Κορκίδης: «Πρέπει να οργανώσουμε τη μεσαία τάξη»

Πρόσωπα από τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στα ευρωψηφοδέλτια αξιώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης. Κατηγορεί τα πολιτικά κόμματα ότι «υποεκπροσωπούν» τον κλάδο. Πώς σχεδιάζεται η εναλλακτική επιλογή ενός πολιτικού φορέα της αγοράς.

Κορκίδης: «Πρέπει να οργανώσουμε τη μεσαία τάξη»

Παρεμβατικό ρόλο στα μεγάλα κέντρα αποφάσεων όπως το Ευρωκοινοβούλιο αξιώνει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, «οι ελληνικές ΜμΕ υποεκπροσωπούνται πολιτικά».

Εξηγώντας την πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ να ζητήσει από τα ελληνικά κόμματα να συμπεριλάβουν στις λίστες των υποψηφίων ευρωβουλευτών τους εκπροσώπους από τον παραγωγικό κλάδο των ΜμΕ, ο κ. Κορκίδης αναφέρει πως «εδώ και καιρό κανείς ελληνικός φορέας δεν συμμετέχει στις ζυμώσεις που συντελούνται στην Ευρώπη και αφορούν ζητήματα ζωτικής σημασίας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Κατηγορεί ευθέως τα κόμματα ότι αγνοούν τις ανάγκες και τα προβλήματα του κλάδου, ενώ καρφώνει τη συγκυβέρνηση για «απαξίωση» και «αδιαφορία» απέναντι σε θεσμούς όπως π.χ. τα Εμπορικά Επιμελητήρια, αλλά και στις προτάσεις που διαμορφώνει ο κλάδος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε ερώτηση του Euro2day.gr για τη συμμετοχή της ΕΣΕΕ και άλλων φορέων στις οργανώσεις του Eurocommerce και του Eurochamber, απαντά πως δεν αρκεί, όταν οι πολιτικοί εκπρόσωποι της χώρας δεν ασχολούνται με τα φλέγοντα ζητήματα. «Στην Ε.Ε. υπάρχει μέριμνα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Μετά από μια σκληρή τριετία, όπου χάθηκαν 500.000 θέσεις απασχόλησης από τις ΜμΕ πανευρωπαϊκά, ο κλάδος υποστηρίχθηκε με κατάλληλες πολιτικές και ευρωπαϊκά κονδύλια, με αποτέλεσμα μέσα σε έναν χρόνο να δημιουργηθούν 620.000 νέες θέσεις» αναφέρει ο κ. Κορκίδης.

Προκειμένου να δικαιολογήσει την πρόταση ανάληψης πολιτικού ρόλου από τα πρόσωπα της αγοράς, συμπληρώνει πως υπάρχουν παραδείγματα πολιτικών που προέρχονταν από τον χώρο των επιχειρήσεων (π.χ. ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Αχιλλέας Φώλιας), οι οποίοι κινήθηκαν υποστηρίζοντας την εγχώρια επιχειρηματικότητα.

«Καλούμε λοιπόν τα κόμματα να αλλάξουν τακτική όσον αφορά την κατάρτιση των ευρωψηφοδελτίων τους και να συμπεριλάβουν σε εκλόγιμη θέση εκπροσώπους της αγοράς». Προσθέτει πως συνήθως τα κόμματα εξυπηρετούν κατά τις ευρωεκλογές τις εσωτερικές τους ανάγκες και δημιουργούν λίστες με προβεβλημένα πρόσωπα. «Ζητάμε αντί των τραγουδιστών και των ηθοποιών να διαλέξουν πρόσωπα από την αγορά» συμπληρώνει καυστικά.

Ο ίδιος δηλώνει -όπως εξάλλου ανέφερε και στην επίσημη επιστολή της ΕΣΕΕ- πως δεν αυτοπροτείνεται, εξηγώντας πως «αν είχα τέτοια προσωπική επιδίωξη θα είχα προσχωρήσει σε κάποιο ψηφοδέλτιο του οικείου πολιτικού μου χώρου» (σ.σ. της Νέας Δημοκρατίας).

Το σχέδιο για τη σύσταση πολιτικού φορέα

Αν δεν εισακουστεί η πρόταση, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ έχει δηλώσει πως θα προχωρήσει στη συγκρότηση πολιτικής οργάνωσης που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις επόμενες εκλογές. «Δεν ιδρύουμε κόμμα, αλλά επιλέγουμε τη δεύτερη δυνατή πιθανότητα να συμμετάσχουμε στις εκλογές (δηλ. τη σύσταση πολιτικής οργάνωσης) προκειμένου να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας».

Εξηγεί πως σε αυτήν την προσπάθεια η ατζέντα είναι αυστηρά οικονομική και δεν διαθέτει πολιτικού χαρακτήρα πλατφόρμα. Στο επίκεντρο τίθενται το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το θέμα της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων (δηλαδή της ρευστότητας), τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Δηλώνει δε πως πέραν της ΕΣΕΕ έχουν κληθεί να συμμετάσχουν τα Επιμελητήρια και η ΓΣΕΒΕΕ, καθώς και οι εργαζόμενοι στον κλάδο. «Το μέγεθος των ΜμΕ δεν είναι μικρό και μη υπολογίσιμο. Επηρεάζει τον κορμό της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας και γι' αυτό θα επιδιώξουμε μια ευρεία συσπείρωση δυνάμεων. Προσπαθούμε κατά κάποιον τρόπο να οργανώσουμε τη μεσαία τάξη. Γι' αυτό διεκδικούμε να εκπροσωπηθούμε στα ευρωψηφοδέλτια», καταλήγει ο κ. Κορκίδης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v