Ο διευθύνων σύμβουλος της International Life Γιάννης Μπράβος μιλά στο Euro2day.gr για το τριετές business plan του ομίλου και για τις μεγάλες αλλαγές που αναμένονται στον ασφαλιστικό κλάδο τα επόμενα χρόνια.
Αναφέρεται στα τρία στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν προκειμένου να φουντώσει η ζήτηση για συνταξιοδοτικά προγράμματα και υποστηρίζει πως είναι προς όφελος της εγχώριας οικονομίας να παραμείνουν στην αγορά και ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες.
ΕΡ.: Κύριε Μπράβο, είστε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα εξαμήνου της International Life για το πρώτο φετινό εξάμηνο;
ΑΠ.: Φυσικά. Είχαμε μείωση της παραγωγής σαφώς μικρότερη από τον μέσο όρο της αγοράς, γεγονός που σημαίνει ότι διευρύναμε το μερίδιό μας. Επιπλέον, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο μειώσαμε δραστικά τον δείκτη των γενικών εξόδων, βελτιώσαμε το λειτουργικό μας αποτέλεσμα, αυξήσαμε τις εισπράξεις μας κατά 9% και σημειώσαμε προ φόρων κέρδη 3,34 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.
ΕΡ.: Στο προϊοντικό κομμάτι, πώς κινείται o όμιλος International στους κλάδους του αυτοκινήτου και της υγείας;
ΑΠ.: Η International Life τώρα κατέχει μερίδιο γύρω στο 1,5% στον κλάδο ζωής και γύρω στο 2,5% στις γενικές ασφάλειες. Στο αυτοκίνητο εφαρμόζουμε παραμετρικό τιμολόγιο, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στα τμήματα της αγοράς που μας ενδιαφέρουν περισσότερο, γεγονός που έχει επηρεάσει θετικά τα αποτελέσματά μας.
Στο κομμάτι της υγείας προσφέρουμε μια ευρύτατη σειρά προϊόντων -και ισόβια και ετησίως ανανεούμενα- σε μια προσπάθειά μας να απευθυνόμαστε σε όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες.
ΕΡ.: Πώς εξελίσσεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας; Πώς είναι οι σχέσεις σας με την Εποπτική Αρχή;
ΑΠ.: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρώτο σκέλος της αύξησης κεφαλαίου των 15 εκατ. ευρώ, και ήδη αντλήθηκε ποσό ύψους 5,5 εκατ. ευρώ. Πέρα όμως από τις αυξήσεις κεφαλαίου, η International Life ενισχύεται κεφαλαιακά και με την κερδοφορία που παρουσιάζει. Με βάση το τριετές business plan που έχουμε εκπονήσει, τη διετία 2013-2014 η κερδοφορία της εταιρείας προβλέπεται να προσεγγίσει τα 14 εκατ. ευρώ. Και η πορεία του πρώτου εξαμήνου με την κερδοφορία των 3,34 εκατ. ευρώ δείχνει πως μέχρι σήμερα η εταιρεία υλοποιεί με συνέπεια το business plan.
Η σχέση μας με την Εποπτική Αρχή είναι πολύ καλή. Η Τράπεζα της Ελλάδος επιδιώκει να αναβαθμίσει την εμπιστοσύνη του κοινού προς την ασφαλιστική αγορά και κινείται με σωστά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Πιστεύω πως όσο περνάει ο χρόνος τόσο ο στόχος θα επιτυγχάνεται ολοένα και περισσότερο.
ΕΡ.: Πώς βλέπετε το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς τα επόμενα χρόνια;
ΑΠ.: Εμείς έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά καθώς αναμένονται σημαντικές μεταβολές στην αγορά, μέσα από τις πωλήσεις ορισμένων εταιρειών και τη δυναμική είσοδο κάποιων άλλων. Θωρούμε πως υπάρχουν πολύ σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στον κλάδο της υγείας και ιδιαίτερα στα συνταξιοδοτικά προγράμματα.
Βέβαια, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε δει ανοδική τάση στα συνταξιοδοτικά συμβόλαια και αυτό συμβαίνει για τρεις λόγους:
Πρώτον, γιατί πολλοί φοβούνται για το κοντινό μέλλον τους και αποφεύγουν έτσι να εξετάσουν άμεσα τι θα μπορούσε να γίνει μετά από κάποια χρόνια.
Δεύτερον, γιατί δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό σε πολλούς πόσο χαμηλές απολαβές θα έχουν μελλοντικά από το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.
Και τρίτον, γιατί ακόμη δεν έχει κερδηθεί στον βαθμό που θα έπρεπε η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον ασφαλιστικό κλάδο.
Πιστεύω πως θα δούμε σημαντική πρόοδο και στα τρία παραπάνω μέτωπα τα αμέσως επόμενα χρόνια, οπότε η ζήτηση για συνταξιοδοτικά συμβόλαια θα φουντώσει.
ΕΡ.: Και χωρίς φορολογικά κίνητρα;
ΑΠ.: Τα φορολογικά κίνητρα έχουν και αυτά τη σημασία τους, αλλά δεν αποτελούν τον κυριότερο παράγοντα. Πιστεύω πως μάλλον τα έχουμε υπερτονίσει. Το σημείο-κλειδί είναι να κατανοήσει ο κόσμος ότι τα πράγματα άλλαξαν και πως δεν ισχύει η αντίληψη ότι το κράτος μπορεί να τα προσφέρει όλα και πολλές φορές γενναιόδωρα, όπως έκανε στο παρελθόν. Η αλλαγή βέβαια αυτής της αντίληψης θέλει τον χρόνο της.
ΕΡ.: Όλα δείχνουν πως το μεγαλύτερο ποσοστό του κλάδου ζωής θα περάσει σε ξένες εταιρείες, ιδίως μετά τη σχεδιαζόμενη πώληση των ασφαλιστικών που είναι θυγατρικές τραπεζών. Υπάρχει όφελος για την οικονομία αν μια ασφαλιστική εταιρεία του κλάδου ζωής έχει Έλληνες μετόχους;
ΑΠ.: Τα αποθεματικά των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων είναι μεγάλα και αντιστοιχούν σε πολύ σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ. Είναι πολύ χρήσιμο μεγάλο μέρος αυτών των αποθεματικών να επενδύεται στην Ελλάδα και το ποσοστό αυτό πιστεύω πως θα επηρεαστεί σε βάθος χρόνου και από τη μετοχική σύνθεση κάθε εταιρείας.
Εμείς στην International Life πιστεύουμε πως θα πρέπει να μείνουν και ελληνικά σχήματα στην αγορά, προς όφελος της οικονομίας μας.