Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ευρωπαϊκή Πίστη βάζει ψηλότερα τον πήχη

Ο γενικός διευθυντής χαρτοφυλακίου Ν. Χαλκιόπουλος μιλά για τους φετινούς στόχους της εισηγμένης και εκφράζει τις απόψεις του για μια σειρά καυτά ζητήματα του κλάδου. Τι λέει για ΤτΕ, Solvency ΙΙ και συγχωνεύσεις. Τι πιστεύει για την τιμή της μετοχής στο ταμπλό.

Η Ευρωπαϊκή Πίστη βάζει ψηλότερα τον πήχη

Ο γενικός διευθυντής χαρτοφυλακίου της Ευρωπαϊκής Πίστης Νίκος Χαλκιόπουλος εκτιμά πως το 2014 θα είναι μια ακόμη χρονιά ύφεσης για τον ασφαλιστικό κλάδο, ο οποίος μάλιστα θα κληθεί να προσαρμοστεί τόσο στις εξυγιαντικές οδηγίες της Τραπέζης της Ελλάδος, όσο και στον τρόπο λειτουργίας του Solvency II. Παρ' όλα αυτά, εκτιμά πως οι προοπτικές του κλάδου είναι μακροπρόθεσμα ευοίωνες, όπως επίσης πολύ καλύτερο μέλλον αναμένεται να έχουν οι εταιρείες που θα καταφέρουν να παραμείνουν στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Πίστη, ο κ. Χαλκιόπουλος δηλώνει πως θα συνεχίσει και φέτος την πολιτική διεύρυνσης του δικτύου πωλήσεών της, με στόχο την άνοδο της παραγωγής κατά τουλάχιστον 5% σε μια αγορά που θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται. Και αυτό χωρίς η εισηγμένη να ακολουθήσει πολιτική υποτιμολογημένων ασφαλίστρων. Επίσης, η εταιρεία έχει ανοιχτά μάτια σε πιθανά deals, ενώ με βάση τους δείκτες η τρέχουσα αποτίμηση της μετοχής της δεν αντικατοπτρίζει το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων.

ΕΡ.: Κύριε Χαλκιόπουλε, πώς έκλεισε το 2013 για τον ασφαλιστικό κλάδο και ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για τη φετινή του πορεία;

ΑΠ.: Το 2013 είδαμε την αγορά να υποχωρεί λίγο πάνω από 10%, γεγονός που μόνο ευχάριστο δεν είναι. Η ύφεση συνεχίζεται και πιθανότατα θα δούμε και νέα μείωση μέσα στη φετινή χρονιά. Το ενθαρρυντικό πάντως είναι ότι η ασφαλιστική συνείδηση αρχίζει να εμπεδώνεται στον μέσο πολίτη, με αποτέλεσμα να ευελπιστούμε πως στα επόμενα χρόνια η ασφαλιστική αγορά θα πάει πολύ καλύτερα. Οι εταιρείες που θα καταφέρουν να μείνουν στην ασφαλιστική αγορά πιστεύω πως έχουν ευοίωνες προοπτικές.

Το 2014 ξεκίνησε με τις διατάξεις της Τραπέζης της Ελλάδος που αποσκοπούν στο να μειωθούν τα ανοίγματα των διαμεσολαβούντων προς τις ασφαλιστικές εταιρείες. Πώς έχει επηρεάσει αυτό την αγορά;

Έχει προκληθεί όντως μεγάλη αναστάτωση στην αγορά. Πάντως, για ιστορικούς λόγους θα πρέπει να πούμε πως ο νόμος που κληθήκαμε να εφαρμόσουμε από την 1η Ιανουαρίου του 2014 ισχύει από το 1970! Υπήρχε δηλαδή ένας νόμος που για 43 χρόνια ήταν ανενεργός. Η ουσία είναι πως πρόκειται για μια προσπάθεια του Επόπτη προς τον σωστό δρόμο. Το 2016 έχουμε την υποχρεωτική υιοθέτηση του Solvency II, οπότε θα πρέπει να μην έχουμε επισφάλειες που θα μειώνουν τα ίδια κεφάλαια των εταιρειών.

Δεν μπορεί στο προϊόν να υφίστανται στην ουσία δύο πιστώσεις -μία που δίνει η ασφαλιστική εταιρεία στον διαμεσολαβούντα και μία που δίνει ο διαμεσολαβών στον πελάτη- με αποτέλεσμα όλοι να χάνουμε χρήματα γιατί με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται επισφάλειες.

Θα καταφέρουν οι ελληνικές εταιρείες να ενταχθούν στις διαδικασίες του Solvency II, όπου ουσιαστικά θα πρέπει να έχουν προσαρμοστεί κάπου γύρω στο τέλος του 2015;

Δεν μπορώ να μιλήσω για το σύνολο των εταιρειών, αλλά οι εταιρείες που είναι καλά οργανωμένες και έχουν ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον μία τριετία να δουλεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως η Ευρωπαϊκή Πίστη, πιστεύω πως θα τα καταφέρουν. Αν όμως μια εταιρεία ξεκινήσει τώρα τη διαδικασία προσαρμογής, μάλλον δεν θα προλάβει. Χρειάζεται μια πολυετής προσαρμογή με τις νέες συνθήκες, με τη νέα φιλοσοφία, για να μπορέσει να δουλέψει κάποιος στο νέο αυτό εποπτικό περιβάλλον.

Η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει έμφαση στην Εταιρική Διακυβέρνηση. Πώς το σχολιάζετε;

Η έμφαση της Τραπέζης της Ελλάδος στην Εταιρική Διακυβέρνηση βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Μιλάμε για πρακτικές που οι περισσότερες εταιρείες υιοθετούσαν και λειτουργούσαν κατ' έθιμο και τώρα θεσμοθετούνται. Βεβαίως απαιτούν ένα πρόσθετο λειτουργικό κόστος προκειμένου να προσαρμοστούμε στα ζητούμενα, από την άλλη πλευρά όμως κανένας δεν μπορεί να πει ότι αυτά που ζητούνται είναι παράλογα, ή δεν διασφαλίζουν τους ασφαλισμένους, τους μετόχους, τους εργαζομένους.

Ας έρθουμε τώρα στην Ευρωπαϊκή Πίστη. Θα θέλαμε να κάνετε έναν σύντομο απολογισμό για το 2013 και να πείτε τους βασικούς στόχους για το νέο έτος.

Ο απολογισμός του 2013 είναι αναμφίβολα θετικός. Σε μια έντονα πτωτική αγορά, εμείς κρατήσαμε τις δυνάμεις μας και επιπλέον είχαμε αύξηση παραγωγής της τάξης του 1,5%. Και όλα αυτά σε ένα δύσκολο περιβάλλον, μέσα στο οποίο δεν κάναμε τιμολογιακούς συμβιβασμούς. Οι όποιες μειώσεις ασφαλίστρων έγιναν με βάση τους δείκτες που μπορούμε να αντέξουμε. Πάγια θέση μας άλλωστε είναι ότι το ασφάλιστρο είναι η πηγή που μας δίνει τη δυνατότητα να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις προς τους πελάτες μας.

Ευελπιστούμε ότι το 2014 θα έχουμε μια πιο έντονη αναπτυξιακή πορεία σε σχέση με το 1,5% που σημειώσαμε το 2013 και έτσι να καταφέρουμε να αυξήσουμε την παραγωγή μας πάνω από 5%.

Πώς θα καταφέρετε να αυξήσετε την παραγωγή σας σε μια αγορά που θα συνεχίσει να υποχωρεί;

Το ίδιο κάναμε και το 2013. Καταφέραμε να αυξήσουμε την παραγωγή μας μέσα από τη διεύρυνση των συνεργαζόμενων δικτύων. Προσελκύουμε συνεχώς νέα συνεργαζόμενα δίκτυα πωλήσεων.

Ποια πολιτική ακολουθείτε στον κλάδο αυτοκινήτου;

Πιστεύω πως έχουμε λογικά ασφάλιστρα που μάλιστα μας δίνουν τη ρευστότητα να πληρώνουμε άμεσα τις αποζημιώσεις μας. Η πολιτική μας είναι εξώδικος διακανονισμός όλων των αποφάσεων και δεν έχουμε πρόθεση να στέλνουμε τους τρίτους ή του πελάτες μας στα δικαστήρια, ούτε στον πρώτο, ούτε στον δεύτερο βαθμό. Αντίθετα, πολιτική μας είναι να πληρώνουμε άμεσα όλες τις λογικές απαιτήσεις.

Από την άλλη πλευρά δεν συμμετέχουμε σε έναν τιμολογιακό πλειστηριασμό στον κλάδο αυτοκινήτου, γιατί αύριο που θα ξεκινήσει η ανάπτυξη, ένα πολύ χαμηλό ασφάλιστρο δεν θα φτάνει για να καλύψει τις ζημίες και θα μιλάμε πάλι για τρύπες στα αποθεματικά των ασφαλιστικών εταιρειών.

Άρα μια πρόσκαιρη υποχώρηση της συχνότητας ζημιών και ή και της μέσης ζημίας δεν θα πρέπει να συμπαρασύρει τα ασφάλιστρα υπέρμετρα προς τα κάτω. Ό,τι μειώνεται εύκολα μετά δυσκολίας στη συνέχεια αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω.

Θα έβλεπε η Ευρωπαϊκή Πίστη το ζήτημα των εξαγορών, των συγχωνεύσεων και των συμμαχιών;

Βλέπουμε τα πάντα. Αν και πιστεύουμε πως η δύναμη της Ευρωπαϊκής Πίστης είναι οι άνθρωποί της, από την άλλη πλευρά αν προκύψει μια πρόταση με ένα προβλεπόμενο αποτέλεσμα που να είναι προς όφελος όλων -των μετόχων, των εργαζομένων, των συνεργατών και φυσικά των πελατών- βεβαίως και θα την εξετάσουμε.

Η μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης έχει σημειώσει μεγάλη άνοδο την τελευταία διετία. Πώς την αξιολογείται;

Η χρηματιστηριακή αγορά είναι αυτή που ορίζει κάθε μέρα την τιμή της μετοχής στο χρηματιστήριο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως με βάση χρηματιστηριακούς δείκτες η τρέχουσα τιμή της μετοχής δεν αντικατοπτρίζει τον πλούτο του ενεργητικού της εταιρείας. Η Ευρωπαϊκή Πίστη είναι μια υγιής, κερδοφόρος και αναπτυσσόμενη εταιρεία. Πιστεύω επίσης ότι οι μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου είναι ευοίωνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v