Ζητήσαμε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ) κ. Ελευθέριο Κούρταλη, την εκτίμησή του για την πορεία της εγχώριας βιομηχανίας κατά τη νέα χρονιά που ξεκινά σε λίγες μέρες.
«Τα τρία μεγάλα τρέχοντα προβλήματα της βιομηχανίας είναι η χαμηλή εγχώρια ζήτηση, η έλλειψη ρευστότητας και το πολύ υψηλό κόστος ενέργειας. Ο συνδυασμός αυτών των τριών, οδήγησε σε νέα υποχώρηση τη βιομηχανική παραγωγή μέσα στο 2013. Βλέπετε κάποιο από αυτά να αλλάζει ριζικά κατά τη διάρκεια του 2014, έτσι ώστε να αισιοδοξούμε βάσιμα για βελτίωση της κατάστασης από του χρόνου;».
Με αυτό το ερώτημα ο πρόεδρος του εξέφρασε -με καυστικό τρόπο- τον έντονο σκεπτικισμό του για την πορεία της ελληνικής βιομηχανίας για το επόμενο έτος.
Ειδικότερα δε για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, ο κ. Κούρταλης σημείωσε πως «έχουν μείνει πλέον κάποιες εταιρείες που… παλεύουν μόνες τους με τα θηρία». Το ζήτημα είναι το πόσες από αυτές θα καταφέρουν να επιβιώσουν.
Ακούω από εταιρείες πολλών κλάδων ότι δυσκολεύονται να εξάγουν τα προϊόντα τους λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης. Το ίδιο συμβαίνει και με τις επιχειρήσεις του άμεσου και του ευρύτερου κλωστοϋφαντουργικού χώρου. Έρχονται οι τράπεζες και μειώνουν συνεχώς τις γραμμές που δίνουν σε εταιρείες για την κάλυψη του κεφαλαίου κίνησής τους. Αν παλιά έδιναν δέκα, μετά πήγαν στα επτά, στη συνέχεια στα πέντε και τώρα πιέζουν για ακόμη πιο κάτω. Επιπρόσθετα, υπάρχει πρόβλημα και στο ζήτημα των εγγυητικών επιστολών. Πώς μπορεί να δουλέψει έτσι μια επιχείρηση και να αυξήσει τον όγκο των εργασιών της;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ.
Ρωτήσαμε επίσης τον κ. Κούρταλη για το κατά πόσο η ελληνική κλωστοϋφαντουργία είναι ανταγωνιστική, υπενθυμίζοντάς του ότι οι εξαγωγές του κλάδου υποχώρησαν και μέσα στο 2013.
«Το 2013 ήταν ένα έτος ύφεσης όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Ωστόσο η ζήτηση από το εξωτερικό για ελληνική παραγωγή υπάρχει, είναι αξιοσημείωτη και ορισμένοι υποστηρίζουν πως θα είναι ακόμη μεγαλύτερη μέσα στο 2014. Από την άλλη πλευρά όμως, είναι τα προβλήματα -αυτά που ανέφερα προηγουμένως, όπως και αρκετά άλλα- που φρενάρουν τις ελληνικές εταιρείες».
Ποια είναι τα άλλα; Ο κ. Κούρταλης αναφέρεται για παράδειγμα σε εταιρείες του κλάδου τοποθετήθηκαν στα φωτοβολταϊκά πάρκα για να ενισχύσουν τα οικονομικά τους και πέρα από την πρόσθετη φορολογία που του επιβλήθηκε, πληρώνονται με καθυστερήσεις πολλών μηνών, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη ρευστότητά τους.
«Έχω τονίσει επανειλημμένα, την ανάγκη συγκρότησης ενός εθνικού σχεδίου ανάταξης και ανάπτυξης της οικονομίας με στόχο την τόνωση της βιομηχανικής παραγωγής. Καμία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να βασίζει την ανάπτυξη και την επιβίωσή της μόνο στα περιστασιακά αυξημένα μεγέθη της τουριστικής βιομηχανίας, χωρίς να υπάρχει πραγματική βιομηχανική παραγωγή. Είναι ανάγκη να καθοριστούν προτεραιότητες που θα έχουν ουσιαστικά αναπτυξιακά αποτελέσματα και όχι τη λήψη περιστασιακών και σπασμωδικών μέτρων.
Έχω δηλώσει και στο παρελθόν, πως η κυβέρνηση φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για τα προβλήματα και τις τεκμηριωμένες προτάσεις που έχει επανειλημμένως υποβάλλει ο Σύνδεσμος Κλωστοϋφαντουργών για την ενίσχυση της υπό κατάρρευση κλωστοϋφαντουργικής βιομηχανίας» κατέληξε ο κ. Κούρταλης.