών Επενδυτών”.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημαντικά διαφοροποιημένη μετοχική βάση των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με το παρελθόν και τις συνέπειες που έχει.

”Σήμερα, αρκετές διοικήσεις μεγάλων εταιριών δεν ελέγχουν πλέον την πλειοψηφία του μετοχικού τους κεφαλαίου. Ας μην ξεχνάμε τι ποσοστά ήλεγχαν το Δημόσιο και οι μεγάλες οικογένειες σε πολλές εισηγμένες εταιρίες πριν από μερικά χρόνια και τι έχουν σήμερα έπειτα από διαδοχικά placements”, ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό έχει διττό αποτέλεσμα. Πρώτον, απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή σε θέματα προστασίας μετόχων μειοψηφίας. Δεύτερον, κάνει εταιρίες που δεν αποδίδουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους ευάλωτες σε επιθετικές εξαγορές, αφού οι λοιποί μέτοχοι θα επιδιώκουν καλύτερες αποδόσεις.

”Πιστεύω ότι το Χρηματιστήριο έχει μεγαλύτερο νόημα όταν υπάρχει διασπορά μετοχών και πολυ-ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η Ελλάδα έχει μπει σ’ αυτή τη φάση αυξημένης διασποράς τα τελευταία χρόνια”, τόνισε.

Το στέλεχος της Fidelity ανέφερε ότι θα έχει ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει το Δημόσιο σ’ αυτά τα ζητήματα ”αφού το Δημόσιο διατηρεί σήμερα άμεσα ποσοστά σε διάφορες εταιρίες, είτε πλειοψηφικά είτε μειοψηφικά μέσω των Ασφαλιστικών Ταμείων, τα οποία ψηφίζουν με το Δημόσιο.

Από τη μια πλευρά υπάρχει πίεση λόγω των χρηματοδοτικών αναγκών των ασφαλιστικών φορέων και από την άλλη το θετικό βήμα της αύξησης των επενδύσεων των Ταμείων σε μετοχές”.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι η ελληνική πραγματικότητα δυσκολεύει το κράτος να γίνει καλός επιχειρηματίας.

”Αν μια επιχείρηση δημοσίου συμφέροντος αποφασίσει να πάρει μια σημαντική στρατηγική πρωτοβουλία, π.χ. αγοράσει ή πουλήσει assets, θα θεωρηθεί σκάνδαλο και θα επικριθεί.

To ίδιο θα συμβεί είτε προσλάβει είτε επιχειρήσει να απολύσει κόσμο. Επομένως, οι διοικήσεις των επιχειρήσεων δημοσίου συμφέροντος έχουν κίνητρο να αποφεύγουν να παίρνουν σημαντικές πρωτοβουλίες και αυτό είναι το χειρότερο”, αναφέρει, φέρνοντας το παράδειγμα της Εθνικής με την εξαγορά της Ρ&K και της Finansbank, της Cosmote με τον Γερμανό και του OTE με το πρόγραμμα εθελούσιας.

Ερωτηθείς για τη στάση της Fidelity στον διορισμό εκπροσώπων των μετόχων μειοψηφίας στη ΔΕΗ, ο Νότης Μηταράκης τόνισε χαρακτηριστικά: ”Όταν χρειάζεται, υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των μεριδιούχων μας. Στην περίπτωση της ΔΕΗ, οι μέτοχοι της μειοψηφίας κλήθηκαν να υποβάλουν προτάσεις για την εκλογή νέων μελών του Δ.Σ.

Και ακριβώς αυτό κάναμε. Δεν είμαστε όμως ακτιβιστές. Κατά κανόνα υποστηρίζουμε τις διοικήσεις των εταιριών στις οποίες έχουμε συμμετοχή”.

Όπως είναι φυσικό, ο κ. Μηταράκης δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί για τις προοπτικές του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

”Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι αρκετά καλές. Το μακροοικονομικό περιβάλλον προβλέπεται ότι θα είναι καλό τα επόμενα 2-3 χρόνια με σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης” ανέφερε.

Εκτός όμως από τις καλές μακροοικονομικές προοπτικές, σημαντικό ρόλο παίζουν κι άλλοι παράγοντες.

”Η επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια ενισχύει το αναπτυξιακό προφίλ τους αλλά και το ρίσκο τους. Είναι δεδομένο ότι η ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί χρυσή ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι ευχάριστο να παρατηρεί κανείς πάντως ότι οι επιχειρήσεις βελτιώνονται σε θέματα οργάνωσης, διοίκησης και μάρκετινγκ, που είναι σημαντικά για τη μελλοντική κερδοφορία τους”, πρόσθεσε.

Αναφορικά με κλάδους, ο ίδιος τόνισε ότι οι ευρυζωνικές συνδέσεις αποτελούν πηγή ανάπτυξης για τις τηλεπικοινωνίες. Ερωτηθείς ειδικότερα για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, ο Νότης Μηταράκης τόνισε ότι όλα τα παλιά μονοπώλια είναι αναπόφευκτο να χάσουν μερίδιο αγοράς, αλλά σημαντικό ρόλο θα παίξει πόσο καλά θα αμυνθούν ανταποκρινόμενα στις ανάγκες των πελατών τους μέσω ανταγωνιστικών τιμολογίων και υπηρεσιών.

Ερωτηθείς για τη θεμελιώδη διαφορά ενός κλασικού θεσμικού επενδυτή, όπως η Fidelity, και ενός Hedge Fund, ο Νότης Μηταράκης απάντησε ότι μπορεί να μιλήσει μόνο για τη Fidelity, λέγοντας: ”Επιδιώκουμε μακροπρόθεσμες αποδόσεις για επενδυτές με μακροχρόνιες ανάγκες και επενδυτικό ορίζοντα”.

Αναφορικά με τον ρόλο των Private Equity Funds και της απομετοχοποίησης (de-equitization) στην άνοδο των χρηματιστηρίων τα τελευταία χρόνια, ο Νότης Μηταράκης παρατήρησε ότι πλησιάζουμε σιγά σιγά στην άλλη φάση του κύκλου καθώς τα επιτόκια ανεβαίνουν και πολλά LBO Funds χρειάζονται να εξαργυρώσουν παλαιότερες επενδύσεις τους.

”Η νέα φάση θα χαρακτηρίζεται από περισσότερες εισαγωγές εταιριών που ελέγχουν τα Private Equity Funds στα Χρηματιστήρια και επομένως μεγαλύτερη προσφορά μετοχών στους δημόσιους επενδυτές”, πρόσθεσε.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ

Ο κ. Μηταράκης είναι απόφοιτος (ΜΒΑ) της INSEAD και κάτοχος πτυχίου μάστερς (MSc.) στις βιομηχανικές σχέσεις και στη διαχείριση ανθρώπινων πόρων από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Κατέχει επίσης πτυχίο bachelor’s από το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών. Από το 2003 μέχρι σήμερα, ο κ. Μηταράκης εργάζεται στη Fidelity Investments International ως αναλυτής διαφόρων κλάδων, π.χ. Ευρωπαϊκό TV, διαφημιστικός κλάδος, κλάδος λιανικής εκτός τροφίμων, κατασκευές, δομικά υλικά κ.λπ.

Από το 2006 είναι επίσης portfolio manager of FEPR-Greece Fund. Το 2005 ανακηρύχθηκε κορυφαίος αναλυτής του buy side (θεσμικοί) για τον πανευρωπαϊκό κλάδο λιανικής (non-foood retail) στην πανευρωπαϊκή έρευνα της Extel.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v