Ο ”γκουρού” της Citigroup στο euro2day

Ο Tobias Levkovich, ο άνθρωπος που χαράσσει τη στρατηγική της Citigroup για τις αμερικανικές μετοχές, μιλά σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Euro2day για τις αμερικανικές μετοχές, την Ευρώπη, τις επενδύσεις των Αμερικανών εκτός των εθνικών τους συνόρων και τα εμπορεύματα.

Ο ”γκουρού” της Citigroup στο euro2day
Συνέντευξη στον Δημήτρη Κοντογιάννη

Αισιόδοξος για την πορεία της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς την επόμενη χρονιά παραμένει ο Tobias Levkovich (*), επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής (US chief equity strategist) της Citigroup, παρά την αναμενόμενη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η Fed θα διατηρήσει το παρεμβατικό της επιτόκιο στα σημερινά επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα και ίσως το μειώσει μια φορά μέσα στο επόμενο 12μηνο, ενώ χαρακτηρίζει ανησυχητική τη σημερινή τάση όπου οι Αμερικανοί επενδυτές επενδύουν ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων τους στο εξωτερικό.

Ο Levkovich αναφέρει ότι η Citigroup είναι θετική για τις ευρωπαϊκές μετοχές ενώ θεωρεί ότι η ζήτηση για εμπορεύματα επηρεάζεται περισσότερο από την αμερικανική οικονομία και λιγότερο από την κινεζική.

Οι στόχοι που έχουμε θέσει για τον S&P 500 και τον Dow Jones για τα τέλη της φετινής χρονιάς και την επόμενη παραμένουν αμετάβλητοι. Βλέπουμε τον S&P στις 1.400 μονάδες στο τέλος του 2006 και στις 1.500 μονάδες στο τέλος του 2007 και τον Dow Jones στις 11.900 μονάδες και στις 12.750 μονάδες αντίστοιχα”, τόνισε ο Levkovich σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο Euro2day από τη Νέα Υόρκη.

”Αν (οι δύο δείκτες) κλείσουν σε διαφορετικά επίπεδα τη φετινή χρονιά, οι στόχοι της επόμενης θα αναπροσαρμοστούν ανάλογα”, πρόσθεσε.

Ο ικανοποιητικός ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή των αμερικανικών εταιριών για 13ο τρίμηνο στη σειρά υποστηρίζει την άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών. Η Citigroup βλέπει να επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή στις ΗΠΑ σε 7,4% το 2007 εν μέσω χαμηλότερου ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης και υποχώρησης των σημερινών υψηλών περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων.

”Εκτιμούμε ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9% το 2007 από 3,3% το 2006… τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων έχουν να βρεθούν σε τόσο υψηλά επίπεδα από τη δεκαετία του 1960”, τόνισε ο Levkovich.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί μήπως η ύφεση στην αμερικανική αγορά κατοικίας πλήξει περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα και τα επιχειρηματικά κέρδη, ο επικεφαλής χάραξης στρατηγικής της Citigroup τόνισε ότι η αγορά κατοικίας έχει ήδη υποχωρήσει και εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία για την κατανάλωση είναι η απασχόληση και όχι τα καταναλωτικά δάνεια που παίρνουν αρκετοί, βάζοντας υποθήκη το σπίτι τους (home equity extraction).

Mε δεδομένες τις αυξομειώσεις της τιμής του πετρελαίου, ρωτήσαμε τον Levkovich αν ανησυχεί για τις επιπτώσεις του στον πληθωρισμό.

”Οι εταιρίες παραπονιούνται, όμως το κομμάτι της ενέργειας αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του κόστους τους. Το 70% του κόστους μιας επιχείρησης είναι το εργατικό κόστος”, πρόσθεσε.

Ο Levkovich τόνισε ότι υπάρχουν 3 λόγοι που τον κάνουν να πιστεύει ότι οι αυξήσεις των μισθών δεν θα ξεφύγουν, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό. Πρώτον, τα εργατικά συνδικάτα έχουν αποδυναμωθεί και ουσιαστικά αυτό που διαπραγματεύονται πλέον είναι οι παραχωρήσεις (concessions). Δεύτερον, οι εταιρίες μπορούν να μεταφέρουν θέσεις εργασίας σε άλλα μέρη. Τρίτον, η τεχνολογία και η αύξηση της παραγωγικότητας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Levkovich εκτιμά ότι η Fed θα διατηρήσει το παρεμβατικό επιτόκιο στα σημερινά επίπεδα και ίσως το μειώσει μια φορά μέσα στο επόμενο 12μηνο-18μηνο.

Ερωτηθείς για τη συνεχιζόμενη προτίμηση των Αμερικανών επενδυτών για τοποθετήσεις σε ξένες αγορές, ο ίδιος τις χαρακτηρίζει ανησυχητική τάση (worrisome trend).

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 106 από τα 130 δισ. δολάρια που εισήλθαν σε αμερικανικά μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια το 2005 κατευθύνθηκαν στο εξωτερικό. Μέχρι πρότινος φέτος, το ίδιο ποσοστό ανερχόταν σε 90%.

”Μας αρέσει πολύ η Ευρώπη (μετοχές). Πρώτον γιατί έχει καλύτερες αποτιμήσεις από την αμερικανική αγορά και δεύτερον, γιατί υπάρχει το θέμα του de-equitization με τα LBOs”, τόνισε.

Όμως, ο Levkovich παρατήρησε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις είναι πιο μπροστά σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης ενώ πολλές από αυτές έχουν σημαντικές δραστηριότητες εκτός ΗΠΑ, οπότε ο αγοραστής των μετοχών τους έχει σημαντική έκθεση στο εξωτερικό.

Οι κλάδοι που προτιμά αυτή την περίοδο είναι της τεχνολογίας –λογισμικό και hardware, οι τηλεπικοινωνίες, oι ξενοδοχειακές εταιρίες, τα conglomerates της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στα ΜΜΕ ενώ δεν του αρέσουν οι κλάδοι των δομικών υλικών και των βιομηχανικών κατασκευών (industrial manufacturing).

Ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος τόνισε ότι δεν είχε άποψη για τις ελληνικές μετοχές γιατί δεν τις γνώριζε. Ανέφερε όμως ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου, προσκεκλημένος της εδώ Citigroup Private Bank, συνάντησε Έλληνες εφοπλιστές και αποκόμισε την εντύπωση ότι νέα πλοία (new capacity) έρχoνται στο Shipping.

Aναφορικά με τα εμπορεύματα, ο Levkovich παρατήρησε ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής βιομηχανίας θα πλήξει τη ζήτηση για εμπορεύματα.

”Αρκετοί δεν κατανοούν ότι η επίπτωση που έχει η αμερικανική οικονομία στη ζήτηση για εμπορεύματα είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με εκείνη της Κίνας που έχει πολύ μικρότερη οικονομία”, κατέληξε.

* O Τobias Levkovich είναι επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Citigroup για τις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές (US chief equity strategist) από το 2001. Είναι υπεύθυνος για την εκτίμηση της πορείας της αμερικανικής αγοράς, την κατανομή των επενδυτικών κεφαλαίων ανά κλάδο (asset allocation) και τη λίστα των προτεινόμενων μετοχών του αμερικανικού ομίλου. Ο Levkovich έχει κερδίσει αρκετά βραβεία για τις επιδόσεις του (Ιnstitutional Investor All-America Research Team, Smart Money Magazine κ.λπ.) Πριν αναλάβει το σημερινό του πόστο, ο Levkovich κάλυπτε ως αναλυτής τους κλάδους των μηχανημάτων, κατασκευών και engineering. Κατέχει πτυχίο Β.Α. από το Concordia University (Mόντρεαλ, Καναδάς) και το Graduate School of Management του Boston University. Eίναι παντρεμένος και έχει 3 παιδιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v