Χρήσιμο για την οικονομία και φυσικά για το ελληνικό δημόσιο θα ήταν να δημιουργηθούν περισσότερες ΑΕΕΑΠ, οι οποίες μάλιστα να είναι και μεγάλου μεγέθους, τονίζει ο CEO της Trastor Σωτήρης Θεοδωρίδης.
Υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές να τοποθετηθούν στον κλάδο, αναφέρει, αλλά υπογραμμίζει πως κάθε εγχείρημα θα πρέπει να γίνει με την απαιτούμενη σύνεση και από στελέχη που έχουν αρκετές ικανότητες και τεχνογνωσία.
ΕΡ.: Κύριε Θεοδωρίδη, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα από επενδυτές που είτε εισέρχονται σε υπάρχουσες ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας), είτε συζητούν το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων τέτοιων σχημάτων. Πώς το σχολιάζετε αυτό;
ΑΠ.: Θεωρώ ότι είναι λογικό. Πιστεύω πως έχει έρθει η ώρα για τις ΑΕΕΑΠ να παίξουν τον ρόλο τους όχι μόνο στην αγορά ακινήτων, αλλά και στην οικονομία γενικότερα.
Θα ήταν χρήσιμο για όλους -και φυσικά για το ελληνικό δημόσιο- να δημιουργηθούν περισσότερες ΑΕΕΑΠ, οι οποίες μάλιστα να είναι και μεγάλου μεγέθους, της τάξεως των 500 εκατ., του 1 δισ. ευρώ, ή ακόμη και μεγαλύτερες. Υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές να τοποθετηθούν στον κλάδο. Αυτό το είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν και εξακολουθούμε να το βλέπουμε και σήμερα. Πάντως, κάθε εγχείρημα θα πρέπει να γίνει με την απαιτούμενη σύνεση και από στελέχη που διαθέτουν επαρκή ικανότητα και τεχνογνωσία.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα των ΑΕΕΑΠ είναι η ευνοϊκότερη φορολογική αντιμετώπιση;
Όχι μόνο. Για παράδειγμα τα διαφόρων ειδών Ταμεία και Ιδρύματα θα μπορούσαν να εισφέρουν σε μία ή σε περισσότερες ΑΕΕΑΠ ακίνητα που δεν εκμεταλλεύονται, ή ακόμη και ακίνητα στα οποία οι μισθωτές εκμεταλλεύονται την κατάσταση.
Επίσης, οι ΑΕΕΑΠ μπορούν κάλλιστα να προσεγγίσουν και άτομα με σχετικά χαμηλές αποταμιεύσεις, τα οποία δεν είναι σε θέση να τοποθετηθούν στην αγορά ακινήτων. Για παράδειγμα, αν κάποιος διαθέτει αποταμιεύσεις 10-30 χιλιάδες ευρώ δεν μπορεί να αποκτήσει ακίνητο προς επένδυση γιατί δεν είναι εύκολο να δανειστεί από τις τράπεζες. Επίσης, καλείται να επιβαρυνθεί με πολλούς φόρους και σημαντικά έξοδα. Επιπλέον, αν ο επενδυτής αυτός θελήσει να αντλήσει ρευστότητα, θα πρέπει να ρευστοποιήσει ολόκληρο το ακίνητο, ενώ αντίθετα αν έχει μετοχές μιας ΑΕΕΑΠ μπορεί να πουλήσει μέρος μόνο των μετοχών του και με πολύ χαμηλότερο κόστος συναλλαγών. Να σημειωθούν και τα υψηλά μερίσματα που καταβάλλουν οι ΑΕΕΑΠ στους μετόχους τους.
Θα μπορούσαν οι ΑΕΕΑΠ να αμβλύνουν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πολλές εγχώριες επιχειρήσεις;
Αναμφίβολα ναι. Το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ΑΕΕΑΠ που θα δραστηριοποιούνται σε εξειδικευμένες δράσεις, όπως για παράδειγμα σε ξενοδοχεία, νοσοκομεία, σε καταστήματα super market, ή σε άλλα δίκτυα αλυσίδων λιανικής. Μέσα από τέτοιες δραστηριότητες όλοι αυτοί οι κλάδοι θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.
Πολλοί υποστηρίζουν πως οι ΑΕΕΑΠ δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων, η οποία αποτελεί φούσκα, ή έστω ήταν φούσκα, που έσκασε το 2009.
Δεν συμφωνώ με αυτήν την άποψη. Η αγορά ακινήτων δεν ήταν φούσκα το 2009, απλά οι τιμές κατρακύλησαν επειδή σταμάτησε να λειτουργεί ολόκληρη η οικονομία και επειδή οι τράπεζες έπαψαν να δανείζουν. Απόδειξη αυτού που λέω είναι ότι οι τιμές της γης έχουν υποχωρήσει σαφώς λιγότερο από τις τιμές των κτισμένων ακινήτων. Αν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει, πιστεύω πως πρώτα θα ευνοηθούν τα εμπορικά ακίνητα και μετά οι κατοικίες.