Ν. Μεταξάς: Η επόμενη μέρα της Κοινής Πλατφόρμας

Ο γενικός διευθυντής του κυπριακού χρηματιστηρίου, Νώντας Μεταξάς, μιλά στον ”Μ” για την Κοινή Πλατφόρμα μεταξύ Χ.Α. και ΧΑΚ, για την ανταπόκριση των ελληνικών ΑΧΕΠΕΥ, ενώ δεν αποκλείει την προσχώρηση και άλλων χρηματιστηρίων. Η λειτουργία της κοινής πλατφόρμας ξεκινά τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου.

Ν. Μεταξάς: Η επόμενη μέρα της Κοινής Πλατφόρμας
Ο γενικός διευθυντής του κυπριακού χρηματιστηρίου, Νώντας Μεταξάς, μιλά στον ”Μ” για την Κοινή Πλατφόρμα μεταξύ Χ.Α. και ΧΑΚ, για την ανταπόκριση των ελληνικών ΑΧΕΠΕΥ, ενώ δεν αποκλείει την προσχώρηση και άλλων χρηματιστηρίων.

Η λειτουργία της κοινής πλατφόρμας ξεκινά τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου.

Συνέντευξη στον Στέφανο Κοτζαμάνη

Κύριε Μεταξά, υπάρχει προθυμία από τα μέλη των δύο χρηματιστηρίων να συμμετάσχουν στην Κοινή Πλατφόρμα; Γιατί φαίνεται να υπάρχουν κάποιες μικρές χρηματιστηριακές εταιρείες της Ελλάδας που θεωρούν υψηλό το κόστος εγγραφής τους στο ΧΑΚ και αναζητούν συνεργασίες με κυπριακά γραφεία για να εξυπηρετούν τους πελάτες τους.

Έχουμε προσπαθήσει να καταργήσουμε οποιοδήποτε εμπόδιο υπάρχει, έτσι ώστε το σύνολο των μελών και των δύο χρηματιστηρίων να ενταχθεί στην Κοινή Πλατφόρμα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα έξοδα που δεν μπορούν να αποφευχθούν, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή στα Επικουρικά Κεφάλαια των δύο χρηματιστηρίων. Αυτά μπορεί σε κάποιο στάδιο να αποτελούν αντικίνητρο για ορισμένα μικρά χρηματιστηριακά γραφεία.

Πάντως και αυτά τα μέλη θα ενταχθούν στην Κοινή Πλατφόρμα στον βαθμό που θα διαπιστώσουν ότι τα οφέλη που θα προκύψουν θα είναι μεγαλύτερα από τα έξοδα που θα επωμιστούν.

Μέχρι τώρα, πάντως, το σύνολο σχεδόν των κυπριακών μελών έχει εγγραφεί στο Χ.Α. και ως μέλη του ΧΑΚ έχουν εγγραφεί χρηματιστηριακές εταιρείες που στην Ελλάδα αθροιστικά κατέχουν σημαντικό μερίδιο αγοράς. Και φυσικά ευελπιστούμε ότι η τάση αυτή θα ενταθεί. Να σημειώσουμε επίσης ότι και Θεματοφύλακες από την Ελλάδα έχουν επιλέξει να εγγραφούν στο ΧΑΚ.

Το σημαντικότερο πρόβλημα του ΧΑΚ, αυτό της θεματοφυλακής, φαίνεται να επιλύεται μέσω της Κοινής Πλατφόρμας. Παραμένουν ωστόσο δύο ακόμη σοβαρά προβλήματα, η απουσία Αμοιβαίων Κεφαλαίων και αγοράς παραγώγων.

Έχετε απόλυτο δίκιο. Με την Κοινή Πλατφόρμα κλείνει ένα μεγάλο κενό που είχαμε και που μας έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα κατά το παρελθόν, αυτό της θεματοφυλακής. Τώρα από τα δύο άλλα προβλήματα, θα κατέτασσα πρώτο αυτό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, για το οποίο το ΧΑΚ έχει καταβάλει πολυετείς προσπάθειες για να το επιλύσει.

Τώρα εκκρεμεί μόνο το θέμα της φορολογικής μεταχείρισης των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και τις ημέρες αυτές γίνονται επαφές προκειμένου να επιλυθεί και αυτό το πρόβλημα. Γιατί θα είναι κρίμα να ξεκινήσει η Κοινή Πλατφόρμα χωρίς να λειτουργεί, ή τουλάχιστον χωρίς να φαίνεται το πώς θα λειτουργήσει στην Κύπρο ο θεσμός των Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Γιατί το ισχυρίζομαι αυτό; Γιατί η έλλειψη οργανωμένων θεσμικών επενδυτών σε μια αγορά την αφήνει χωρίς κατεύθυνση. Γιατί ο θεσμικός επενδυτής αξιολογεί την αγορά, κατευθύνει τις επενδύσεις του και με το παράδειγμά του βοηθά και τους μικρούς ιδιώτες επενδυτές να ακολουθήσουν. Και είναι γεγονός ότι στα διεθνή χρηματιστήρια η πλειοψηφία των επενδυτών είναι θεσμικοί, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στην κυπριακή αγορά, όπου οι ιδιώτες διαθέτουν ισχυρότερη παρουσία.

Μας προβληματίζει φυσικά και η έλλειψη παραγώγων, γιατί μέσω της αγοράς αυτής τόσο ο Κύπριος όσο και ο ξένος επενδυτής μπορεί να διαχειρίζεται τον κίνδυνο και να διαμορφώνει ο ίδιος την επιθυμητή γι’ αυτόν σχέση κινδύνου και προσδοκώμενης απόδοσης.

Το θέμα της έλλειψης παραγώγων το έχουμε συζητήσει ακροθιγώς με την Αθήνα και έχουμε συμφωνήσει να μελετήσουμε εκτενώς το θέμα, αμέσως μετά την εκκίνηση της Κοινής Πλατφόρμας. Υπάρχουν δύο ”σχολές σκέψης” που εξετάζονται, δύο στρατηγικές αν θέλετε, χωρίς η μία να απορρίπτει αναγκαστικά την άλλη. Μπορεί μάλιστα να υπάρξει και συνδυασμός των δύο αυτών στρατηγικών.

Η πρώτη εξ αυτών προτείνει να γίνει ένα ξεχωριστό κυπριακό χρηματιστήριο παραγώγων στα πλαίσια του Χρηματιστηρίου Παραγώγων της Αθήνας (ΧΠΑ). Η δεύτερη προκρίνει τη δημιουργία κυπριακών παραγώγων στο ΧΠΑ μετά από μια συμφωνία μεταξύ των δύο χρηματιστηρίων.

Η δεύτερη επιλογή φαίνεται να είναι πιο εύκολη.

Φυσικά. Και μπορεί να γίνει σύντομα. Μόλις τελειώσει η Κοινή Πλατφόρμα, θα γίνει η αξιολόγηση των δύο εναλλακτικών λύσεων που σας προανέφερα. Θα αξιολογήσουμε τα υπέρ και τα κατά και τελικά είτε θα επιλέξουμε μία εκ των δύο, είτε έναν συνδυασμό αυτών των δύο.

Η Κοινή Πλατφόρμα βρίσκεται προ των πυλών. Θα μπορούσε να διευρυνθεί μέσω της ένταξης σε αυτή και άλλων χρηματιστηρίων;

Βεβαίως. Έχουμε συζητήσει και συμφωνήσει με το Χρηματιστήριο της Αθήνας ότι στόχος μας η περαιτέρω διεύρυνση της Κοινής Πλατφόρμας, προκειμένου να αξιοποιήσουμε συνέργιες. Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο με επιδίωξη τη συμμετοχή και άλλων χρηματιστηρίων, τόσο από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από ”περιφερειακές” αγορές.

Ήδη αρχίσαμε από κοινού με την Αθήνα να προωθούμε το έργο της Κοινής Πλατφόρμας και ελπίζουμε ότι μια επιτυχημένη αρχή της Κοινής Πλατφόρμας μεταξύ Χ.Α. και ΧΑΚ θα αποτελέσει πόλο έλξης και για άλλα χρηματιστήρια.

Η εποχή άλλωστε δεν φαίνεται να ευνοεί τους μοναχικούς ”καβαλάρηδες”.

Προφανώς. Καταλύτης σε αυτή την προσπάθειά μας είναι οι εξελίξεις στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, σε ό,τι αφορά τα χρηματιστήρια. Βλέπουμε ταχύτατες εξελίξεις (π.χ. ενδιαφέρον της Νέας Υόρκης για το Euronext, οι κινήσεις της Γερμανίας, κ.λπ.) και επίσης υπάρχει έκδηλη η αγωνία για το μέλλον όσων χρηματιστηρίων δεν καταφέρουν να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν.

Στην ευρωπαϊκή αγορά γίνεται μια επανάσταση, όπου το χρηματοοικονομικό τοπίο μεταβάλλεται με μεγάλες ταχύτητες. Ο χρηματιστηριακός χάρτης θα αλλάξει δραστικά, οι εξελίξεις στον τομέα της εκκαθάρισης των συναλλαγών θα είναι μεγάλες και θα έρθει μια ημερομηνία για τα χρηματιστήρια που δεν θα παρακολουθούν τις εξελίξεις, που θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.

Εμείς, σε συνεργασία με την Αθήνα, όχι μόνο παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά και προσπαθούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον. Και η Κοινή Πλατφόρμα είναι μια απάντηση. Η δική μας συνεργασία με το Χ.Α. αποτελεί και ένα μοντέλο όπου έχουν λυθεί πολλά προβλήματα και σχεδιάζουμε να επιτύχουμε το εξής σημαντικό: και να εκμεταλλευθούμε συνέργιες έτσι ώστε -όπως λένε στο marketing- 1+1 να κάνει περισσότερο από 2, αλλά και κάθε χρηματιστήριο να διατηρήσει την ανεξαρτησία του.

Υπάρχουν κάποια χρηματιστήρια που έχουν ”στοχευθεί” ώστε να ενταχθούν στην Κοινή Πλατφόρμα;

Βεβαίως και υπάρχουν, και μάλιστα έχουν γίνει και σχετικές επαφές. Στην Αθήνα πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της τέλεσης της επετείου των 130 χρόνων από τη λειτουργία του Χ.Α., παραβρέθηκαν εκπρόσωποι άλλων χρηματιστηρίων που συζήτησαν σχετικά με το θέμα αυτό, κατ’ ιδίαν τόσο με εμάς όσο και με στελέχη του Χ.Α. Και αναμένουν τώρα με ενδιαφέρον να συμπεράνουν το πώς θα δουλέψει το δικό μας εγχείρημα, προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις. Αλλά και να μην υπάρξουν, από μόνη της η Κοινή Πλατφόρμα ωφελεί και τα δύο χρηματιστήρια.

(αναδημοσίευση από το φύλλο 448 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 20-24/10/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v