Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Η αγορά πρέπει να υποκαταστήσει τις τράπεζες»

Η μεταφορά επενδυτικών πόρων στις εταιρείες πρώτος στόχος για την αγορά, λέει ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου. Προαναγγέλλει αλλαγές, με αναπτυξιακή διάσταση, στη φορολόγηση. Πώς αποτιμά την έξοδο εταιρειών από το ΧΑ. Οι προσδοκίες μετά την υποβάθμιση από MSCI.

Το κομβικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει το Χρηματιστήριο ως φορέας χρηματοδότησης των επιχειρήσεων αναδεικνύει ο πρόεδρος του ΧΑ Σωκράτης Λαζαρίδης, στη συνέντευξη που παραχωρεί στο Euro2day.gr. «Είναι κρίσιμο να μπορέσει η αγορά να μεταφέρει επενδυτικούς πόρους στις εταιρείες, ειδικά στις μικρομεσαίες», τονίζει. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι συνολικά στην Ευρώπη είναι σαφής η τάση απομόχλευσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, πρέπει τα κεφάλαια που θα λείψουν από τον τραπεζικό δανεισμό να αντικατασταθούν από κάτι άλλο.

Στη μάχη της προσέλκυσης κεφαλαίων ο κ. Λαζαρίδης εκτιμά ότι πρέπει να επιστρατευτούν σύγχρονα εργαλεία, και σ' αυτό το πλαίσιο εκτιμά ότι είναι μεγάλες οι πιθανότητες αξιοποίησης του νέου πλαισίου λειτουργίας των επενδυτικών σχημάτων.

Ο πρόεδρος του ΧΑ, εκφράζει την πεποίθησή του ότι θα υπάρξουν διορθώσεις σε επιμέρους προβλέψεις του φορολογικού νομοσχεδίου για την κεφαλαιαγορά, που έχουν εγείρει ενστάσεις. Εξηγεί πως οι επισημάνσεις της επενδυτικής κοινότητας έχουν γίνει κατανοητές από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών. Στον αντίποδα ωστόσο, υπογραμμίζει ότι ο φόρος συναλλαγών παραμένει αγκάθι, δημιουργώντας συγκριτικό μειονέκτημα για την ελληνική κεφαλαιαγορά. Αναφέρει επίσης ότι θα πρέπει να ενσωματωθούν στη φορολογική νομοθεσία διατάξεις με αναπτυξιακά κίνητρα, κατεύθυνση την οποία έχει υποστηρίξει με συγκεκριμένες προτάσεις προς την πολιτεία.

Σχολιάζοντας την υπόθεση Βιοχάλκο, αναγνωρίζει πως κάθε απομάκρυνση εταιρείας από το ΧΑ έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα της κεφαλαιαγοράς. Υποστηρίζει πάντως ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο περί δημοσίων προτάσεων δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά έναντι των ευρωπαϊκών, ώστε να δικαιολογείται αντιπαράθεση γύρω από το θέμα.

Εκτιμά ότι η διαφορετική αξιολόγηση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς από MSCI και FTSE δεν δημιουργεί σύγχυση, ενώ προσθέτει πως αυτή του FTSE ανταποκρίνεται περισσότερο στην ελληνική πραγματικότητα. Πέραν της κατηγοριοποίησης ωστόσο, ο κ. Λαζαρίδης σημειώνει πως το κρίσιμο ζήτημα είναι να προσελκύσει κανείς το επενδυτικό ενδιαφέρον, ώστε να υπάρξει εισροή κεφαλαίων, που με τη σειρά τους θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη.

Σ' αυτό το πνεύμα εκτιμά ότι το αυξημένο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στο πρόσφατο roadshow του Λονδίνου για σειρά ελληνικών εισηγμένων εταιριών, αποτελεί μια θετική ένδειξη, η οποία ωστόσο πρέπει να μετουσιωθεί σε σταθερή εισροή επενδυτικών κεφαλαίων. Αναγνωρίζει ότι στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η Ελλάδα έχει σημαντικές ευκαιρίες, εξαιτίας αφενός της προσπάθειας αντιστροφής του δημοσιονομικού προβλήματος και αφετέρου της υποβάθμισης από τον MSCI, που τράβηξε το ενδιαφέρον funds που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές.

Εξηγώντας την ανύπαρκτη διείσδυση των ETFs στην ελληνική αγορά, εκτιμά ότι τόσο το timing, όσο και η μικρή προς το παρόν αποδοχή από την εγχώρια επενδυτική κοινότητα έχουν επιδράσει.

Υπογραμμίζει, τέλος, ότι αν και η διασύνδεση των διεθνών κεφαλαιαγορών είναι μια μακρά διαδικασία οι περιφερειακές αγορές όπως η Ελλάδα, οφείλουν να προετοιμάζονται, και ανακοινώνει πως ο ελληνικές χρηματιστηριακές αρχές έχουν συνάψει συμφωνία για την εκκαθάριση συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Παραγώγων της Ρουμανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v