Στο δεύτερο χρόνο του εισέρχεται το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας, το οποίο θέσπισε η Ελληνική Πρωτοβουλία, η ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική οργάνωση που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή σημαντικών επιχειρηματιών της Διασποράς, και διαχειρίζεται για λογαριασμό της ο όμιλος Libra.
Πέρα από τη χρηματοδότηση, που φέτος αυξάνει και ανέρχεται σε 700.000 ευρώ, οι εμπνευστές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας παράσχουν στους νικητές και πλήρεις τεχνοκρατικές υπηρεσίες υποστήριξης, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Jimmy Αθανασόπουλο, υπεύθυνο για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, «είναι σημαντικότερο των οικονομικών πόρων».
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, που ήδη έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται την 1η Μαρτίου 2014, απευθύνεται τόσο σε υφιστάμενες επιχειρήσεις όσο και σε όσους διαθέτουν την κατάλληλη επιχειρηματική ιδέα, ακόμη και αν δεν έχουν πρότερη επιχειρηματική δράση.
Σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο, πέρα από την υποστήριξη της εγχώριας επιχειρηματικότητας, η φιλοδοξία του βραβείου, το οποίο έχει δεσμευμένους πόρους για την προσεχή δεκαετία, είναι να αρθεί το αρνητικό πρόσημο από την έννοια της επιχειρηματικότητας και να ενισχύσει τη στροφή προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης.
Ένα χρόνο μετά τη θέσπιση του Βραβείου Ελληνικής Επιχειρηματικότητας επανέρχεστε με το δεύτερο κύκλο βραβεύσεων για το 2014. Τι μεταβολές έχουν επέλθει;
Κατ' αρχάς έχουμε ενισχυθεί ως θεσμός καθώς πέρα από την Ελληνική Πρωτοβουλία και τον όμιλο Libra (της οικογένειας Λογοθέτη), που παραμένουν οι βασικοί υποστηρικτές του βραβείου, από φέτος θα έχουμε τη συνδρομή της Τράπεζας Πειραιώς, που θα παράσχει συμβουλευτική βοήθεια, υποδομές και θα συμμετάσχει στην κριτική επιτροπή επιλογής των βραβείων, αλλά και την προσφορά του κ. Δημήτρη Γουλανδρή, οποίος εκτός του ότι θα συνεισφέρει οικονομικά με 250.000 ευρώ, θα αξιολογήσει κατατεθειμένες προτάσεις αλλά και θα ασκήσει ρόλο μέντορα.
Ποια είναι η ανταπόκριση ένα χρόνο μετά την πρώτη διοργάνωση;
Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για το βραβείο, μας θέτουν ερωτήματα, ζητούν διευκρινίσεις, έχουμε 2.500 μοναδικούς επισκέπτες καθημερινά. Υπάρχει νομίζω σημαντική μεταστροφή προς μια νέα παραγωγική διέξοδο, και αυτό καταγράφεται και στο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας. Εκτός των άλλων, το βραβείο δίνει μια ευκαιρία σε κάποιους που έχουν μια ιδέα, να τη δομήσουν, να δουν τις δυνατότητες της και άρα να ξεκαθαρίσουν την κατεύθυνσή τους. Μπορεί να διαπιστώσουν την αδυναμία υλοποίησης της ή αντίθετα να ανακαλύψουν πόσο θα μπορούσε να αποδώσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί περυσινοί συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν εισήλθαν καν στις τελικές λίστες αξιολόγησης, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους γιατί κατά τη διάρκεια της υποβολής των αιτήσεων και μέσω των επαφών που έκαναν μαζί μας βοηθήθηκαν.
Πώς εξελίσσονται τα επιχειρηματικά πλάνα που επιλέξατε να βραβεύσετε πέρυσι;
Ήδη δύο από τους περυσινούς νικητές, η εταιρία RabT και η Different & Different Catering, βρίσκονται σε λειτουργία, ενώ οι άλλες δύο εταιρίες που βραβεύθηκαν – η μεταποιητική Stella Mare και το Μουσείο Casa Parlante-, καθώς αποτελούσαν πιο περίπλοκες επενδύσεις, θα λειτουργήσουν σύντομα και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τύχουν ιδιαίτερα θετικής αποδοχής. Ήδη, η εταιρία catering, λίγους μόνο μήνες από τη σύστασή της έχει συνάψει συμφωνίες παροχής τροφοδοσίας με μεγάλους ομίλους, έχει δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας και επίσης εμφανίζει κερδοφορία. Η δε RabΤ που ασχολείται με τη δημιουργία εφαρμογών για smartphones και tablets, έχει ήδη λανσάρει το προϊόν της στο App Store, ενώ έχει πλέον γραφεία στις ΗΠΑ. Ως διαχειριστές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας είμαστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξή του και προετοιμαζόμαστε για τον επόμενο κύκλο βραβεύσεων.
Τι προβλέπει η φετινή διαδικασία;
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται την 1η Μαρτίου. Το βραβείο φέτος θα μοιράσει 700.000 ευρώ από (570.000 πέρυσι), ενώ εκτιμώ ότι τα επόμενα χρόνια πέρα από τη δέσμευση του ομίλου Libra για χρηματοδότηση (συνολικά 5 εκατ.δολάρια), και άλλοι εταίροι θα συνεισφέρουν οικονομικά.
Σήμερα, εγγεγραμμένοι χρήστες της πλατφόρμας κατάθεσης αιτήσεων είναι περίπου 1.500, κατατεθειμένα πλάνα είναι 200-250. Η συμμετοχή έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, καθώς το 2013 στο τέλος της διαδικασίας είχαμε 900 εγγεγραμμένους χρήστες, με 400 πλάνα εκ των οποίων τα 290 τηρούσαν όλες τις προϋποθέσεις και εισήλθαν στην τελική φάση αξιολόγησης.
Φέτος έχουμε ήδη 200 περίπου πλήρη επιχειρηματικά πλάνα προς αξιολόγηση, αριθμός που εκτιμούμε ότι θα αυξηθεί σημαντικά όσο πλησιάζουμε στη λήξη της διαδικασίας. Πέρυσι, θυμίζω το 58% των αιτήσεων υποβλήθηκαν την τελευταία μέρα, για να μην πω την τελευταία ώρα, πριν από το τέλος της προθεσμίας. Μετά τη λήξη της προθεσμίας ξεκινά η διαδικασία αξιολόγησης ώστε το Μάιο να ανακοινώσουμε τους τελικούς νικητές. Βλέπουμε τουλάχιστον δύο φορές όσους έχουν προτάσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις, μετά σχηματίζεται μια long list με 20-30 προτάσεις, και τέλος φθάνουμε στη short list των 10 προτάσεων.
Από τη μέχρι τώρα επισκόπηση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί, ποια είναι η εικόνα για τις τάσεις στην επιχειρηματικότητα;
Οι προτάσεις αφορούν όλους τους οικονομικούς κλάδους. 'Εχουμε δεχθεί προτάσεις για projects ΑΠΕ, ξενοδοχειακά, παραγωγή τροφίμων, ρομποτική, υψηλή τεχνολογία. 'Εχουν κατατεθεί σχέδια δύσκολα, τόσο ως προς την υλοποίηση όσο και ως προ τη βιωσιμότητα, ορισμένα εκ των οποίων ενδεχομένως να χρειαστούν πρόσθετη χρηματοδότηση, μια και η δική μας η χρηματοδότηση αφορά μικρομεσαία μεγέθη. Αλλά, αυτό το γεγονός, δεν τα εξαιρεί. Θυμίζω ότι πέρυσι χρηματοδοτήσαμε με 200.000 ευρώ περίπου της Stella Mare, μια επένδυση που ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ, η οποία ουσιαστικά ξεμπλόκαρε με τη δική μας χρηματοδότηση (υπήρχαν ίδια κεφάλαια και πόροι επιδοτήσεων, αλλά δεν μπορούσαν να πάρουν δανειακή χρηματοδότηση για το ΦΠΑ της επένδυσης).
Ποια είναι τα κριτήρια που θέτει η Επιτροπή Αξιολόγησης στους υποψηφίους;
Δεν υπάρχει κανείς περιορισμός στον κλάδο ή στον χαρακτήρα της υποψήφιας εταιρίας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κριτήρια που θα προκρίνουν τους επικρατέστερους. Αυτά είναι η καινοτομία, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η βιωσιμότητα αλλά και η πρόταση να συνοδεύεται από ένα καλά δομημένο business plan. Ως προς την καινοτομία, δεν ζητάμε υψηλή τεχνολογία, αλλά μια ιδέα που θα έχει μέλλον και επιχειρηματική αξία. Προϋπόθεση της βράβευσης είναι επίσης οι διαγωνιζόμενοι να έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα και να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι οι ίδιοι και η εταιρία που θα εκπροσωπήσουν θα ασκήσουν δραστηριότητα με έδρα την Ελλάδα. Επιπροσθέτως, οι κριτές απαιτούν τα βασικά στελέχη της νέας επιχείρησης να εργάζονται στην Ελλάδα. Απευθύνεται δε και σε άτομα που δεν έχουν ακόμη συστήσει επιχείρηση με οποιαδήποτε νομική μορφή.
Ποια είδους υποστήριξη προβλέπεται για τους νικητές του βραβείου;
Το βραβείο δίνει μια εξαιρετικά ευέλικτη χρηματοδότηση. Είναι άτοκο, χωρίς καμιά εξασφάλιση. Η μόνη απαίτηση είναι η ιδέα. Σαφώς η χρηματοδότηση δίνεται με τη μορφή δανείου, γιατί έτσι θεωρούμε ότι δεσμεύουμε ηθικά τους υποψηφίους στο να ασχοληθούν σοβαρά. Υπάρχει επίσης μια δήλωση ηθικής δέσμευσης όπου επί της ουσίας ζητάμε από τους υποψηφίους και τους νικητές να μην εμπλακούν σε κακές επιχειρηματικές πρακτικές, όπως π.χ. διαφθορά. Θέλουμε να εξαιρέσουμε το αρνητικό πρόσημο στην επιχειρηματικότητα, ξεπερνώντας το μοντέλο που δυστυχώς επικράτησε τα τελευταία χρόνια. Πέραν των οικονομικών πόρων προσφέρεται σημαντική υποστήριξη κάθε μορφής προς τους νικητές από ανθρώπινους πόρους του ομίλου Libra αλλά και τους μέντορες.